12. 10. - 19. 10. 2024
6 000
letenka cca 6000 Kč
více
12. 10. - 19. 10. 2024

Tátové s dětmi - Baskicko a Asturie

Nádherná země mezi horami a oceánem. Divoký kraj, který není žádné načančané pozlátko a přesto zde narazíš na možná nejlepší gastronomii na kontinentě. S dětmi užijeme vše. Především pohodu naší první velké výpravy.

Expedice #1153
8 dnů12. 10. - 19. 10. 2024
AfrikaMaroko
6Účastníků
Náročnost
2 z 5

V 10. století se Cordobský emirát rozpínal skoro po celém Pyrenejském poloostrově. Maurská vojska ale marně bušila na vrata Asturských hor a pyrenejských údolí. Kraj, kde se zrodili baskové. Neví se, kde se vzali, jejich kultura je možná nejzáhadnější v Evropě. Kraj, který jsem si zamiloval snad už v minulém životě. Kraj který se mi vždy jevil jako tvrdý a nekompromisní. Nám však nabídne mnohé. Hory, moře, krásná města, autentické vesnice a úžasnou gastronomii.

Uděláme si to hezké

Bude to pro nás první výprava sami s dětmi takto daleko. Skupina se bude skládat ze čtyř tatínků se čtyřmi dětmi ve věku 2,5 - 4 roky. Proto si naordinujeme pohodu a prostor právě pro děti. Zkušenost říká, že je jim jedno, jestli staví hrad z písku v Chorvatsku, Baskicku nebo u babičky na dvorku. Proto je necháme stavět a nebudeme se hnát za turistickými cíli. Jedeme ale také kvůli sobě a dětem přeci jen nějaké poznání a dynamiku chceme vštípit. Po severním Španělsku se budeme pohybovat devítimístnou dodávkou a navštívíme krásná místní města, ale taky pobudeme u oceánu a nevynecháme ani místní krásné hory s ubytováním v horské chatě či na místním venkově. Půjde zkrátka o kvalitně strávený čas s našimi dětmi. Čas, který si chceme a můžeme užít dosyta my i naše děti. Prosím před přihlášením na akci si dobře přečti pravidla, která platí na našich výpravách a ber je vážně.


Tátové s dětmi respektují tato pravidla:


1. Když jsou tatínci v pohodě, jsou děti v pohodě.

2. Vyhledáváme dobrodružství.

3. Děti potřebují hranice a uvnitř nich svobodu.

4. Děti (všechny) poslouchají tatínky (všechny).

5. Cestujeme skromně, i když nemusíme.

Na rovinu

Pokud už jsi byl sám s dítětem aspoň na dvě noci (= podmínka), zvládneš to. Děcka budou mít super zážitek a čichnou k velkému dobrodružství. Chlapská parta vytvoří prostředí, které je skvělé pro výchovu dětí - volný prostor pro zábavu s malým množstvím pravidel, která však budou nepřekročitelná. Jelikož jsou děti živel a jsou nevyzpytatelné, program přizpůsobíme jejich potřebám a vzájemně si vypomůžeme, když bude mít někdo z nás otcovské povinnosti.       

2
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Doprava letecky z Vídně nebo Prahy do Bilbaa. Na náš termín výpravy jsou z obou měst přímé lety v podobný čas. Ve Španělsku se budeme přemisťovat zapůjčenou dodávkou, kterou bude řídit Filip.

Ubytování

Nemám ambice hrotit na této výpravě ubytování ve stanech či pod širákem. Budeme to mít pěkné. Zamluvené bude první ubytování v Bilbau a jedno krásné ubytování ve velkém domě. Další ubytování budeme hledat průběžně na bookingu, podle toho kam nás vítr zavane, kde se nám bude líbit. Tato improvizace nám dává dost svobodného prostoru. Je to na akce s dětmi osvědčený model. Prostě každý den v 16:00 chceme mít zamluvené ubytování. Preferujeme bydlení ve velkých bytech či domech a nikoliv ve dvoulůžkových pokojích na hotelu. Standardem bývá, že děti spí spolu v jednom pokoji, ale není to nutné. Jen ze zkušenosti podotknu, že děti jsou na samostatnost často připravenější než rodiče.:)

Stravování

Snídat budeme v kavárnách či na ubytováních. Budeme chodit na kávu, obědvat jak nám to čas a místo dovolí. Někdy fast food, někdy restaurace a k večeři si klidně můžeme udělat špagety v našem bytě. Protože u toho se tuží tým dospělých i dětí.

Vybavení a půjčovna

Seznam doporučené výbavy ti zdůrazní Filip cca měsíc před výpravou. Nebudeme ovšem potřebovat nic speciálního. 

Co cestou uvidíš?

Projedeme nádherná kraj severního Španělska. Země mezi Gijón a San Sebastian. Plán je dán a jsme tu my od toho ať ho měníme.

1. den

Odlet Vídeň/Praha- Bilbao. Na letišti vyzvedneme dodávku a přesuneme se rovnou na ubytování a vyrazíme do města. Na zmrzlinu, kávu, víno, jamón, churros a samozřejmě přístav. Necháme děti seznámit se, my se sladíme večer na balkoně či terase.

2. den

Ráno pohodová snídaně z nakoupených surovin. Jamón - pečivo - olivový olej a nějaký ten parmezán. Nebudeme se rozmazlovat. :) Pak autem vyrážíme do San Sebastianu. Města, které tě dostane. Vyladíme se na krásné městské pláži, odpoledne obejdeme bary, kde ještě nezasedla večerní směna, ale všude už bude nachystané neuvěřitelné množství Pintxos. Trošku dražší, ale jednou za život! Večerní bary nám bohužel uniknou, ale věřím, že budeme bydlet v bytě s balkonem a noční život alespoň uslyšíme.

3. den

Dopoledne se zajedeme podívat na španělsko francouzskou hranici ve městě Hondarribia a stočíme se na západ. Projedeme kolem Bilbaa a ubytujeme se v pěkném domku u oceánu, západně od Santanderu.

4. den

Dnes vyrazíme časně ráno do hor. Picos de Europa je nádherný národní park s vysokými horami. Nebudeme mít ambice ujít 10 kilometrů, ale někde se cournout po hřebeni u parkoviště dozajista zvládneme. Ubytovaní budeme ve vnitrozemí, poblíž hor.

5. den

Dopoledne ještě strávíme procházkou, užijeme si vnitrozemí a krásnou přírodu. Snad se nám podaří s dětmi navštívit nějakou farmu či něco podobně zábavného. Další dvě noci bych rád strávil na jednom místě ve směru na Oviedo a bude na nás se rozhodnout, zda to bude dům na pláži, byt ve městě nebo znovu hory, kopce, venkov. Takovou svobodu na pár kilometrech nám nabídne severní Španělsko.

6. den

Program dle místa pobytu a naší volby.

7. den

Zrelaxovaní po dvou dnech na stejném místě sedneme do auta a je načase vyrazit na východ. Cílem bude naše oblíbené Bilbao, možná to vezmeme dokonce přes akvapark se skluzavkami a na ubytku ve městě pomalu začneme přebalovat kufry. Druhý den totiž odlétáme směr střední Evropa!

8. den

Všechno krásné jednou končí. A tak nasedáme do letadla a loučíme se s tímto prapodivným koutem Evropy.

ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Filip stojí za konceptem výprav tátů s dětmi a se svým synem Šimonem a partou kamarádů s dětmi projeli už kus Evropy a dokonce Afriky. Nyní přichází čas zapojit novou generaci. Filip bere na tuto pohodovou výpravu čerstvě tříletou Esterku. 


Filip je nedílnou součástí Expedition Clubu už řadu let. Společně jsme zažili výstup na Gasherbrum II (8035m), vylezli na Muztagh Atta (7556m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách. 

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Cena obsahuje pouze účast na výpravě a organizátora. Na zbylé náklady se složíme, viz tabulka níže.

Odhad ceny na jednoho člověka je: ubytování 5000 Kč, pronájem vozidla a palivo 3000 Kč, vstupy 500 Kč, jídlo 2500 Kč. Doporučená částka je tedy 400 euro + 100 euro rezerva na osobu vč. dítěte.

Co je v ceně

  • Zajištění organizátora Filipa
  • Organizace a příprava programu.
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, vysílačky atp.)

Co není v ceně

  • Společné výdaje, o které se podělíme rovným dílem (Půjčení dodávky a veškeré náklady s tím spojené)
  • Leteckou dopravu do Španělska 
  • Ubytování
  • Jídlo 
  • Individuální pojištění
  • Vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.