14. 11. - 19. 11. 2024
8 490
více
14. 11. - 19. 11. 2024

Outdoorový kurz první pomoci

Ne vždy je to na horách růžové. Někdy je potřeba umět reagovat. Expediční zdravokurz je určený všem, kteří chtějí nabýt jistotu při poskytnutí první pomoci v horském prostředí.

Expedice #1185
6 dnů14. 11. - 19. 11. 2024
ČeskoČeská republika
20Účastníků
Náročnost
2 z 5

Nehledě na moderní vybavení klade horské prostředí stále své nároky a pohyb v něm přináší svá rizika. Schopnost zorientovat se v krizové situaci a umět poskytnout adekvátní pomoc svým kamarádům by mělo patřit mezi základní dovednosti nejenom horských profesionálů, ale každého, kdo do hor vstupuje. I proto otevíráme kurz první pomoci určený především pro horské průvodce a průvodce Expedition clubu všem, kteří s námi nebo samostatně jezdí za dobrodružstvím do míst, kde může pomoc přijít v řádu hodin i dní a jedinou jistotu ti poskytne pouze tvé vybavení a znalosti.



Co je náplní kurzu?

Smyslem prvních pěti dní kurzu je předat ucelené informace o poskytnutí první pomoci od základů - Naučíš se přistupovat k pacientovi, ošetřovat základní úrazy, reagovat na akutní stavy pacienta. Zároveň si k těmto znalostem dodáš kontext a naučíš se reagovat na celou situaci v kontextu vlastního bezpečí, organizace skupiny i záchranné akce samotné. Projdeme s tebou základní vybavení, které nosit na výpravy do hor, nasdílíme s tebou vlastní zkušenosti z terénu od jednodenních výletů po organizaci záchranných akcí při odlehlých expedicích. Poslední den kurzu se budeme věnovat jemnější, ale o to důležitější stránce - práci se sebou i se skupinou z hlediska krizových situací. Záchranou v horách totiž ještě nic nekončí. Vlastní práce s prožitou situací, nejistým výsledkem, rozmanitým prožíváním a potřebami všech zúčastněných je veliké téma nejen pro zachraňujícího, ale pro celou skupinu. I s touto částí proto chceme pracovat a předávat své zkušenosti.

Pro koho je kurz určený?

Kurz je určený v první řadě účastníkům vzdělání horského průvodce a průvodcům Expedition clubu, ale volná jsou místa i pro tebe. Kvalitní základ party, která je pravděpodobně tvou krevní skupinou ti ale téměř jistě můžeme garantovat. Od účastníků nevyžadujeme žádné vstupní znalosti v poskytnutí první pomoci, pokud už nějaké máš, první den dva pro tebe mohou být dobrým opakováním a vše dál nástavbou. Všechna témata projdeme od základů, tak, abychom dali jasný standard, na kterém může každý dál stavět kde své chuti a potřeb.

2
5
Turista
Náročnost
I na kurzu se člověk zapotí
Kurz je vedený zážitkovou formou, očekávej tedy, že se v průběhu ponoříš do maximálně realisticky laděných situací. Základním pilířem je nejenom získat ucelené informace, ale prožít krizové situace jako celek a naučit se na ně reagovat s ohledem na celkové bezpečí zúčastněných. Proto jsou chvíle, které jsou na kurzu i fyzicky náročné. Zároveň není smyslem kurzu někoho fyzicky vyčerpat, proto nejsou nutné žádné speciální fyzické předpoklady. Stačí, že se rád/a pohybuješ na horách a nevadí ti strávit čas na čerstvém vzduchu a občas se trochu ušpinit.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Kurz se odehrává na Vysočině v České Republice. Doprava na místo je v režii účastníků, nicméně se pokusíme navzájem zkoordinovat spolujízdu, aby nemusel jezdit každý zvlášť.

Ubytování a stravování

Ubytování je zařízeno ve společné budově po celou dobu kurzu. Spolu s jídlem není v ceně kurzu. Předpokládaní cena ubytování je 350,-Kč/osoba-noc a 300,-Kč za plnou penzi na den.

Vybavení a půjčovna

Na kurz nepotřebuješ žádné speciální vybavení a podrobnější seznam nutného ti zašleme nejpozději měsíc před začátkem kurzu. Povinná bude osobní lékárnička - budeš ji využívat na všechny praktické simulace. Na místě bude spotřební zdravotnický materiál k doplnění. Tenký spacák, karimatka a oblečení, u kterého nevadí, že se ušpiní. 

Co je náplní kurzu?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. -5. den

 Náplní kurzu je (mimo jiné):

  • Základní přístup k pacientovi, vyhodnocení situace i v kontextu vlastního bezpečí
  • Ošetření základních život ohrožujících stavů
  • Ošetření vnějších poranění, zlomenin
  • Přístup k pacientovi s podezřením na vnitřní zranění, nebo zranění páteře
  • Interní stavy
  • Základní medikace, vybavení osobní lékárny
  • Výšková nemoc
  • Specifika rizik v zimních horách, omrzliny, podchlazení
  • Cestovní medicína, hygiena a prevence
  • Kazuistiky, zkušenosti z reálných záchranných akcí, koordinace záchranné akce v odlehlém terénu
  • Základní transportní techniky
  • a další...

5. - 6. den

Uf, pro zraněné jsme udělali co jsme mohli. V běžném světě bychom se vrátili domů, ke svým blízkým, a s jejich podporou bychom prožitou zkušenost postupně zpracovali. V případě nenadálé situace v horách, kde jsme často navíc v roli průvodců, však teprve začíná další "směna". Spíš než o rychlé akci je o dobrém prostoru, dostatku času, pochopení pro rozmanitost prožívání všech zasažených, stejně jako o dobrých hranicích. Jak pracovat s potřebami vlastními, dalších členů skupiny, i se skupinou jako celkem bude tématem posledního dne pod vedením Páji. Opírat se přitom budeme o zkušenosti z oblasti krizové intervence (poskytování první psychologické pomoci) i psychologie skupin v extrémních podmínkách. Znalost rizik i protektivních faktorů při práci se skupinou, která prožije tak náročnou událost, jako je poskytování první pomoci, může značně usnadnit integraci tohoto zážitku. Navíc může pomoci předejít rozvoji dalších obtíží jak bezprostředně po zbytek výpravy, tak v dlouhodobějším horizontu. Věnovat se budeme nejenom situacím, které následují PO poskytnutí zdravotnické první pomoci, ale i tomu co se může dít BĚHEM poskytování pomoci s tím, kdo pomáhá i s tím, komu je pomoc poskytována.
ukázat další dny

Tvoji průvodci

Lektorský tým zdravokurzu

Lektorský tým zdravokurzu

Jádro kurzu první pomoci tvoří doktoři a záchranáři, kteří se této tématice věnují jak v profesním životě, tak v osobním. Sami jsou aktivními horolezeci a dobrodruhy. Mají za sebou zkušenosti s vedením kurzů s horskou službou, pro sportovní fakulty, nebo vzdělávají na kurzech první pomoci pro vedoucí táborových oddílů. Na kurzu jsou vždy v minimálním poměru 1:5.

Detail průvodce
Pavla Čípková

Pavla Čípková

Pája je profesí psycholožka a věnuje se především krizové intervenci. Denně je v kontaktu s lidmi v těžkých životních situacích a do hor si chodí takzvaně dobít baterky a taky pro pocit, že je spousta věcí vesmíru úplně u zadnice. Je tedy nad slunce jasné, že tuhle holku jen tak něco nevykolejí. My na ni milujeme její empatii, pozitivní energii a schopnost nadhledu. Umět pracovat s dynamikou skupiny tak dobře jako Pája, bychom chtěli všichni, ale některé věci holt máš a nebo nemáš.

Detail průvodce
Tom Cimr

Tom Cimr

Srdcař
idealista
instruktor
horolezec

Největší srdcař, který do klubu vkládá to nejlepší ze sebe, za každou cenu. Expe je jeho denním chlebem, jeho vášní a občas i noční můrou. Tom patří do hor a rozhodl se jít jim v životě naproti. Jeho snem je stát se horským vůdcem UIAGM a od roku 2022 je tomuto snu o pořádný krok blíže - stal se oficiálně adeptem na horského vůdce!

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Tým lektorů v minimálním poměru 1:5, externí spolupracovníci a další
  • Spotřební zdravotnický materiál na praktické nácviky
  • Profesionální záchranářský materiál (resuscitační anduly, ukázkový materiál aj.)
  • Skripta s prostorem na poznámky z kurzu
  • Lektor - psycholog 

Co není v ceně

  • Ubytování
  • Stravování
  • Doprava na místo kurzu

Nejčastější otázky / FAQ

Můžu se na kurz přihlásit bez žádných předešlých znalostí?

Ano. Vše projdeme od základů. Pokud nějaké znalosti máš, jsou pro tebe výhodou, můžeš na nich stavět dál.

Je kurz akreditovaný?

Není. Od akreditovaného kurzu "Zdravotník zotavovacích akcí" se částečně obsahem liší. Smyslem výstupu kurzu není papír pro práci na táborech, nebo jiných akcích, ale především tvá samostatnost v horském prostředí.

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.