Reference

Jarka Bindasová

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko - PLNO, průvodce: Martin Ksandr

Martin jako průvodce nemá chybu, je vynalézavý, pohotový, i když si to nemyslí, tak i hodně tolerantní :-) Chválím všechno (destinace, počasí, lidi, Borůvku). Jen tak dál (do míst, která nejsou pro každého).

 

Michaela Mikulecká

Rumunská Rodna pod 24 let - PLNO, průvodce: Honza Bořil

Akci jsem si moc užila. Sešla se nám hrozně fajnová parta lidí a Rumunsko je opravdu krásné. Takže chválím nápad na akci pod 24 let - protože jsem tak měla možnost potkat moc fajn lidi svého věku a taky výběr destinace. Průvodce Honza je sympoš se spoustou zkušeností. Vždy byl ochotný s čímkoliv pomoct nebo poradit. :)

Hanka Mourková

Rumunské hory - Retezat - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Líbí se mi koncept malé skupiny, kde se všichni velmi rychle poznají (už v autě cestou) a když je krize, dá se v tomhle počtu celkem bezbolestně dohodnout na změně plánu (v reálu opakovaně ověřeno). Přesuny jsou snadnější, je menší šance, že se bude na někoho čekat, a taky nečekané přespání se líp domlouvá v menší skupině. Věkově jsme byli přibližně stejně, utvořila se fajn parta, bylo o čem mluvit a nečekané povětrnostní podmínky nás ještě dotmelily. Avizovaná náročnost treku odpovídala, info k cestě Peťa postupně doplňoval a komunikoval s námi přes Fb skupinu ještě před odjezdem.

Peťa je vždy pozitivně naladěn, ať už to je ráno v Devě na snídani u kafe, při stoupání do kopce tou zajímavější stezkou nebo ve vánici na hřebeni, kdy čeká na opozdilce. Neztrácí úsměv a dobrou náladu a umí to přenést na zbytek skupiny. V nečekané situaci zvládne hravě najít alternativní cestu a vymyslet operativně plán B. A taky vlastní super hru Představ si. :)

Monika

Rumunské hory - Retezat - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

Moje druhá akce s Honzou a je to pořád super - mladej, schopnej, talent - no co víc dodat.

Expe akce vřele doporučuji - bezva lidi, skvělá místa, zábava, relax, napětí, vypětí, vzrušení - prostě všechno, co člověk hledá, když chce vypadnout z civilizace a mít kolem sebe fajn partu lidí. Retezat byla moje druhá akce a pokud mě vezmete i na další, tak určitě ne poslední. Děláte to báječně!

Vojta T.

Podzim na chalupě v Rumunsku a Ukrajině - PLNO, průvodce: Matěj Štrunc

Průvodce hodnotím - epicky líbilo se mi jak držel tak nějak akorát míru organizovanosti , tj. nebylo to všechno nalajnovaný jak zájezd s Fisherem, ale zároveň to nějakou štábní kulturu mělo. mě osobně se tohle líbilo a klidně bych snesl ještě více nejistoty , např. kde budeme večer spát, ale zase chápu, že to by nemuselo být pro každého. Navíc bylo vidět, že se Matěj vyzná. Osobně obdivuju, jak prostě někde zazvoní a domluví, že tam můžeme přespat. Aniž by uměl rumunsky.

Pochválil bych výběr účastníků, byl par excellence - úžasně jsme si sedli a věřím, že to byl hlavní důvod, proč se mi tak líbilo. Osobně jsem z nějakého důvodu čekal, že toho chození bude víc, ale i kdyby to byl nakonec jen ten jeden celodenní sobotní výlet, tak by mi to stačilo.

Bylo to Expe! A musím zjistit, jak ještě víc Expe by to mohlo být! :)

 

Eliška Reichmannová

Podzim v Transylvánii - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

Pro mě to byla první výprava s Expedition clubem, takže zatím nemohu srovnávat. Ale celkově jsem přijela nadšená, program mě bavil a líbilo se mi jeho poskládání - převažovaly treky v horách, ale viděli jsme i trochu památek a měst. To mi přesně sedí.

Honza byl skvělej! Sám se o svým průvodcování Rumunska dozvěděl asi 3 dny před odjezdem, původně s námi měla jet Barča, ale onemocněla. I tak nám ale před odjezdem stihl dát několik tipů, co s sebou a jak se sbalit a hned s námi komunikoval. Celkově jako člověk mi hodně sedl, celý týden byl přátelský, byla s nim sranda, všechno hned obratně řešil a vykomunikoval. Je to bezedná zásobárna vtipů, historek a zajímavých příběhů. Dík Honzo!

 

Martin Šafránek

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Lukáš Mádr

Tato expedice byla výjimečná tím, že se uskutečnila daleko od civilizace bez jakéhokoli záchraného bodu, cesty, jen v nedotčené divočině. Proto jsem rád, že jsem tuto akci mohl jet se silnou a moc fajn partou, na kterou se zkrátka musíte spolehnout - ve sněhové bouři i v zasypaném stanu. Lukáš je mladý a velmi schopný průvodce. Nejvíc na mě udělalo dojem, jak si dokáže zachovat chladnou hlavu i v těch nejtěžších situacích a nezmatkovat. Cestovat s ním byla radost a intenzivní zážitek.

Roman

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko - PLNO, průvodce: Martin Ksandr

Martin není jen průvodce, je součástí týmu, jedním z nás, a to je to, čeho si na něm cením nejvíc. Je skvělý bavič, umí stmelit kolektiv. A nemá problém pozměnit plány dle situace a vyřešit nečekané překážky.

Chválím všechno. Nápad, průběh, a na druhou stranu i účastníky.

 

Míša Šopáková

Rumunské hory - Retezat - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

Rozhodně chválím organizaci, výběr trasy i zkušeného průvodce. Honza byl opravdu skvělý průvodce, myslím, že jsme nemohli mít lepšího :-) A krásné počasí byla jen třešnička... :-)

Toto byla má první zkušenost s Expeditionem a jsem nadšená. Kéž by byly všechny vaše akce jako tato. Hrozně jsem si ji užila. Každopádně už jsem přihlášená na další :-D

Lenka

Rumunsko - Fagaraš, průvodce: Vít Dubec

I když se šla trasa prvně, Víťa to měl hezky vymyšlené, trasa byla perfektní, spoty na přespání taktéž. Víťa držel partu pospolu a snažil se uzpůsobit trasu i tempo tak, aby vyhovovala všem účastníkům. Skvělý nápad byl, jít trek z obou stran, potkat se na hřebeni s druhou skupinou a na závěr to všichni spolu hezky ukončit. Všechno boží !

Průvodce Víťu hodnotím milionem bodů z deseti. Je to zkušenej borec, přátelské povahy a svým úsměvem ohromil ženy, muže a i medvědi z okolí se na něj chodili dívat, jakej je to frajer.

Vojta

Rumunsko - Maramureš pod 24 let, průvodce: Lukáš Mádr

Jakožto účastník, který zažil 100 % vícedenních výprav s Lukášem musím oznámit, že jste s novým průvodcem trefili do černého. Prostě kamarád do nepohody, se kterým člověk dobře pokecá i když mu okolo stanu lítají blesky a na ultralight stan buší centimetrové kroupy (já už pomale začal věřit i v Poseidona). A když si pak ještě promáčí boty, aby vám zjistil, jaké bude počasí, tak toho je potřeba si vážit! Za mě prostě pecka a nemám absolutně co vytknout. Těším se na nějakou další akci!

Anička Hovořáková

Rumunsko - Fagaraš, průvodce: Vít Dubec

Víťa byl dle mého spojovací článek naší skupiny. Člověk na svém místě - spolehlivý, vtipný, rozumný a pohodový. Prostě takový, jaký by měl průvodce být.

Romana

Silvestr na Ukrajině a v Rumunsku - PLNO, průvodce: Jakub Frank

Výprava byla skvělá, moc jsem si to užila. Byla to moje první cesta s Expedition Clubem, ale rozhodně ne poslední :-) Nejlepší ze všeho byli lidi - naprosto boží! A průvodce Kuba byl super! :-) O všechno se postaral, i přesto že to bylo poprvé, co se tahle akce konala a místa neměl sám projetá.

 

Pavel H.

Velikonoce v Transylvánii - PLNO, průvodce: Tereza Cupáková

Obecně bych pochválil všechno.. Konkrétně pak Terku s Honzou, dobrou partu, luxusní počasí a podmínky, brilantní načasování a posloupnost programu, celkově dobrou atmosféru.

Průvodkyně byla kvalifikovaná, profesionální a srdečná. Terka má krásnou povahu, je přátelská, komunikativní, dobrá duše se smyslem pro spravedlnost a s úctou k přírodě. Věnovala se nevtíravě všem účastníků zájezdu, obstarala zábavu s kytarou, výbornou mandlovoci a oplývala nakažlivou pozitivitou. :)

 

Ondra Michna

Přechod rumunské Rodny - PLNO, průvodce: Dan Born

Průvodce Dana hodnotím velice kladně. Prakticky mu nemám co vytknout. Vedl svou první skupinu a svého úkolu se zhostil bravurně. Vzhledem ke změně počasí a předpokládané bouřce se sněžením musel improvizovat a trasu doladit cestou do Rumunska. Vyhodnotil to skvěle a díky tomu to proběhlo nejlíp, jak nám počasí dovolilo... Jeho vůdčí schopnosti byly velice dobré a dokázal se rozhodnout i ve složitých situacích a dobře vyhodnocoval potenciální rizika (raději klesnout a zase nastoupat na hřeben než riskovat nebezpečný traverz ve sněhu). Vzhledem k drobnému úrazu po uklouznutí členky skupiny a následnému sníženému sebevědomí/strachu z opakované situace, byl schopen poskytnout pomocnou ruku jak slovním povzbuzením, tak fyzicky (prošlapat schůdnější cestu, přerozdělit obsah batohu k sobě či ostatním členům). Celkové hodnocení 1*, šel bych s ním určitě znova, perfektní kluk jak na hřeben, tak do hospody ke škopku. Na svůj věk velice vyspělý s notnou dávkou zkušeností.

Tato expedice měla být mým seznámením s turistikou na těžko v né moc složitém terénu... Nakonec se to změnilo na docela ostrý start ve sněhu a dešti. Každopádně nelituji, že jsem se zúčastnil, poznal super lidi a viděl aspoň část rumunské Rodny... Rád se zase zúčastním další expedice, tentokrát snad bez sněhového překvapení...