Reference

Tereza Grafnetterová

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Fajn kombinace přírody a i nahlédnutí do města, ochutnávka místního jídla, rafty. Představovala jsem si, že pojedeme divočejší řeku, ale byla to nakonec velká sranda. Díky minivanu jsme byli dost flexibilní a mohli si v něm nechávat část vybavení. 

Vítek byl skvělý průvodce, uměl vyhodnotit situaci (bouřky :), najít hezká místa ke koupání, místa na spaní, podpořit při náročném výstupu/sestupu atd. Kytarový večírek byl báječnej. Snažil se, aby celá skupina byla spokojená a v pohodě a měl dost trpělivosti s naším specifickým humorem :)

 

Tomáš Gábor

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Parádní mix turistiky v horách a prozkoumávání kultury a historie Bosny. A taky skvělá parta lidí.

Petr je skvělý průvodce, oceňuji jeho osobní přístup. Vždy se s námi domluvil na programu dne a když zrovna nebylo úplně pěkné počasí, měl v záloze náhradní program. Celou dobu se o nás vzorně staral. Dík!

Klára Vyskočilová

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Na výpravě bych pochválila:

              - Zbyňka

 - jeho povídání o Bosně, historie nenásilnou a zajímavou formou. Sdílel střípky, co znal, ale nezahlcoval nás zase informacemi.
 - flexibilita programu = v průběhu se několikrát měnil plán a Zbyněk vždy přišel aktivně s nějakým nápadem či změnou = určitě bylo skvělý rozdělit dojezd domu na 2 etapy a podívat se i jinde či celodenní trip v Lukomiru
  - navnímání skupiny - Zbyněk velmi dobře uměl číst energii ve skupině a i dle toho organizovat další věci (např. po půlnoci nás pár chtělo jít spát, vykomunikoval jak s ostatními lidmi tak i s majitelem podmínky pro to, abychom mohly jít spát na hoře - Díky; dále třeba i odjezd o den dříve a přespání v Chorvatsku)
  - Zbyňkova komunikace - vždy včasná a jasná, transparentní, změny byly vždy komunikovány a rozhodnuty skupinou, když bylo potřeba udělat rozhodnutí ze strany průvodce, Zbyněk jej sebevědomě udělal 
  - horský průvodce Zbyněk - vyhodnocení rizik (nelezení někam, kam bychom to zřejmě nedali bez zbytečného risku), pravidelné pauzy pro shluknutí skupiny, kontrola skupiny při hiku atd.
  -  řízení 

-  hike v Lukomiru byl skvělý jednodenní trip
-  Sarajevo - procházka
-  Olympijské "monumenty"

Velké díky, těším se na další výpravu se Zbyňkem - doufám, že bude mít něco takto fajnového a na pohodu třeba turista či průzkumník. 

Petr Honc

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

Za mě to byla zatím nejlepší dovolená, na kterou jsem jel, nepřeháním. Možná to bude i tím, že to byla první lezecká dovolená. :)

Honza byl super, nemám co vytknout. Ocenil jsem konverzace o metodice, podnikání i ešusech :)

Veronika Clausová

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Michal byl fakt super, udržoval v partě dobrou náladu a vždy byl otevřenej našim nápadům. Do programu přidal přespání v bivaku v horách a to bylo skvělý. V horách dával na všechny pozor, pomáhal méně zkušeným. Akorát musí trochu potrénovat Krycí jména. :D Dávám pět hvězdiček z pěti!

Na výpravě se mi líbilo všechno - super parta lidí, program a nezapomenutelné zážitky. Výpravy s Expe prostě stojí za to! Chudáci lidi kolem mě pak musí ještě dlouho poslouchat, co všechno jsem zažila.

Díky za to, co děláte! Jste boží! :)

Marie Daňková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Pochválila bych celou naši partičku. I když jsem byla ve skupině nejstarší, cítila jsem se s nimi moc dobře. Velká podpora a ochota pomoci a poradit. Moc se mi také líbil program, který byl pro nás připraven.

Martina byla skvělá. Uměla všechny podpořit, podržet a rozesmát ve správnou chvíli.Byla trpělivá ,společenská, stále v dobré náladě. Velice ochotná kdykoliv poradit a starostlivá. Uměla bezvadně propojit kolektiv. Měla neuvěřitelnou zásobu veselých historek. Velice ji děkuji za úžasnou podporu při výstupu na Maglič a pak samozřejmě i na cestě dolů. 

Natália Gachallová

Nejvyšší balkánské vrcholy, průvodce: Eva Mariánková

Super parta a průvodce. Líbilo se mi střídání dnů v horách s odpočinkovějšími dny na přesuny a památky/kulturu. Program byl nabitý, ale v případě potřeby i dost flexibilní na to, aby se všichni cítili v pohodě.  Nemůžu vytknout zhola nic.

Evka byla naprosto skvělý průvodce, na kterého byl spoleh, vše klapalo skvěle, každý problém vyřešila s grácií a nepokazila žádnou srandu. Organizace na jedničku a i lidsky jsme si, myslím, dost sedli.

Díky moc, Evi! Bylo to super!

 

Bianka Muráriková

Bulharsko - Stará Planina - Poslední volné místo, průvodce: Eva Mariánková

Pochvalila by som prostredie, prírodu, vajíčkový chlieb s marmeládou, bulharských chatárov , našu skupinku, žihľavovú polievku, Plovdiv. To je to čo mi práve teraz napadlo, ale je toho veľa. :)

Evka bola perfektná a ďakujem jej, že mi dodávala odvahu aj za skvelú organizáciu. Veľmi super.

Nemám nič, s čím by som bola nespokojná, všetko bolo príjemné.

 

Martin Kissler

Černá Hora - Bioč a Komovi - PLNO, průvodce: Pavlína Adam

Na teto akci bylo znát, že Expe už má Černou horu dobře prozkoumanou, ale i přesto se neztratilo kouzlo z objevování nových míst.

Pavlína je super, skvělá, milá, veselá holka, která má spoustu zkušeností a moc se těším na další společnou akci!

 

Martina Smrčková

Podzim v Bosně a Hercegovině - PLNO, průvodce: Michal Just

Tradiční výprava, která ale ani po letech neztrácí své kouzlo. Nádherné hory, skvělé výhledy, super parta.

Michal nás bezpečně dopravil na všechna místa, která byla v plánu a výborně naplánoval cestu na Maglič. Myslím, že všichni jsme byli rádi, že jsme nakonec vyrazili napřímo a nemuseli jít cestu k jezeru dvakrát. Byl příjemným společníkem, takže bych neměla problém s ním jet na další výpravu.

 

Petr Šubrt

Bulharské hory na sněžnicích, průvodce: Standa Dadák

Pochválil bych složení posádky. Destinaci, krásné a divoké hory které jsme navštívili právě v čase kdy tam nikdo nebyl. 
Naprosto devastující nálož zážitků. 

Jestli dobře počítám, byla to moje šestá výprava se Standou. Není to, samo o sobě, dostačující hodnocení průvodce? No ale tato výprava mu naložila na bedra nespočet zábavných situací k řešení. Ztráty, i lidské, nicméně ne na životech. Destrukce vybavení. Demolice ramene, hezky ven z jamky. To už prověří mentální stabilitu!Ale jako excelentní hráč backgamona, co vždycky dostane na prdel, ze všeho vybruslil s úsměvem! Až po návštěvě místního řeznictví, kde léčí nebohé oběti výprav expeditionu, vypadal docela vyděšeně. Nicméně dávám 9 z 10 protože mě zase poslal na zamrzlý jezero!

Po narození dcery před půl rokem nechci jezdit na delší výpravy. Takže tenhle lehčí a kratší výlet byl příjemným zlepšením životní aury. 
Díky a brzo znovu!

Zuzana Marečková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Ačkoliv časově byla výprava vlastně poměrně krátká, byla našlápnutá programem od začátku do konce, kombinace jednotlivých dní na střídačku ve městě a v přírodě dohromady vytvořila vyváženou mozaiku toho nejlepšího , co může Bosna nabídnout. Každý jeden východ (ano, mezi řádky chválím Martinu za to, že mě ráno dokázala vytáhnout ze spacáku) i západ slunce stál za to, stejně jako spousta drobných zastávek na zajímavých místech po cestě, závěrečný rafting byl taktéž super. Všichni se k sobě chovali hezky, bylo krásné sledovat, jak si i přes větší věkové rozdíly dokáží všichni popovídat, nikdo nikomu neodmítl pomoc, pokud ji potřeboval, všichni se vzájemně podporovali a tak všechno běželo hladce bez větších obtíží. 

Martina tuhle akci zvládla na výbornou, jako průvodce dokázala krásně namixovat profesionální, kamarádský a lidský přístup. Zafungovala jako studnice historických informací a souvislostí, databáze doplňujících dokumentů a filmů, jako neúnavný motivátor fyzicky méně zdatných účastníků výpravy, prokázala až tvrdohlavou vytrvalost při bránění ohně před bouřkou a kroupami, kreativně vyřešila drobné vyskytnuvší se problémy a tak dále, nemůžu ji přece glorifikovat až do nebes, aby nám zase moc nezpychla. :) Každopádně opravdu oceňuji její schopnosti komunikace prakticky s každým, nikoho neopomíjela a skutečně se snažila každého z nás podpořit, takže z některých vykřesala vskutku nečekané výkony.

Roman Bartuněk

Makedonie na sněžnicích - PLNO, průvodce: Markéta Peggy Marvanová

Jako tradičně měla akce vysokou úroveň, proto taky s Expe jezdím už čtvrtým rokem. Líbilo se mi, že všichni členové táhly za jeden provaz, když si to situace žádala. Dobrý krok taky byl naplánovat návrat mimo neděli. Průjezd hranic byl úplně v pohodě a příjezd do Brna ve 21 30 je paráda.

Peggy je pořád vysmátá. Akci měla pečlivě naplánovanou, hodně dbala na bezpečnost. Když se jí nějaký svah nezdál, našla jinou bezpečnější a většinou i hezčí cestu. Celkově akci zvládla v pohodě, i když to neměla jednoduché (zapadlé auto, na poslední chvíli zrušené ubytko atd). Když bude možnost, rád se s Peggy vydám na další výpravu ).

Viktor Vyskocil

Chorvatsko na seakajaku - Šibenik PLNO, průvodce: Tereza Cupáková

Tereza byla výborná průvodkyně, dělala správné rozhodnuti ve správný čas. Vše bylo v pohodě!

Doprava byla lepší než jsem čekal - Honza naprosto bezproblémový řidič! Počasí - ať už ho objednával kdokoliv - na jedničku! Parta lidi - výborná! Správné dávkováni aktivit - pokaždé jsme byli příjemně unaveni a vybalancovaní v rámci skupiny. Terčina znalost prostředí a výběr míst na zastaveni. Sebezachrana a trénovaní eskymovani bylo výborné - šité každému na míru.

Bylo to lepší než jsem cekal a jsem rád, že jsem s Vámi jel!

Tereza Šimková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Moc se mi líbila kombinace návštěvy města, urbexu a zároveň krásných treků na horách. A to vše za pár dní :) 

Zbyněk byl super průvodce - nejvíce cením rychlé rozhodování ať už šlo o výběr restaurace, trasu nebo třeba úplnou změnu plánu kvůli počasí. Zároveň je to pohodový kluk se zajímavými historkami a zkušenostmi. 

Díky moc, že jste nás vzali sebou jako extra posilu výpravy! :) Moc si toho vážím, byl to skvělý způsob strávení konce roku a určitě to nebyla moje poslední výprava.