Reference

Barbora Műllerová

Rumunská Rodna pod 24 let - PLNO, průvodce: Honza Bořil

Akce byla předem dobře popsaná, člověk věděl, co čekat a jak se připravit. Náročnost trasy odpovídala popisu, člověk bez zkušeností si máknul, ale dalo se to a ty výhledy za to stály <3 Cením, že do výletu bylo zakomponovaný i přespání na ubytku na konci na obnovení sil a zlidštění se před návratem do ČR, zároveň to bylo fajn na nějaký větší klidný pokec a vlastně i pořádný seznámení se mezi sebou. 

Průvodce Honza byl moc fajn, bylo super, že se v nás snažil probudit nějaké orientační a kartografické schopnosti a zároveň hezky přizpůsoboval výlet našim schopnostem (popřípadě nám dal tu možnost), ale zároveň se nás snažil trošku dokopat k pořádný aktivitě, abychom dvě hodiny ráno nestrávili jen vysedáváním u stanů. :D

Díky za super organizaci týhle akce, už se těším až se připojím příště na další výpravu O )

Romana

Silvestr na Ukrajině a v Rumunsku - PLNO, průvodce: Jakub Frank

Výprava byla skvělá, moc jsem si to užila. Byla to moje první cesta s Expedition Clubem, ale rozhodně ne poslední :-) Nejlepší ze všeho byli lidi - naprosto boží! A průvodce Kuba byl super! :-) O všechno se postaral, i přesto že to bylo poprvé, co se tahle akce konala a místa neměl sám projetá.

 

Roman

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko - PLNO, průvodce: Martin Ksandr

Martin není jen průvodce, je součástí týmu, jedním z nás, a to je to, čeho si na něm cením nejvíc. Je skvělý bavič, umí stmelit kolektiv. A nemá problém pozměnit plány dle situace a vyřešit nečekané překážky.

Chválím všechno. Nápad, průběh, a na druhou stranu i účastníky.

 

Adam Vojtíšek

Na sněžnicích přes Maramureš, průvodce: Pavlína Adam

Chválím zejména osobní i průvodcovské schopnosti průvodkyně. Pája má všechny osobní kvality, které se dají od takové pozice očekávat. Komunikativnějšího a příjemnějšího průvodce jistě těžko hledat. Dále nelze opomenout závěrečný večer, který skýtal společnou příjemnou večeři v krásném baru a poslední noc v zázemí útulné chatky s naprosto božím uvolněním - after party ve venkovní vířivce ve sněžném počasí.

Velmi oceňuji i expediční váček před odjezdem s praktickými věcmi jako je kartička důležitých čísel pro cílovou destinaci. Konkrétně tu extra oceňuji. Díky tomu se člověk necítí nikdy sám ani kdyby nastal největší myslitelný průšvih.

Martina Jemelková

Rumunská Transylvánie - PLNO, průvodce: Milča Mařáková

Ochotná a milá průvodkyně do nepohody. Schopná vyřešit každý problém. Respektovala přání skupiny a snažila se všem členům vyjít maximálně vstříc. Měla skvělý vkus na restaurace, což jako žrout velmi oceňuji.

Bylo to skvělé, děkuji za všechny zážitky, bez vás bych na Rumunsko odvahu nejspíše nenašla!

Tom Tornádo Roubič

Rumunské hory - Retezat - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Ač šlo počasí proti nám, tak jsem si to užil na 100%. Výprava měla hodně dobrodružných prvků ) zejména pak poslední den v horách byl intenzivní. Ze zasněžených kopců, do zeleného údolí, skrz stezku Expedičního klubu skládající se z Xandrova pralesa, Švábenského louky a Švirákova výšvihu (tento úsek si později překřtil na 3,5 hodiny křoví v držce), to byl intenzivní zážitek! Osobně mě to bavilo! Když se z mlhy ozývalo himlhergot, krucinál, do prkýnka kdo tuhle zatracenou cestu vymyslel? nejednou to vykouzlilo úsměv na tváři, co jiného v tom bordelu taky zbývalo, že... než to brát pozitivně? ... zkrátka pěkný sportovní výkon na závěr výpravy. (dodatek ve Švirákově výšvihu byly vyslovovány a místy vykřikovány expresivnější výrazy ) ) Parádní! Dále děkuji, že jsme dostali možnost vrátit se do lepší země, než z které jsme odjížděli.... volby jste neposrali! Gratuluji!).

Petrovi dávám 10/10. Pěkně se o nás staral a celou výpravu měl pěkně připravenou. Naslouchal přáním skupiny, naštěstí v naší smečce nebylo žádné Déčko zájezdu , takže jsme se krásně domluvili. Nemám co vytknout. :)

Ondra Michna

Přechod rumunské Rodny - PLNO, průvodce: Dan Born

Průvodce Dana hodnotím velice kladně. Prakticky mu nemám co vytknout. Vedl svou první skupinu a svého úkolu se zhostil bravurně. Vzhledem ke změně počasí a předpokládané bouřce se sněžením musel improvizovat a trasu doladit cestou do Rumunska. Vyhodnotil to skvěle a díky tomu to proběhlo nejlíp, jak nám počasí dovolilo... Jeho vůdčí schopnosti byly velice dobré a dokázal se rozhodnout i ve složitých situacích a dobře vyhodnocoval potenciální rizika (raději klesnout a zase nastoupat na hřeben než riskovat nebezpečný traverz ve sněhu). Vzhledem k drobnému úrazu po uklouznutí členky skupiny a následnému sníženému sebevědomí/strachu z opakované situace, byl schopen poskytnout pomocnou ruku jak slovním povzbuzením, tak fyzicky (prošlapat schůdnější cestu, přerozdělit obsah batohu k sobě či ostatním členům). Celkové hodnocení 1*, šel bych s ním určitě znova, perfektní kluk jak na hřeben, tak do hospody ke škopku. Na svůj věk velice vyspělý s notnou dávkou zkušeností.

Tato expedice měla být mým seznámením s turistikou na těžko v né moc složitém terénu... Nakonec se to změnilo na docela ostrý start ve sněhu a dešti. Každopádně nelituji, že jsem se zúčastnil, poznal super lidi a viděl aspoň část rumunské Rodny... Rád se zase zúčastním další expedice, tentokrát snad bez sněhového překvapení...

Anička Hovořáková

Rumunsko - Fagaraš, průvodce: Vít Dubec

Víťa byl dle mého spojovací článek naší skupiny. Člověk na svém místě - spolehlivý, vtipný, rozumný a pohodový. Prostě takový, jaký by měl průvodce být.

Věra Lorencová

Podzim na chalupě v rumunských Karpatech - PLNO, průvodce: Sofia Arsentyeva Gothard

SOFI je naprostý profík, vlídná, vstřícná i rozhodná, má přirozenou autoritu. Má dobré znalosti, výborně si poradila i s nestandardní situací. Jsem spokojená na max. Je ochotná vždy poradit a poskytnout pomoc. Za mě má 1 *

Byla to má pátá výprava s Expedition Clubem. Pokud to jen trochu půjde, ráda pojedu s EC znovu.

Monika

Rumunské hory - Retezat - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

Moje druhá akce s Honzou a je to pořád super - mladej, schopnej, talent - no co víc dodat.

Expe akce vřele doporučuji - bezva lidi, skvělá místa, zábava, relax, napětí, vypětí, vzrušení - prostě všechno, co člověk hledá, když chce vypadnout z civilizace a mít kolem sebe fajn partu lidí. Retezat byla moje druhá akce a pokud mě vezmete i na další, tak určitě ne poslední. Děláte to báječně!

Amy

Rumunsko - Maramureš pod 24 let, průvodce: Lukáš Mádr

Luky byl skvělý průvodce! Velmi ochotný - předem dal vědět info, byla možnost se na cokoliv zeptat, poradit. To jsem ocenila i během výpravy, kdy jsem měla pocit, že v případě jakéhokoliv menšího či většího problému se na něj mohu obrátit. Taky byl "skrytě" starostlivý, v případě nějakého těžšího terénu či situaci byl vždy připraven pomoci, pokud by někdo chtěl. I když jsme došli o den dřív, vymyslel a nabídl alternativy, co dělat. :) 

Snad zase někdy na viděnou! Těším se.

Vladimíra Kastnerová

Velikonoce v Transylvánii - PLNO, průvodce: Matěj Štrunc

Líbil se mi pestrý program, akce byla velmi na pohodu a silně zážitková.

Matěj je skvělý člověk! Je velmi schopný organizačně, umí s lidmi výborně komunikovat a je velmi zodpovědný. Umí si poradit v každé situaci. Vyrazila bych s ním určitě i na další akci, za mě velká spokojenost.

Jarka Bindasová

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko - PLNO, průvodce: Martin Ksandr

Martin jako průvodce nemá chybu, je vynalézavý, pohotový, i když si to nemyslí, tak i hodně tolerantní :-) Chválím všechno (destinace, počasí, lidi, Borůvku). Jen tak dál (do míst, která nejsou pro každého).

 

Katka Uhlířová

Rumunsko - Fagaraš - PLNO, průvodce: Jirka Střípek

Zažili jsme vše a vše to k výpravě patřilo - krásné slunečné počasí, bouřku s kroupami přímo nad hlavou, srandu, vzájemnou podporu a dechberoucí výhledy. Líbí se mi kamarádský přístup všech, malé skupinky, demokratický přístup při rozhodování, zda pokračovat dál, podívat se ještě jinam nebo už ne apod., týmová spolupráce.

Náš průvodce byl Jirka Střípek, povídal, že je to jeho první taková výprava, i když to nebylo vůbec poznat. Spíše naopak. Je velmi vnímavý a všímavý k dění ve skupině a k jednotlivci, je neskutečně plný elánu a optimismu. Třeba uprostřed bouřky, když jsme šli dost strmý výšlap, si stoupnul na kraj a začal zpívat Prší prší jen se leje ... Bylo to zrovna v kopci, ve kterém mi dost docházel dech a najednou jsem uslyšela tu písničku ) ). Rozhodně je znát, že má zkušenosti s horami a přechody a má obří sílu (chvíli táhl i můj batoh). Pro mě fakt hustej týpek.

Martin Čerňan

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Michal Just

Pohoří Godeanu je ideální pro sněžnicové přechody, supr je bivak Gugu, který je po cestě a dává možnost skrýt se před nepříznivým počasím. Průvodce Michal je profesionál, který má hodně zkušeností. Po celou dobu akce skupinu vedl, podporoval, pochvalu si zaslouží i edukace o lavinách. Klidně bych pod jeho vedením opět někam vyjel.