#Expetipy: Jak zabalit batoh, ať je lehkej jako pírko?

Taky máš občas chuť shodit ten těžký batoh ze zad, ze skály, z nejbližšího srázu, už ho nikdy nevidět a hlavně už ho ani minutu nemít na hrbu? Nedivíme se, máme to za sebou taky. Balení je věda, ve které se všichni občas musíme ponaučit z vlastních chyb. I když se občas pořádně pronesou.

Při balení na delší trek chceš ideálně dostat těžiště batohu co nejblíž k horní části zad. Platí to tedy i pro kratší treky, ale správné rozložení váhy v batohu oceníš hlavně, když ho shazuješ a zase nahazuješ na unavená ramena už xtý den v kuse. Se správně naloženým a seřízeným batohem bys měl být schopen pohodlně jít vzpřímeně. Špatně naložený batoh poznáš i podle toho, že se při chůzi potřebuješ předklánět, mimoděk tím kompenzuješ právě váhu batohu.

Na ideální sbalení batohu naštěstí existuje poměrně jednoduchý návod. Dospod batohu umísti objemné a relativně lehké věci, které nesmí namoknout. Převážně půjde o spacák, ideálně v kompresním a nepromokavém obalu. Když nepromok nemáš, nedávej tam ani limetu, ani citron, dej tam klidně odolnější pytel na odpadky. Sice na treku nebudeš za fešáka, ale spacák zůstane v suchu. A to se počítá! Ke spacáku přidej i oblečení na spaní a rezervní oděvy, které chceš udržet v suchu a nebudeš je jen tak potřebovat.

Stejně jako spacák na spodek batohu patří karimatka. Zejména nafukovačku chceš nosit uvnitř batohu, abys předcházel jejímu možnému poškození. Máloco umí zkazit noc tak, jako ucházející karimatka.

Co nejblíž tělu chceš mít zase těžké předměty. K zádům batohu nacpi stan a těžké věci na vaření. Skládej věci tak, ať ideálně zabírají co nejméně místa. Do ešusu se krásně vejde vařič i plynová bomba se zapalovačem, případně i nějaké ty pytlíky čaje a ovesné kaše. Do plecháčku se zas krásně stočí čisté ponožky nebo podobně zmuchlatelné položky výbavy.

Mysli i na to, že stan se mnohem lépe nosí rozložený na jednotlivé části, než sbalený do transportního obalu. Tyčky zase můžou klidně přijít na bok batohu zvenku. K zádům se hodí umístit i powerbanku nebo další elektroniku, která tu při případném pádu bude víc v bezpečí. Pokud je zima, dej si obzvlášť pozor, abys měl powerbanku a obecně vše, co má baterky, někde v teple, ať se ti zimou nevybíjí. Platí to zejména pro mobilní telefon, který chceš mít pro případ nouze vždy nabitý.

Mnoho batohů má v zádové části umístěný prostor na hydrovak. Pokud hydrovak používáš, dej si dobrý pozor na to, aby ti v batohu nepraskl, kompletně promočené vybavení radost neudělá.

Přední část batohu je vhodným místem, kam nacpat oblečení. Využij všechen prostor, mezery a jakékoliv volné místo, takové srolované ponožky se vejdou leckam. Oblečení neskládej do úhledných komínků, méně místa zabere srolované do malých ruliček. Nezapomeň si oblečení dávat do nepromokavých obalů, ať ho v případě velkého deště nemáš mokré. Na vršek batohu se pak dej oblečení, které potřebuješ mít při treku snadno po ruce, hodí se sem suché triko na převlečení, nebo péřovka.Pokud máš na předku batohu elastickou kapsu, je to ideální místo, kam nacpat pláštěnku, nepromokavou bundu, případně i kalhoty.

Spacák a podobné předměty umísti na spod batohu, těžké položky k zádům. Lehčí předměty přijdou na předek batohu, drobnosti jako peněženka pak na vršek víka.

Při balení jídla postupuj stejně, jako při balení dalšího vybavení. Vždy si připrav potraviny které hodláš sníst během dne a umísti je na dobře dostupné místo, ať nemusíš kvůli tyčince k svačině prohrabávat celý batoh. Počítej taky s tím, že jídlo sice budeš ujídat, odpadky si s sebou ale poneseš až někam do civilizace.

Do víka pak hoď drobnější věci, které potřebuješ mít po ruce.doklady, peněženku, hodí se i nůž nebo lékárnička a čelovka či filtr na vodu. Do kapes na bederáku přijdou nutné drobnosti, od mobilu až po mlsání na cestu. Rovněž se hodí mít po ruce hygienické potřeby, obzvlášť ty pro potřebu nejvyšší.

Zvenku pak na batoh přijde pěnová nebo skládací karimatka a do boční kapsy lahev na vodu, obzvlášť, pokud nemáš hydrovak. Voda bude často zabijákem jinak celkem přívětivé váhy batohu. Vždy měj spolehlivé informace o dostupnosti vody na treku a ber jí jen tolik, kolik potřebuješ, plus nějakou rezervu. Pokud si bereš lahve s vodou do bočních kapes, dávej si pozor, abys jednu stranu neměl přetíženou. Místo hydrovaku můžeš prostor v zádech batohu využít třeba na poskládaný tyvek. Tahle fólie neváží skoro nic, a ochrání ti spodek stanu od špíny i kamenů a zejména u těch ultralightových je neocenitelná.

Při balení mysli na celkovou váhu batohu, nebal zbytečnosti! Na závěr si nezapomeň batoh správně nastavit na zádech a dotáhnout si bederák.