17. 5. - 19. 5. 2024
3 990
více
17. 5. - 19. 5. 2024
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Kurz vysokohorských výstupů

Zajímá Tě problematika výškového horolezectví? Pak jsi na správné adrese!

Expedice #1173
3 dny17. 5. - 19. 5. 2024
Česko, EvropaČeská republika
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Kolikrát tě po přečtení nějaké knihy uchvátila představa, že se taky jednou podíváš na vrchol velehor? A co všechny ty dlouhé vášnivé debaty o tom, jak se spolu s kamarády vydáte na expedici? Většinou to u nich skončilo, že? Dotáhnout tuhle myšlenku ke skutečnosti totiž není jednoduchý úkol. Chce to nejen zápal pro věc, ale taky vědět jak na to a jít si pevně za svým. Pokud se ti to dosud nepodařilo, nevěš hlavu. Věřím, že tento kurz může být posledním pošťouchnutím, abys našel motivaci a vůli a vydal se vylézt svůj kopec.


“Jediná věc co musíš udělat, je začít. A to je ta nejtěžší věc” 


Tento kurz jsem postavil, protože mě výstupy na vysoké hory nesmírně baví a dospěl jsem k názoru, že je ten správný čas se o své dlouholeté zkušenosti z velehor podělit. Nenašel jsem nikoho, kdo by se vzdělávání v problematice vysokohorských výstupů komplexně věnoval a rozhodl jsem se to napravit. 

Pro koho je kurz určen?

Vím, že ta místa, kde řídne vzduch, kde začíná bolet hlava a nohy těžknou jako z olova, jsou trochu strašidelná. Chtěl bych Ti však ukázat, že při troše plánování a vůle se jich nemusíš tolik bát. Tento kurz je určen pro všechny, kteří si chtějí prohloubit znalosti o pohybu ve vysoké nadmořské výšce, především nad 5000 m. Každý zdravý člověk může této hranice dosáhnout. Ať už máš v plánu vylézt na svoji první pěti - šesti - sedmitisícovku, nebo ji už máš za sebou, ale dřelo to, tento kurz je právě pro Tebe. Nemusíš být ani horolezec, ani vrcholový sportovec. Stačí, že jsi nadšenec a chceš se v této problematice vzdělat. Jelikož fandíme činům, tak budu nejraději, když nabyté zkušenosti překleneš v nějaký pěkný výstup :)


Tento kurz je speciálka s omezeným počtem míst, a tak jak už to v Expe bývá, je určen především našim aktivním členům či účastníkům našich výprav.

Co od celého kurzu můžeš očekávat:

Chtěl bych ti ukázat, že výstupy na vysoké hory nejsou zdaleka jen o "hard skills" a nadupané fyzičce. Troufám si říci, že o mnoho více záleží na tom, jak dobře vše vyladíš. Správná strategie a načasování, dostatečná motivace, síla vůle, kvalitní příprava, ale i důvěra v parťáka. Všechny tyto věci mnohem více určují, zda na konci budeš stát jako vítěz. A co to znamená být vítěz, si rozhodni sám. Může to být úspěšný výstup nebo jen to, že se ve zdraví vrátíš domů.


V rámci kurzu bych chtěl projet především tyto body


1. Výběr kopce - dle zkušeností, plánování doma

2. Výběr parťáka a týmu

3. Příprava před expedicí - výběr agentury (pokud je třeba), formality, spojení s domovem (satelit atd.)

4. Vybavení a jídlo - noty, oblečení, hardwear, vaření, ultralight, spaní, zateplení atd.

5. Fyzická příprava - jak se připravit

6. Objektivní rizika - co chci podstoupit, jak se tomu vyhnout (trhliny, laviny)

7. Aklimatizace - strategie spánků, výškové tábory

8. Strategie výstupu - kdy vycházet, časový odhad, kdy to zabalit atd. kooperace v týmu

9. Motivace, vůle - jak zabránit vyhoření? Silná vůle = polovina úspěchu

10. Pohyb ve sněhu po ledovci - práce s dechem - rychlost výstupu

11. Počasí - chápaní sněhových podmínek, větru atp.

12. Zdravověda - omezeno jen a pouze na výškovou nemoc a omrzliny

13. Technické aspekty - v rámci kurzu se nebudeme věnovat technikám vytahování z trhlin, ani lanovým technikám. Vyzkoušíme ale např. používání fixních lan

14. Společný výstup na Smrk, trénink - tím začneme či zakončíme náš kurz

15. Diskuze bude ubíhat určitě i jinými směry. Sám budeš mít možnost ovlivnit kurz svými dotazy

16. Případné konzultace pro konkrétní vrchol


Kurz se věnuje pouze a jenom speciální problematice výstupů nad 5000 m. Pokud se chceš naučit komplexní znalosti o horském terénu, včetně vedení lidí, doporučuji ti náš kurz horského průvodce.

3
5
Průzkumník
Náročnost
Náročnost kurzu

Kurz probíhá v České republice na mojí chatě v Beskydech, která pojme přesně 10 lidí včetně mě. Jedná se o víkend plný diskuzí a přednášek, takže fyzická zdatnost je nulová. Abychom neseděli celý víkend na zadku, vyjdeme si jednou na Smrk.

zobrazit více
Přehled náročností

Proč se mnou?

Výšky jsou mé hřiště. Lidi mi říkají horolezec, ale já jim vždycky řeknu: "Ne, já jsem dobrý chodec." A ve velkých výškách to platí dvojnásob. Už mám za sebou expedice na pár sedmitisícovek, tři osmitisícovky a spoustu výstupů na nižší i technicky náročné kopce. Na většině z nich jako vedoucí. Rozhodl jsem se, že je načase předat zkušenosti, které jsem po léta sbíral ve všemožných pohořích světa. Ve spojení s 10 lety práce s lidmi v Expedition Clubu si myslím, že Ti dokážu předat své zkušenosti tak, abys to pochopil a bylo to přínosné. Dokážu odhadnout jak Tvé individuální potřeby, tak i potřeby skupiny, vytyčit důležité body jak z organizace expedice, tak i z aklimatizace a samotného výstupu a řady dalších důležitých aspektů. Chtěl bych ti ukázat, že ne každý výstup nad 5000 m je náročný a že není třeba se vždy bát. Při dobré přípravě a trochou vůle se i Tobě může otevřít tento krásný svět velehor. 

Odpovědnost

Česká legislativa na problematiku vysoké nadmořské výšky vůbec nemyslí. Kurz je čistě mojí subjektivní a tvojí osobní záležitostí, kdy si chceš prohloubit znalosti v tomto odvětví. Vzhledem k tomu, že od magické hranice 7000 m neexistuje, hora, která je bez ledovce, jsou tím pádem všechny tyto vrcholy v kompetenci horských vůdců. I přesto, že nejsem horský vůdce, si troufám  tvrdit, že mám větší zkušenosti s nadmořskou výškou než většina z nich a je dobré si uvědomit, že ne všechny hory mezi 5-7 tisíc jsou zaledněné a už vůbec ne technicky náročné.  Jelikož je ale kurz jen v teoretické rovině a na žádnou z hor samozřejmě nejdeme, tak je výše zmíněné pouze informační. Předávám Ti ale veškeré informace a zkušenosti se svým nejlepším svědomím, že mají váhu a věřím, že jsou relevantní. Jak už to ale bývá, nejsem zodpovědný za rady, které se zde dozvíte. Horolezectví je riziková hra a je třeba si to uvědomit.


Jak říkal už ostřílený Chris Bonnigton: "Základní premisa horolezectví je svoboda. Horolezec si vybírá co poleze, kde poleze, kdy poleze a jakou úroveň rizika chce podstoupit.”

Ubytování

Budeme spát 2x vevnitř u Martina na chatě. K dispozici je 10 postelí/matrací, takže se nemusíš bát o svoje místečko, vem si ale prosím tenký spacák, kvůli hygieně. Vrchní patro bude sloužit ke spánku, spodní k přednáškám :-) Chata má nová krbová kamna, elektřinu, tekoucí vodu, staronovou kuchyň, teplou sprchu, splachovací záchod, venkovní posezení s pěkným výhledem. Vše, co normální člověk potřebuje.

Stravování

Stravu budeme řešit společně. Vzhledem tomu, že na chatě strávíme jen 2 večery, bude nejlepší, když se se stravou nebudeme skoro vůbec zatěžovat. V pátek večer ještě uvaříme nebo ugrilujeme. Snídaně si řeší každý sám. Přes oběd si něco objednáme nebo zajdeme rychle dolů do restaurace. Vařením jídla nechceme ztrácet drahocenný čas. Ještě to upřesním. Nesmíme rovněž zapomenout aspoň jednou navštívit beskydský pivovárek dole ve vsi.

Vybavení

Nepotřebuješ nic, kromě bloku na poznámky, papučí, tenkého spacáku a věcí na výšlap na Smrk. 

Doprava

Na místo kurzu se bude dopravovat každý samostatně. Pokusíme se ale domluvit na spolujízdě, ať nemusí každý jezdit sám.


Program kurzu

1. den

První den slouží k tomu, abyste přijeli ze všech koutů ČR. Kdo chce jet až po práci a přijede v 9 večer, o nic nepřijde.

Program je následující.:
17:00 sraz na místě kurzu.
Výšlap na Smrk (2:30 hod), abychom se trochu poznali a rozhýbali. Sestup na chatu.
Večer společné vaření či grilování.
Kdo nestíhá na 17:00 může se trousit kdykoliv až do večera.

2. den

Začneme společnou snídaní
8:30 - 12:00 úvodní část kurzu
12:00 - 13:00 pauza na oběd 
13:00 - 17:30 odpolední část kurzu
večeře a volný program, diskuze, grill


Jelikož se koná tento kurz poprvé, jeho přesný obsah a složení lekcí ještě upřesním. Je pro mě zásadní, abychom maximum času strávili vašimi reálnými dotazy, je kladen důraz na samostatnost a iniciativu účastníka. Nedílnou součástí kurzu jsou pro mě i případné společné diskuse nad osobními zkušenostmi.

3. den

snídaně

8:30 - 12:00 dopolední část kurzu
12:00 - 13:00 pauza na oběd
13:00 - 15:00 odpolední část kurzu
Zakončení kurzu. Kdo chce, stihne si vyjít na Lysou Horu


V rámci kurzu donesu i spoustu výbavy, kterou běžně používám na vysokých horách, aby sis ji mohl/a osahat.  Pokud máš vlastní kus výbavy, který chceš zkonzultovat, neboj se jej přinést.

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartin Ksandr

Tahoun
motivátor
paličák
horolezec
Martin je bezesporu základní kámen Expedition Clubu. Nejenom proto, že umí být tak tvrdý, ale protože klub na něm z velké části stojí. Martin je ten, kdo udává směr a vizi klubu. Mluví za něj spousta činů a dlouhý výčet horských výstupů a expedic, které má na kontě.

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Lektora Martina
  • 2 x ubytování na chatě
  • Kompletní materiály pro realizaci kurzu a příprava kurzu (projektor, příprava přednášek atd.)

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Dopravu na místo kurzu

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.