23. 3. - 8. 4. 2025
39 990
letenka cca 20000 Kč
více
23. 3. - 8. 4. 2025
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Cesta kolem Afriky, NAMIBIE A JAR

Po extrémně náročných etapách kolem rovníku se dočkáme odměny. Namibie a Jihoafrická republika. Dvě bezpečné země, které mají pro skupinu dobrodruhů ve vlastním autě tolik co nabídnout!

Expedice #1146
17 dnů23. 3. - 8. 4. 2025
AfrikaNamibie, JAR
5Účastníků
Náročnost
2 z 5

Jihoafrická republika, moderní země, kde se potkává staré s novým, divoká příroda s pulzujícím Kapským městem. Užijeme si samotu, offroad jízdu a vrcholem našeho tříměsíčního snažení pak bude příjezd na Mys Dobré naděje.

Namibie a JAR - vše, co chceš v Africe vidět.

Nejstarší poušť světa, nekonečné obří duny, původní domorodé kmeny, druhý největší kaňon na světě, džungli, vodopády i safari s množstvím divokých zvířat od tučňáků až po velkou pětku. Parádní treky a nekonečné Pobřeží koster, které je se svými lodními vraky, zrádnými mělčinami, vichrem a mlhami postrachem všech námořníků. Akční Kapské město, legendami opředený mys Dobré naděje... Prostě ráj pro výletníky, fotografy a dobrodruhy všeho ražení.


Na pár nocí využijeme pohostinnost místních ubytování, ale většinou budeme spát ve vlastních stanech, takže budeme mít nejlepší příležitost užít si noční oblohu, která je prakticky bez jakéhokoliv světelného smogu. Bát se nemusíme, Namibie patří k nejbezpečnějším státům světa a je tu stabilní demokracie. No a protože jde o bývalou německou kolonii, nezapomínejme ani na místní vřelou náklonnost k barbecue a pivu.

Pro koho je výprava určena?

Filip se rozhodnul v letech 2025 - 2026 objet ve spolupráci s Expedition Clubem kolem dokola Afriku. Ve starém Land Cruiseru, ve voze s vysokou průchodností terénem a vždy pouze v šesti členech posádky! Pokud Ti to přijde lákavé, můžeš i ty! Na každé z unikátních etap se tak k Filipovi přidá pět dobrodruhů. I když zrovna na této etapě lze naplánovat vše do podrobna, nelze po Filipovi očekávat, že se přepne standardního módu potom, co přejel celou Afriku a zejména TUTO a TUTO etapu. Proto se i tato etapa jede ve stejném režimu jako předchozí a musíš to respektovat. Hrubý nástřel itineráře nalezneš v sekci programu. Na výpravu hledám především zdatné cestovatele, kteří mají expedici co nabídnout. Plusem k přihlášce jsou tak zkušenosti s opravou aut, znalost cizích jazyků, zdravotnické vzdělání, nadstandardní odvaha a podobně.

Cíl expedice

Cíl je jasný. Dojet jakkoliv z Namibie do JAR a zvládnout poslední část na naší cestě do Jihoafrické republiky. Chceme ti nabídnout možnost doprovodit naše auto na jeho cestě pod vlajkou Expedition Clubu a zažít něco jedinečného a neopakovatelného.

2
+
5
Turista
Náročnost
Fyzická náročnost, nízká

Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.

zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost a odpovědnost

Namibie - Bez problémů


JAR  -   Pozor na běžnou pouliční kriminalitu. Více u naší samostatné výpravy do JAR.


Opět, i když zde lze odpovědnost plně zajistit a není se čeho bát, tak expedice se jede ve stejném režimu jako etapy předešlé! Expedition Club s Filipem vypisují tuto expedici jako jedinečnou možnost, jak Ti umožnit podívat se do těchto oblastí, a tak bys to měl brát. Nabízíme Ti příležitost zažít něco jedinečného, neopakovatelného a vystoupit ze své komfortní zóny. Nemůžeme ovšem nést odpovědnost za bezpečnost a hladký průběh expedice. Tak to je a musíš to respektovat. Poskytujeme ti otevřeně všechny informace, které máme k dispozici, zbytek si ale musíš rozhodnout sám/a. Pokud máš zájem o účast na této expedici, předpokládáme už nějakou míru samostatnosti a i schopnost individuálně vyhodnotit rizika, zda je pro Tebe výprava vhodná.  Expedice Namibie a JAR se účastníš na svou plnou vlastní zodpovědnost. Jedeme jako tým, každý je zodpovědný za sebe a zároveň každý za všechny! 

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Namibie je zapotřebí platné turistické vízum, které můžeme získat na letišti po příletu nebo na honorárním konzulátu Namibie v Praze. Cena za vyřízení víza on-arrival na letišti je 70 USD. Nutností je také platný cestovní pas s platností min. šest měsíců od odjezdu ze země. JAR má s naší zemí bezvízový styk.


Na tuto výpravu je povinné Očkování proti žluté zimnici! Také ti doporučujeme obstarat si očkování proti žloutence typu A a B a břišnímu tyfu. Zdraví máš jenom jedno! Bližší informace o očkování najdeš ZDE.


Severní část Namibie je malarickou oblastí, budeme tedy mít s sebou antimalarika a vybavíme se kvalitními repelenty. Tomuto tématu se budeme detailně věnovat v informacích před výpravou.

Doprava

Oficiální start Expedice je v Namibii ve Windhoeku kam se všichni účastníci dopraví letecky. Zpátky letíme z JAR z Kapského města.

Expediční kára

A jakým autem že pojedeme? Toyota Land Cruiser 100, 4.2 TD, 150 kW. Proč zrovna toto auto? Tenhle typ vozidla považujeme za největšího držáka, který si s celou trasou hravě poradí. Cokoliv, co se nedá opravit kladivem, je v Africe skoro bezcenné. Místní mechanici si nedokážou poradit s moderní elektronikou a při první poruše by auto bylo takřka nepoužitelné. Auto bude na cestu dobře připravené. Zároveň nebudeme ověšeni expedičními vylepšováky a samolepkami. To přenecháme načančaným expedicím, které končí již v Dakaru. Důležitá je pro nás v Africe nenápadnost.

Ubytování

Budeme kombinovat spaní ve stanech a hotelech. Ve stanech budeme spát většinou v oficiálních kempovištích se základní výbavou. Umožní nám to být flexibilnější a taky si díky tomu užijeme nerušených nocí s oblohou bez světelného smogu. Druhou polovinu nocí strávíme v místních guesthousech, abychom si trochu odpočinuli.

Vybavení a půjčovna

Na tuto výpravu nepotřebuješ nic extra. V autě nebude příliš mnoho prostoru navíc, budeme cestovat jako tým, nikoliv jako skupina jednotlivců a tomu je potřeba uzpůsobit i výbavu.  V autě budou erární stany, karimatky, varná konvice, čaj, káva, hrnečky. Společné budou také základní hygienické potřeby. Tekuté mýdlo, zubní pasta, prací gel, toaletní papír a dezinfekce. Společná bude i lékárnička. Samozřejmě si vezmi vlastní léky, které užíváš běžně, plus průjem a základní léky.


Každý účastník má povolené zavazadlo striktně se držící maximálních rozměrů 45x30x20cm, libovolné váhy. Velký foťák vždy maximálně jeden ve skupině, v rámci etapy. Tato nezvyklá opatření mají dva hlavní důvody. Za prvé, ať máme v autě přehled a prostor a nebereme si zbytečnou výbavu (ono toho do Afriky opravdu není mnoho potřeba). Za druhé, ať neztrácíme spoustu času věčným přehrabováním a hledáním věcí v batozích či kufrech a základní věci sdílíme ve společném uspořádaném prostoru. Vycházím z mých již celkem solidních zkušeností cestování nejen v Africe.

Stravování

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování. Stravování je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Stravovat se budeme cestou převážně v místních podnicích, tím pádem si nebudeme brát jídlo z Česka. V neobydlených částech samozřejmě z vlastních zásob, které budeme společně doplňovat na tržnicích. V autě bude k dispozici velká plynová bomba s vařičem, např. na ranní čaj, kávu nebo na uvaření jídla. Klíčové bude dobře se zásobit na delší úseky hlavně vodou! Určitě doporučuji si vzít z Česka nějaké záchranné tyčinky a oplatky. Může se totiž stát (max dvakrát za expedici), že budeme celý den spěchat a nebude úplně prostor na návštěvu restaurace, která bývá velmi často velmi na dlouho. Vaření jídla na vlastním vařiči je pouze železná rezerva pro někoho kdo skutečně trpí.

Co cestou uvidíš?

Zde je program expedice. Realita může dopadnout z mnoha důvodů dost jinak. Program je pouze orientační, časová náročnost jednotlivých úseků v něm bude hrát velkou roli (například průjezd hranic apod.) a bude se přizpůsobovat dané situaci.

1. -17. den

V rámci Namibie navštívíme samozřejmě hlavní město, omrkneme město duchů Kolmanskop a ostrovy u města Luderitz, kde s trochou štěstí uvidíme tučňáky. Dále pobřeží koster, východ slunce na duně 45, trek Naukluft Olive trail, kde uvidíme zebry a antilopy, nedaleké vodopády Tufa, Spitzkoppe a nádhernou krajinu. Snad najdeme čas i na návštěvu vesnice kemene JU/Hoansi jako jeden z kulturních highlightů Namibie. Určitě se můžeme inspirovat na programem na naši Namibii v roce 2023.


V JAR bych pak rád navštívil vodopády Augrabies, prošel si Nama wine route a ochutnal místní vína a také Tankwa Karoo National park, kde si uděláme na finále pěkný táborák.

Program doplníme a zkusíme okořenit o nejzajímavější místa, která budou po cestě. Je ale velmi důležité, abyste si uvědomovali, že toto není standardní výprava. Hlavním cílem je projet za jakýchkoliv okolností trasu po ose Namibie - Mys dobré naděje. Vše tomu bude naprosto podřízené a cokoliv uvidíme navíc, než výhled z okýnka našeho křižníku, je bonus. Je k tomu třeba tak přistupovat již při podání nezávazné přihlášky. Chceme, abyste měli jasnou představu co od této expedice očekávat. Jedná se o objevitelský roadtrip s jistou mírou nejistoty. Někomu těchto pár předešlých vět vystavuje stopku, někdo ovšem zbystří uši a ví, že tohle je přesně to co hledá! 

0. den

Této výpravě předchází 3 velmi náročné expedice. I přesto, že tato výprava je ze všech rozhodně nejjednodušší, tak ji pojedeme ve stejné režimu. Pro vysvětlení, co to znamená stejný režim si přečti popisky u zbylých expedic



Cesta kolem Afriky, BRÁNA NA JIH


Cesta kolem Afriky, NA ROVNÍK!


Cesta kolem Afriky, KONGO EXPRES

ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Za ty roky jsme toho s Filipem v Expeditionu zažili opravdu hodně. Výstup na Gasherbrum II (8035m), vylezli jsme na Muztagh Atta (7556m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť až do Ghany nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách. Teď se Filip pouští na svoji ultimátní expedici - objet celou Afriku.

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Expedice se jede ve stejném režimu jako expedice předešlé. Tomu je přizpůsobena i cenotvorba. 
Cena expedice se skládá ze 2 složek. Celkově Tě expedice vyjde na cca 60 000 Kč + letenky a jídlo.


        1) Fixní složka - Cena za Tvoji účast na expedici, která se platí předem = 39 990 Kč.  Viz "Co je v ceně".

        2) Variabilní složka -   Náklady na expedici nejdou přesně odhadnout. Budeme se tedy na veškeré společné náklady v průběhu expedice skládat. Předpokládáme, že výdaje na společné náklady dosáhnou 20000 Kč/osoba. Filip bude všechny společné výdaje platit a na konci výpravy to spravedlivě podělíme počtem účastníků, a to každý zaplatíme. Viz variabilní cena na místě.

Co je v ceně

  • Koupě kvalitního expedičního vozu. Jeho kompletní revizi a přípravu na cestu. Potřebné úpravy, přepis na průvodce atd.
  • Komfort malé skupinky - celkem nás bude 6 i s průvodcem
  • Opravy vozidla během cesty a riziko spojené s vozidlem
  • Carnet de passage pro vozidlo, zařízený předem v ČR  a pojištění vozidla
  • Dopravu auta z ČR do Namibie
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům = Filip Vítek
  • Práci mou a mých kolegů, včetně pracně získaného know-how
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, vaření, mapy atp.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Variabilní cena na místě - viz 3. odstavec
  • Jídlo a individuální pojištění
  • Leteckou dopravu (nyní cca 20000 Kč)

Variabilní cena na místě

  • ubytování
  • palivo
  • místní permity za vozidlo
  • Vstupy do NP a rezervací
  • další nenadále výdaje na cestě
  • Víza (70 USD)
  • Předpokládáme, že to bude 20000 Kč/osoba

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?