18. 8. - 31. 8. 2024
25 990
letenka cca 20000 Kč
více
18. 8. - 31. 8. 2024

Lake Tahoe a Yosemite běžecky

Dva nejkrásnější klenoty USA, které čekají na to, až je spolu běžecky prozkoumáme!

Expedice #1110
14 dnů18. 8. - 31. 8. 2024
Severní AmerikaUSA
10Účastníků
Náročnost
4 z 5

Co se ti jako první vybaví, když se řekne Kalifornie? Někoho napadnou města San Francisco a Los Angeles. Jinému hned naskočí hnutí hippies, filmový Hollywood, most Golden Gate nebo věznice Alcatraz. Technologicky založenému jedinci zas blikne před očima Silicon valley - domov gigantů Apple, Google nebo Facebook. Nám milovníkům přírody hned blesknou hlavou pojmy jako Údolí smrti, Národní park Yosemite nebo Lake Tahoe. Kalifornie je zkrátka úžasný kout světa, kde si každý najde to své! 

Jak to celé vzniklo

Když jsem v roce 2014 viděl film Divočina s Reese Witherspoon, okamžitě jsem zatoužil vyrazit na přechod Pacifické hřebenovky (zkráceně PCT). Jenže jsem si tou dobou nemohl dovolit vypadnout na tak dlouhou dobu ze školy a pak už bylo PCT natolik populární, že se s lidmi, kteří ho přešli a napsali o tom knihu, doslova roztrhl pytel. Tuhle parádu si nechám na dobu, až moje děti vyrostou (a nebudou mě pár měsíců potřebovat) a opadne ten šílený humbuk, který kolem PCT panuje. Začal jsem tedy koketovat s myšlenkou absolvovat pouze jeho část. Jako první mě napadl John Muir Trail, který je však svázaný byrokracií náročného získání permitů a přesně daných časů nástupů na trek. Já jsem si však nechtěl zbytečně komplikovat život, a tak jsem hledal dál. Pak jsem najednou narazil na Lake Tahoe, kolem kterého se také Pacifická hřebenovka vine, a okamžitě jsem se do něj zamiloval. Pak jsem na YouTube viděl video z běžeckého ultra závodu Tahoe 200 a bylo rozhodnuto. Tohle jezero jednou oběhnu!

Lake Tahoe a Yosemite

Jezero Tahoe (anglicky Lake Tahoe) je jedním z nejkrásnějších a nejčistších jezer v USA. Leží v nadmořské výšce 1 897 metrů, je 500 metrů hluboké, 35 kilometrů dlouhé a v nejširším bodě má 19 kilometrů. Díky těmto parametrům je druhým největším horským jezerem v Severní Americe. Na západním pobřeží jezera se rozkládá chráněné území Tahoe National Forest a kolem celého obvodu jezera se vine cíl naší cesty - stezka Tahoe Rim Trail, která se svými parametry (270 km / 6 000 m+) budí oprávněný respekt. V našem případě však bude trasa ještě o fous náročnější, protože se kvůli rozdělení na etapy některé dny protáhnou, a tak nás čeká ještě pár tisíc metrů převýšení navíc. Po oběhnutí Lake Tahoe se přesuneme do Národního parku Yosemite, který je naprostou ikonou národních parků ve Spojených státech. Je domovem mnoha nádherných přírodních scenérií, včetně vysokých vodopádů, obrovských skalních útvarů a hustých lesů. Navštívíme 739 metrů vysoký Yosemitský vodopád (nejvyšší vodopád v Severní Americe), z vyhlídky Glacier Point koukneme na slavný Half Dome, El Capitan, Cathedral Rocks nebo Sentinel Dome. V neposlední řadě také navštívíme Mariposa Grove (v překladu Sekvojový háj), který je domovem sekvojí obrovských. Ty jsou nejstaršími a největšími stromy na světě. Že to zní jako skvělá jízda? To si teda piš! :-)

4
5
Výsadkář
Náročnost
Jedna z nejnáročnějších běžeckých výprav, kterou jsme doposud uspořádali!
Je určena pro horské běžce, kteří již absolvovali nějaký ten horský ultramaraton a znají dobře své limity. Během 8 dnů uběhneme cca 280 kilometrů s převýšením 9 000 metrů a nejdelší den zdoláme lehce přes 46 kilometrů s téměř 1 400 vertikálními metry. Díky létu však máme více než 12 hodin světla, takže na jednotlivé etapy máme opravdu celý dlouhý den a není potřeba příliš spěchat. Kopce nahoru se chodí pěšky a běží se volně po rovině a z kopce. Jedná se spíše o běžeckou turistiku, kdy se neběží příliš rychle a dělají se časté zastávky na focení. Pokud si nejsi jistý svou výkonností, kontaktuj průvodce, který ti rád poradí nebo naplánuje tréninkový plán.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Největší nebezpečí spočívá ve zranění způsobené během. Kdokoliv si může rozbít koleno nebo vyvrtnout kotník. Je nutné počítat s rizikem bouřek, které se nejčastěji kumulují v odpoledních a podvečerních hodinách. Právě z tohoto důvodu budeme každý den vstávat brzy a vyrážet na jednotlivé etapy co možná nejdříve. Další kapitolou jsou divoká zvířata, především medvědi černí, kteří zde, narozdíl od medvědů grizzly, žijí. Útoky těchto medvědů na člověka jsou vzácné a málokdy končí setkání zraněním. My se budeme jako skupina držet pohromadě, dělat "hluk" formou rolniček a před výpravou se dostatečně proškolíme, jak v případě setkání s medvědem postupovat. Budeme také schovávat potraviny do předem připravených boxů. Dalším možným nebezpečím může být nedostatek vody, vyšší nadmořská výška a také možnost lesních požárů. Na všechny tyto bezpečnostní rizika jsme však vybaveni a dostatečně školeni.

Víza a režim vstupu

Občané České republiky mohou cestovat do USA na turistické nebo obchodní cesty do 90 dnů bez víza. Je potřeba mít platný cestovní pas s přesahem 6 měsíců po plánovaném odjezdu z USA a také vyplnit elektronický cestovní registrační formulář (tzv. ESTA), který stojí 14 USD a dá se vyřídit online. Formulář ESTA se nachází na stránkách Ministerstva zahraničí USA a je nutné ho vyplnit nejméně 72 hodin před cestou. Po vyplnění formuláře obdržíte e-mail s potvrzením o schválení ESTA. Toto potvrzení je nutné mít u sebe při vstupu do USA a předložit ho při imigrační kontrole.

Doprava

Poletíme z Prahy nebo Vídně (cena k 2. 11. je do 20 000,- Kč) do San Francisca. Zde si půjčíme velkou dodávku, se kterou se přesuneme k jezeru Tahoe, a každý den nás bude auto s řidičem doprovázet od jednoho místa spaní k druhému. Není problém se kdykoliv autem posunout do nějakého města na nákup, výlet nebo na koupačku. Také je možnost vynechat některou z etap a posunout se autem dál. Po dokončení přeběhu Tahoe Rim Trailu přejedeme do Národního parku Yosemite. Zde strávíme pár dní a podle přání a možností skupiny se buď výlet protáhne dále, nebo se skupina vrátí společně s průvodcem zpět do San Francisca a poletí zpět domů.

Ubytování

Lake Tahoe patří k nejkrásnějším místům v USA a v okolí jezera jsou honosné rezidence milionářů, kteří zde mají svá letní sídla. Jedná se o velmi drahou oblast a cenově dostupných ubytování pod střechou se v okolí příliš mnoho nenachází nebo jsou poměrně daleko od plánovaného trailu. Budeme tedy spát ve stanech v místních kempech, které se nachází na opravdu nádherných místech, a budeme tak v bezprostředním kontaktu s přírodou. Stany s karimatkami a spacáky si přivezeme z domova a každý den se budou přesouvat naší dodávkou. V Yosemitech také využijeme místní kempoviště a strávíme tak většinu nocí ve stanu. V rámci výpravy přespíme dvě noci pod střechou hostelu nebo horské chaty. 

Stravování

Jídlo není součástí ceny výpravy. Doporučuji si vzít z domova jak pár gelů a tyčinek na první dny běhu, tak i dehydrované jídlo v podobě Adventure menu (napiš průvodci - máš na něj 20% slevu). Voda by se měla dát doplnit každý den přeběhu hned na několika místech. Některé dny se spí přímo v civilizaci, jiné budeme zase o něco více izolováni a těžko říct, jak moc se bude chtít skupině ještě dojíždět dodávkou do města a zpět. Z tohoto důvodu beru jídlo na první 4 dny běhu (16 tyčinek a pár gelů) a také 10 porcí dehydrovaných jídel od Adventure menu. Výhoda těchto jídel je v tom, že je stačí pouze zalít horkou vodou a nemají v sobě žádnou chemii. Můžeš se tak skvěle najíst jen pár minut po doběhu a nemusíme řešit nákup potravin nebo hledání restaurace. Na restaurace ale samozřejmě také dojde řada a určitě tě neochudíme o možnost dát si pravej americkej burger :-)

Vybavení

Budeš potřebovat běžecký batoh nebo vestu o objemu cca 10 až 15 litrů. Je potřeba, abys do něj sbalil litr tekutin, pár tyčinek a gelů na každý den, telefon, čelovku, běžecké hole, nepromokavou bundu, náhradní triko s dlouhým rukávem a malou osobní lékárnu. Každý den si můžeš vybavení na běh obměnit nebo doplnit v dodávce, která nás bude celou dobu doprovázet. Na celou výpravu doporučuji mít s sebou civilní boty (tenisky), dva páry běžeckých bot určených do horského terénu a sandále nebo žabky. Dále je potřeba oblečení jak do města, tak i na hory. Určitě nezapomeň čelovku, trekové hole, rolničku na medvědy, opalovací krém a nějakou dobrou čokoládu pro průvodce :-) Je potřeba počítat s tím, že dost nocí strávíme ve stanu, takže je potřeba mít s sebou stan do dvojice, karimatku a spacák. Přibližný seznam vybavení na běh najdeš ZDE a TADY jsem natočil video, kde jsou jednotlivé položky popsány.

Trail Adventures

Tato výprava se organizuje ve spolupráci s Trail Adventures, což je čistě běžecká odnož Expedition Clubu pod vedením našeho dlouholetého průvodce Ondřeje Šviráka. Jako jediný v republice dělá běžecké akce "expedičního" stylu a většina jeho výprav je do míst, kam by ses sám běhat nevydal. Tyhle akce skvěle spojují fyzický výkon a autentické poznání lokální kultury. Často totiž spíme u místních lidí a člověk má tak šanci poznat danou destinaci v nepřikrášlené podobě. Nejedná se o běžecké soustředění, ale o běžeckou dovolenou. Nikdo na tebe nebude kulit oči, když si dáš večer pár pivek a neprotáhneš si nohy. Zákazů a příkazů si v pracovním shonu užijeme ažaž a od akcí Trail Adventures můžeš očekávat svobodu a psychický relax. 

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny. Tempo se vždy přizpůsobí podle přání účastníků.

1. den

Odlet z Prahy nebo Vídně a přílet do San Francisca. Půjčíme si zde auto a přesuneme se rovnou na začátek našeho přeběhu k Lake Tahoe. Spát budeme lehce nad hranicí 2 000 metrů, takže se naše těla začnou aklimatizovat na vyšší nadmořskou výšku.

2. den

Začneme nejjižnější částí Tahoe Rim Trailu u Lower Echo Lake. Vběhneme rovnou do chráněného území Eldorado National Forest a obkroužíme smyčku až k parkovišti u Luther Campground. Nejvyšší bod je 2 740 metrů, což už jistě při běhu krátkodobě pocítíme. 

28 km /  950 m

3. den

Vyběhneme od silnice č. 89 přes Humboldt–Toiyabe National Forest směrem ke Kingsbury. Už od začátku budeme pomalu stoupat až do nejvyššího bodu tohoto dne, který se nachází ve výšce 2 963 metrů. Odtud budeme pozvolna klesat kolem vrcholu Monumental Peak (3 068 m n. m.) až na spodní stanici lanovky lyžařského střediska Kingsbury.

37 km /  200 m

4. den

Z lyžařského střediska Kingsbury se vydáme severně směrem k hlavní silnici č. 207 a od tohoto bodu budeme opět zvolna stoupat vzhůru do výšky 2 685 metrů poblíž vrcholu Genoa Peak (2 788 m n. m.). V případě chuti zde můžeme odbočit a rozhlédnout se z holého vršku po okolní krajině. Odtud se klesá do sedla Spooner Summit (2 178 m n. m.), kde je cíl dnešní etapy.

29 km /  800 m

5. den

Ze sedla Spooner Summit (2 178 m n. m.) vyběhneme severně k vrcholu kopce Snow Valley Peak (2 809 m n. m.), na který je opět možné si vyběhnout. V okolí tohoto kopce poběžíme po vysokohorských loukách a po dosažení nejvyššího bodu ve výšce 2 742 metrů budeme opět klesat do jehličnatých lesů. Závěr je opět lehce do kopce a etapu skončíme nad lyžařským střediskem Mt. Rose. 

37 km /  1 200 m

6. den

Dostáváme se do nejvyšších poloh a nejsevernější části celého Tahoe Rim Trailu. Hned na úvod vystoupáme na Relay Peak (3 135 m n. m.), kde se pokocháme výhledem na jezero. Z tohoto místa se pomalu klesá o 1 000 metrů níže k silnici č. 267 nad městečko Kings Beach. Podle chuti a nálady sjedeme blíže k jezeru, dáme koupačku a spláchneme den zlatavým mokem.

32 km /  750 m

7. den

Profil tohoto dne připomíná pilu. Čeká nás hned několik menších kopečků nahoru a také dolů. Těsně před nejvyšším bodem trasy (ve výšce 2 411 metrů) se pokocháme výhledem na Watson Lake, kde se také nachází moc hezké kempoviště. Doběhneme přímo do Tahoe City, kde si užijeme zaslouženého odpočinku a dáme si zde nějaký dobrý burger. Také se zde nachází pošta, takže můžeme poslat domů nějaký hezký pohled z přeběhu.

32 km /  800 m

8. den

Z Tahoe City se vydáme jižně směrem k vrcholu Twin Peaks (2 701 m n. m.), což je také nejvyšší bod této trasy. Opět se dá odbočit na jeho vrchol a pokochat se výhledem nad stromy. Doběhneme až do sedla Barker Pass (2 341 m n. m.) a zde odbočíme dolů do údolí směrem k městu. Cestou mineme dvojici jezer Ellis a Buck Lake, ke kterým můžeme také krátce zavítat. Doběhneme na parkoviště na konci silnice Rubicon Trail, kde už na nás bude čekat naše dodávka a vezme nás do kempu.

35 km /  1 300 m

9. den

Poslední etapa bude tou nejdelší a zřejmě také nejnáročnější. Celá se vine v chráněné oblasti Desolation Wilderness. Od parkoviště se vydáme mírným stoupáním podél jezer McKinney, Lily, Miller a Richardson. Opět se můžeme podívat na nedaleký Sourdough Hill (2 424 m n. m.). Tato část stezky vede polootevřeným terénem, kde jsou stromy dál od sebe a místy poběžíme po horských loukách. Zhruba od poloviny etapy budeme až do jejího konce míjet jedno horské jezero za druhým. Dostaneme se do horského sedla ve výšce 2 857 metrů a odtud budeme pomalu klesat do cíle naší osmidenní cesty u jezera Lower Echo. Jakmile se vzpamatujeme a trochu oklepeme, sedneme do dodávky a přesuneme se k Národnímu parku Yosemite.

46 km /  1 400 m

10. - 12. den

Následující tři dny strávíme v Národním parku Yosemite. Podle chuti a domluvy vymyslíme, jestli si dáme nějaký den větší pohodu na regeneraci nebo jestli navážeme na oběhnutí jezera a budeme běhat i zde všechny tři dny. Každopádně se můžeš těšit na všechna nejatraktivnější místa, která jsou v tomto parku k vidění. V Yosemitském národním parku navštívíme úchvatný Yosemitský vodopád, který je s výškou 739 metrů nejvyšším vodopádem v Severní Americe. Z vyhlídky Glacier Point se poté budeme kochat pohledem na známé skalní útvary, jako je Half Dome, El Capitan, Cathedral Rocks nebo Sentinel Dome. Na závěr se vydáme do sekvojového háje Mariposa Grove, kde se dotkneme největších a nejstarších stromů na světě. Program se může libovolně upravit dle přání a požadavků skupiny. V podvečer 12. dne se přesuneme do San Francisca.

13. den

Podle času odletu zpět domů se domluvíme na dopolední prohlídce města a v odpoledních / večerních hodinách se přesuneme na letiště. Určitě je možné si pobyt v USA libovolně protáhnout a nevázat se na odlet průvodce.

14. den

Přílet do Prahy nebo do Vídně.

ukázat další dny

Tvůj průvodceOndřej Švirák

Systematik
marketingový guru
orienťák
běžec

Skvělý sportovec a dobrodruh tělem i duší, který k životu bytostně potřebuje překonávat výzvy. Ondra je jeden z garantů výprav a zároveň tvůrce vizuálního a kreativního obsahu EC. Vedle březové kůry a zavíracího špendlíku má v kápézetce taky svůj dron, se kterým dělá dechberoucí záběry ze všech koutů planety. Od roku 2019 vede běžecké výpravy, v rámci kterých přeběhl ostrov Réunion (GR2), Mallorku (GR221), balkánský Peaks of Balkans, bulharskou část Staré Planiny, a podniká běžecké kempy ve všech koutech světa. Od dětských let běhá orientační běh, takže orientace v neznámém prostředí je pro něj denní chleba. Také má na svém kontě celou řadu ultramaratonů a osobních výzev, mezi které patří například projekt 26 Ultra.

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • Zajištění průvodce
  • Zajištění řidiče dodávky, který nás bude po celou dobu přeběhu doprovázet
  • 2x ubytování na hostelech nebo horských chatách
  • Veškerá ubytování v kempech v okolí jezera Tahoe i v Yosemitech
  • Pronájem dodávky (v ceně 50 000,- Kč) a všechny náklady s tím spojené (silniční poplatky, pojištění, pohonné hmoty a parking)
  • Foto a video dokumentace z výpravy (dron + GoPro)
  • GPS zařízení
  • Práce má a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • ESTA v ceně 14 USD
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy
  • Vstup do NP Yosemite a Desolation Wilderness (cca 100 USD)
  • Letenka do San Francisca (cena k 2. 11. je 20 000,- Kč)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?