3. 2. - 24. 2. 2024
32 990
letenka cca 30000 Kč
více
3. 2. - 24. 2. 2024
Již proběhlo

Tasmánie

Kdyby měl svět okraj, bylo by to na březích Tasmánie. Tento ostrov v drsných vodách Tasmánova moře je poslední výspa civilizace před ledovou hradbou Antarktidy a klenotnice přírodního bohatství.

Expedice #1026
22 dnů3. 2. - 24. 2. 2024
Austrálie a OceánieTasmánie
9Účastníků
Náročnost
3 z 5

Tasmánský čert Taz. První věc, která spoustu lidí napadne, když se řekne Tasmánie. Ne, že by to bylo špatně, prostě jeden kreslený seriál udělal nesmazatelnou rýhu do mnoha dětských duší, ale přeci jen, slušelo by se vědět toho o Tasmanii trochu víc... Stojí to rozhodně za to! Než se na to vrhneme, měl bys rovnou vědět, že tahle výprava nebude o chytání Taze, ale hlavně o jednom legendárním horském treku uprostřed divočiny v pohoří Arthurs. Jde o Western Arthurs traverse, který prověří fyzičku a odhodlání každého dobrodruha. Vydej se spolu s námi do divočiny na druhém konci světa, do mystických eukalyptových a myrtových lesů posetých mechem, kde vzduch je svěží a nese s sebou vůni divokých květin a zemitý nádech pralesů. 

Pár faktů úvodem

Pojďme si teď dát společně malé geograficko-historické okénko. Jedná se o 26. největší ostrov světa, objeven poprvé v roce 1642 nizozemským mořeplavcem Abelem Tasmanem. V roce 1803 zde vznikla první kolonie tvořená 20 trestanci a několika málo svobodnými muži a ženami, kterým se podařilo položit základy Tasmanie. Ta dnes patří mezi státy Australie a žije zde přes 570000 obyvatel, což je vzhledem k rozloze 90758 m2 proklatě málo, když uvážíme ČR s 20-ti násobným počtem obyvatel o rozloze 78867 m2. Přelidněný stát to rozhodně není. Naopak, je plný divoké přírody, endemických druhů a bizarních přírodních úkazů. 

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 15 km s patnáctikilovým batohem pár dní po sobě.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Tasmánie je bezpečná země. Největší riziko představuje izolovanost treku Western Arthurs traverse, na který se vydáme. Budeme však mít po celou dobu satelitní komunikátor a tracker, takže si v případě nesnází budeme schopni přivolat pomoc. 

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Tasmanie je nutné mít platný cestovní pas s minimální platností 6 měsíců po návratu ze země a požádat o krátkodobá turistická víza - eVisitor 651. Více info na stránkách MZV.


Doprava

Letecky přes Austrálii. Letenky budeme řešit po společné domluvě, v závislosti na aktuálních výhodných spojích můžeme lehce upravit termín akce. Na místě si půjčíme dodávku pro 12 osob (případně 2 osobní auta), kterou se budeme přesouvat po ostrově a dostaneme se tak do všech koutů Tasmánie. 

Ubytování

Po celou dobu budeme spát v kempech. Někdy využijeme kempy se sociálním zázemím (sprchy, WC), jindy budeme kempovat volně v přírodě na místech k tomu určených. 

Stravování

Stravování je ve vlastní režii účastníků. Na Tasmánii seženeme vše potřebné. Jediné zásoby, které se vyplatí vzít si z domu, jsou dehydrovaná jídla na 7 dní na treku ve Western Arthurs. 

Vybavení

Detailní seznam výbavy bude poslán cca dva měsíce před výpravou. Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Důležité části výbavy ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Expediční půjčovnu najdeš ZDE

Co cestou uvidíš?

1. den

Odlet z ČR

2. den

Přílet do Hobart, hlavního města Tasmánie, vyzvednutí aut a přejezd do kempu. 

3. den

Přesun do Národního parku Mount Field a krátký jednodenní výlet po okolí. Spaní v kempu.

4. den

Přesun na začátek legendárního treku Western Arthurs traverse. Začátek treku, následujících 7 dní strávíme v Tasmánské divočině. Spaní ve stanu.

5. - 11. den

Western Arthurs traverse, jeden z nejnáročnějších treků na Tasmánii. Na jeho prostup máme vyhrazených 7 dní, ale v případě nepřízně počasí, nebo jiných komplikací nám nic nebrání to protáhnout. Tohle je totiž highlight celé Tasmánie! Po celou dobu budeme spát ve stanech v přírodě. 

12. den

Po náročném treku se přesuneme na pobřeží, užít si zasloužený relax na pláži. Přesun do Bicheno. Noc v kempu se zázemím. 

13. den

Dnes nás čeká dvoudenní výlet na poloostrov Freycinet. Spaní na pláži.

14. den

Návrat zpět z poloostrovu Freycinet. Noc v kempu. 

15. den

Přejezd do Národního parku Franklin-Gordon Wild Rivers. Zde nás čeká třídenní trek. Spaní v kempu na začátku treku. 

16. - 18. den

Následující tři dny strávíme na treku Frenchmans cap. Trasa povede přes vrchol Frenchmans cap v národním parku Franklin-Gordon Wild Rivers. Pokud to půjde cestou využijeme zázemí chat. 

19. den

Na závěr se přesuneme do Port Arthur a Tasmánského národního parku. Noc v kempu se zázemím. 

20. den

Výpravu zakončíme jednodenním výletem na ikonický Cape Hauy. Noc strávíme opět v kempu se zázemím.

21. den

Přesun na letiště do Hobart a odlet zpět domů 

22. den

Přílet do ČR.

ukázat další dny

Tvůj průvodceDaniel Bokiš

Digitální nomád
Pivní sládek
Vanlajfer
Horolezec

Dan je digitální nomád, kterého nejčastěji najdeš lézt po skalách, nebo surfovat v oceánu. Má rád od všeho trochu a při cestování nejraději kombinuje poznávání přírody a místní kultury. Především pak té, co prochází žaludkem. Na každou zemi si nechá ideálně pár měsíců, aby se mu dostala pěkně pod kůži.

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec

Co je v ceně

  • Pronájem aut (nafta, pojištění apod.)
  • Zajištění licencovaného horského průvodce
  • Všechna ubytování v kempech
  • Veškerou dopravu na místě
  • Příspěvek na kurzy organizátorům
  • Mapové podklady
  • GPS
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička apod.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku (cca 40 000,- Kč)
  • poplatky za vyřízení víza
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?