23. 4. - 28. 4. 2024
12 990
více
23. 4. - 28. 4. 2024
Již proběhlo

Horský průvodce 1: Navigace, orientace

navigace - orientace - vedení skupiny - meteorologie - legislativa práce horského průvodce

Expedice #1099
6 dnů23. 4. - 28. 4. 2024
Česko, EvropaČeská republika, Slovensko
10Účastníků
Náročnost
3 z 5
Pro první část vzdělávání na horského průvodce jsou pro nás zásadní témata navigace - orientace - vedení skupiny - meteorologie a legislativa práce horského průvodce. Během šesti dní kurzu klademe důraz na praktickou výuku a prožití modelových situací, ke kterým se následně můžeme vracet a vyhodnocovat je navzájem se skupinou účastníků. Kurz organizujeme zážitkovou formou tak, aby bavil i nás a utvářel společnou partu, tak jako to děláme při samotných výpravách na horách.

Kurz horského průvodce

Jarní kurz je prvním ze 6 na sebe navazujících bloků ve vzdělávání na horského průvodce, které může být zakončeno zkouškou profesní kvalifikace PK 65–020-M Horský průvodce dle zákona č. 179/2006 Sb o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání po jejímž úspěšném složení můžete požádat o vydání živnostenského oprávnění pro horskou průvodcovskou činnost – zároveň získáte „Osvědčení profesní kvalifikace“ s celostátní platností.


Šest obrázků
Obrázek 1 Obrázek 2 Obrázek 3 Obrázek 4 Obrázek 5 Obrázek 6

Ať už se chceš průvodcováním živit, nebo se pouze zdokonalit a získat větší jistotu pro svá dobrodružství, míříš k roli člověka, který svou iniciativou vždy bude tím aktivnějším. Horský průvodce by měl splňovat řadu předpokladů. My tě můžeme naučit základní dovednosti, na kterých budeš dále stavět, avšak lásku k práci s lidmi a vztah k horám musíš mít sám. Do kurzu jsme vložili léta vlastních zkušeností s organizováním výprav a expedic. Věříme, že je důležité věci prožít, než o nich jen poslouchat a tomu přizpůsobujeme náplň kurzu. Snažíme se ho koncipovat tak, abychom ho chtěli sami zažít.
3
5
Průzkumník
Náročnost
Náročnost kurzu

Kurz probíhá v České Republice na Vysočině. Maximum možného programu se odehrává venku, může se tedy stát, že se náročnost zvýší podle počasí. Vstupním předpokladem každého účastníka je zkušenost s pohybem v horách na lehko i na těžko, se spaním ve stanu i bivakováním. Zkrátka neměl by tě překvapit pobyt venku v mokru, celodenní výlety a trocha nekomfortu. Zároveň není úmyslem kurzu někoho hnát na hranu, důležité je předání znalosti a jejich vyzkoušení v praxi. Pokud jsi byl/a na vícedenním treku v horách a ujdeš bez problému 20km za den, není se čeho bát.

zobrazit více
Přehled náročností

Co od kurzu můžeš očekávat:

Naučíš se pracovat s mapou, buzolou a GPS. Budeš se perfektně orientovat v letním i zimním terénu a v jeho zakreslení do mapy. Při slovech ekvidistance, magnetická deklinace a azimut místo nechápavého výrazu vytasíš mapu s buzolou a bez mrknutí oka vyrazíš dál. Projdeme techniky práce s mapou a orientace v terénu od oldschool metod, po moderní aplikace, které jsou dnes absolutním standardem. Projdeme principy zodpovědného plánování túr pro různé skupiny a oblasti. Naučíš se základy meteorologie, práce s předpovědí počasí a odhad vývoje podmínek v terénu. Nečekej nudnou práci nad stolem, většinu kurzu strávíš v terénu s mapou v ruce. Vzhledem k tomu, že se jedná o vstupní blok do vzdělání horského průvodce budeme se také věnovat základním pravidlům práce, legislativě a doporučením pro tuto profesi. V neposlední řadě ti chceme předat etické hodnoty práce v horách. Na práci průvodce se nedíváme pouze jako na stroj, bezpečně provádějící klienty, ale také jako na člověka s pokorou k prostředí, ve kterém pracuje.

Co naopak nečekej:

Sezení před projektorem a poslouchání teorie. Popravdě: Nějakou teorii pro tebe máme, chceme s Tebou některé věci od základu projít. Tuto formu ale chceme minimalizovat. Některá témata nutná pro absolvování profesní zkoušky dokonce vůbec probírat nebudeme - materiály k nim obdržíš zpracované v "manuálu průvodce"

Ubytování

První blok kurzu probíhá na Vysočině. Základnou nám bude příjemně vybavená chalupa. Spacák a karimatku si ale pro jistotu vezmi také s sebou, některé části kurzu nás můžou dovést i neznámo kam :) Ubytování není v ceně kurzu (cca 350Kč/noc).

Stravování

Plná penze na místě. Spolu s organizátory kurzu bereme i kamarády, kteří se o nás postarají v kuchyni. Tento model se nám skvěle osvědčil, jídlo je totiž často jediným místem pro odpočinek a společné jídlo v malé partě je skvělý tmelící prvek :) Společně se ještě domluvíme před samotným kurzem, nicméně preferujeme společné stravování s tím, že se složíme na vzniklé náklady. Pokud by někdo chtěl, je na místě plně vybavená kuchyňka.

Vybavení a půjčovna

Přesný seznam výbavy upřesníme.

Doprava

Na místo kurzu se bude dopravovat každý samostatně. Pokusíme se ale domluvit na spolujízdě ať nemusí každý jezdit sám.


Program kurzu

1. den

12:00 sraz na místě kurzu, ubytování. 13:00 zahájení kurzu. Úvodní aktivity, práce s mapou a buzolou, navigace, GPS.

2 - 6. den

Pro první část vzdělávání na horského průvodce jsou pro nás zásadní témata navigace - orientace - vedení skupiny a meteorologie. Maximum času strávíme venku praktickým nácvikem s tím, že je kladen důraz na samostatnost a iniciativu účastníka. Nezbytnou součástí kurzu jsou pro nás i společné diskuse nad osobními zkušenostmi a také zadání vlastní průvodcovské praxe. Zakončení kurzu v neděli okolo 12:00.
ukázat další dny

Tvoji průvodci

Tom Cimr

Tom Cimr

Srdcař
idealista
instruktor
horolezec

Největší srdcař, který do klubu vkládá to nejlepší ze sebe, za každou cenu. Expe je jeho denním chlebem, jeho vášní a občas i noční můrou. Tom patří do hor a rozhodl se jít jim v životě naproti. Jeho snem je stát se horským vůdcem UIAGM a od roku 2022 je tomuto snu o pořádný krok blíže - stal se oficiálně adeptem na horského vůdce!

Detail průvodce
Vít Dubec

Vít Dubec

Muzikant
multitalentovaný čávo
surfař
horolezec
Stejně jako nemůže být lezec bez lana, Expedition Club nemůže být bez Víti. Ti dva k sobě tak nějak patří a táhnou to spolu od úplného začátku. Víťa je všestranný sportovec a umělec a pokud někdo dokáže navodit pohodovou atmosféru na výpravě, tak je to právě on!

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Kompletní materiály pro realizaci kurzu.
  • Náklady na lektory kurzu (v maximálním poměru 1:6 k účastníkům) + externí lektory.
  • Tištěná skripta s materiály pro garanční zkoušku.

Co není v ceně

  • Jídlo.
  • Ubytování (cca 350Kč/noc).
  • Dopravu na místo kurzu.

Nejčastější otázky / FAQ

Jaký je rozdíl mezi tímto kurzem a mezinárodním průvodcem UIMLA?

Nezávisle na členství v UIMLA musí mít každý průvodce profesní zkoušku dle systému národních kvalifikací. V obou případech je také nutné dodržovat stejná pravidla pro práci v zahraničí. Formálně tedy není rozdíl žádný. Podrobněji se rozdílům věnujeme ZDE

Legislativa

Tuto výpravu/kurz/školení, organizuje firma Expedition Club community s.r.o. IČ: 19238355. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více ve smluvních podmínkách.




Ještě váháš?