4. 10. - 6. 10. 2024
300
více
4. 10. - 6. 10. 2024
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Babí léto na jižní Moravě

Jižní Morava, podzim a víno. My jsme se tohle mocné kombo rozhodli doplnit o trochu pohybu a vznikla z toho víkendovka, kterou povede náš dlouholetý aktivní účastník Tomáš Brablc.

Expedice #1177
3 dny4. 10. - 6. 10. 2024
EvropaČeská republika
9Účastníků
Náročnost
2 z 5
Že je pro Tebe taková výprava na našem webu překvapením? Pro nás taky! Nicméně kde je vůle, tam je cesta a jelikož se nebráníme zajímavým nápadům, kývli jsme na tuhle netradiční myšlenku našeho aktivního člena. V rámci této víkendovky se spojí kouzlo podzimu, tradice vinařství a touha po objevování. Připoj se k nám v malebných Mutěnicích, kde naše cesta začíná odpolední procházkou k místní rozhledně Vyšicko, odkud je krásný výhled na okolní vinné lány. Zažiješ s námi sobotu plnou pohybu na tajuplné Velké Javořině a okoštujeme lokální speciality v Holubyho chatě. Večer si nad skleničkou vína zahrajeme na sommeliery a pokusíme se do dovtípit pravosti přísloví „ve vínu je pravda“. Neděle nás zavede do Přírodního parku Chřiby, kde poodkryjeme roušku tajemství zříceniny hradu Cimburk a prozkoumáme další přírodní krásy. Babí léto na jižní Moravě má své neopakovatelné kouzlo, které by měl okusit každý milovník dobrého vína.

Víkendovka pod vedením aktivního člena

Víkendové výpravy jsou pravidelnou součástí naší činnosti. Jsou totiž cestou, jak se naši členové můžou potkat a užit si pár dní v přírodě. Víkendovky proto organizujeme neziskově, pouze pro stmelení naší komunity. Tuto víkendovku vede dlouholetý aktivní účastník Tomáš. Nemusíš se bát, dáme za něj ruku do ohně.
2
5
Turista
Náročnost
Víkendová turistika
Ačkoliv se jedná spíše o nenáročnou výpravu, průvodce Tom si pro nás přichystal jeden celodenní a jeden půldenní výlet. V sobotu nás čeká výstup na Velkou Javořinu, při němž zdoláme téměř 27 km a nastoupáme přes 700 výškových metrů. Nedělní výlet na zříceninu hradu Cimburk má zhruba poloviční parametry. Nejedná se o nic extrémně náročného, ale potenciální účastník této výpravy musí být turisticky zdatný.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Sraz je v pátek ve 14:00 v Mutěnicích u Hodonína, kam se dá dopravit vlakem. Průvodce disponuje svým osobním autem, ale bude potřeba sehnat z řad účastníků ještě druhé vozidlo, kterým se budeme dostávat na jednotlivé výlety po okolí.

Ubytování

Obě noci strávíme pod střechou rodinného penzionu Naproti, který se nachází v malebné vinařské obci Mutěnice. Součástí penzionu je prostorný obývací pokoj, plně vybavená kuchyně s jídelním koutem. Cena za pronájem od pátku do neděle činí 10 000,- Kč, které se rovným dílem rozpočítají mezi členy výpravy.

Stravování

Jídlo je v individuální režii. Ubytování disponuje kuchyní, takže není problém si zde připravit snídani, večeři nebo svačinu na cesty. Přes den se budeme stravovat v místních restauracích a kioscích.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Sejdeme se po obědě v Mutěnicích kousek od Hodonína. Jako doprava může posloužit přímý autobus z Brna, případně vlak po trase Olomouc - Hodonín - Břeclav - Brno. Individuální dopravě autem se meze nekladou. Pro přesuny na výšlapy bude ostatně potřeba, abychom měli minimálně dvě osobní auta (jedno bere průvodce). Kdo bude potřebovat dorazit později, nebude o nic ochuzen. Jakmile budeme všichni, vyrazíme na seznamovací krátkou procházku na místní rozhlednu, kde by nás mělo čekat menší občerstvení s pivem, vínem a něčím menším na zub. Následuje přesun na první večeři v některém z lokálních restauračních zařízení, kde podrobněji probereme plán na sobotu. Kdo je zvyklý jezdit k nám na jih ví, že tyto večery umí být zrádné, takže raději brzo ulehneme, abychom mohli druhý den vyrazit co možná nejdříve.

2. den

Posnídáme, nabalíme svačiny a vyrazíme směr Velká Javořina, kde prozkoumáme polozapomenutý kraj pohraničí se Slovenskem. Čeká nás poctivých 27 km po značených cestách. Odměna nás čeká na samotném vrcholu, kde je v provozu Holubyho chata, kde mají po celý rok skvělou kapustnicu, výborné pivo a hruškovici na zahřátí. Odvážnější se se mnou můžou vydat na nedaleký bývalý vojenský vysílač, který slouží jako neoficiální rozhledna. Po návratu zpátky na ubytování se nachystáme na večerní program. Co by to bylo za víkend na jižní Moravě bez degustace letošních vín? Budeme mít přichystaný i menší raut, aby s námi víno moc nezamávalo. Podle situace a zbývajících sil můžeme ještě pokračovat a sobotní večer si patřičně užít.

3. den

Za předpokladu, že se všichni ve zdraví dožijeme nedělního rána, pobalíme si věci, předáme ubytko a vše nepotřebné na další výšlap uložíme u mě doma. Nedělní výšlap bude situován do Přírodního parku Chřiby, kde nás čeká kolečko cca 14 km se zříceninou hradu Cimburk, nádherným přírodním útvarem Kazatelna, boulderovými skalami, lesní kaplí a památníkem letecké nehody ke kterému se proklestíme trošku náročnějším terénem. Po cestě nás samozřejmě čekají i místa, kde bude možnost si dát něco teplého do žaludku a vykurýrovat se z předchozího večera. Poté už se vrátíme zpět do Mutěnic, kde zase rozprchnete ke svým domovům. Pokud bude kdokoliv potřebovat přiblížit do Brna, nebo Hodonína, rád vás průvodce porozváží.
ukázat další dny

Tvůj průvodceTomáš Brablc

Modelář
milovník černého humoru
gastro nadšenec

Když zrovna netráví pracovní dny na vrtné plošině, věnuje se studiu historie a modelářství. Díky tomu má obrovskou trpělivost a smysl pro detail. Taky moc rád vaří. Z toho vyplývá, že na výpravě na vás nebude nikdo řvát a ještě budete mít plné břicho. Zbylý volný čas tráví na kole, v přírodě, nebo s Expe na cestách. 

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák
  • Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. Nejnutnější náklady pro průvodce (doprava a ubytování) jsou v ceně akce 300,- Kč.

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce (doprava, ubytování na chatě)

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme auty)
  • Ubytování v penzionu Naproti (při plném obsazení 1 000,- Kč za víkend)
  • Případné vstupy
  • Vlastní jídlo

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.