21. 9. - 28. 9. 2024
8 990
více
21. 9. - 28. 9. 2024

Tátové s dětmi. Poloniny - náš první přechod hřebene

Je čas. Naše děcka už mají mezi osmi a deseti lety, tož vyrazíme společně na přechod hřebene. Natěžko, bez kompromisů. Slovenské Poloniny, to bude tátovská epická romantika.

Expedice #1170
8 dnů21. 9. - 28. 9. 2024
EvropaPolsko, Slovensko
7Účastníků
Náročnost
3 z 5

Už jsme s děckama zažili ledacos. Afriku, surfování, sopku, nespočet čundrů... Ale pořád chybí to hlavní. To na co je dobré si počkat. Asi taky tajně doufáš, že tvoje děti budou hory bavit. Možná proto jsi je do nich dosud nenutil. Už nám ale dospívají a už je čas, ať si udělají vlastní názor. Vyrazíme na úplný východ Slovenska a v tomto romantickém kraji poznáme, jaké to je se dělit o jídlo, posedět společně u ohně nebo také utíkat před deštěm.

Slovenské Poloniny a Vihorlat

Poloniny nejsou jen slovenský národní park Poloniny, je to výraz pro nezalesněné plochy na hřebenech slovenských, polských a ukrajinských Karpat. Slovo polonina se vyvinulo ze staroslovanského slova polnina, což znamená pusté a neužitečné místo. Díky tomu si tato oblast stále zachovává jistou divokost, nenavštěvují ji davy turistů a ještě méně z nich projde celý hřeben. Na hřebeni najdeš sem tam postavenou útulnu, která poskytuje přístřeší turistům, které zastihla noc, nebo nepřízeň počasí, jinak cestu lemují jen hraniční kameny.


Na závěr výpravy vystoupáme taky na vrchol Vihorlatu, sopečného masivu, který je unikátní především pro svou nepřístupnost. Vrchol se nachází ve vojenském prostoru a ještě před nedávnou dobou nebyl vůbec přístupný, krajina si tak kolem něj zachovává unikátní ráz a stále zůstává lehce skrytá běžnému turistovi. Na zpáteční cestě si také najdeme prostor na nějakou tu odměnu. Cukrárna, aquapark, hrad či zámek. To už bude jen na naší domluvě.

Na rovinu

S ohledem na náročnost akce je jasné, že ty jako táta musíš mít vztah k horám a zkušenosti s jejich zdoláváním. Například přechod Malé Fatry apod. Bylo by fajn, abyste spolu nestanovali poprvé a měli jistý prvek společné vůle a chutě zdolávat překážky. Určitě přijdou okamžiky kdy tátové i děti budou muset zatnout zuby a to není prostor pro naše věčné rodičovské otázky "Jsi v pohodě? Zvládneš to?". To je prostor pro režim "musím". A i ten je někdy dobré potrénovat.

Chlapská parta pak vytvoří prostředí, které je skvělé pro výchovu dětí - volný prostor pro zábavu s malým množstvím pravidel, která však budou nepřekročitelná. Jelikož jsou děti živel a jsou nevyzpytatelné, program přizpůsobíme jejich potřebám a vzájemně si vypomůžeme, když bude mít někdo z nás otcovské povinnosti. 


Tátové s dětmi respektují tato pravidla:

1. Když jsou tatínci v pohodě, jsou děti v pohodě.

2. Vyhledáváme dobrodružství.

3. Děti potřebují hranice a uvnitř nich svobodu.

4. Děti (všechny) poslouchají tatínky (všechny).

5. Cestujeme skromně, i když nemusíme.

3
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Trek je to mírně náročný, strávíme šest dní na hřebeni, jídlo si poneseme na celou dobu, vody je v horách naštěstí dost. Denně ujdeme něco kolem 10km. Možnost ústupu a zkrácení treku je téměř kdykoliv. Spát budeme v útulnách a bivacích či pod vlastním tarpem. Ber tuto výzvu i jako tvoji šanci se začít hýbat a přes prázdniny něco málo natrénovat. Společně to zvládneme!
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Na této výpravě nehrozí žádná mimořádná bezpečnostní rizika. Uvědomujeme si troufalost toho jít několikadenní přechod s dětmi. Vše bude podřízeno bezpečnosti. Vybrali jsme hřeben, který je celý luční. Pokud by se na nás hnala fronta špatného počasí, samozřejmě z hřebene hned sestoupíme a co více se může stát, než že to nepřejdeme :-) Filip je zároveň licencovaný horský průvodce a bude s tatíkama vše konzultovat předem.

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Dopravíme se po vlastní ose do cíle naší cesty pomocí devítimístné expediční dodávky. Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z vašich řad.

Ubytování

Spát budeme v otevřených útulnách, nebo ve stanech u nich. Spacák a karimatka tedy s sebou. Pokud se domluvíme, můžeme jednu noc strávit uvnitř na ubytování.

Stravování

Na horách si budeme vařit z vlastních zásob na plynových vařičích. Jídlo vezmeme z domu, po cestě už není možnost žádné dokoupit. Můžeš se ale spolehnout, že si dopřejeme nějaké místní dobroty jen co sejdeme opět dolů do civilizace.

Vybavení a půjčovna

Seznam doporučené výbavy ti zdůrazní Filip cca měsíc před výpravou. Budeme ovšem potřebovat vybavení na hory - od stanu, přes spacák, vařiče atd. Vše společně sladíme ať neneseme nic navíc. Budeme s dětmi fungovat nikoliv ve dvojicích, ale co nejvíc všichni společně. Pokud ti něco chybí, můžeš si to půjčit u nás v půjčovně - ZDE.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Potkáme se ráno v Brně v expediční klubovně a vyrazíme na dlouhou cestu na východní Slovensko. Naším cílem bude hřeben Polonin a Bukovských vrchů - schovaného výběžku Karpat táhnoucí se po hranici Polska a Slovenska až k Ukrajině. Odpoledne necháme auto v Medzilaborce a vyšlápneme první výškové metry na hřeben Ľupkovského průsmyku.

2. - 5. den

Čeká nás bezmála 60 km hraniční stezky vinoucí se z jednoho vrcholu na druhý. Na těch vyšších vykouknou typické vypásané louky, v nižších částech se hřeben schovává do hustých lesů. Společnost nám budou dělat snad jen ojedinělí turisté. Spát budeme vždy ve volně přístupných útulnách, u kterých jsou také dostupné zdroje vody.

6. den

Průvodce se brzy ráno oddělí od skupiny a vyrazí zpět pro auto. Ostatní pomalu sestoupíme do Nové Sedlice, kde je na kraji civilizace poslední útulna, která nám poskytne přístřeší na tuto noc.

7. den

Přivstaneme si a přejedeme do vesnice Snina, odkud nalehko vystoupáme na vrchol Vihorlatu. Samotný masiv Vihorlatu je impozantním sopečným výtvorem, který je navíc díky vojenskému prostoru minimálně navštěvovaný. Užijeme si z něj parádní výhledy a sestoupíme stejnou cestou. Buď budeme bivakovat někde poblíž civilizace nebo se přiblížíme nějaké zajímavosti, kterou budeme chtít na Slovensku ještě navštívcit, ať se trochu zkulturníme a zkrátíme si cestu.

8. den

Program dle nálady a chuti, pomalý návrat do Brna.

ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Filip je nedílnou součástí Expedition Clubu už řadu let. Společně jsme zažili výstup na Gasherbrum II (8035m), vylezli na Muztagh Atta (7556m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách. 

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, naftu, dálniční poplatky + všechny náklady s tím spojené
  • Služby horského průvodce a zároveň organizátora výpravy - Filip
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Příspěvky na kurzy organizátorům a práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Případné ubytování
  • Případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.