19. 7. - 27. 7. 2024
18 990
letenka cca 3000 Kč
více
19. 7. - 27. 7. 2024

Hangar boulder camp - Norsko

Panenská severská příroda, šplouchání moře na březích fjordů a krajina posetá žulovými balvany rozmanitých tvarů a velikostí. Zažij boulder trip po oblastech jižní Skandinávie a odpočiň si od letního parna ve střední Evropě.

Expedice #1141
9 dnů19. 7. - 27. 7. 2024
Evropa
8Účastníků
Náročnost
2 z 5

Nemusíš letět až k protinožcům, aby sis našel ideální letní boulderingové klima. Jižní Skandinávie je oblast rozlehlých lesů, fjordů a průzračných jezer. Břehy jsou lemovány Severním mořem a vane na nich příjemný větřík. Žulové kameny tě vyzývají na každém rohu a jsou posety bouldery všech obtížností. Naše cesty tentokrát povedou do oblasti jižního Norska. Začneme okolo městečka Ula, nedaleko Larvik fjordu, kde polezeme na pobřeží moře. Pláže jsou žulové, bez lidí, a moře po lezení jen pro nás. Od šumícího moře se přesuneme do národního parku Østmarka nedaleko Osla, kde budeme boulderovat uprostřed rozlehlých lesů protkaných průzračnými jezery. Po dnech plných lezení, koupání v moři a procházkách panenskou přírodou si na zahradě ubytování rozpálíme gril a vychutnáme si dary moře a nějaký drink. Nebylo by jižního Norska bez návštěvy Osla, proto se na konci výpravy zajedeme podívat na zdejší operu a odměníme se domácím skořicovým šnekem.

Ula a Østmarka

Bouldering v okolí městečka Ula je známý především pro perfektní rozmístění boulderů na březích moře a fantastické výhledy. Zaleze si zde úplný začátečník i profesionální lezec. Obtížnost boulderů je od 3 až do 8B. Strávíme zde 4 dny, ale nemusíš se bát, že by ti bouldery došly, zbyde ti jich tu spousta i na další návštěvu. Østmarka je pak rájem boulderistů z Osla. Kameny v Østmarce jsou rozprostřeny téměř po celé ploše Østmarského lesa. Je tu 20 oblastí, ve kterých je přes 2000 boulderů všech obtížností, a nové se objevují každý rok. Nejznámějšími oblastmi jsou Filmplaneten, Katteputen, Lia a Korketrekkern. Tyto budou patřit i mezi naše hlavní cíle. V případě parného dne můžeme vyzkoušet jednu z deep water solo oblastí nad přilehlými jezery.

Lezecké centrum Hangar

Hangar je největší lezecké centrum o rozloze 1200 m² v České republice, zaměřené na bouldering. Jeho vznikem se splnil sen o moderním lezeckém boulderingovém centru, kde se mohou potkávat všechny generace všech výkonnostních tříd sportovců, přátelsky pospolu pod jednou střechou. To vše pod taktovkou nejlepšího lezce Adama Ondry.
2
+
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato výpravanení fyzicky náročná. Z hlediska lezení je určena pro mírně pokročilé lezce. Přesuny k žulovým věžím a kamenům jsou většinou do 30 minut chůze s bouldermatkou na zádech. Navštívíme však i oblasti, které jsou vzdáleny pouze 5 minut chůze od vozidla. Obtížnosti zkoušených cest budou od stupnice 5B a záleží pak na každém, kolik a jak těžké cesty zvolí.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Bouldering sebou nese objektivní rizika, která nelze vyloučit. Jedná se zejména o nekontrolovaný pád z výšky maximálně tří metrů, který při nedodržení pokynů průvodce může vést k pohmožděninám, výronům a v krajních případech i zlomeninám. Je třeba dodržovat všechny zásady tohoto jinak jedinečného a krásného sportu. Vše bude na místě důkladně vysvětleno, a to zejména správné posouvání speciálních dopadových matrací tzn. „bouldermatek“ a techniku vzájemného chytání, která se nesmí podcenit! Průvodce na akci zajišťuje pouze maximální podporu a logistické zázemí, samotný výstup je pak na každém z nás.

Doprava

Doprava na cestě tam i zpět je letecky do Osla. Letenky nejsou v ceně výpravy. Na místě budeme mít k dispozici devítimístnou dodávku pro každodenní přesuny. 

Ubytování

Po celou dobu výpravy budeme spát v apartmánu se zázemím. Celkem 4 noci v Østmarce strávíme v pronajatém Airbnb se zázemím, po přesunu do Osla budeme mít k dispozici podobný, zařízený apartmán. 

Stravování

Jídlo si každý řeší sám. Apartmány disponují dobře vybavenými kuchyněmi. Společné vaření, nebo vaření ve skupinách bývá proto nejlepší volbou. Část jídla si můžeme nakoupit již v Čechách, většinu však na místě v supermarketech.

Vybavení a půjčovna

Přesto, že je bouldering na výbavu poměrně nenáročný sport, je třeba myslet na to, že se budeme pohybovat v divočejším terénu. Dobré a teplé oblečení, obzvláště proti dešti a pevné boty by neměly chybět žádnému z účastníků výpravy.


Zapůjčení bouldermatek je v ceně výpravy. Na vyžádání je možno také zapůjčit lezecké boty. Také doporučujeme vzít s sebou dostatečné množství magnesia a krém na prolezenou kůži na rukou. Seznam doporučené výbavy najdeš v checklistu. Důležité části výbavy ti případně zdůrazní průvodce. 

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Dle letenek odlet z Prahy/Vídně do Osla, kde si na letišti vyzvedneme dodávku a s krátkou zastávkou na vyzvednutí bouldermatek v Oslu se dopravíme na ubytování u města Ula.

2. - 5. den

Bouldering v oblasti Ula. Každý den si vybereme část pobřeží posetého masivními bouldery a rozhodně se nemusíme bát, že by nám došla inspirace nebo možnosti přelezů. V případě špatného počasí zvolíme restday a vyrazíme na krátký trek nebo jiný alternativní program.

6. - 8. den

3 dny boulderingu v okolí Osla. Østmarka je rájem místních lezců a výběr míst k lezení je tu téměř nekonečný. Po dohodě je možné navštívit v některém dni Oslo, nebo místní lezeckou stěnu. Program vždy přizpůsobíme přání skupiny, nebo počasí.

9. den

Dopolední návštěva Osla, vrácení bouldermatek a přesun na letiště, kde necháme naši dodávku a vyrazíme na cestu domů.
ukázat další dny

Tvoji průvodci

Hangár Tým

Hangár Tým

Na téhle akci Tě provede někdo ze zkušené Hangár Crew. Nemusíš se bát, bude o Tebe dobře postaráno!


Detail průvodce
Jeník Jurečka

Jeník Jurečka

Lyžař
instruktor
sportovní lezec
bouldrista

Lepšího lyžaře v našich řadách prostě nemáme! V Expe týmu je Jeník nováček, ale zkušeností s cestováním už v životě posbíral víc než dost. Zkusil si tvrdý život v rybárně na Aljašce i krásný, ale poměrně náročný život backpackera na Novém Zélandu.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, naftu, dálniční poplatky + všechny náklady s tím spojené
  • Veškeré ubytování na místě (7x noc v plně vybaveném apartmánu)
  • Vysvětlení metodiky a techniky boulderingu
  • Zapůjčení bouldermatek na stěně v Oslu
  • Zapůjčení společného vybavení (lékárnička, atp.)
  • Zajištění průvodce/instruktora se zkušenostmi a adekvátním vzděláním Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?