24. 3. - 2. 4. 2024
21 490
letenka cca 11000 Kč
více
24. 3. - 2. 4. 2024
Již proběhlo

Finsko na běžkách

Horká sauna, dobrodružné putování po zamrzlém jezeře a nekonečná bílá stopa, kterou na večer osvítí polární záře.

Expedice #1120
10 dnů24. 3. - 2. 4. 2024
Evropa, Polární oblastiFinsko
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Severská krajina dává běžkování nový rozměr. Můžeš se tu ztratit na dlouhé hodiny do opravdové divočiny, nebo si užívat desítky kilometrů upravených stop v okolí vesnic. Stačí se jen podívat z okna a rozhodnout se, kam dnes vyrazíš. Laponsko je domovem běžkařů, kteří se tu v bílých stopách prohánějí od podzimu do pozdního jara. Během Velikonoc je navíc polární noc dávno pryč a i kdyby nás zastihla tma, dost možná ti na cestu zasvítí polární záře.


Finové jsou nejenom skvělí v běhu na lyžích, ale také mistry v backcountry túrách do divoké přírody Laponska. Abychom pochopili oba tyto světy, vydáme se na tři dny na pláně zamrzlého jezera Inari. Přechod Inari jsme s Expedition Clubem absolvovali už mnohokrát. Ohromila nás tamní krajina, nekonečný prostor a panenskost podkladu, po kterém člověk jde. Úžasný zážitek je i spaní ve srubech na izolovaných ostrůvcích uprostřed jezera. Sem tam se na led vydá i stádo sobů, které tě sleduje z uctivé vzdálenosti. Často se musíš poprat se silným větrem, sněžením či brzkým soumrakem, ale vše ti večer vynahradí polární záře.

Urho Kekkosen

Městečko Saariselka, které nám bude domovem na prvních pět běžkařských dní, leží na kraji rozlehlého národního parku Urho Kekkosen. Střídmě zalesněná krajina se každý den mění, podle toho jestli zrovna překonáváš zvlněnou krajinu stolových hor v jeho jižní části, nebo sjíždíš koryty zamrzlých řek. Tento krásný kus drsné divočiny se táhne od Ivalo, až k ruským hranicím, kde můžeš čekat ty nejnižší teploty směle sahající kamsi k -30 °C. Z centra Saariselky se do něj zanořují desítky kilometrů protahovaných běžkařských stop, po kterých se ho vydáme prozkoumat.

3
5
Průzkumník
Náročnost
Pokud se chceš zúčastnit této akce, je dobré mít zkušenosti s přechody na těžko a pohybem v zimních podmínkách.

Denní dávka kilometrů v upravené stopě záleží hodně na tobě, v okolí Saariselky je možné vypravit se na upravenou bruslařskou trať i na dobrodružnější výpady do nitra Urho Kekkosenu. Průměrně urazíme alespoň 30 km denně, ale můžeme program postupně upravovat, nebo se rozdělit na více samostatných skupin. Přechod přes zamrzlé Inari je dobrou vstupenkou do světa polárních výprav. Zažiješ si opravdové zimní podmínky, na které je dobré být připravený, každý večer je ale možnost ohřát se v teple a půjdeme relativně na lehko.

zobrazit více
Přehled náročností

Víza a režim vstupu

Pro vstup do Finska ti stačí občanka. Pokud ale máš, vezmi do pro jistotu i pas.

Doprava

Cestovat budeme letecky z Prahy/Vídně přes Helsinky až do Ivala. Na místě se budeme přepravovat místními autobusy a devítimístnými taxíky. Letenky a konkrétní spoj s tebou vyřeší průvodce. Cena letenky se i se zavazadlem pohybuje okolo 11 000,- Kč. Veškerá doprava na místě je v ceně výpravy.

Ubytování

Spát budeme pět nocí v chatě v Saariselce, která nám bude zázemím pro jednodenní běžkařské výpady do okolní krajiny. Při přechodu po zamrzlém jezeře využijeme dvakrát otevřených chat, ve kterých si zatopíme v kamnech a dvakrát v zařízených srubech, které disponují i saunou. Teplý zimní spacák je pro jistotu zapotřebí.

Stravování

Jídlo není v režii klubu a je na každém účastníkovi, jak si je zajistí. Je podstatné mít všechny potraviny nakoupené již z domova, na místě nebude na další nákup prostor. Navíc finské ceny jsou natolik vysoké, že se tu nakupování outdoorové stravy rozhodně nevyplatí. Vařit budeme v zázemí chaty, nebo na vařičích, které jsou umístěny ve srubech. V informačním emailu bude posílán seznam jídla, které je vhodné vzít si na podobnou akci. Můžete se inspirovat :‐)

Vybavení a půjčovna

Krom kvalitního zimního oblečení je zapotřebí kompletní běžkařská výbava. Matěj, jako bývalý závodník v biatlonu, ti s výběrem výbavy rád poradí. 

Legislativa

Jedná se o společnou akci členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o., jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny Slavia ZDE. Na tuto akci je aplikován zvláštní režim DPH.

Co cestou uvidíš?

Daleko důležitější než přesné dodržení plánu je si cestu náležitě užít. Proto se jej nebudeme křečovitě držet. Itinerář ti poslouží pro představu, co všechno můžeme zažít :-)

1. den

Přesun po ose Praha/Vídeň - Helsinky - Ivalo. Potom přesun autobusem nebo taxíkem do Saariselky, která se nám stane na dalších 5 dní domovem.

2.- 5. den

Ze zázemí pohodlné chatičky vyrazíme každý den do bílé stopy. V okolí Saariselky Finové pravidelně protahují desítky kilometrů běžkařských stop. Od sportovních na bruslení v okolí lyžařského areálu, po klasické stopy vyjeté skůtrem až do hloubky národního parku Urho Kekkkosen. Zaběheneme si každodenní rutinu od ranního mazání lyží po večerní saunu a užijeme si sportovní výkony na maximum.

6. den

Ranní přesun autobusem do Ivala, kde si dokoupíme plynové bomby, jídlo a projdeme se po městě s pravým severským nádechem. Odpoledne se taxíky přesuneme na západní břeh jezera Inari do krásně zařízeného srubu, u kterého roztopíme saunu a odvážlivci si můžou vysekat díru do ledu pro opravdové otužování.

7. - 9. den

Vydáme se na tři dny na zamrzlé jezero. Díky místním chatám, které tu jsou zřizovány místním klubem turistů můžeme jít relativně nalehko a zároveň si vyzkoušet, jaké to je na podobných polárnických výpravách. Celkem strávíme na jezeře tři dny a každý den urazíme trasu minimálně 20 kilometrů. Poslední den přespíme v jednoduchém srubu na břehu jezera, kde se v sauně dáme do parády před cestou domů.

10. den

Brzy ráno se přesuneme do Ivala a rovnou si to namíříme na letiště, odkud odletíme zpět domů.
ukázat další dny

Tvůj průvodceMatěj Štrunc

Herec
muzikant
básník
cestovatel

Matěj je skutečně renesanční člověk a k tomu veselá kopa. Neleze sice po osmitisícovkách, ani se neplaví po rozbouřených oceánech, ale dobrodružství má v krvi stejně jako my ostatní. Nejvíc ho to táhne na sever. Před lety podnikl spolu se Šperym odvážnou cestu do Pyramidy, jen tak ve dvou, s flintou na zádech a psem u nohy.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Ubytování v chatě v Saariselce 5 nocí
  • Ubytování během přechodu jezera Inari v oficiálních srubech
  • Veškerou dopravu na místě
  • Spolčená výbava (vosky, žehlička)
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu