28. 3. - 1. 4. 2024
3 490
více
28. 3. - 1. 4. 2024
Již proběhlo

Velikonoce v Beskydech

Beskydy – Lašsko a Valašsko – Slivovica a bůh Radegast.

Expedice #1119
5 dnů28. 3. - 1. 4. 2024
ČeskoČeská republika
9Účastníků
Náročnost
3 z 5
Kamenitá půda, ve které rostou maximálně brambory nebo se ohýbá trnka. Společně objevíme celé Beskydy. Díky pokročilému jaru se snad nemusíme bát sychravého počasí a můžeme se těšit na první kvetoucí louky a poslední zbytky sněhu na vrcholcích hor. Ale kdo ví, třeba nás bude čekat počasí aprílové. Chtěl bych nynější Velikonoce v Beskydech koncipovat trochu sportovněji, a proto si přečti náročnost.

Uděláme si to hezké

Na výlety budeme razit na lehko z naší základny, kterou bude Martinova chata na Ostravici. Je to chata prostá, ale o to více útulná. Nečekej žádný luxus, ale o teplo se neboj. Zatopíme si v krbových kamnech, zahrajeme karty, pokud bude hezky, posedíme na terase a něco ugrilujeme, uvaříme guláš, a přes den budeme vyrážet na jednodenní túry na lehko do okolních kopců. Na naší cestě vylezeme na nejvyšší hory Beskyd, dáme točeného Radegasta, opečeme špekáčky a kdo chce, může si udělat i výlet do Ostravy :-) Bude to objevné, jarní a na pohodu. 

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Chtěl bych letošní Beskydy koncipovat trochu sportovněji. Každý den místo jednoho kopce vylezeme kopce 2. Čeká tě teda v průměru 25-30km denně s 1000-1500m převýšení. Ale kdo nechce, může se vždy po prvním výšlapu odpojit a počkat nás v hospodě nebo na chatě. Beskydy dobře znám a vždy je možnost si to zkrátit. Tzn. si každý může udělat náročnost jakou chce, klidně to pro něj může být náročnost 2. Na zbylém programu se nic nemění. Každý den budeme chodit na lehko, půjdeme chůzí, nebudeme běhat! Večer si zahrajeme stolní hry nebo ugrilujeme.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Sraz je v Ostravě, ve Frýdku Místku či alternativně ve Frýdlantu nad Ostravicí, odkud se do Beskyd dopravíme auty. Auta budeme poté využívat na popojíždění na začátek túr v Beskydech.

Ubytování

Budeme spát 4x vevnitř u Martina na chatě. K dispozici je 10 postelí/matrací, takže se nemusíš bát o svoje místečko, vem si ale prosím tenký spacák, kvůli hygieně. Vrchní patro bude sloužit ke spánku, spodní k zábavě :-) Chata má nová krbová kamna, elektřinu, tekoucí vodu, staronovou kuchyň, teplou sprchu, splachovací záchod, venkovní posezení s pěkným výhledem. Vše, co normální člověk potřebuje.


Stravování

Stravu budeme řešit společně. Vzhledem tomu, že na chatě strávíme 4 večery, bude nejlepší, když budou v kuchyni služby. Každý den bude mít službu dvojička, která se postará o večeři a o snídani. Obědvat budeme vždy mimo chatu, Buď zajdeme do restaurace, nebo si nabalíme svačinku. K dispozici je plynový sporák, rychlovarná konvice, remoska, gril atd. Dole je večerka, která má otevřeno i v neděli až do 21:00 hod. Nesmíme rovněž zapomenout aspoň jednou navštívit beskydský pivovárek dole ve vsi.


Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat hlavně na horách, a to na lehko. Vem si takové oblečení, které je vhodní na aprílové počasí v ČR. Někomu se mohou hodit trekové hůlky, jelikož budeme chodit celkem dost výškových metrů.


Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Sraz v 15:00 v Ostravě na hlavním nádraží alternativně ve Frýdku Místku v 15:30, pro ty, kteří jedou autem . Společně pojedeme do Kunčic pod Ondřejníkem a od nádraží vyjdeme na Skalku 964 m.n.m. Odtuď budeme mít i panaroma Beskyd jak na dlani. Prohlédneme si vrcholy, kam další dny zamíříme. Večer dojedeme na chatu, po cestě se stavíme v obchodě pro zásoby. Zatopíme v kamnech a a zabydlíme se. Pokud bude hezky, strávíme večer na terase a něco ugrilujeme. První služba na večeři a seznámení :-)

Pokud někdo nechce přijít ve čtvrtek o dovolenou, tak není problém přijet pozdě večer do Frýdku nebo Ostravice, přijedu pro Vás autem.

2. den

Ráno se posuneme auty až na Morávku a vydáme se mimo značku na méně známé tisícovky Beskyd. Uděláme okruh přes Slavíč,  Čuboňov, Malý Polom a Nad Kršlí. Celé trasa má 28km, ale jde krásně zkrátit na méně než 20km. Po cestě nás čeká nově otevřená Kolářova chata, kde si můžeme dát kafíčko. vesnice Krásná. Sestoupíme zpět k autu. →28 km ↑1100 m. Trasa - ZDE.


Po cestě se můžeme stavit do Hospůdky u bobra na ten nejlepší trhaný burger nebo zelňačku. Spíše ale vyrazíme na chatu, kde se můžeme věnovat třeba tvorbě guláše :-) Druhá služba na večeři.

3. den

Dnes náš klasický "dvoják" Smrk - Lysá Hora. Jedna z mých nejoblíbenějších tras. Po snídani vyrazíme rovnou od chaty na Smrk - 1276 m.n.m, druhou nejvyšší horu Beskyd. Poté sestoupíme k přehradě Šance a vystoupáme po nejhezčí trase na Lysou horu 1323 m - královnu Beskyd a zároveň její nejvyšší vrchol. Na vrcholu nás čeká za odměnu hospoda. Potom sejdeme po červené na Ostravici a k chatě. →28 km ↑1700 m. Trasa - ZDE.

4. den

Posuneme se auty na Podolánky a vyrazíme směr Magurka 1067 m n.m., Čertův Mlýn 1206 m.n.m. a Kněhyně 1256 m.n.m (kam bohužel není povolen přístup, protože tam hnízdí tetřev). Potom nás čeká oblíbená beskydská atrakce Pustevny, zajdeme si na jídlo do Libušína. Odsud přes Bukovinku na Martiňák a vyjdeme na Trojačku 987 m n.m., odkud je pěkný výhled na Smrk. Po cestě na chatu se stavíme v beskydském pivovárku a koupíme si místí pivko. Poslední služba na večeři. →25 km ↑1100 m. Trasa - ZDE.

5. den

Ráno se sbalíme, uklidíme a rozloučíme se s chatou. Přesuneme se opět do Frenštátu pod Radhoštěm a vyjdeme si na Javorník. Na vršku je rozhledna, která  nám otevře zase trochu jiný výhled na malebnou krajinou s krásnými výhledy. Zde naše výprava končí cca ve 14:00 hod

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartin Ksandr

Tahoun
motivátor
paličák
horolezec
Martin je bezesporu základní kámen Expedition Clubu. Nejenom proto, že umí být tak tvrdý, ale protože klub na něm z velké části stojí. Martin je ten, kdo udává směr a vizi klubu. Mluví za něj spousta činů a dlouhý výčet horských výstupů a expedic, které má na kontě.

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Ubytování u Martina na chatě na 4 noci
  • Pronájem vozidla a popojíždění v podbeskydí
  • Veškerou dopravu busem a vlakem dle programu
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvku na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak tištěné, tak v elektronické formě

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Dopravu na sraz

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Ještě váháš?