4. 5. - 8. 5. 2024
6 290
letenka cca 5000 Kč
více
4. 5. - 8. 5. 2024
Již proběhlo

Pobaltí na kole

Pojeď s námi na kole zdolat nejvyšší hory Estonska, Litvy a Lotyšska!

Expedice #1118
5 dnů4. 5. - 8. 5. 2024
EvropaEstonsko, Litva, Lotyšsko
10Účastníků
Náročnost
4 z 5

Krajina východního Pobaltí není úplně turistickým "hotspotem", ale právě to nás do ní táhne. Málo lidí, krásná jezera se saunou na břehu, delikátní baltské speciality na každém kroku a parádní šotolinové cesty jak stvořené na gravela. To vše zabalené v jarních barvách přírody v rozpuku. Tuhle krásu kolem navíc dokážeš na kole vstřebat mnohem lépe, než kocháním se z okénka jedoucího auta. Pokud jsi někdy chtěl zažít cykloakci s Expe, tohle je ta příležitost. Těžko totiž říct, kolik se jich ještě bude opakovat.

Pionýrská cyklovýprava

Není to tak dávno, co jsme vypsali naši první víkendovou cyklovýpravu na nejvyšší hory Beneluxu. Ohromně nás zaskočilo, jaký o ní byl zájem. Zaplnila se za méně než tři dny a zpětná vazba byla naprosto jednoznačná: "Chceme více cyklovýprav". Dali jsme proto hlavy dohromady, mrkli do kalendáře, pak na mapu Evropy a o dalším programu bylo jasno. Jedeme do Pobaltí, zdolat nejvyšší hory na kole! 

4
5
Výsadkář
Náročnost
Pro lidi, co jezdí Tour de France, by to bylo zadarmo.
My ostatní si hádám trochu mákneme! Zážitky ale budou parádní. Aspoň jednou v životě bys už měl mít ujeto aspoň 150 km, ať víš, do čeho jdeš. Počítej s průměrem cca 20 km/h. Popravdě, pro účast bys měl mít něco naježděno - denně je to skoro 120 - 150 km. Převýšení je ale skoro zanedbatelné a spíme vždy pod střechou, takže toho nemusíš moc táhnout. 
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Letecky do Tallinnu, vlakem do Tartu a letecky z Vilniu. Letenky nejsou v ceně výpravy, aktuálně se pohybují okolo 200 eur i s odbaveným kolem. V případě nouze lze jednotlivé dny zkrátit veřejnou dopravou, ale upřímně, bude snazší to dojet na kole.

Ubytování

Každou noc budeme spát na hostelech nebo v chatách. Zaprvé je v Pobaltí v květnu dost komárů a zadruhé jsme líní s sebou vozit věci na spaní, proto si na naše poměry užiješ nečekaný komfort.

Vybavení

Ideálně gravel nebo cyklokrosové kolo (teoreticky lze objet i na jakémkoliv jiném, ale natrápíš se. Na silničce zase můžeš píchnout, ne všude je asfalt). Elektrokola jsou povolena za podmínky, že nám to celé potaháš. Také se hodí alespoň jedna bikepackingová brašna (lze nahradit batohem). Potřebuješ pouze obyčejné nářadí a nějaké oblečení na převlečení na hostely. Pokud by mělo pršet, silně doporučím i druhý set na kolo. Helma a světla na kolo samozřejmě s sebou!

Stravování

Cestou se po společné domluvě budeme zastavovat v místních restauracích a stravovacích zařízeních a samozřejmě také v obchodech. V rámci výpravy není zajištěno občerstvení, stravování je tedy ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Doporučuji nevozit si jídlo z Česka a vyzkoušet místní delikatesy a speciality. Samozřejmě nějaká svačinka je vítaná. Mnohdy si děláme na apartmánu společné snídaně a někdy i večeře. O jídlo nebude nouze.

Víza a režim vstupu

Pro vstup do pobaltských států stačí jen občanský průkaz.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Využijeme noční vlak z Brna ve dvě ráno přímo na vídeňské letiště, kde v 6 ráno odletíme do Tallinnu. Pokud tomu bude vlakové řády přát, prosvištíme si centrum, tak jako tak ale cobydup skočíme na vlak do Tartu. Tam začneme naši velkou cestu na jih. První den nás čeká cca 90 km, spát budeme poblíž nejvyšší hory Estonska - Suur Munamägi (318 m n. m.)

2. - 4. den

Tři dny si budeme užívat jízdu na kole. Kdo už to někdy zažil, ví, jaká je to svoboda. Neřešíš nic, než pohled vedle sebe, kde si dáš kafe a co za dobrotu sníš na oběd. Každý den nás bude čekat 120 - 150 km opuštěnou krajinou východního Pobaltí. Sám uvidíš, že sem se moc turistů nevydává, o to víc nás to sem táhne. Vzdálenosti budou sice velké, ale převýšení je takřka nulové - za celých 5 dní to dělá jen cca 1 100 výškových metrů. Tempa se nemusíš bát - počítej cca 20 - 25 km/h. Během třetího dne též navštívíme nejvyšší horu Lotyška, Gaiziņkalns (312 m n. m.)

5. den

Z pobaltské trojky nás čeká už jen nejvyšší hora Litvy, Aukštojas (293 m n. m.). Nebudeme na nic čekat, docvakneme posledních pár desítek km a zajedeme do centra Vilniu, kde si dáme pobaltský oběd. Vyzvedneme krabice, abychom měli v čem převážet kola, a v pět odpoledne se z letiště vydáme zpět do Vídně.
ukázat další dny

Tvůj průvodceHonza Bořil

Orienťák
stopař
lyžař
běžec

Honza je orienťák. To znamená, že se s ním určitě v horách neztratíš, i kdyby vypadly všechny internety a satelity světa. Práce s mapou a buzolou je jeho denním chlebem a kromě toho miluje stopování a divoký východ (zejména Balkán a postsovětské země).

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • Veškeré ubytování na místě
  • Kompletní dopravu na místě
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atd.).
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenka
  • Jídlo
  • Pojištění
  • Případné vstupy
  • Krabice na kolo pro cestu zpět

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?