12. 1. - 14. 1. 2024
200
více
12. 1. - 14. 1. 2024
Již proběhlo

Víkendovka - Šumavou na běžkách

Expedition club je především komunitou. Víkendovky proto organizujeme pro naše členy zdarma. Tuto konkrétně pod vedením účastníků našeho kurzu horského průvodce.

Expedice #1114
3 dny12. 1. - 14. 1. 2024
EvropaRakousko
8Účastníků
Náročnost
2 z 5

Běžky, jedněmi milované, druhými zatracované. Rozhodně však druh pohybu, pro který jsou v zimním česku jedny z nejpříhodnějších podmínek. Ať už jsi zkušený běžkař, nebo jim chceš dát druhou (třetí, čtvrtou…) šanci, pojeď si s námi využít možnosti české zvlněné zimní krajiny naplno.


V rámci víkendovky přejedeme na běžkách nalehko celou Šumavu, která nabízí nejdelší souvislý úsek upravovaných běžkařských stop u nás. Vícedenní přejezd nám umožní užít si celé komplexity šumavského pohraničí, což nezažiješ při klasických běžkařských výletech z jednoho výchozího bodu. Zázemí ubytování po cestě nám umožní absolvovat celý přejezd s minimem věcí. Trasa akce se inspiruje projektem “Via Czechia”, a to zimní variantou jižní stezky. Pokud jsi sběratelem kilometrů s cílem obejít celé Česko, víkendovka může být příjemným způsobem jak ukrojit z celé trasy (2 110 km v jižní a severní stezce) kolem 130 km během jediného víkendu.

Víkendovky pod vedením účastníků kurzu horského průvodce

Víkendové výpravy jsou pravidelnou součástí naší činnosti. Jsou totiž cestou, jak se naši členové můžou potkat a užit si pár dní v přírodě. Víkendovky proto organizujeme neziskově, pouze pro stmelení naší komunity. Tuto víkendovku vede Pája, účastnice našeho kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně, patří totiž k nám stejně jako průvodci a aktivní členové.
2
+
5
Turista
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Tři dny na běžkách, dohromady 130 km s rozumným převýšením kolem 2 200 m nám dává dostatečný prostor pro zvolení individuálního tempa pro každého, kdo je schopen v mírném fyzickém zápřahu fungovat na nohou několik dní po sobě. Pokud máš naopak výkonostnější ambice, je možné, aby sis trasu v několika místech po domluvě prodloužil.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Doprava vlastní, domluvíme s blížícím se termínem akce na spolujízdě. Pro účastníky z Čech i Moravy je nejlepší a nejrychlejší MHD (vzhledem k odlišnému počátečnímu a koncovému místu).

Ubytování

Obě noci strávíme ve vytápěných chatách, což nám umožní mít s sebou pouze minimum věcí nad rámec obvyklého jednodenního výletu (jedna varianta oblečení na večer na chatu/spaní, jídlo na večer/snídani).

Stravování

Vlastní, přes den se zastavíme na jídle v chatách po cestě. Snídani/večeři bereme s sebou (možnost snídaně v ubytování či blízko něj po domluvě před akcí).

Co cestou uvidíš?

Lyžařská trasa začíná v Nové Peci, záhy se napojuje na Šumavskou magistrálu, která vede přes Bučinu, Modravu, Prášily a končí v Železné Rudě. Pokud budou dobré sněhové podmínky, energie a čas, můžeme dojet až do Svaté Kateřiny.


Odhadovat několik měsíců dopředu stav sněhové pokrývky v ČR je příliš velký magic. Podstata akce je však jasná - vícedenní přejezd, běžky, nalehko. Jestli bude předpověď počasí výrazně nepříznivá, je možná změna místa (např. přejezd pohoří Jizerky-Krkonoše), nebo termínu akce.

1. den

Začátek v Nové peci, první den nás čeká kolem 35 zahřívacích km se zanořením se do šumavského pohraničí. Nastoupáme a sklesáme kolem 600 metrů.

2. den

Přes Strážný, Knížecí Pláně a Bučinu objedeme Kvildu a Černou horu směrem na Modravu. Základní trasa má kolem 55 km, možnost ji prodloužit (jednotlivci i skupina). Nastoupáme kolem 1000 m a sklesáme kolem 700 metrů.

3. den

Z ubytování kolem Modravy/Kvildy vyrazíme směr Poledník, Prášily až po Železnou Rudu. Základní trasa má kolem 44 km, cca 850 m stoupání a 1100 m klesání.
ukázat další dny

Tvůj průvodcePavla Čípková

Pája je profesí psycholožka a věnuje se především krizové intervenci. Denně je v kontaktu s lidmi v těžkých životních situacích a do hor si chodí takzvaně dobít baterky a taky pro pocit, že je spousta věcí vesmíru úplně u zadnice. Je tedy nad slunce jasné, že tuhle holku jen tak něco nevykolejí. My na ni milujeme její empatii, pozitivní energii a schopnost nadhledu. Umět pracovat s dynamikou skupiny tak dobře jako Pája, bychom chtěli všichni, ale některé věci holt máš a nebo nemáš.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr
  • Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. Nejnutnější náklady pro průvodce (doprava, ubytování na chatě) jsou v ceně akce 200,- Kč.

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce (doprava, ubytování na chatě)

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme auty)
  • Vlastní jídlo
  • Ubytování na dvě noci v chatách - orientačně 1400 Kč

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Ještě váháš?