16. 6. - 6. 7. 2024
24 990
letenka cca 28000 Kč
více
16. 6. - 6. 7. 2024
Poslední místo
Poslední místo

Bolívie - Cordillera Real

V překladu Královská kordiléra, to je pravý trekařský poklad a horský klenot Bolívie, kam téměř nikdo nechodí.

Expedice #1082
21 dnů16. 6. - 6. 7. 2024
Jižní AmerikaBolívie
9Účastníků
Náročnost
4 z 5

V Andách jsme objevili už leccos, věhlasné horské treky, několik majestátních šestitisícovek, avšak jeden poklad nám dosud uniká - Královská kordilera v Bolívii. Když se naše průvodkyně Pája minulý rok vrátila z tříměsíční návštěvy Jižní Ameriky, v rámci které uskutečnila např. i projekt 6x6x6, byla nadšená úplně z něčeho jiného: "Kluci, Cordillera Real, to je za mě největší highlight. Tam musíte udělat výpravu!". 

Cordillera Real

Krásný trek, kam ve srovnání s Cordillera Blanca nebo Patagonií chodí opravdu minimum lidí. Skoro bych se nebál říci: "Kam nechodí nikdo". Vyzývavé hory, ledovce, průzračná jezera a nespočet sedel. Během přechodu sotva natrefíš na živáčka, zato však potkáš stovky až tisíce lam a skoro stejný počet pětitisícovek. Toto pohoří je totiž domovem více než 600 pětitisícových a 9 šestitisícových vrcholů z nichž jeden budeš určitě znát - Huayana Potosí 6 088 m n.m. A pokud ho neznáš, tak ho poznáš, protože konec treku završíme výstupem právě na něj. Samozřejmě si nenecháme ujít ani klasiku Bolívie, La Paz, jezero Titicaca, termály nebo "Camino de la Muerte". To vše rámováno naším hlavním cílem, pionýrským přechodem Královské Kordilery. 

4
5
Výsadkář
Náročnost
Výstupy, náročné přechody a nadmořská výška

Z popisu je jasné, že to nebude pro každého. Abys zvládl/a tuto výpravu, nesmí ti dělat problém několikadenní pochod v zápřahu s 20 kilovým batohem, každý den cca 15 km s denním převýšením až 1000 m. Abych ti lépe přiblížil náročnost, zde máš pár geografických statistik. 90 % treku je ve vyšší nadmořské výšce než 4400 m. Překonáš 8 sedel vyšších než 5000 m a 7 sedel vyšších než 4900 m. Celkem tě čeká přes 20 sedel, nejvyšší z nich má 5359 m Jach’a T’uxu. Délka treku je 140 km a překonáš 7 km vertikálního převýšení. Celé nám to zabere min 10 dní.  Proto je program přizpůsoben dobré aklimatizaci. Na konci výpravy bude mít každý možnost vylézt za doprovodu místního zkušeného průvodce na šestitisícový vrchol Huyana Potosí 6 088 m n.m. Vzhledem tomu, že budeme perfektně aklimatizovaní, neměl by to být problém. Reálná výhoda treku je, že netaháš ledocovou výbavu, o to máš lehčí batoh.

zobrazit více
Přehled náročností

Víza a režim vstupu

Občané EU mají do Bolívie vstup do 90 dní bez vízové povinnosti. Postačí platný pas s dobou expirace půl roku před odletem z výpravy. 
Pro návštěvu je povinné (leč nevyžadované) očkování proti žluté zimnici. Doporučujeme rovněž obstarat si očkování proti žloutence typu A a B a břišnímu tyfu, tato očkování nejsou povinná. Nikdo to tedy na letišti nebude kontrolovat, ale zdraví máme přeci jen jedno. Bližší informace o očkování najde - ZDE.

Doprava

Doprava letecky. Letenky nejsou v ceně. Preferujeme společný odlet i přílet, tudíž letenky koupíme po předchozí domluvě na stejný termín. Cena letenek do La Paz se pohybuje kolem 26 000 Kč. Zbytek dopravy bude řešen lanovkami, na kole, místní dopravou, případně smluvní dopravou, no a pak hlavně pěšky :) Bude to pestré.

Ubytování

V přírodě budeme spát ve stanech. Ve městech v hotelech, hostelech či guesthousech. Stan tedy s sebou. Předem se domluvíme, kdo vezme, ať jich netaháme zbytečně moc. Samozřejmostí je dobrý spacák a karimatka.

Stravování

Stravování na ulici i v restauracích, je to levný kraj. Během treku budeme vařit na plynových vařičích, ke kterým na místě bez problému koupíme bombu. Stravování si řeší každý sám, doporučujeme vzít dehydratované jídlo z domu. Kromě dehydratovaného jídla je v Bolívii levno a koupíš tam vše, co potřebuješ.

Vybavení a půjčovna

Seznam doporučené výbavy najdeš v checklistu, který ti přijde po schválení přihlášky. Důležité části výbavy ti případně zdůrazní průvodce. Je ale jisté, že na přechod nebudeme potřebovat žádnou ledovcovou výbavu. Lano, sedák, mačky i cepín nech doma. Tuto výbavu budeme ovšem potřebovat na Huayanu Potosí, tu nám ale všechnu půjčí tam.  Tzn. nejdůležitější jsou kvalitní boty, stan a spacák. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si to půjčit u nás. Půjčovnu najdeš na webu ZDE.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z Prahy/Vídně, letenky vybereme po společné domluvě. 

2. den

Přílet do La Paz a odpočinek po dlouhém letu. Aklimatizace! Přeci jen La Paz se nachází ve výšce 3600 m n. m. a letiště je ve výšce 4000 m n. m. Ranní dospání, krátká prohlídka města, seznamovačka. Spánek v hotelu.

3. den

Aklimatizace, El Valle de la Luna – měsíční údolí + výlet zbrusu novými MHD lanovkami napříč městem. Městské trhy - i ten čarodějnický, historické centrum, shánění kol a výbavy na zítřejší sjezd. Dokoupení zásob na trek. Spánek v La Paz.

4. den

Abychom se dobrodružně naladili, sjedeme si na kole silnici smrti "Camino de la Muerte", z And do Amazonie. Sjedeš z vysokohorského sedla El Cumbre  4700 m n. m. až do oblasti Yungas 1200 m n. m., celkem 65 km, skoro bez jediného šlápnutí. Sice jsme tě v úvodu trochu postrašili, ale neboj, cesta je dnes spíše zážitkovka. Na konci zasloužené koupání v tropické řece. Vhodné pro blázny i sváteční jezdce, krom smrti se není čeho bát! Večer návrat do La Paz. Pokud na tom budeme aklimatizačně dobře, možná tento den přeskočíme a dáme si ho až nakonec.

5. den

Brzký ranní přejezd k jezeru Titicaca. Isla de Sol, přechod hřebene posvátného ostrova Inků, výhledy na celé jezero a konečně i velkou část našeho cíle, hřebene Královských Kordiler. Prohlídka poutního městečka Copacabana, západ slunce na hoře Cerro Calvario (UNESCO) a pstruh k večeři! Spánek v hostelu.

6. - 16. den

Nyní jsme dostatečně aklimatizovaní, abychom se mohli vydat vstříc Cordillera Real. Přesuneme se na začátek treku cca 20 km před městečko Sorata. Od teď jsme na to sami. Čeká nás 10 denní přechod náročným, divokým terénem. Často jen po lamích stezkách a mnohdy ani po nich. Půjdeme skoro každý den přes 5 tisícové sedlo (kromě prvních dnů, což je aklimatizačně super) a zapomenutý kus krajiny. Každé sedlo je jiné a to je na tom to krásné. Předpokládaná trasa, kterou šla Pája v roce 2023 - ZDE. Jelikož trasu známe, tak víme, že dobře trénovanému člověku by neměla dělat problém. Máme vymyšlenou i jednodušší variantu, kdy se podchází některá sedla. Tak jak tak jsou na trase 3 úniková místa, kam může dojet jeep. Kdyby se chtěl někdo v průběhu treku odpojit a dát si spíše chill v La Pazu, jde to zařídit. Budeme mít u sebe satelitní zařízení. Rovněž je zde možnost se po 6 dnech dozásobit předdomluveným jeepem. To necháme ale na diskuzi až na místě, zda chceme jít unsupported. Čeho je na treku dost je voda. Trek zakončíme ve vesničce Chaca Pampa a odtamtud se hned přesuneme do civilizace, asi až do La Pazu.

17. den

Rezervní den, kdybychom se na treku zdrželi. Zároveň relax, regenerace a příprava na zítřejší začátek výstupu. Domluva s agenturou a zkouška půjčeného vybavení. Večer dobré jídlo v restauraci a pravděpodobně i pár drinků. Spánek v hotelu. 

18. - 19. den

Výstup na Huayana Potosí 6 088 m n.m. Jedná se o relativně dostupnou šestitisícovku. Je třeba počítat s tím, že se jedná o ledovcový výstup. Vše potřebné vybavení nám zapůjčí agentura. Výstup bude veden místním guidem. Kdo se nechce zúčastnit není problém zorganizovat místo toho 2-3 denní tour na solná jezera Salar de Uyuni. První den půjdeme jen kousek do chaty, kde brzo ráno další den vyrazíme k vrcholu. 2. den večer návrat do La Paz.

20. den

Tento den může sloužit jako rezervní. Pokud vše stihneme dle plánu, dáme si pohodičku, odpočinek. Prohlídneme si pár muzeí nebo zajedeme do sauny. Zároveň pokud bychom byli rychlejší, šla by stihnout i dvoudenní tour na Salar de Uyuni. Myslím si ale, že spíše jen dokoupíme suvenýry a společně strávíme poslední večer ve městě.

21. den

Odlet zpět do ČR, návrat v nočních či ranních hodinách.

ukázat další dny

Tvůj průvodcePetr Tobolák

Parťák do nepohody
srdcař
hráč
bavič

Petr, to je hráč a velký srdcař, který miluje výzvy. S Expedition Clubem před časem naskočil na vlnu cestování a horských výzev, pro které se tak nadchl, že je teď zaslouženě v našem týmu. Petr je parťák do nepohody, bavič a mezi lidmi je jako doma. Patří mu Laser game aréna ve Zlíně, kterou sám postavil a kam tě určitě rád vezme.

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec

Co je v ceně

  • Veškeré ubytování
  • Veškerou dopravu na místě vč. lanovek, autobusu, lodě či soukromé dopravy
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Platba místním výběrčím "daní" za průchod jejich vesnicemi a údolími
  • Vstupy dle programu (kromě fakultativního programu Huyana Potosí a Camino de la Muerte)
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Satelitní zařízení Garmin In Reach Explorer +
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, oxymetr, léky na výškovku atp.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Leteckou dopravu
  • Fakultativní balíček pro výstup na Huayana Potosí (cca 135 USD)
  • Pronájem kola a ochranného oblečení na Camino de la Muerte (cca 65 USD)  

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.