28. 3. - 7. 4. 2024
21 990
letenka cca 15000 Kč
více
28. 3. - 7. 4. 2024
Již proběhlo

Kapverdy

To nejsou jen pláže, drinky a flákání u vody! Nevěříš? Tak čti dál.

Expedice #1071
11 dnů28. 3. - 7. 4. 2024
AfrikaKapverdy
9Účastníků
Náročnost
3 z 5
Pokud si pod názvem těchto ostrovů představíš all-inclusive dovolenou a válečku u moře, tak jsi v našem případě na omylu. Kdo nás ale trochu zná, tuší, že my tohle neplánujeme. Stejně jako Kanáry, Madeira nebo Azory, tak i Kapverdy totiž disponují nádhernou mozaiků různorodých treků, které by byl hřích neprozkoumat. Souostroví se skládá z 10 hlavních ostrovů a několika menších ostrůvků, přičemž nejzajímavějším na Kapverdách je jejich příroda. Najdeš zde překrásné pláže, opuštěnou pouštní krajinu, ostré skalní útesy, monumentální hory a na své si zde přijde milovník různorodé fauny a flóry.

Kapverdské ostrovy

Za necelé dva týdny Tě zavedeme na tři z nejkrásnějších ostrovů souostroví: Praia, Fogo a Santo Antao. Vydáme se do Národního parku Serra Malagueta, kde si užiješ nádherné výhledy na pobřeží a oceán, vylezeme na nejvyšší horu ostrova Santiago, Pico d'Antonia (1 392 m) a po přesunu lodí na ostrov Fogo se pokusíme zdolat také nejvyšší horu celého souostroví, Pico de Fogo (2 829 m). Zkrátka a dobře spolu podnikneme hned několik středně náročných treků, které Tě provedou po vulkanických pouštích, zelených údolích a podél fotogenického pobřeží. Kromě toho také okoštuješ místní kuchyni v podobě čerstvých ryb, plodů moře a tropického ovoce. Pokud hledáš neotřelou destinaci, kde si o Velikonocích užiješ příjemných teplot a ochutnáš koktejl skvělého jídla, moře a dáš si příjemně do těla, tak už nehledej. Právě jsi ji našel!

3
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 15 km s patnáctikilovým batohem pár dní po sobě.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Dostat se na Kapverdy není úplná hračka, většina dopravy je totiž zajišťována pouze chartery plně vybookovanými klasickými cestovkami. Nejspíše tedy poletíme přes Paříž. Cena letenky se aktuálně (13. 9. 2023) pohybuje mezi 12 000,- až 18 000,- Kč. Poletíme pouze s příručním zavazadlem. Cena letenky není zahrnuta v ceně výpravy a jakmile bude mít výprava minimální počet účastníků, tak dáme pokyn k jejímu nákupu. Buď si ji koupíš sám nebo využiješ naší spolupráce se zaletsi.cz. Na místě se budeme pohybovat všemi možnými dopravními prostředky - autem, taxíky, letadlem i lodí. Tyto náklady už jsou do ceny výpravy započítány.

Ubytování

Všechny noci (kromě těch na letištích při cestě tam a zpátky) strávíme hezky na posteli na hostelech nebo místních penzionech. Stan s karimatkou a spacákem tedy můžeš nechat doma. Spát budeme obvykle v několika lůžkových pokojích.

Stravování

Jídlo si budeme zařizovat každý sám podle své chuti a potřeby. Samozřejmě ochutnáme místní kuchyni, ale na treky po ostrově si poneseme vlastní zásoby, které dokoupíme na ostrově.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezměte si proto s sebou normální oblečení, ale i oblečení na hory. Seznam doporučené výbavy najdeš v checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Večerní odlet z Prahy nebo Vídně na letiště Paříž Orly, kde strávíme noc na letišti.

2. den

Ráno odletíme z Paříže na ostrov Praia. Nebudeme na nic čekat, půjčíme auta a vyjedeme na první trek v NP Serra Malagueta. Přespíme v malé vesničce Rui Vaz přímo pod nejvyšší horou ostrova.

3. den

Dnešní den strávíme dalším nádherným trekem, tentokrát se vydáme na nejvyšší horu ostrova, a to Pico d'Antonia (1 394 m). Technicky se jedná skoro určitě o vůbec nejnáročnější trek. Výhledy i trasa jako taková jsou ovšem dechberoucí. Pokud budeme mít štěstí, dohlédneme i na Pico de Fogo, kde budeme spát od den později. Na večer se vydáme zpátky do Praia, největšího města na ostrově, abychom vyzkoušeli speciality místní kuchyně.

4. den

Letecké ani plavební řády ještě nejsou vypsané, proto není jisté, kdy ostrov opustíme a přejedeme na Fogo. Pokud to bude ráno, dáme se večer další výlet tam, pokud až odpoledne, strávíme ještě den na ostrově. Tak jako tak ale přespíme už na Fogo, a to rovnou pod nejvyšší horou celých ostrovů - Pico de Fogo (2 809 m). Spaní v kaldeře stále aktivní sopky je zážitek sám o sobě!

5. den

Vyrazíme velmi brzy ráno a pokusíme se stihnout východ slunce na nejvyšší hoře. Zážitek to bude neskutečný. Nahoru je to necelých 1 000 výškových metrů. Dolů to bude zase ohromná zábava - ježdění v jemném sopečném popílku se hravě vyrovná lyžování na alpských svazích. Den zakončíme na pláži, podle času odletu se ještě uvidí, jestli to bude pořád na Fogu, nebo zpátky na ostrově Praia.

6. den

Dnešek je ve znamená přesunu - vydáme se totiž na sever. Z Praia doletíme na ostrov Sao Vicente, kde nebudeme na nic čekat, nasedneme na loď a doplujeme na Santo Antao. Tenhle ostrov je na treking vůbec nejhezčí, a proto na něm strávíme další tři dny!

7. den

Budeme si užívat úžasnou přírodu a jídlo na ostrově Santo Antao. Hned první den si dáme dost možná nejhezčí trek celého výletu - údolím Valle de Paul do kráteru Cova a do vesničky Xoxo. Nebudu prozrazovat víc, tady nám prostě oči vypadnou z důlků.  Trek bude dlouhý kolem 20 kilometrů a zdoláme při něm cca 1000 výškových metrů.

8. den

Jen o kousek dál je další krásný trek, tentokrát vede celý po pobřeží, z vesnice Cruzinha do Ponta de Sol. Nečekejte ale písečný pláže, právě naopak. Strmé útesy tu padají přímo do oceánu a je vlastně zázrak, že tu vede nějaký chodník. Cestou potkáme vesnice, kam se dosud nedá dostat jinak než pěšky.

9. den

Ráno nás čeká dlouhý přejezd na západ ostrova, kde se kompletně změní krajina. Ze zelených údolí a strmých útesů jsme opět ve vulkanické poušti. Vyjdeme na Topo dá Coroa (1 979 m) a pokocháme se výhledy i na ostatní ostrovy. Sejdeme dolů do Tarrafalu, kde se nachází vůbec nejhezčí pláže celého ostrova.

10. den

Vrátíme se zpátky na ostrov Sao Vicente. Podle přesných časů buď už nasedneme na letadlo směr domů nebo si dáme ještě nějaký trek na ostrově - to vyřešíme až se zveřejněním letových řádů.

11. den

Ne všechny společnosti ještě mají zveřejněny letové řády na duben, proto je těžké teď předvídat, jakými přesně lety poletíme zpátky. Jisté ale je, že do večera přiletíme do Prahy nebo Vídně. Kdo by chtěl, může si pobyt prodloužit a zastavit se ještě na ostrově Sal. Právě tam se nachází ty známé nekonečné písečné pláže.
ukázat další dny

Tvůj průvodceHonza Bořil

Orienťák
stopař
lyžař
běžec

Honza je orienťák. To znamená, že se s ním určitě v horách neztratíš, i kdyby vypadly všechny internety a satelity světa. Práce s mapou a buzolou je jeho denním chlebem a kromě toho miluje stopování a divoký východ (zejména Balkán a postsovětské země).

Detail průvodce
Ondřej Švirák

Garant výpravy

Ondřej Švirák

Co je v ceně

  • Pronájem aut, naftu, poplatky + všechny náklady s tím spojené
  • Kompletní ubytování
  • Trajekty mezi ostrovy
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku na Kapverdy (cca 12 000,- až 18 000,- Kč)
  • Letenky mezi ostrovy (cca 3 200,- Kč)
  • Jakékoli případné vstupy
  • Individuální pojištění
  • Vízum (800,- Kč)
  • Jídlo

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?