27. 10. - 29. 10. 2023
2 000
více
27. 10. - 29. 10. 2023
Již proběhlo

Víkendovka: Nejvyšší hory Beneluxu na kole

Expedition club je především komunitou. Víkendovky proto organizujeme pro naše členy zdarma.

Expedice #1068
3 dny27. 10. - 29. 10. 2023
Evropa
9Účastníků
Náročnost
4 z 5

Kdo už Expedition club nějakou chvíli zná, ví, že už se nějakou dobu snažíme zdolat nejvyšší vrcholy všech Evropských zemí. Je to dokonce už tak dlouho, že už nám ani nefunguje stránka, která o tom psala :D Nejvyšší vrcholy Beneluxu na seznamu pořád ale chybí. Primárně proto, že tam je drahé pivo a moc lidí, a tak se tam žádnému průvodci nechce jet. Pak nás ale napadlo - pojďme to udělat nějak punkově (a taky bez dnu dovolené). 

 

Primární cíl této akce je jasný - navštívit všechny tři nejvyšší vrcholy Beneluxu a tomu bude vše podřízeno. Nemysli si, ale že nebudeš mít čas se kochat nádhernou podzimní ardenskou krajinou a v pravidelných intervalech zastavovat na kávu.

4
5
Výsadkář
Náročnost
Pro lidi, co jezdí Tour de France, by to bylo zadarmo, my ostatní si hádám trochu mákneme.
Popravdě, pro účast bys měl mít něco naježděno - denně je to skoro 100 - 130 km. Zase je to ale jen dva dny a převýšení je skoro zanedbatelné. Navíc se pojede po stopách legendárních klasik, třeba Amstelu nebo Lutyn - Baston - Lutych, a když si vzpomeneš, jak tu van der Poel potí krev, tak se pojede samo. Bezpečnost tu nemusíme řešit - pokud jsi někdy přežil jízdu na kole v Brně, tady se ti nic nestane. Zážitky ale budou parádní. Měl bys mít zkušenosti s ujetím dané vzdálenosti. Počítej s průměrem cca 20 km/h.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Pojedeme dodávkou. Budeme se střídat v řízení - vemte si prosím řidičák. Vyjedeme z Brna, je možno nabrat po cestě - Jihlava, Praha, Plzeň, ...Najedeme cca 2000 km + pronájem vozidla, při šesti účastnících dělá cca 2000 Kč. Pokud by nás bylo více, zapůjčíme ještě přívěs na kolo, ale o to více lidmi podělíme diesel. Po cestě autem a hlavně na kole počítej s pravidelnými zastávkami na kávu.

Ubytování

První noc se prospíme na parkovišti, druhou noc budeme spát v hostelu v Belgii (cca 20 - 30 euro). 

Vybavení

Silniční, gravel nebo cyklokrosové kolo (teoreticky lze objet i na jakémkoliv jiném, ale natrápíš se). Elektrokola jsou povolena za podmínky, že nám to celé potaháš, alespoň jedna bikepackingová brašna (lze nahradit batohem). Potřebuješ pouze obyčejné nářadí a nějaké oblečení na převlečení na hostel. Pokud by mělo pršet, silně doporučím i druhý set na kolo. Helma, světla na kolo atd. Detailní seznam výbavy upřesníme

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Ve večerních hodinách (předběžně 19:00) odjezd z Brna a noční přejezd do Německa. Je možno nabrat po cestě - Jihlava, Praha, Plzeň, ...

2. den

Příjezd k národnímu parku Eifel, cca v 5 ráno. Pár hodin se dospíme na parkovišti ve stanu/pod širákem. Pak už vyrazíme na naše hlavní cíle - dnes to bude nejvyšší hora Nizozemska (Vaalserberg, 322 m n. m.) a Belgie (Signal de Botrange, 694 m n. m.). Celkově nás čeká cca 135 km s převýšením okolo 1500 m. Trasu lze bez problému zkrátit na cca 100 km. Navšítívíme památné monumenty Amstelu Gold race. Přespíme v hostelu v Belgii. 

3. den

Ráno vstaneme a malebnou ardenskou krajinou se přesuneme za naším třetím cílem - horou Kneiff , která je s výšku 560 m n. m. nejvyšší horou Lucemburska. Ještě se trochu projedeme Lucemburskem a poté se začneme vracet zpět k autu. Opět najedeme cca 130 km s převýšením okolo 1500 m. Trasu lze opět zkrátit bez problémů na cca 100 km. Autem se ještě vrátíme do Lucemburku, dáme si večeři a večer zase vyrazíme na dlouhou cestu zpět do ČR. Očekáváný příjezd do Brna je opět okolo 5. ráno

ukázat další dny

Tvůj průvodceHonza Bořil

Orienťák
stopař
lyžař
běžec

Honza je orienťák. To znamená, že se s ním určitě v horách neztratíš, i kdyby vypadly všechny internety a satelity světa. Práce s mapou a buzolou je jeho denním chlebem a kromě toho miluje stopování a divoký východ (zejména Balkán a postsovětské země).

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr
  • Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk, platíš pouze náklady. Předpokládané společné náklady jsou cca 2000 Kč, což je cena za palivo a pronájem vozidla při 6-ti lidech. V případě výsledné částky nižší nebo vyšší, cenu poté vyrovnáme. Pokud by nás bylo více, zapůjčíme ještě přívěs na kolo, ale o to více lidmi podělíme diesel. Po cestě autem a hlavně na kolo počítej s pravidelnými zastávkami na kávu.

Co je v ceně

  • Organizace
  • Pronájem vozidla
  • Palivo a dálniční poplatky

Co není v ceně

  • Nocleh
  • Všechny další výdaje

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu