28. 6. - 11. 7. 2024
17 990
letenka cca 25000 Kč
více
28. 6. - 11. 7. 2024
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Grónsko - Arctic circle trail

I grónská divočina se dá zdolávat s jistým komfortem. Mezi kontinentálním ledovcem Grónska a pobřežím oceánu se táhne krásný trek na kterém ti v nouzi nabídnou zázemí krásně zařízené chaty.

Expedice #1058
14 dnů28. 6. - 11. 7. 2024
Severní Amerika, Polární oblastiGrónsko
9Účastníků
Náročnost
3 z 5

Grónsko, tento název je pomalu synonymem pro polární oblasti, i když tomu tak na jistých částech této pevniny není. Pojď s námi projít trasu od grónského kontinentálního ledovce až po moře, trekem zvaným Arctic Circle Trail. Uvidíš, že letní klima na největším ostrově na světě není zdaleka tak přísné, jak se může zdát. Ukážeme ti polární krajinu bez stromů, bez lidí a oproti Špicberkám také bez ledních medvědů :-) Stačí jen chtít a připojit se k naší skupině!


Na trase mezi přímořským Sisimiutem a bývalou americkou základnou, která dnes díky ohromnému letišti slouží jako rozcestník pro většinu míst v Grónsku Kangerlussuaqem se táhne trasa kolem pečlivě zřizovaných chatek. Některé mají kapacitu i pro 30 lidí, některé nabídnou palandy pár nešťastníkům, které zastihne déšť. Nebudeme se na ně spoléhat, ale můžou nám poskytnout přesně to pohodlí, které bude potřeba. U té největší navíc kotví kánoe, které využijeme celý den pro plavbu na jezeře, abychom místo nohou protáhli také záda a ruce.

3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Akce je určená pro ty, kteří zvládnou strávit osm dní a nocí s batohem na zádech, ve kterém si ponesou všechno potřebné. Průměrné denní vzdálenosti jsou okolo 20 km. V červnu můžeme v Grónsku počítat s teplotami okolo 10-15 °C, ale stačí trocha smůly a může nás potkat i sníh nebo dlouhé deště. Trek vede občas prošlapanou pěšinkou, někdy kudy nás nohy povedou, terén ale není příliš těžký. 
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Budeme se pohybovat v poměrně veliké a soběstačné skupině. Po celou dobu se budeme nacházet mimo mobilní signál, ale budeme vybaveni satelitním zařízením Garmin inReach, který nás bude sledovat přes GPS a bude zaznamenávat naši trasu. Pomocí něj můžeme také přivolat pomoc a večer můžete napsat zprávu mamince :-). Výprava je spíše fyzicky náročná než objektivně nebezpečná, po cestě se nachází otevřené chaty, do kterých se pravděpodobně nevlezeme všichni, ale pro odpočinek se určitě dají použit. Lední medvědi tu nejsou, takže pušku necháme doma.

Víza a režim vstupu

Pro výpravu do Grónska je dobré se připojistit, protože většina pojišťoven tuto oblast zahrnuje do arktických oblastí, na které jsou zvláštní tarify. Grónsko rovněž není v EU a Schengenu, takže si vezmeme pas!

Doprava

Výprava začíná společným srazem v Kodani. Sem se dopravíme buď po společné domuvě auty, nebo letecky z Prahy. Z Kodaně letecky do základny Kangerlussuaq a odtud místním vrtuláčkem do města Sisimiut. Cena letenky z Kodaně se pohybuje nyní na 23 000 Kč vč. vnitrostáního přeletu.

Ubytování

S výjimkou první a posledních dvou nocí noci v hostelu strávíme celou výpravu ve vlastních stanech. S výběrem stanu rád poradím, ideální je nějaký s pevnější konstrukcí (kvalitní tunel nebo víceprutá kopule), prostě takový, na který se spolehnete i při velmi silném větru nebo delších deštích. Ale ono bude hezky :-) Nutnost mít spacák s komfortem kolem nuly. 

Stravování

Veškeré jídlo si poneseme na zádech, ideální je tedy dehydratovaná strava, kterou si dovezeme již z ČR. S vodou po cestě není žádný problém, v celé řadě potoků a jezer je voda pitná. Během treku není možnost potraviny dokoupit ani nasbírat nebo nalovit (i když jestli někdo vezme prut, prý se tu dobře rybaří). V Sisimiutu i Kangerlussaqu jsou obchody, které disponují cestovním jídlem, nicméně za Grónské ceny. Vařit si budeme na vlastních vařičích, ke kterým není problém na místě dokoupit plynové bomby.

Vybavení a půjčovna

Seznam doporučené výbavy najdeš v checkllistu a bude ji s tebou konzultovat osobně průvodce. Nutností je kvalitní outdoorové vybavení, pohorky a oblečení, které vydrží i delší dobu náročného zacházení. Velmi vhodná je taky moskytiéra s čepicí. Pokud ti něco z výbavy chybí, není problém zapůjčit si něco v naší půjčovně.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z Prahy/Vídně. Letecký přesun do Sisimuitu.

2. den

Přílet do Sisimiutu, příprava na trek. Sžití se s grónskou krajinou a prohlídka městečka. nachází se tu například malé muzeum nebo přístav.

3.-11. den

Devítidenní trek cestou známou jako Arctic Circle Trail. Tato trasa spojuje dvě městečka, která leží asi 100 km za polárním kruhem. Trasa ze Sisimiutu do Kangerlussuaqu je přibližně 160 km dlouhá a i když na ní jde najít nějaké značení nebo dokonce chaty, většinu doby půjdeme vlastní cestou terénem vyrytým ledovci a jezery. Trek začíná (podle směru trasy) téměř na úpatí Grónského ledovce a končí na západním pobřeží Grónska, my se nicméně vydáme opačným směrem (pravděpodobně - podle ceny letenek), protože díky tomu potkáme méně lidí.


Pokud zvládneme ujít asi 20 kilometrů denně, je taková výprava na osm dní. Jeden den je rezervou i pro odpočinek. Na cestě se dá narazit na řadu věcí. Na březích jezer se dají objevit staré kánoe zanechané turisty, tak proč si neudělat vyjížďku, nebo jenom na lehko vylézt na některou ze stolových hor a vyhlížet největší pevninský ledovec na světě. No a koupat se tam dá taky :-)


Půjdeme na začátku sezony. Snad se tak vyhneme komárům a většímu množství trekařů. Dost možná to budou první týdny po tom, co roztají jezera a odkryje se letní cesta mezi chatkami.

12. den

Rezerva. Přespíme v hostelu v Kangerlussuaqu. Dáme se do kupy, umyjeme se a projdeme si město. Pokud budeme mít čas a zájem, vyrazíme k pevninskému ledovci po staré cestě, kterou tu kdysi pro testování svých aut nechal postavit Volkswagen. Můžeme to stihnout za den s místní tour, nebo si odvážlivci můžou půjčit kola a udělat si pořádnou vyjížďku.

13. den

Odlet zpátky do ČR, upřesníme podle zakoupených letenek.

14. den

Očekávaný návrat.

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartina Podhůrská

Novinářka
fotografka
hledačka pokladů
milovnice pizzy

Marťa má slabost pro pouště, hory a pizzu. Baví ji cizí jazyky a roadtripy, často kouká na svět skrz foťák, s radostí vstává na východy slunce a snad není země, kam by ji to nelákalo. Vždycky říkala, že až vyroste, bude jako dobrodruh Nathan Drake.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • 3x Ubytování v Grónsku (2x guesthouse v Kangerlussuaqu, 1x v Sisimiutu)
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Aktivace tarifu pro satelitní zařízení Garmin inReach
  • Společné vybavení (Expediční lékárnička, ..)
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Doprava na společný sraz do Kodaně
  • Letenky
  • Volitelná tour k pevninskému ledovci (cca 2000 Kč)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.