23. 9. - 25. 9. 2023
200
více
23. 9. - 25. 9. 2023
Již proběhlo

Víkendovka - Vápencové Alpy Kalkalpen

Expedition club je především komunitou. Víkendovky proto organizujeme pro naše členy zdarma. Tuto konkrétně pod vedením účastníků našeho kurzu horského průvodce.

Expedice #1032
3 dny23. 9. - 25. 9. 2023
EvropaRakousko
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Národní park Vápencové Alpy se nachází v Rakousku a zabírá území 208,6 km2. Skládá se ze dvou částí, horské zalesněné oblasti Reichraminger Hintergebirge a horského masivu Sengsengebirge. Naše kroky povedou právě do horského masivu Sengsengebirge s nejvyšší horou Hoher Nock (1963 mnm), na kterou vystoupáme hned první den své cesty. Jak už název napovídá pohoří je tvořeno horninou vápencového typu. Je protkáno řadou potoků, pramenů, které budeme cestou hojně potkávat. Stejně jako ve všech horách přichází s podzimem období klidu, většina turistů je dávno doma a pomalu se barvící hřebeny hor jsou mnohem lákavější.

Víkendovky pod vedením účastníků kurzu horského průvodce

Víkendové výpravy jsou pravidelnou součástí naší činnosti. Jsou totiž cestou, jak se naši členové můžou potkat a užit si pár dní v přírodě. Víkendovky proto organizujeme neziskově, pouze pro stmelení naší komunity. Tuto víkendovku vede Šárka, účastnice našeho kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně, patří totiž k nám stejně jako průvodci a aktivní členové.
3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této víkendovky, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově musíš zvládnout každý den cca 1200 výškových metrů nahoru, i když ne s úplně těžkým batohem. Něco ale na zádech poneseme, minimálně bivakovací potřeby, nebo stan na druhou noc.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Dopravíme se společně auty. Před víkendovkou se rozdělíme ideálně do dvou aut, abychom si maximálně snížili náklady na cestu a taky nejezdili zbytečně prázdnými auty. Hlavní sraz je v sobotu ráno v Českých Budějovicích, operativně kdyžtak domluvíme druhé auto z jiného směru.

Ubytování

1. noc budeme spát v chatě Feichtauhütte, je zde omezený počet matrací, které je nutno rezervovat předem. Členové Alpenverein mají nocleh za 15 eur, nečlenové 27 eur.


2 noc spíme na nocovišti Steyrsteg ve vlastních stanech, aspoň si pořádně mákneme s nákladem na zádech :-) Poplatek za nocoviště jsou 3 eura.

Stravování

Vlastní. Najíst se dá na chatě, anebo druhý den v restauraci po cestě. Zbytek jídla si poneseme s sebou.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Sraz 6:30 v Českých Budějovicích na parkovišti u Grandu ul. Chelčického (je to blízko u vlakového i autobusového nádraží), 7:00 odjezd. Operativně domluvíme druhé auto z jiného směru a potkáme se až v Rakousku. Kolem 10:30 bychom měli být na místě a zahájíme výstup na Hoher Nock. Cestou na chatu Feichtauhütte se stavíme na vrcholu Seekopf a pak sestoupíme k jezerům Feichtauer Seen. Krom těchto oboček se většinou budeme pohybovat po značených trasách. Pokud budeme mít dostatek sil a času, můžeme si ještě od chaty udělat 1,5 km výstup na Sonntagsmaue. Spaní na chatě.

2. den

Od chaty sejdeme k obydlenému území Bodinggraben, zde je možné navštívit restauraci a posilnit se před další cestou a výstupem na Großer Größtenberg. Dnešní putování končí v tábořišti Steyrsteg, kde můžeme přespat ve stanech.

3. den

Vyrazíme z našeho tábořiště směrem zpět k autu, cestou se stavíme na vyhlídkovém místě a překonáme pár místních vrcholků, budeme se vracet do civilizace, takže se část cesty budeme pohybovat po místních komunikacích, ale většinu času půjdeme po turistických trasách a cyklostezkách. Závěrečná trasa má cca 12 km, takže nám to zabere orientačně 4 hodiny času a kolem poledne nasedneme do aut zpět směr České Budějovice, kam bychom měli dorazit kolem 15 hod. příp. 16 pokud si dáme někde cestou pauzičku na oběd.
ukázat další dny

Tvůj průvodceŠárka Francová

Před několika lety jsem se nadchla pro cestování a turistiku a teď usilovně makám na tom, abych mohla dalším lidem pomoci plnit jejich sny a bezpečně cestovat po horách. Ne každý je stavěný na to vrhnout se na turistiku metodou pokus/omyl a já chci lidem nabídnout profesionální servis, aby překonali své obavy a mohli zažívat všechny ty pocity ať už hlubokého propojení s přírodou, nebo pokory a uvědomění si lidské pomíjivosti.


Šárka je jedním z účastníků našeho kurzu horského průvodce. Víkendovku vede v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně, patří totiž k nám stejně jako průvodci a aktivní členové.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr
  • Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. Nejnutnější náklady pro průvodce (doprava, ubytování na chatě) jsou v ceně akce 200,- Kč.

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce (doprava, ubytování na chatě)

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme auty)
  • Vlastní jídlo
  • Ubytování na chatě Feichtauhütte 15/27 eur
  • Poplatek za použití nocoviště 4 eura

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Ještě váháš?