22. 9. - 24. 9. 2023
200
více
22. 9. - 24. 9. 2023
Již proběhlo

Víkendovka - Krušné hory

Expedition club je především komunitou. Víkendovky proto organizujeme pro naše členy zdarma. Tuto konkrétně pod vedením účastníků našeho kurzu horského průvodce.

Expedice #1031
3 dny22. 9. - 24. 9. 2023
ČeskoČeská republika
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Krušné hory jsou místo, které má dlouhou historii, která ale byla narušena událostmi divokých poválečných let a nakonec udušena dýmem z neodsířených elektráren severních Čech. Možná proto mají mezi přespolními reputaci místa, kam by své kroky dobrovolně určitě nesměřovali. Doby spálených lesů a devastace krajiny jsou ale dávno pohřbeny v minulém století a Krušné hory dneška jsou zelenou nespoutanou krajinou, která občas připomíná severskou tundru. Nepotkáte zde masy jako v jiných českých horách a většina lidí, na které narazíte budou místní na procházce.

 

Z Krušných hor bych vám rád ukázal svůj nejmilejší kousek - od Chomutova po Klínovec a zpět pod hory. Jako místní mám tuto trasu prochozenou skrz na skrz a ke každému místu mám mnoho historických i vlastních příběhů. Začneme v Hoře Svatého Šebestiána, právě nad Chomutovem, kde přespíme pod širákem. Půjdeme přes historickou hornickou obec Měděnec a přespíme v Kovářské na chalupě. V neděli vystoupáme na nejvyšší vrchol Krušných hor a z něj seběhneme pod hory zpátky na vlak do civilizace. Trasa má téměř 50 km v základu, ale podle přání skupiny ji klidně natáhneme o pár kilometrů a krásných míst navíc.

Víkendovky pod vedením účastníků kurzu horského průvodce

Víkendové výpravy jsou pravidelnou součástí naší činnosti. Jsou totiž cestou, jak se naši členové můžou potkat a užit si pár dní v přírodě. Víkendovky proto organizujeme bez nároku na zisk, pouze pro stmelení naší komunity. Tuto víkendovku vede Zbyňa, účastník našeho kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně, patří totiž k nám stejně jako průvodci a aktivní členové.

3
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 15 km s patnáctikilovým batohem pár dní po sobě.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

V pátek v podvečer v Hoře Svatého Šebestiána. Před víkendovkou se domluvíme na společné dopravě a spolujízdě. Doporučuji zaparkovat v Chomutově u vlakového nádraží a z nedalekého autobusového nádraží vyjet až na místo startu.

Ubytování

Doporučuji jen bivakovací náčiní. První noc přespíme v lese a osobně beru jen plachtu a kdyby byla dobrá předpověď, tak jen zďárák. Druhou noc budeme spát pod střechou naší stodoly. Možná by se někomu i mohlo stát, že bude spát v normální posteli :)

Stravování

Vlastní. Po cestě potkáme několik obchodů a restaurací. Netřeba se strachovat o hlad, nebo se zatěžovat přemírou jídla.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

V podvečer se sejdeme v Hoře Svatého Šebestiána. Je tam hospůdka a obchod pro nákup zásob. Večer se vydáme bivakovat do nedalekého lesa.

2. den

Vydáme se na první část naší pouti - hřebenovkou, která je také součástí Stezky Českem. Tou dojdeme do hornické obce Měděnec, kde se podíváme na místní pamětihodnosti, jako například částečně zpřístupněné historické štoly. Poté budeme pokračovat do Kovářské, kde přespíme u mě na chatě. Sice nemá ubytovací kapacitu pro všechny, ale má zázemí a stodolu, kam se všichni vejdeme.

3. den

Z Kovářské se vydáme přes bývalou vápenku a zaniklou obec Königsmühle na nejvyšší horu Krušných hor, Klínovec (1244 m.n.m.). Po občerstvení se na vrcholku zamíříme dolů z hor do Ostrova nad Ohří na vlak.

ukázat další dny

Tvůj průvodceZbyněk Král

Zbyněk je rodilý Krušnohorec z Chomutova, ale aktuálně spíš Pražák. Má rád historii, živí se programováním software pro urychlovače částic, pracoval pro švýcarský CERN a aby toho nebylo málo, tak taky slouží v Aktivní záloze Armády České Republiky. Rád jí, pije a člověk se s ním nasměje. Hory mu nejsou cizí jak pěšky, na laně, na řetězu, nebo na lyžích. Každý rok také jezdí za polární kruh pro zážitky s pravou zimou. S tímhle klukem se rozhodně nebudeš nikdy nudit! 

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr
  • Víkendovky organizujeme bez nároku na zisk. 

Co je v ceně

  • Průvodce zajišťuje organizační a morální podporu
  • Nejnutnější náklady pro průvodce
  • Přespání na chalupě

Co není v ceně

  • Doprava na místo srazu a domů po skončení akce (doporučujeme auty)
  • Vlastní jídlo

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společnou výpravu členů spolku Expedition Club International z.s., která je plně zajištěna spolkem Expedition Club International z.s. IČ: 05709741. Výprava je nezisková. Mimořádný členský příspěvek slouží pouze na pokrytí nákladů spojených s organizací výpravy. Nejedná se o kombinaci služeb cestovního ruchu = zájezd.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 3. Pravidel Spolku

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Účastníci kurzu horského průvodce

Některé víkendovky nevedou naši průvodci, ale účastníci kurzu horského průvodce v rámci průvodcovské praxe ke kurzu. Nemusíš se bát, za všechny naše účastníky dáme ruku do ohně a přípravu s nimi konzultujeme. Naopak budeme rádi, pokud od tebe průvdoce dostane zpětnou vazbu ke svému výkonu.

Víkendovky, stejně jako další členské akce organizujeme nekomerčně. Chceme vytvořit prostor pro potkávání lidí z naší komunity. Na akci fungujeme jako parta kamarádů, kteří jsou si rovni.

Ještě váháš?

Podobné akce Expedition Clubu