20. 9. - 29. 9. 2024
18 490
letenka cca 7000 Kč
více
20. 9. - 29. 9. 2024
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Maroko - Hory, pouště a surf

Od moře přes písky Sahary po vrcholky Antiatlasu. Země mátového čaje a barevných berberských šátků.

Expedice #1028
10 dnů20. 9. - 29. 9. 2024
AfrikaMaroko, Sahara
9Účastníků
Náročnost
3 z 5

Krajina na jihu Maroka je prastará, pustá a prázdná. Pohled na ni je však zvláštní balzám pro duši. Zlaté písečné duny sahary a strohá kamenitá pustina s bizardními skalními útvary, které po miliony let formovala voda, vítr a slunce. Člověku se zaryje silně pod kůži a v myšlenkách se sem stále vrací. Břehy této pouštní říše omývá nekonečný oceán a jeho divoké vlny vytrvale bičují a buší do útesů, které mají tuto bitvu předem prohranou. Poputujeme z krajiny formované jedním živlem do další, zcela odlišné. Z hlučného arabského světa tržišť do ticha hor. Z chladu vyschlých pohoří do rozpálených písečných dun Sahary a odtud k oceánu, kde vyzkoušíme zkrotit pár vln na surfech.

Antiatlas a Sidi Ifni

Přístav Sidi Ifni, jedno z posledních významných měst před branami Západní Sahary, je umně zasazeno do těchto nádherných přírodních kulis. Na první pohled trochu jiná architektura a absence arabské urputnosti prodat za pár dirhamů i nos mezi očima, dává tušit, že tohle město je trochu z jiného těsta. Patřilo totiž kdysi Španělsku a Alláh nad ním trochu přimhouřil oko. Není tady problém jít si zasurfovat a dát si pak v baru na pláži plechovku vychlazeného piva při západu slunce. Kromě surfingu a pouště nás čeká taky trek v horách. Místňáci s oblibou říkají: "Mama Africa, Papa Atlas", no a my dodáváme "děda Antiatlas". Přišli jsme totiž na to, že trek v pohoří Antiatlas a výstup na jeho nejvyšší vrchol, je mnohem lepší zážitek než turismem znásilněný Jebel Toubkal. Vyhradíme si tedy čas taky na průzkum tohoto prastarého pohoří a pokusíme se zdolat jeho střechu Jebel Sirwa s výškou 3304 m. Pevně věřím, že až vysypeme doma písek z bot, nikdo z nás nebude litovat dne, kdy vyplnil přihlášku.

3
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Nejnáročnější částí výpravy je určitě výstup na Jebel Sirwa, výhodou ovšem je, že výstupová trasa je shodná se sestupem. Pokud zvládneš zabalit do batohu věci na dva dny a vystoupat nalehko tisíc výškových metrů, nebudeš mít problém. Surf je svou náročností specifický, ale nikdo tě nebude nutit dělat to, co nechceš. A co se týká jízdy na velbloudech, tam člověk pozná až na místě, jak náročné může být pomalé houpání mimochodníků :)
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Maroko je bezpečná země, která je k cestovatelům velmi vstřícná. Není se čeho bát a mnoho našich předešlých výprav je toho skvělým důkazem. Na místě jsou otevřené restaurace, hotely, muzea a aktuální situace je pro turisty velice příznivá.

Víza a režim vstupu

Do Maroka se dostaneme bez víz. Stačí cestovní pas s minimální platností 6 měsíců po návratu ze země. Co se týče očkování, je pro návštěvu Maroka doporučeno očkování proti žloutence a břišnímu tyfu. 

Doprava

Doprava letecky, po ose Vídeň - Agadir. Letenky nejsou v ceně a doprava na letiště také ne. Preferujeme společný odlet i přílet, tudíž letenky koupíme po předchozí domluvě ve stejném termínu. Na místě se budeme pohybovat vypůjčenými auty.

Ubytování

Během naší výpravy budeme spát v pouštním táboře, ve stanech v horách, v guesthousech nebo na pláži při šumění oceánu. Bude to prostě mix všeho. Krom jedné noci pod širákem, nebo ve stanu pod Jebel Sirwa budeme mít vždy zázemí guesthousu, rijádu nebo budeme spát v surfařském domečku v Sidi Ifni.

Stravování

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování. Stravování je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. V Maroku ale není problém kdekoliv koupit arabské pochoutky za slušnou cenu, proto preferujeme jídelníček "co Maroko dá".

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezměte si proto s sebou jak oblečení na cestování, tak i na hory. Seznam doporučené výbavy ti pošleme v našem checklistu. Důležité části výbavy ti zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš ZDE.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Přílet do Agadiru, vyzvednutí aut a přejezd Marrakeše. Ubytujeme se v rijádu v medině a se západem slunce vyrazíme nasát autentickou atmosféru trhů , stánků s jídlem, dotěrných prodavačů a tančících hadů. Život tu opravdu začíná až po setmění, necháme se proto vtáhnout do dění všedního života maročanů.

2. den

Využijeme dopoledne k tomu, abychom se ztratili v úzkých uličkách mediny. Navštívíme místní tradiční koželužny, palácové zahrady a pokusíme se na tržištích usmlouvat dobrou cenu za koření. Jak toho na nás bude moc, zabalíme věci do aut a vyrazíme na cestu k Ait ben Haddou - starého kasbachu kde se natářela celá řada slavných filmů od Lawrence z arábie po hru o trůny. Přespíme v rijádu v centru Ouarzazate.

3. den

Projdeme si blešák na náměstí Ouarzazate na kterém můžeš koupit vše od starých nůžek po masivní dubová vrata a přejedeme do šafránové vesničky na úpatí Antiatlasu. Hlídání aut necháme za balení bonbonů místním dětem a ujdeme první kilometry pod nejvyšší vrchol Jebel Sirwa. Antiatlas je menším bráškou Atlasu, který bude v lednu určitě celý zasypaný sněhem. Tady na nějaký určitě narazíme také, ale s největší pravděpodobností až kousek pod vrcholem. Spát budeme ve stanech kousek před finálním výstupem.

4. den

Vystoupáme na lehko na vrcho Jebel Sirwa (3304 m n.m.) a prohlédneme si hornatou krajinu jižního Maroka. Po cestě dolů zabalíme stany a dojdeme zpět do vesničky k autům. Od mísntích můžeme za skvělou cenu nakoupit šafrán, který na místě pěstují. Večer se přesuneme do Foum Zguid, města, které je branou do Sahary a nabízí neopakovatelnou atmosféru pouštního města. Poblíž se nachází jedny z největších písečných dun v Maroku. Ubytujeme se v některém z místních riádů a připravíme se na následující 2 dny v poušti.

5. den

Vyrazíme na korábech pouště přes písečné duny do beduínského tábora kde strávíme noc. Na západ slunce vyběhneme na nejvyšší dunu a dost možná si vyzkoušíš i surfování na písku. K večernímu čaji si rozděláme oheň a naučíš se od místních základní rytmy na bubny.

6. den

Z písečných dun si to namíříme rovnou k oceánu. Dopoledne se vrátíme zpět do Foum Zguid a poté nás čeká přejezd do Sidi Ifni, přístavního města na jihu. Ubytujeme se v pronajatém surfařském domečku se střešní terasou, který se nám stane na další dvě noci útočištěm. Koupíme si na tržiští čerstvé ryby a večer si je na pláži ugrilujeme.

7. - 8. den

Celý den strávíme ve vlnách Atlantiku na surfu. Půjčíme si výbavu a zkusíme, jaké to je krotit divoké vlny Atlantiku. Pod dohledem zkušeného instruktora. Jestli nemáš se surfem žádné zkušenosti tak to vůbec nevadí, tohle je to správné místo, kde ho můžeš poprvé vyzkoušet.

9. den

Přejedeme zpět do Agadiru, vrátíme vypůjčená auta a užijeme si poslední den ve městě. Zajdeme na pláž a navštívíme rybí trh. Užijeme si tu poslední večer výpravy, vše pořádně oslavíme a další den už vyrazíme na cestu zpět domů.

10. den

Odlet zpět do ČR.
ukázat další dny

Tvůj průvodceHonza Švábenský

Správňák
Mirek Dušín
učitel
dobrodruh

Honza našel svou lásku k horám už jako malý kluk v turistickém oddíle, kde s Gemmou na zádech a foglarovskými ideály prožil řadu dobrodružství. Do života mu to dalo nejen pevná přátelství, ale také organizační dovednosti, smysl pro odpovědnost a hlad po dobrodružství.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Veškeré ubytování v Maroku (s výjimkou jedné noci venku budeme vždy v apartmánu, guesthouse nebo v beduínském táboře)
  • Veškerou dopravu na místě
  • Zapůjčení dvou osobních aut pro celou skupinu, poplatky za dálnice a pohonné hmoty
  • Služby místního surfařského instruktora a zapůjčení kompletní výbavy na 2 dny
  • Dvoudenní program v dunách Sahary, doprava v džípech nebo na velbloudech do dun a přespání v beduínském táboře
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, lana atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Leteckou dopravu do Maroka
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.