1. 3. - 20. 3. 2024
45 990
letenka cca 28000 Kč
více
1. 3. - 20. 3. 2024
Již proběhlo

Kostarika

Bývá nazývána Švýcarskem střední Ameriky. Ukrývá totiž řadu přírodních klenotů, od písečných pláží dvou oceánů přes netknuté deštné pralesy až k majestátním sopečným vrcholům.

Expedice #1012
20 dnů1. 3. - 20. 3. 2024
Jižní Amerika
9Účastníků
Náročnost
2 z 5

Kostarika je zemí usměvavých lidí, sopečných pohoří, dvou oceánů, nekonečných písečných pláží a tropických deštných lesů s bujnou vegetací. Právě v nich žije neuvěřitelné množství zvířat, jejichž pozorování se ti zaryje pod kůži na hodně dlouhou dobu. Navštívíme několik národních parků a přírodních rezervací v tichomořské části, které ukrývají opravdové klenoty přírody. Všechny nadšence do surfingu pak jistě potěší zastávka v Jacó, kde se s prknem v ruce vrhneme do vln Tichého oceánu a na závěr výpravy si necháme průzkum karibské části Kostariky. Po celou dobu budeme mít k dispozici 4WD auta, takže si užijeme svobodu cestování a průběžně se rozhodneme, co chceme vidět. 

Národní parky a rezervace

Zkusím tě přesvědčit, že je opravdu na co se těšit. NP Manuel Antonio je ráj pro fotografy a všechny ty, kdo milují pozorování divoké zvěře. Je jedním z nejhezčích míst tichomořské části Kostariky a rozhodně si ho nenecháme ujít. Národní park Corcovado je jeden z posledních tropických deštných lesů střední Ameriky a nejdivočejší místo v Kostarice. Bělostné pláže v kontrastu s hlubokým pralesem ti svou krásou vyrazí dech. Přírodní rezervace Marina Bellena je zase ideálním místem k potápění a nahlédnutí do podmořského světa a výhled na nebývalou koncentraci krokodýlů z Crocodille bridge se taky jen tak nevidí. Nevynecháme ani další místa jako mlžný prales v Santa Eleně či NP Manzanillo v karibské části. 

2
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Bezpečnostní situace v Kostarice je stabilní. Důležité je ovšem dodržovat nastavená pravidla. Ve větších městech je relativně vysoká kriminalita, ale mimo ně už moc rizik nehrozí. Budeme se vždy pohybovat v dostatečně veliké skupině a i zázemí máme vždy zařízené tak, abychom měli pokaždé střechu nad hlavou v bezpečném místě. Nemusíš se tedy bát.

Víza a režim vstupu

Vzájemná vízová povinnost byla pro občany ČR zrušena a proto je možné cestovat pouze s platným cestovním pasem. Pas musí mít minimální dobu platnosti 6 měsíců od data návratu. Doporučujeme vzít si s sebou dva doklady a pořídit si i kopie dokladů do telefonu.

Doprava

Po celou dobu výpravy budeme mít zapůjčené 2 auta, abychom měli svobodu v programu a nemuseli se zdržovat čekáním na místní autobusy. Vzhledem ke kvalitě cest a nedostupnosti některých destinací budeme mít zapůjčené 4WD v terénnějších variantách, abychom se opravdu dostali kam potřebujeme a měli maximální pohodlí.

Ubytování

V rámci výpravy je zajištěno veškeré ubytování. Vzhledem k tomu, že spaní na divoko se ve Střední Americe nedoporučuje strávíme všechny noci v guesthousech, případně v rámci treku do národních parků ve stanech, které nám poskytnou místní průvodci. Celkem je zajištěno 16x ubytování v guesthousu.

Stravování

Stravování budeme řešit s místních zásob, v drobných obchodech, čerstvým ovocem a v pouličních stáncích. Jak jinak si taky vychutnat skvělou kuchyni. Navíc je tu jídlo levné, takže zásoby z domu nemusíš vozit. Pokud bude potřeba se předzásobit, ve větších městech najdeme vybavené obchody.

Vybavení a půjčovna

Detailní seznam výbavy bude poslán cca dva měsíce před výpravou. Vzhledem k jednoduchosti akce a příznivému klimatu nebude zapotřebí nic nadstandardního. Důležité části výbavy ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco chybí, můžeš si to půjčit u nás.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1 - 2. den

Odlet z ČR do San Jose. Cesta nám zabere dva dny. Hlavnímu město se ideálně vyhneme a podle letenek přespíme v Alajuele kousek od mezinárodního letiště. Tady si také půjčíme auta, abychom měli svobodu rozhodovat se kam zajedeme po celou dobu výpravy.

3. den

Vypůjčíme si auta a vyrazíme směrem do Quepos. Po cestě vystoupíme na Cerro Alto a projdeme si okruh kolem krásných vodopádů v okolí.

4. den

Zastavíme se v národním parku Manuel Antonio - jedním z nejhezčích míst pacifické části Kostariky. Je jedno, jestli jsi nadšený fotograf, nebo chceš jenom pozorovat divokou zvěř očima a procházet se mezi útesy, tohle místo tě nedchne. Večer se potom přesuneme do pohodlného apartmánu u moře.

5. den

Vydáme se na cestu k NP Corcovado. Po cestě navštívíme vodopády Nauyaca, které opravdu stojí za to i přes svou nedostupnost. Větší část dne tak strávíme na treku neskutečnou přírodou k nim. Ubytujeme se v Puerto Jimenes.

6. - 7. den

Podnikneme dvoudenní výlet do NP Corcovado. Patří mezi největší a taky nejdivočejší místa na Kostarice. Je jedno, jestli tě lákají krásné pláže, nebo neprostupné deštné pralesy, okolní krajina ti vyrazí dech. Během dvoudenního treku parkem budeme mít k dispozici místního průvodce, část parku projdeme pěšky, část projedeme na člunu. Přespíme v srdci parku. V rámci návštěvy Corcovada je zajištěné jídlo, čluny, místo na spaní a místní guide.


NP Corcovado je bezpochyby jedním z nejzajímavějších míst, která můžeš v Kostarice vidět. Vzhledem k relativně vysoké ceně návštěvy ho necháváme v programu dobrovolný. Alternativou k návštěvě Corcovada může být třeba program v rezervaci Bolita s mnoha stezkami v deštném pralese. Díky tomu, že máme k dispozici dvě auta, můžeme se domluvit, koho láká jaký program.

8. den

Návštěva přírodní rezervaci Marina Bellena. Přírodní pláž sahající až do moře ve tvaru ploutve. Podle toho, kolik budeme mít energie můžeme věnovat část dne potápění, nebo jenom pozorování velryb, které v této době migrují kolem pobřeží.

9. den

Přejezd do města Jacó, odpočineme si, půjčíme si prkna a zasurfujeme. Na místě jsou dobré vlny i pro úplné začátečníky, kteří se se surfem ještě nikdy nepotkali. Půjčení výbavy na surf je v ceně výpravy.

10. den

Čeká nás delší přejezd do města Monteverde. Zkrátíme si ho zajížďkou ke Crocodille bridge - mostu, ze kterého uvidíš neuvěřitelnou koncentraci těchto plazů. Koupat se nebudeme, ale kdy jsi naposledy viděl čtyřmetrového krokodýla? Koho tahle představa spíš děsí, toho vezme Marťa do místní čokoládovny omrknout výrobu čokolády přímo u zdroje.

11. den

Návštěva mlžného pralesa v Santa Eleně. Možnost nočního pozorování zvířat. Trochu se tu ochladíme. Navštívíme taky vodopády El Tigre a kdo chce, může si okolo nich sjet i dlouhé lanovky v džungli.

12. den

Projdeme si lávové stezky, které vytvořily vulkány okolo Arenalu. Je to také jedinečné místo, na kterém můžeme potkat lenochody.

13. den

Výstup na Chero Chato s odpoledním/večerním hověním v horkých pramenech.

14. den

Výstup na vulkán Irazu a vulkán Turrialba/Barva/Poás. Projdeme se kolem kráteru a po sestupu se pomalu začneme připravovat na přesun do karibské části Kostariky.

15. - 18. den

Čtyřdenní program na karibské straně. Necháme si tu volný prostor pro program podle toho, jak nám vyjde počasí a jak se ve skupině domluvíme podle chuti. Možností je tu totiž nespočet. Můžeme navštívit NP Manzanillo, kakaové plantáže, Městečka Puerto Viejo a Manzanillo a spoustu dalšího. Díky zapůjčeným autům máme kompletní svobodu, kam můžeme vyrazit. Poslední den se potom přesuneme zpět do San Jose.

19. den

Odlet z San Jose zpět do ČR.

20. den

Očekávaný návrat.
ukázat další dny

Tvůj průvodceMartina Podhůrská

Novinářka
fotografka
hledačka pokladů
milovnice pizzy

Marťa má slabost pro pouště, hory a pizzu. Baví ji cizí jazyky a roadtripy, často kouká na svět skrz foťák, s radostí vstává na východy slunce a snad není země, kam by ji to nelákalo. Vždycky říkala, že až vyroste, bude jako dobrodruh Nathan Drake.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Veškeré ubytování na místě - Minimálně 16x ubytování v guesthousu, pronajatém domě, anebo v rámci treku v národních parcích v zajištěném stanu.
  • Pronájem dvou 4WD aut po celou dobu výpravy. Náklady na diesel, pojistku a všechny další výdaje s tím spojené.
  • Vstupy do národních parků a rezervací NP Manuel Antonio, Martina Bellena a NP Arenal.
  • Zapůjčení surfového vybavení na 1 den v Jacó.
  • Aktivace tarifu pro satelitní telefon Garmin in Reach
  • Společné vybavení (vybavená expediční lékárnička atp.)
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práce má a mých kolegů 
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Letecká doprava
  • Individuální pojištění
  • Případné další vstupy
  • Vstup do NP Corcovado (355 USD za dvoudenní vstup a trek). Alternativně je možné podniknout treky v rezervaci Bolita, viz program)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?