9. 10. - 15. 10. 2023
10 490
více
9. 10. - 15. 10. 2023
Již proběhlo

Srbské hory

Zůstaneme na východní části Srbska a prozkoumáme srbskou Starou Planinu, nejjižnější ostruhu karpatského oblouku a její méně známé horské masivy.

Expedice #1006
7 dnů9. 10. - 15. 10. 2023
Evropa, BalkánSrbsko
8Účastníků
Náročnost
2 z 5
Jak už název napovídá, vybrali jsme si zase něco neobvyklého. Makedonie, Bulharsko, Kosovo či Řecko, při všech cestách do těchto států jsme překračovali srbské hranice. Nejčastější výhled na okolní krajinu byl pouze z okýnka auta při průjezdu dálnicí. Už v tu chvíli jsme si říkali, že by zapomenuté Srbsko zasloužilo návštěvu. Linie pohoří Suva Planina se každému zjeví při rozbřesku cestou do Bulharska. Ranní zlatá hodinka, vykreslující se na vápencových stěnách, mi i po náročném nočním přejezdu vždy vykouzlila úsměv na tváři. V tu chvíli jsem si byl jistý: "Tady určitě jednou uděláme výpravu."

Proč vyrazit?

Myslím, že je čas poprvé objevit srbské hory, ale ne ty přelidněné a zdeformované turismem jako jsou Kopanik a Zlatibor. My pojedeme do zapadlejších, méně známých částí! Užít si rurální prostředí a pomalé vesnické tempo. Zůstaneme na východě a prozkoumáme srbskou Starou Planinu, nejjižnější ostruhu karpatského oblouku a její méně známé horské masivy. Oblast známe z našich několika Výsadků a rovněž z výpravy Nejvyšší balkánské vrcholy, kdy jsme párkrát vylezli na nejvyšší horu Srbska - Midžur. Nikdy jsme zde ale nestrávili tolik času, kolik by si místní krajina zasloužila. A proto bude více než polovina programu úplně nová. Jelikož podzim je nejkrásnější období na horské treky v listnatých pohořích, termín výpravy na začátku října není náhoda. Pokud totiž vyjde sázka na hezké počasí, objeví člověk krásu zezlátlých trav na hřebenech a rozhledů do pestře zabarvených bukových lesů v údolích. Stará Planina v tom není výjimkou, jehličnatých lesů je zde pomálu! Třešničkou na dortu je, že Srbsko je nejbližší ze všech balkánských zemí a nikdo tam nejezdí. Pokud se chceš přidat na tuto objevitelskou výpravu, neváhej, zatím je míst dost.

2
+
5
Turista
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
V rámci naší srbské výpravy budeme vždy chodit nalehko. Ani jednou nepůjdeme natěžko a každý den bude možné trasu zkrátit nebo se rovnou vrátit k autu. Proto je výprava vhodná i pro méně zdatné. Pokud chceš ale absolvovat celý program, věz, že denní dávky budou vždy cca 20 km a 1 000 výškových metrů, což je slušná dávka. Na podzim očekáváme klidně i přízemní mrazík, ale přes den příjemnou teplotu maximálně na mikinu.
zobrazit více
Přehled náročností

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Dopravíme se po vlastní ose do cíle naší cesty pomocí devítimístné expediční dodávky. Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z vašich řad.

Ubytování a stravování

Vzhledem k podzimnímu počasí a omezenému množství světla využijeme možnosti spát na místních chatách a hotelech. Ulehčíme tak i našim batohům. Jídlo si buď můžeme každý večer koupit (většina chat má restauraci), nebo je možné vařit si na plynových vařičích. Určitě ale rádi využijeme místní pohostinnost.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezmi si proto s sebou normální oblečení, ale i oblečení na hory. Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Nebereme stan ani karimatku. Vezmi si ale tenký spacák, a to hlavně z hygienických důvodů. Důležité části výbavy ti případně zdůrazní průvodce.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Potkáme se společně v Expediční klubovně, dáme si kafe a pokecáme nad plánem naší výpravy. Pak už nám nezbyde než se nalodit do auta a vyrazit na noční cestu do Srbska.

2. den

Přejedeme autem do centrální části srbské Staré Planiny do vesničky Topli Do, kde strávíme dvě noci. Tato zapadlá vesnička v podhůří nejvyšších srbských hor je ideální startovní pozicí pro poznávání srbské přírody, zároveň si ještě zachovala svůj původní venkovský dojem. První den si projdeme spoustu vodopádů podél řeky Toplodolska. Budeme se prodírat hustou bučinou podél dravé řeky, která bude v říjnu zbarvena do zlatavých barev. Uvidíme Pilský, Čunguljski nebo třeba Krmoljski vodopád. Celkem ujdeme asi 20 km. Odpoledne si odpočineme, abychom dočerpali síly po nočním přejezdu. Večer si sedneme k jednomu stolu, dáme si lokální jídlo a něco dobrého do nosu.

3. den

Dnešní den bude patřit mezi nejnáročnější z celé výpravy. Čeká nás túra na nejvyšší horu Srbska - Midžur (2 169 m n. m.). Po vydatném stoupání se ocitneme na krásném širokém lučním hřebeni s dalekými výhledy až do Bulharska. Ve dvou třetinách výstupu nás čeká skála a chata Babin Zub, odkud vede klasická výstupová trasa. Tam budeme mít možnost se občerstvit a dát si něco dobrého na zub. (24 km, ↑1 500 m, ↓1 500 m)

4. den

Dnes se přesuneme do oblasti srbského krasu, do přírodního parku Sićevo canyon, kde si vyjdeme buď na kopec Vis, nebo na delší túru v pohoří Svrljig Planina přes její nejvyšší vrchol Zelený Vrch (1 334 m n. m.). Tyto krásné, neprávem zřídka navštěvované hory nabízejí nedotčenou přírodu s nádhernými výhledy do okolí. Pokud nám zbyde čas, v podvečer si zajdeme na večeři do Nise a večer dojedeme do planinárského domu pod Suvou, kde přespíme. 

5. den

Túra nalehko v pohoří Suva Planina. Jovan Cvijic, známý srbský geograf, pojmenoval tyto hory jako "Srbské Alpy". Vystoupáme na nejvyšší vrchol Trem opět s krásnými výhledy. Za mě skoro highlight výpravy.  Trasa - ZDE (18 km, ↑1 200 m, ↓1 200 m)

6. den

Po čtyřech dnech v zápřahu je na čase se zrelaxovat = odpočinkový den. Zajdeme do lázní ve městě Sokobanja, kde se budeme několik hodin válet v teplé vodě. Potom si dáme oběd ve městečku Rtanj, nad kterým se vyjímá osamocená hora Šiljak (1 560 m n. m.), kterou pro jednou vynecháme a přesuneme se do Lazarova kaňonu. Jedná se o nejhlubší a nejdelší kaňon ve východním Srbsku. Ten v sobě ukrývá přístupnou jeskyni Lazar`s Cave, která je se svou délkou 10 km nejdelší zmapovanou jeskyní v Srbsku. Tu samozřejmě prozkoumáme!

7. den

Poslední den projedeme podél Dunaje přes celé Železná vrata, což je nejmohutnější průlomové údolí v Evropě. Na jeho začátku se nachází monumentální hrad Golubac, který bude krásnou tečkou za naším srbským putováním. Po obědě se vydáme na cestu domů. Očekávaný příjezd do Brna je ve večerních hodinách.
ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Filip je nedílnou součástí Expedition Clubu už řadu let. Společně jsme zažili výstup na Gasherbrum II (8035m), vylezli na Muztagh Atta (7556m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách. 

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, nafta, dálniční poplatky + všechny náklady s tím spojené
  • 5x ubytování v místních hotelech či chatách
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práce má a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Ještě váháš?