Reference

Tomáš Hrnčiar

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Chvalim jednoznačne prespanie v bivaku. Bola to pre mňa nová skúsenosť a ráno v sedle som si fakt užil. Následný zostup po hrebeni bol výborný tiež, ako som už spomenul vyššie. Páčila sa mi aj Michalova flexibilita v plánovaní programu. Vďaka tomu, že nenapadol sneh, mohli sme ísť na chatu zaujímavejšou trasou. Taktiež som si užil urbex po opustených budovách, či už olympijské skokanské mostíky, bobová dráha, ale hlavne ten hotel bol skvelý.

Michal bol skvelý. Veľmi nám pomohol ešte pred výpravou, keď sme vyberali vhodný spacák a poskytol nám obsiahle informácie. Oceňujem, že po ceste z bivaku nás zobral po hrebeni späť na chatu. Trasa bola veľmi zaujímavá a tie krásne výhľady som si fakt užil. Zároveň nám pomáhal v technicky náročnejších pasážach. Michal si zaslúži *****/***** )

Na expedíciu som šiel s cieľom spoznať nových ľudí a objaviť zaujímavé miesta. Myslím si, že oboje sa podarilo a určite plánujem ísť s Expe na ďalšie expedície v budúcnosti.

Martin Šafránek

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Akce byla ze strany průvodce, Petra Toboláka perfektně připravena. O cestě a programu nás v průběhu neustále informoval a podle nálady a tužeb svých svěřenců nabízel mnoho alternativ. Místní historické a přírodní atrakce vždy zpestřil krátkým výkladem z dějepisu. Petra hodnotím jako neuvěřitelně milého, obětavého a inspirativního člověka, se kterým bych se nebál kamkoli cestovat.

Akci mohu všem ostatním jen doporučit.

Sarah Kolářová

Přechod Staré Planiny - 1. část, průvodce: Filip Vítek

Filip byl moc super. Zvládl si poradit za každé situace a případné slabé chvilky na sobě nenechal jen tak zdát, aby nesnižoval naši morálku a zápal v náročných chvílích. Velké plus je jeho věcný optimismus!

Jedno velké děkuji, že jsem mohla být součástí této výpravy. Z tohoto zážitku budu dlouho těžit. Moc mě překvapila naše sestava a jak byl vlastně každý moc fajn.

Anna Paločková

Makedonie - přechod Šar Planiny, průvodce: Jirka Střípek

Krásný trek, hory, počasí, skvělá parta, neuvěřitelně dobrá nálada a věčně optimistický průvodce. Byl prostor na změny podle možností a požadavků zúčastněných a průvodce se vždy na názor ptal všech.

Celkově byl průvodce nejlepší, optimistický, skvěle naladěný, pomáhal a byl neuvěřitelně nápomocný a ochotný. Myslím, že dělal spoustu věcí, které nebyly v popisu jeho práce. Člověk se srdcem na pravém místě :)

Ferdinand Jagelka

Bulharsko - Stará Planina, průvodce: Andrej Tkačuk

Naozaj skvelý sprievodca! Spolu s priateľom sme mali trochu pomalšie tempo, Andrej to vždy skvelo vymyslel a nakoniec sme to vždy v pohode zvládli. 

Ďakujem mockrát za skvelú expedíciu. Bola to moja prvá viacdňová turistika s prespávaním na horských chatách, verím však, že nie posledná. Je skvelé, že sa človek nemusí starať o ubytovanie a cestu, odpadá tak dosť starostí. Samotná turistika bola síce chvíľami náročná, ale príroda okolo a výhľady stáli za to! 

Gabča

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Filip Vítek

Filip je super průvodce, vnímá skupinu a umí velmi rychle a dobře zareagovat na různorodost skupiny. Je profesionální, lidský a je s ním sranda. Celkově bych pochválila krásné treky a výhledy, super místa na stanování, různorodost, průvodce a raft (konkrétně skákání ze skály do řeky během raftů).

Děkuji za expedici :)

Šárka M.

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

S Expe jsem byla poprvé, především jsem kvůli vlastní průvodcovské činnosti jsem chtěla pro srovnání vidět, jak to (nejen) organizačně chodí i jinde. Největší výhodou Expe je za mne určitě větší volnost v organizaci, která se díky malému počtu účastníků může přizpůsobit potřebám skupiny. Dále je super "netradiční" poznání dané země - nejezdí do turisticky profláknutých míst, ale spíše tam, kde moc turistů není a navíc se spí venku, což zážitky ještě prohloubí. :) Průvodci dávám 10 bodů z 10ti! Honza je super, lezeckou metodiku má v malíčku a navíc má hodně crazy historky. :D Za mě super akce a ráda někam s vámi pojedu znovu. 

Jan Novák

Řecké hory - PLNO, průvodce: Honza Bořil

Brňák co je zvyklý na zimu v říjnu, byl překvapený 30 stupňovým vedrem v Řeckých horách. Bylo to ale příjemné. Olymp je pro mě místem plným tajemstvím a pozitivní energie. Nejen dosažením vrcholu Mytikas, ale i samotná cesta pro mě byla zážitek a splněným snem. Mám chuť zase vyrazit.

Průvodce Honza je běžící ďábel, který za sebou táhne svět. Profesionální přístup a přátelské vystupování. Dokáže namotivovat, ale taky velet. Všechny vlastnosti vůdce. Až těsně pod vrcholem Olympu jsem pochopil, že je i velmi starostlivý. Svoje ovečky nepouští z očí. Co mu chybí na věku, to dohání důvtipem. Ať leze co nejvýš, ale ať nezapomíná, že blízko slunce je opravdu horko.

 

Tereza Šimková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Moc se mi líbila kombinace návštěvy města, urbexu a zároveň krásných treků na horách. A to vše za pár dní :) 

Zbyněk byl super průvodce - nejvíce cením rychlé rozhodování ať už šlo o výběr restaurace, trasu nebo třeba úplnou změnu plánu kvůli počasí. Zároveň je to pohodový kluk se zajímavými historkami a zkušenostmi. 

Díky moc, že jste nás vzali sebou jako extra posilu výpravy! :) Moc si toho vážím, byl to skvělý způsob strávení konce roku a určitě to nebyla moje poslední výprava. 

Markéta

Přechod Staré Planiny - 2. část, průvodce: Filip Vítek

Pana Filipa hodnotím velice kladně. Nejenže je to velice pohledný muž a rubat za ním do kopců tak byl vyloženě estetický zážitek, ale zejména jeho zkušenosti a hlavně neuvěřitelná ZODPOVĚDNOST dodaly této akci ten pravý punc solidnosti. 

Vše bylo jako vždy přesně podle plánu. Procházky krásnou přírodou okořeněné místní gastronomií a ubytování v těch nejluxusnějších chatách, které byly v nabídce. Speciálně bych vyzdvihla chatu Leskova a původně nerovný souboj se Zákožkou svrabovou, který jsme jak doufám nakonec vyhráli...jinak je z pana Filipa bezdomovec. Rovněž oceňuji přátelskou povahu místních a jejich usměvavé tváře kdykoliv nás spatřili okounět na svých zápražích...Celá akce byla naprosto magická a tímto děkuji všem, kteří se jí zúčastnili...Snad se za rok setkáme na tom slibovaném pokračování...cibuli jsem dala do mrazáku...

Jiří Válek

Bosna - Sutjeska a Prenj, průvodce: Markéta Pavlíková

Velká pochvala pro skvělou, vtipnou a velmi sympatickou průvodkyni Markétu. Na to, že to byla její první výprava, tak se s ní popasovala velmi dobře. Hlavně bych vyzdvihl její řidičské schopnosti.

Díky za tuto zkušenost, moc jsem si výpravu užil a věřím, že v budoucnu určitě s vámi ještě nějakou přidám.

Petr Schreier

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Upřímně jsem vůbec nevěděl, co od takové dovolené čekat. Expedice pod vedením průvodce, země, ve které jsem nikdy nebyl, přechod na těžko (byť krátký), který jsem do té doby absolvoval pouze jednou a 9 lidí, které jsem nikdy v životě neviděl. To vše ve mně nejprve vyvolávalo poměrně velký pocit nejistoty a mohu říci, že i proto jsem se na dovolenou nijak zvlášť netěšil...to vše se ale změnilo hned od prvního dne, kdy průvodce navodil přátelskou atmosféru a během cesty na místo jsme se společně začali poznávat. Celá expedice byla skvělá, průvodce úžasný a po téhle zkušenosti s Expeditionem Clubem to určitě nebyla moje poslední akce! Peťo, ještě jednou díky za nádhernou dovolenou. :)

Lukáš ŠIDLO

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Nejsem příliš velký cestovatel. Pokud někam v minulosti cestoval, tak spíše s cestovní kanceláří, do hotelu atd... Takže pro mě byla celá tato akce jedno velké dobrodružství, na které budu dlouho vzpomínat. A k tomu přispěla i velice dobrá skladba lidí, se kterými jsem měl možnost expedici zrealizovat. Prostě si to všechno sedlo. Vážně to byla sranda.

Průvodce hodnotím jako velice spolehlivého, zábavného a všeobecně věcného . Líbily se mi všeobecné informace, které nám mohl poskytnou - ohledně cestování, jeho zkušeností s různými pobyty atd. Za sebe můžu říct, že jsem rád, že našim průvodcem byl právě Michal. Na tuto práci se určitě hodí.

Jana Králová

Silvestr v bosenských horách, průvodce: Martin Dubec

Tohle je vážně ten nejlepší způsob, jak ukončit starý rok a přivítat ten nový. Silvest v horách s bandou stejně laděných lidí je prostě přesně to, co chceš! Hlavně teda karaoke místních chlapců a pravou nefalšovanou bosenskou večeři, po který nemá kocovina šanci! :D Navíc jak se říká “Jak na Nový rok, tak po celý rok!” Takže doufám, že na cestách a s Expe! :) 

Tereza Grafnetterová

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Fajn kombinace přírody a i nahlédnutí do města, ochutnávka místního jídla, rafty. Představovala jsem si, že pojedeme divočejší řeku, ale byla to nakonec velká sranda. Díky minivanu jsme byli dost flexibilní a mohli si v něm nechávat část vybavení. 

Vítek byl skvělý průvodce, uměl vyhodnotit situaci (bouřky :), najít hezká místa ke koupání, místa na spaní, podpořit při náročném výstupu/sestupu atd. Kytarový večírek byl báječnej. Snažil se, aby celá skupina byla spokojená a v pohodě a měl dost trpělivosti s naším specifickým humorem :)