Reference

Petr Schreier

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Upřímně jsem vůbec nevěděl, co od takové dovolené čekat. Expedice pod vedením průvodce, země, ve které jsem nikdy nebyl, přechod na těžko (byť krátký), který jsem do té doby absolvoval pouze jednou a 9 lidí, které jsem nikdy v životě neviděl. To vše ve mně nejprve vyvolávalo poměrně velký pocit nejistoty a mohu říci, že i proto jsem se na dovolenou nijak zvlášť netěšil...to vše se ale změnilo hned od prvního dne, kdy průvodce navodil přátelskou atmosféru a během cesty na místo jsme se společně začali poznávat. Celá expedice byla skvělá, průvodce úžasný a po téhle zkušenosti s Expeditionem Clubem to určitě nebyla moje poslední akce! Peťo, ještě jednou díky za nádhernou dovolenou. :)

Tereza Šimková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Moc se mi líbila kombinace návštěvy města, urbexu a zároveň krásných treků na horách. A to vše za pár dní :) 

Zbyněk byl super průvodce - nejvíce cením rychlé rozhodování ať už šlo o výběr restaurace, trasu nebo třeba úplnou změnu plánu kvůli počasí. Zároveň je to pohodový kluk se zajímavými historkami a zkušenostmi. 

Díky moc, že jste nás vzali sebou jako extra posilu výpravy! :) Moc si toho vážím, byl to skvělý způsob strávení konce roku a určitě to nebyla moje poslední výprava. 

Šárka M.

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

S Expe jsem byla poprvé, především jsem kvůli vlastní průvodcovské činnosti jsem chtěla pro srovnání vidět, jak to (nejen) organizačně chodí i jinde. Největší výhodou Expe je za mne určitě větší volnost v organizaci, která se díky malému počtu účastníků může přizpůsobit potřebám skupiny. Dále je super "netradiční" poznání dané země - nejezdí do turisticky profláknutých míst, ale spíše tam, kde moc turistů není a navíc se spí venku, což zážitky ještě prohloubí. :) Průvodci dávám 10 bodů z 10ti! Honza je super, lezeckou metodiku má v malíčku a navíc má hodně crazy historky. :D Za mě super akce a ráda někam s vámi pojedu znovu. 

Ondřej Peč

Zimní Bosna - na sněžnicích - na lehko, průvodce: Tom Cimr

Tom byl opravdu super!! Všechno věděl a znal, nebál se toho a všechno s chladnou hlavou vyřešil....

Určitě chválím míru náročnosti. Rozhodně se nejednalo o výpravu pro každého. Jezdit na lyžích sem a tam zvládne každý, zkuste ale ujít 16 km za den ve vysokém sněhu...to je už pořádná dávka...a to se mi právě líbilo. Kdybych chtěl vycházku po horách, jedu s cestovkou. Super bylo také vyvážení trekingu s poznáváním měst a místních specialit (zejména pálenek) :-D

Díky, díky,díky...jak jsme s oblibou říkali, při tomhle výletě jsme si konečně připadali jako chlapi :-)

Tomáš Lovas

Bosna - PLNO, průvodce: Daniel Bokiš
Těším se na další akci :-) Jen se mi opakovaně potvrzuje, že na tento typ akci nejezdí žádní pitomci a vždy je super nálada. A pak se mi nechce ani domů :-D

Průvodce Danek byl skvělý, byl dobře připraven, i když jel na první větší akci. Znal dobře místní poměry a historii, o které povídal. Byla s ním sranda. Značka ideál. Co se týče výpravy - chválím dobrý poměr město a příroda a výběr lokalit. 

Jaroslav Kubicek

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Kdybych měl průvodce hodnotit hvězdičkami, tak bych jich dal pět:

 -   první za schopnost improvizace v proměnlivém počasí a terénu (krom sněžení bylo asi vše)

 -    druhá za hike v okoli Lukomiru

 -    třetí za odhodlaní dojet fakt až do Lukomiru po té "cestě"

 -    čtvrtá za vytrvalý optimismus ve všech situacích (ať už s řidiči na balkánských silnicích nebo s naší 12-člennou skupinou, která buď přicházela s 15 různými nápady co dělat dál anebo na věc naopak neměla vůbec žádný názor

 -    pátá hvězda za obětovaní své zraněné nohy (a snad né i zad) plus vše ostatní

Díky!

Pája Tefelnerová

Černá Hora - Sutjeska, Bioč a Durmitor - PLNO, průvodce: Martin Ksandr

Martin je profík každým coulem a je to znát od začátku do konce - komunikace s námi, příprava akce, její samotný průběh. Celkově je mi velmi sympatická filozofie výprav, za kterou stojí. Bylo prima poznat jejího nositele.

Díky za fajn seznámení s Černou Horou, a zase někdy na viděnou na Vašich výpravách! :)

Martin Šafránek

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Akce byla ze strany průvodce, Petra Toboláka perfektně připravena. O cestě a programu nás v průběhu neustále informoval a podle nálady a tužeb svých svěřenců nabízel mnoho alternativ. Místní historické a přírodní atrakce vždy zpestřil krátkým výkladem z dějepisu. Petra hodnotím jako neuvěřitelně milého, obětavého a inspirativního člověka, se kterým bych se nebál kamkoli cestovat.

Akci mohu všem ostatním jen doporučit.

Petra Macháčková

Zimní Bosna - na sněžnicích - na lehko, průvodce: Tom Cimr

Tom byl super :-) Klidnej kluk, kterej neměl ztřeštěný nápady...teda vlastně občas jo :-), ale nikomu se při tom nic vážnějšího nestalo. Co se mi líbilo - když některá z nás vypadala zmrzle, tak nám nabídl svou vrstvu, při výstupu jsme dělali přestávky a počkali na ostatní. Když jsme se o trochu zpozdili s odjezdem, tak mu to sice vadilo, ale nedal to moc znát :-)

Možná to bude tím, že to byla moje první výprava a to bývá člověk vždycky hodně nadšený...líbil se mi koncept, že parta lidí podobnýho ražení vyrazí do hor, skamarádí se, zažije spoustu věcí, který by sami asi nikdy nepodnikli. Těch devět lidí je akorát. Taky se mi líbí, že není pevně daný, co budeme dělat...a taky pohodová atmosféra.

Eliška Slunečková

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Eva Mariánková

Průvodkyni hodnotím 10/10. Eva byla super, ráda s ní příště někam pojedu. Veselá baba, která to umí roztočit a v horách je s ní dobrodružno, ale i bezpečno. :)

Bylo fakt bezva, że jsme po příjezdu mohli omrknout Sarajevo a jednu noc (před ťapáním ve sněhu a spaním venku) se pořádně vyspat a nabrat síly na normálním ubytku. To mi přišlo chytrý... Jinak rozhodně chválím trek nad Trnovačko a dvě dobrodružný noci v salaši mě taky moc bavili! Pak taky na Visoči brutální výborná hostina, kdy nám jídlo lezlo ušima ven, ale nikdo nemohl přestat. Celkově to byla skvělá akce. Potkala se parta bezva lidí a do Bosny se ráda vypravím zas. Průvodci obou skupin které se potkaly (Eva i Peťa Tobolák) byli super a proběhla moc fajn fúze. :)

Karel Kysela

Zimní Bosna - na sněžnicích - na lehko, průvodce: Tom Cimr

Tom je sympaťák, profík, pohodář. Líbila se mi celková skladba výpravy, kdy jsme navštívili město, dali přenocování se sprchou, pak dvě noci v přírodě a před návratem opět město se sprchou. Bylo to skvělé. Příště opět s vámi.

Rob Líčeník

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Martina byla po celou dobu výpravy naprosto úžasná. Nejen jako průvodkyně, ale i jako kamarádka do deště (a do auta). Opravdu hodně musím ocenit její skvěle vyvážený přístup, kdy dokázala na jednu stranu obstarávat zábavu svými hádankami, fun facty a neskutečným množstvím historek z cest i z práce, ale zároveň byla vždy stoprocentně zodpovědná a připravená řešit případné složitější situace. Kdykoliv jsme se dostali do jakékoliv situace, který jen zaváněla potenciálním problémem, Martina nikdy neváhala a jala se ji řešit, čímž i nám ostatním dala jistotu, že je vše v pohodě. Musím ocenit její řidičské schopnosti, řízení na bosenských silnicích a s bosenskými řidiči vyžaduje jistou dávku umění a Martina nás vždy úplně v pohodě dovezla na další místo. To stejné platí i pro náročné cesty do Bosny a zpět, které v podstatě zvládla sama odřídit a dorazili jsme včas a v pořádku. Vždycky kladla naši bezpečnost a naše pohodlí při výpravě na první místo, všechno zařídila, udržovala celou skupinu pohromadě a to jak fyzicky tak duševně. Jakmile při výpravě někdo z členů nestíhal tempu skupiny nebo se necítil komfortně v některých úsecích, vždy nabídla pomoc, počkala, zkrotila divočejší členy výpravy a šlo se dál. Pokud měl kdokoliv jakýkoliv dotaz nebo problém, vždycky ochotně pomohla. Program na místě upravovala a přizpůsobovala přáním skupiny, zajímal ji náš názor. Nakonec jen zopakuju, že si nedovedu představit lepší práci průvodce na výpravě, Martina byla prostě perfektní.

Skvěle vyvážený program. Bylo v něm něco pro každého - kulturní a historické vložky, chození po horách, adrenalinová zábava...

Ještě jednou díky moc za super akci!

Alžběta Davidová

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Extrémně vydařená akce, která předčila očekávání. Oslava nového roku v rytmu balkánské hudby se senzačními lidmi - 2 výpravy (18 lidí), které si během 2 dní náramně pohodově sedly a vznikla nová přátelství. Hudba, karaoke, čaj 19, sněžnice, výhledy, azurové počasí, místní lahůdky, historie Sarajeva, deskovky, hluboké diskuze i odlehčené vtípky... nic nechybělo :)

Petra hodnotím na jedničku a zasloužil by si zlatého bludišťáka za výdrž a pozitivní náladu, kterou ve skupině rozhodně udržoval. Díky Petře a Evi za nejlepší Silvestrovskou akci. Petr měl vždy připravený plán, uměl si poradit s autem a postaral se o všechny členy, bez rozdílu. Díky moc!

 

Tomáš Gábor

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Parádní mix turistiky v horách a prozkoumávání kultury a historie Bosny. A taky skvělá parta lidí.

Petr je skvělý průvodce, oceňuji jeho osobní přístup. Vždy se s námi domluvil na programu dne a když zrovna nebylo úplně pěkné počasí, měl v záloze náhradní program. Celou dobu se o nás vzorně staral. Dík!

Tomáš Kubinčák

Silvestr pod sněhem v Bosně - Prenj - PLNO, průvodce: Jan Haráč

Sprievodca Honza bol veľmi pohodový chlapík, ktorý sa vždy snažil všetkým vyhovieť. Keď nastali nejaké problémy stále bol pozitívne naladený, čo situáciu zľahčovalo. A samozrejme vždy sa všetko vyriešilo.

Veľmi sa mi páčila chata Vysočica. Jedlo, pitie a obsluha bola fantastická. Celkovo to bola moja prvá akcia s Expedition club a určite pôjdem znovu.