Reference

Gabriela Boková

Maroko - Hory, pouště a surf, průvodce: Honza Švábenský

Po dlouhých letech mělo být Maroko moje druhá dovolená organizovaná cestovní kanceláří. Obavy byly velké, naštěstí nebyly naplněny, protože Expediční klub se nechovala jako klasická cestovní kancelář. Byla zde malá skupina příjemných lidí, byl zajištěný dostatek soukromí. Pohodlné cestování v autě s velkým množstvím zážitků (pokuty, píchnutá kola a zapadnutí v poušti). Bohatý a různorodý program, který by člověk sám nezvládl zrealizovat - města, hory, poušť, oceán. 

Průvodce Honza skupinu vedl profesionálně, nechával dostatečný prostor pro naše názory, vždy ale uměl pevně rozhodnout. Situace, do kterých se dostal nebyly mnohdy jednoduché, vždy v nich ale zachoval chladnou hlavu a uměl z nich elegantně vybruslit. 

Gabriela Vitásková

Senegal a Gambie, průvodce: Silvestr Tkáč

Jako průvodce jsme měli Silvestra a musím říci, že je to jeden z nejlepších průvodců, které jsem dosud měla možnost poznat. Silvestr je neustále pozitivně naladěný člověk, který se každému věnuje na více jak 100 %. Bylo velice zajímavé poslouchat jeho osobní zkušenosti s životem v Africe, ale i celkově s jeho nomádským stylem života. Takže průvodce hodnotím více než pozitivně.

Líbila se mi různorodost náplně jednotlivých dní, průvodce neměl nejmenší problém pozměnit jednotlivý program dle domluvy lidí. Nemám ani jednu nejmenší věc, se kterou bych byla během cesty nespokojená. Pokud tedy pominu svoji vlastní nešikovnost, že jsem si v polovině vymkla kotník :-)

S Expedition Clubem jsem jela úplně poprvé, z počátku jsem si nebyla jistá, zda tento druh cestovky bude i pro mne, a musím říci, že jsem byla mile překvapena již na letišti. Sešla jsme se skvělá skupina lidí, se kterými byla radost poznávat krásy západní Afriky. Určitě i v budoucnu bych ráda opětně vyrazila na nějakou poznávací akci s vámi.

Veronika Schickerová

Expedice západním pobřežím Sahary, průvodce: Honza Bořil

Na výpravě bych pochválila různorodost, týmovost, možnosti volby, pohodoví průvodci, volnost, skvělé počasí a nejsladší mango co jsem kdy jedla. Teda ty berani koule a velbloud byli taky mňamka to se musí nechat. No dobře, ty koule byly lepší než velbloud. Co vám budu vyprávět, ten vlak byl fakt suprovej úlet, který jen těžko někomu popíšu.  Změna plánu a prvovýstup na nejvyšší horu Mauritáne?  To jste kluci fakt zabili, TOP! Trsnout si s místními v Senegalu a vykoupat se v Gambii na luxusní pláži bylo vyloženě za odměnu. Lepší dárek jsem si dát nemohla. Děkuju všem!

Dalibor Kuchař

Expedice západním pobřežím Afriky, průvodce: Filip Vítek

Rozhodně jedna z nejlepších dovolených. Většinou jsem zvyklý si organizovat dovolenou sám, a tak mi trochu chybělo napětí z nejistoty, co bude, jak se tam dostaneme, jak to stihneme, ale na druhou stranu to bylo o to příjemnější. Líbilo se mi, že jsme jako skupina pracovali velmi dobře, dokázali se domluvit, a díky tomu si to užít. Absolutním highlightem pro mne byla cesta vlakem, kterou jsem si užil na vagonu a díky za to.

Filip byl velmi dobrý průvodce. Je to pohodář, který nějak moc extrémně neplánuje, dává možnost týmu si odhlasovat, co by chtěl dělat, umí pobavit a rozesmát. Určitě doporučuji. Všechno, co jsme měli v plánu, jsme zvládli. Zároveň nebyl problém se domluvit např. na brzkém odjezdu, aby se vyšetřil čas, a díky tomu se povedla návštěva Cabo Blanco. Líbil se mi nápad se společným fondem, neboť to ušetřilo hromadu času. Vše bylo super a zažil jsem skvělou dovolenou.

 

Juraj Falath

Expedice západním pobřežím Sahary, průvodce: Filip Vítek

Skvely pristup Filipa - ci uz z hladiska udrziavania dobrej nalady v skupine ale aj z hladiska pripravy/riesenia situacii pocas expedicie. Uvolneny styl a nestresove riesenie kazdej situacie mi velmi vyhovovalo a naucil som sa vela trikov ako jednat s ludmi a spravat sa v cudzej zemi aby clovek zapadol. Nemam co vytknut, Filipov styl mi vyhovoval. Na konci expedicie sme este spolu stravili jeden extra den spolu navyse a Filip nam venoval maximum casu, ktory mal.

Pochvalil by som to, ze sme si ciastocne mohli prisposobit cestu a postup podla skupiny. Viackrat sme sa radili, v ktorom meste prespat alebo ako situaciu vyriesit a to bolo zaujimave. Ocenujem tiez nekomercny styl expedicie a snahu co najviac zapadnut v krajinach. Vyhodou tiez bolo, ze sme boli stale na cestach a zazivali nove miesta. Celkovo hodnotim velmi pozitivne. 

Drzim palce, dufam, ze sa este vidime na nejakej expedicii!

Jakub

Expedice západním pobřežím Sahary, průvodce: Jan Žert

Tak celkově to byl moc super zážitek! Samozřejmě musím pochválit vlak, protože ačkoliv ta jízda chvilkama nebyla vůbec snadná tak konkrétně na ten vlak nikdy nezapomenu! Při odjezdu jsem si říkal jestli jsem někdy udělal větší kravinu než nastoupil na nákladní vlak plný železný rudy.. těžko říct;)

Jan Lukačevič

Silvestr na surfu v Maroku, průvodce: Vít Dubec

Zajímavá kombinace chození po horách a surfu mi fakt sedla. Člověk trochu vymrzl a pokochal se nedotčenou přírodou a pak se ohřál a naučil plno nových věcí na surfu na pobřeží oceánu. To všecko v partě super lidí, se kterými se bavíme dál i po naší expedici. Za mě ideál! Navíc Vítek je super, zkušený a zcestovalý průvodce. Ocitl se v nezáviděníhodné situaci s partou nervózních a nemocných lidí, i tak si s tím až na výjimky dovedl skvěle poradit. Jeho nadšení a styl mě nadchly do dalších výprav s Expedition Clubem.

Markéta Stejskalová

Senegal a Gambie, průvodce: Martin Ksandr

Už jsem měla jednou tu čest a nemůžu jinak než Martina opět vynachválit. Člověk na správném místě, ochoten se vším a každému pomoci, dobrosrdečný, věřící v dobrotu ostatních, neskutečně charakterní. Ze svých dosavadních zkušeností těží a dokáže je využívat. Nikdy jsem neměla pocit, že bychom se museli něčeho bát, vždy prostě všechno zařídil. Myslím, že lepšího průvodce jsme ani nemohli dostat.

Výběr destinace byl super - okouzlila mě hlavně Gambie. Konečný nápad vzít busík s řidičem byl super, lepší než kdybychom museli sami řídit. Byl by to pro nás asi celkem stres. No hlavně bych ale pochválila Martina a naši bandu, díky těmto lidem byla tato expedice parádní.

Veronika Dolanská

Maroko - Hory, pouště a surf, průvodce: Honza Švábenský

Honzu bych určitě všem doporučila. Před odjezdem i při výpravě jasně komunikoval všechny potřebné informace, zajistil hladký průběh výpravy i přes pár neočekávaných událostí (sesuvy půdy, zdržení v poušti) a navrhoval alternativy. Při výpravě dával pozor na všechny a rozdával užitečné rady. Neodmítl žádnou legraci a celá výprava se nesla v pohodovém duchu.

Ještě jednou díky všem, co se účastnili. Super program, fajn lidi, spousta vzpomínek.

Kristyna Drmotova

Silvestr v Maroku, průvodce: Daniel Bokiš

Průvodce hodnotím pěti hvězdami. Dan je hrozný pohodář, se kterým prostě chceš cestovat. Má milion historek, ale i rad poslouchá (vzácná vlastnost). V horách nám rozhodným krokem ukazoval cestu a dodával jistotu. Bezpečně nás zavezl do všech koutů Maroka a nijak mu nevadilo, že celou dobu falešně zpíváme. Všechno zařídil takovým způsobem, že jsem ani nikde neměla pocit, že něco řeší (což je samozřejmě ideální, když to jde úplně mimo účastníky). A umí za to zatahat. Paráda :)

Nevím, jak moc to bylo průvodcem nebo nastavením celé skupiny, ale na akci nebyla jediná vypjata situace. Bylo hrozne příjemné jednou nevymýšlet program a jen se vézt. Celý výlet měl hrozně příjemné tempo - žádný velký spěch, ale zároveň program nabitý zážitky. Budu z toho žít ještě nějakou dobu a určitě jsem nejela s Expe naposledy (pokud mě někam vezmete :D).

Díky, jsem vděčná, že jsem tenhle způsob cestování objevila. Je na tom něco hrozně osvobozujícího vyjet s naprosto neznámými lidmi, které spojuje vášeň pro cestování.

Martina Podhůrská

Maroko - Antiatlas a lezení, průvodce: Adam Stejskal

Průvodce - Všechny krizovky řešeny s klidem, nejede podle natvrdo daného itineráře, ale je čas pro improvizaci, vždycky vysmátý a v pohodě, se zásobou hádanek a společenských her k ukrácení cesty. Dokázal namotivovat celou skupinu i k včasným příchodům i vstávání na prakticky každý východ slunce a člověk se opravdu ani na minutu nestihl nudit. :)

Od faktu že jsme během nastalé situace vůbec zvládli odjet, přes organizaci, bleskurychlé a skvěle zvládnuté řešení problémů s odletem, až po skvělý program jako perfektní kombo hor, pouště a surfů, kdy jsme skutečně i přes dvoudenní časovou sekeru zvládli vše plánované, přidali spoustu zážitků navíc, sešla se skvělá parta lidí, co víc si přát.

Obzvlášť díky za to, že mě tahle výprava, jako člověka, který fakt nemá rád hlavu pod vodou, dovedla k oblibě sportu jako je surf.

Jan Štekr

Senegal a Gambie, průvodce: Martin Ksandr

Martin je super, všechno měl zmáknuté a s přihlédnutím k tomu, v jaké díře jsme byli, můžu jen smeknout :-) Líbila se mi pestrá náplň, program jednotlivých dnů nebyl jednotvárný. Nabídl od všeho trochu, viděli jsme města, národní parky, řeky, moře... Rozhodně nemůžu říct, že bych se někde nudil :-) Výborná a vydařená akce, určitě na ní budu ještě dlouho vzpomínat.

Karel Černý

Maroko, Sahara (+ Toubkal), průvodce: Ondřej Švirák

Ondru hodnotím kladně, byl dobře připravený ohledně tras, citlivě reagoval na potřeby a schopnosti všech členů výpravy. V krizových situacích (dají-li se tak nějaké označit) zachoval chladnou hlavu. Rád s ním někam pojedu zas.

Chválím velmi dobře zvolené řazení jednotlivých navštívených míst a ideální datum pro návštěvu Maroka.

 

Gábi Zelíková

Maroko, Sahara (+ Toubkal), průvodce: Ondřej Švirák

Ondra byl úplně v pohodě, ráda jsem ho poznala. I přes pár nepříjemností prvního dne (problém s půjčením auta, s braním benzínu..), které ho museli trochu rozhodit, byl pořád dobře naladěný. Což oceňuji. Pěkně průvodcoval, mluvím o něm jen kladně.

Z Maroka jsem nadšená, takže chválím výběr destinace. Za těch 11 dní toho bylo k vidění a k prožití strašně moc. Všem nám připadalo, že tam už musíme být tak měsíc, protože každý den byl úplně jiný. Sešli jsme se fajn parta lidí (nikdo předtím nebyl v Africe, nikdo neuměl francouzsky, půlka byla nejvýš v Tatrách, půlka na sobě nikdy neměla mačky :-)) Takže vše nové, ale vše jsme parádně zvládli :-) Jediné, co bych vytkla, je, že cestování autem je hodně časově a psychicky v Maroku náročné. 

Dada Slavkovská

Silvestr v Maroku, průvodce: Daniel Bokiš

Silvester v Maroku považujem za jedno z mojich najlepších rozhodnutí.❤️

Po pravde som od toho nečakala viac, než že pôjdem na pár dní do tepla a dostala som oceán, hory, púšť a najkrajšie východy a západy slnka. Plus spoznala ľudí, s krorými som sa nasmiala tak, že ešte 2 dni po návrate nemám hlas a ktorí sú navždy v mojom srdci. Pečeň (čti “játra”) si ich pamätá tiež. :D

Dan bol ako průvodce bezchybný, program nám vymyslel skvelý, trpezlivo znášal naše spievanie v aute a aj vajíčka nám štedro uvaril o pár minút dlhšie než bolo treba. Za mňa 11/10, nezabudnuteľné. :)