Terka "Cupi" Cupáková - Z kajaku do kanceláře a zase zpátky

Všechny ty přihlášky, faktury, papíry a zase další papíry se samy nevyřídí. A protože naše paní Colombová aneb Kika, která přihláškám dlouho vládla, má teď plné ruce veselejších rodinných záležitostí, naši kancelář se všemi jejími starostmi i radostmi převzala další pevná ženská ruka. Terku Cupákovou znáte z našich výprav, kde vládne seakajakům i horským trekům.

Tvá předchůdkyně Kika Klusáková odešla na mateřskou a přebrala jsi po ní práci kancelářského backofficu. Máš na starosti administrativu spojenou s přihláškami, fakturami, financemi apod. Jak moc je pro Tebe náročné se v tomto světě zorientovat a neměla jsi od práce pro Expedition club jiné očekávání?

Kolem fakturace a komunikace se zákazníky jsem se motala v práci vždycky. Takže v tomto směru jsem věděla přesně do čeho jdu.

Kdepak jsi předtím pracovala a proč jsi z předešlé pozice přesedlala k nám?

Prvních 11 let jsem strávila v outdoorovém krámku. Poslední 3 roky jsme si odskočila mimo obor do firmy, která se zabývá heraldikou a vyrábí především vlajky a prapory. Bylo krásné být obklopena příběhy, které vlajky vypráví. Nicméně jsem byla na pozici, která není kreativní a hlavně, díky průvodcování pro Expe, mi přestalo stačit 20 dní dovolené. Když se proto naskytla příležitost pracovat v Expe kanclu, nebylo moc co řešit.

Pojmy Vexilologie a Heraldika mi připomínají Sheldona Coopera (fiktivní postava ze seriálu The Big Bang Theory) a jeho Fun With Flags. Máš nějakého „vlajkového favorita“, který Tě nejvíc pobavil nebo něčím zaujal? :-)

Ano, sdílím Sheldonovo nadšení. Vlajky jsou úžasné a zábavné :) Každá vlajka je zajímavá, když se dozvíte, co barvy a figury na nich vyjadřují. Takže je těžké hledat favorita. Zajímavé je, že dva státy světa mají úplně stejnou vlajku, lišící se jen poměrem stran. Najdeš je? :)

Mezi Tvé další zájmy patří historický šerm a s ním spojené divadlo, kterým se věnuješ bezmála 20 let. Co si pod tím může člověk představit?

Párkrát do roka na sebe navleču historický kostým a jedu se skupinou někam na hrad, kde se snažíme zabavit publikum. I když poslední roky mám spíš úspěch v koňském turnaji. A ne, nejezdím tam na koni. Je to pohádka a já vždycky schytám roli nějakého zvířátka. Loni liška, letos moudrá sova. Jsem zvědavá co bude příští rok :)

K dalším Tvým koníčkům patří i působení v dětském sdružení Duha a svým způsobem vychováváš budoucí generaci našich Expe členů. Co máš v rámci Duhy na starosti a jaké akce realizujete?

Oddíl teprve v těchto dnech vzniká. S pár kamarády nám to hrozně chybělo a zároveň jsme měli spoustu myšlenek, které bychom těžko prosazovali, kdybychom se přidali do již nějakého fungujícího oddílu. A tak jsme si řekli, že to risknem a založíme vlastní. Nejvíce se budu motat kolem programu. Chtěli bychom, aby i když děti odrostou a v oddíle nevydrží jako vedoucí, zůstane v nich mimo jiné láska k přírodě a k cestování. Zkrátka trávit čas aktivně venku. Takže ano, rozhodně to vypadá že třeba vychováme budoucí generaci účastníků Expe akcí :).

Kromě kancelářské práce zastáváš také pozici naší průvodkyně. Tvou největší vášní jsou seakajakové akce, se kterými se za poslední rok na našem webu roztrhl pytel. Jaká byla Tvá cesta k seakajakům?

To není moc dlouhý příběh. K sea kayaku mě přivedli v minulé práci (ještě před vlajkami). Měli jsme kajaky v půjčovně a jednou za rok vyráželi na firemní výlet do Chorvatska. A pak už to bylo rychlý. Prostě mě to pohltilo.


Jak moc je náročné se naučit ovládat sekajak a kde si to člověk může zkusit?

Nejraději to přirovnávám k jízdě na kole. Většina lidí se to rychle naučí a bude je to bavit. Můžete se tomu věnovat s různou intenzitou. Na kole můžete jezdit třeba jen do práce a na krátké výlety v místě bydliště a nepropadnete hned bike-packingu nebo single trailům. Ale když budete chtít, těch disciplín a směrů kudy se vydat je spousta. Na kajaku někdo zůstane u toho, že si půjde po práci kondičně zapádlovat na přehradu a vlny a moře ho nelákají. A někdo se už nemůže dočkat až mu vítr vmete slanou vodu do tváře a bude putovat z ostrova na ostrov. Ideální je samozřejmě začít na té přehradě a naučit se základy techniky. Brňáci to mají jednoduché. Na facebooku ve skupince Expedition Club seakayak si zamluví loď a přijdou za mnou na Rakovec :).

Během posledních pár měsíců jsi nakoupila 10 sekajaků, sehnala sis na ně automobilový vozík na jejich převážení a také se Ti podařilo získat na přehradě kontejner na uskladnění lodí. Slušně do toho šlapeš! Dalo by se tím v ČR naplno živit s nepřemýšlela jsi nad tím?

Zájem o sea kayaky pořád roste a v ČR jsou lidé, kteří to zvládají. Kontejner v blízkosti přehrady je velký posun, ale není přímo u vody, což je pro větší byznys docela komplikace. Ale i tak mi přijde úžasné, že už se tím můžu živit alespoň na ½ úvazku. To jsem si ještě před rokem nedokázala představit. Tak třeba příští sezonu budu zase o kousek dál :)


Jaké jsou Tvé další sekajakové plány? Slyšel jsem něco o expedici ze Stockholmu do Helsinek. Můžeme se na ni těšit v příštím roce? :-)

Rozhodně bych chtěla obeplout chorvatské pobřeží z jihu na sever. To bude spíš sólo akce a zabere mi to cca 2 měsíce. A expedice Stockholm - Helsinki bude taky stát za to. Na ní mi přijde úžasné, že to vlastně ani nenapadlo mě. Přišli s tím sami účastníci, když jsme pádlovali na Alandech. Bude potřeba ještě společně nabrat nějaké zkušenosti a hlavně sehnat lehčí kajaky. Ale věřím, že v červnu 2024 to dáme.  

Kromě sekajakových akcí průvodcuješ i klasické výpravy pro pěší. Můžeme se v budoucnu těšit, že Tvých trekových akcí bude přibývat nebo se na horách necítíš jako ryba ve vodě?

Suchozemská akce byla spíše výjimka. Ale bavilo mě to, člověk se nemusí tolik bát o počasí. Ale stejně platí, že nejčastěji mě na akci potkáte s pádlem v ruce. Možná jednou za rok, abych si trochu odpočinula od kajaků. Mojí zamilovanou destinací jsou zrovna teď, už zmiňované, Alandy. Líbilo by se mi je poznat i jinak než z mořské hladiny. Když je dobrá zima, tak Balt mezi tisícovkou malých ostrůvků zamrzá a můžete vyrazit prozkoumávat ostrůvky s bruslemi na nohou. Dálkové bruslení ještě na Expe akcích nemáme. Byl by to takový polar pro začátečníky, co si nejsou jisti, jestli chtějí zmrzat týden někde v úplně pustině.

Díky za rozhovor!