Ondřej Šperka - komunita kolem Expedition clubu je obrovská

Do dnešního rozhovoru jsem si pozval Ondřeje Šperku, který je nejen naším průvodcem, ale také moderuje pořad Expe Talk. Díky Šperymu jsme do našeho repertoáru výprav začlenili netradiční akci s názvem Putování a seberozvoj, která je založena na čím dál tím populárnější Wim Hofově metodě. Kromě Expedition clubu Ondra také přednáší pro děti školou povinné a v neposlední řadě se věnuje zážitkové přípravě kávy. Nejen o tom, ale i o dalších tématech se dočtete v našem rozhovoru.

Mohl bys nám v krátkosti představit pořad Expe Talk?
Je to 25minutový rozhovor s průvodci a lidmi okolo Expedition clubu. Komunita kolem nás je obrovská, na výpravách s námi cestovalo přes 3 000 lidí. Tento pořad vznikl k tomu, aby hovořil k “naší” komunitě a lidé tak mohou poznat průvodce i z jiné strany, než se prezentují na výpravách.

Jak nápad na vlastní pořad Expedition clubu vznikl?
Volal jsem Švirdovi, že mám prostor a chuť s něčím pomoct a on se zmínil, že v rámci marketingu přemýšlí o podcastech, tak ať to rozjedu. Pak jsem našel parťaka v Martinovi Zavadilovi, který se stará o techniku při natáčení a bylo to.

Na základě čeho si vybíráš své hosty?
Jednak podle toho, kdo je zrovna v ČR (průvodci se dost těžko nahánějí) a taky hraje roli, kdo má co za sebou nebo před sebou. Snažím se o aktuálnost, např. teď v srpnu se Tom Cimr a Víťa Dubec chystali na Pik Patkhor, takže Toma jsem vyzpovídal před akcí, aby nám řekl něco o tom jak si to “malujou” a Víťu si nechávám na podzim. Ten nám poví, jak to nakonec celé dopadlo :-)

Máš s moderováním nějaké zkušenosti?
Párkrát jsem měl rozhovor v rádiu a dost často dělám přednášky (teď spíše už jen pro děti na základce), ale před kamerou to byla moje premiéra :-)

Moderování Expe Talku tě bohužel neživí. Jaká je tvá práce? Umíš si případně představit pracovat pro Expe na full time?
Skládám dohromady více věcí. Letos hodně průvodcuji - celkem 9 výprav, pokud správně počítám. Hodně mě baví práce s dětmi a tak jsem dal dohromady pár motivačně cestopisných přednášek a když jsem v ČR, tak s něma poměrně často objíždím školy. Také máme s kámošem výjezdovou kavárnu a zaměřujeme se na zážitkovou přípravu kávy. Jsem všemu otevřený, určitě i rozšíření spolupráce s Expedition Clubem.

Průvodcuje relativně krátce, ale za to intenzivně. Jaká největší pozitiva ti tato práce přináší?
Na každé výpravě poznám 8 nových lidí, to je skvělý! Celkově mě baví a dává smysl práce s lidmi. Taky je v průvodcování obrovská svoboda, toho si cením.

Je to pár let zpátky, co jsi rozjel projekt Za Hranici Komfortu, tenkrát jste stopovali z Česka do Mongolska. Co dál máš s projektem v plánu?
Projekt začínal tím, že vyprávěl příběhy lidí, co se pustili do nějaké výzvy. Kromě cesty do Mongolska jsme jich “vyprávěli” ještě několik. Pustili jsme se i do zmíněných přednášek pro školy i pro veřejnost a teď je na řadě do příběhů zapojit i lidi samotné, pouštíme se do pořádání akcí, letos už proběhly 2 “Putování a seberozvoj” a na září chystáme 3. výpravu.

V čem spočívá akce Putování a seberozvoj, kterou se svým kamarádem Liborem Mattušem vedeš?
Vyrazíme s lidmi do přírody, většinou se jedná o cca 6denní přechod a u toho se učíme biohackingové triky, díky kterým se cítíme lépe, máme více energie a obecně jsme spokojenější a vyrovnanější. S mým parťákem Liborem Mattušem se hodně se opíráme o Wim Hofovu metodu, práci s dechem a v neposlední řadě s myslí. Všechny cvičení, který se učíme jsou lehce přenositelný do běžnýho života, na tom si zakládáme.

Napadá tě nějaká nejbizardnější historka, která se ti na cestách stala?
To si tak stopuješ v Rusku, zastaví ti místní milionář, sveze tě 5000 kilaků a ty trávíš 3 dny v jeho domě pro hosty, rybaříš v Japonském moři, cpeš se kaviárem a po večerech popíjíš nechutně drahou whisky.

Kdybys mohl příští rok navštívit pouze jednu libovolnou destinaci, která by to byla?
Česko! Tam to mám rád :-)