Novinky 09/23 - Dozvuky expedice na Broad Peak

Znáš to. Vesele si vykračuješ po hřebeni dlouhém zhruba 1 km ve výšce 8000 m n.m.. Užíváš si radost z pohybu na čerstvém vzduchu, kocháš se výhledy na majestátní královnu hor K2 a tu a tam se zastavíš, aby ses potěšil pohledem stěnou dolů do Číny. “Jen roztáhnout křídla a letět jako pták, jak je ten život krásný!” Kolem proletí motýl, posadí se ti na ruku a chvíli spolu oba v němém úžasu strnete. Pár dalších desítek metrů doslova protančíš po obrovských sněhových převějích nad propastí a s písní na rtech si to štráduješ rovnou na vrchol Broad Peaku…
ZDE najdeš kompletní fotogalerii z výstupu.

A pak se probudíš z halucinace… Lapáš po dechu, nohy máš jak z olova, vrcholový hřeben je místy tak úzký a ostrý, že jsi nucen kráčet po sněhové převěji, která hrozí, že se každou chvíli utrhne a ty se zřítíš nekonečnou stěnou do Číny. Vzdálenost 1 km ještě nikdy nebyla tak dlouhá jako dnes a každý chybný krok se tady trestá smrtí. Jsi v zóně smrti, tady život prohrává na plné čáře a ty víš, že tu nesmíš zůstat moc dlouho…

Zajímá tě jak to vypadá na vrcholu Broad Peaku? Jaké to je lézt na osmitisícovou horu bez kyslíku a podpůrného týmu? Jak vypadá život na expedici a jak náročné to opravdu je?

Poslechni si také Expe Talk s Martinem Ksandrem, který jsme natáčeli před expedicí.

Je to už více než měsíc, co se domů vrátila naše úspěšná expedice na Broad Peak. Martin Ksandr, Pavel Burda, Pavlína Adam, Sarah Krueger, Petr Tobolák, Jan Červenka, Dušan Vrtal, Lukáš Dubský a Tomáš Turský. Devět odvážlivců, z nichž čtyři patří mezi naše průvodce, se letos vydalo poměřit síly s tímto ledovým gigantem. Nyní máš tu možnost dozvědět se z jejich výpovědí jaké to bylo. Ostatně koukni na náš blog.

Martin a Pavel dokonce stanuli na vrcholu a připsali si další himálajský zářez. Tímto všem moc gratulujeme a jsme rádi, že se ve zdraví a s cennými zkušenostmi vrátili domů.

Moc děkujeme také všem partnerům expedice, kteří celou cestu na vrchol Broad Peaku našim klukům a holkám svou podporou usnadnili.

Konec hlášení!