Gasherbrum 2 - představení týmu

Držte si klobouky, tohle bude velká jízda! Za dva měsíce vyrážíme na osmitisícový Gasherbrum 2. V překladu název znamená „Krásná hora“ a nachází se v pákistánské části pohoří Karákorám. Jedná se o procentuálně druhou nejbezpečnější osmitisícovku a máme velkou radost, že Vám můžeme představit skupinku odvážlivců, která se za pár týdnů vydá na vrchol!
Někteří členové expedice se setkali v roce 2019 na Muztagh Atta.

Martin Ksandr: Je mi 31 let. Po studiích jsem se hned začal věnovat Expedition Clubu a nikdy jsem nedělal nic jiného. Proto vždycky říkám, že jsem vlastně nikdy nepracoval :-) Mám manželku Sabču, psa a kocoura. Zatím jsem byl na jedné osmitisícovce (Manáslu - 8 156 m) a třech sedmitisícovkách (Noshaq - 7 492 m, Štít Korženěvské - 7 105 m, Muztagh Atta - 7 546 m).

Martin se Sabčou měli minulý rok svatbu.

Vít Dubec: Je mi 31 let (na den přesně s našim vedoucím Martinem). Napadla mě teď jedna hodně cynická poznámka, kdyby se náhodou věci nevyvíjely moc příznivě, ale radši si ji odpustím :-) Po letech strávených v Expedition clubu teď zkouším novou etapu v biotechnologické firmě Testline. Nemám zatím děti ani manželku, zato mám skvělou přítelkyni Elišku. Když si uvědomila, že to myslím vážně, vymyslela si, že se pojede sama toulat 2 měsíce dodávkou kdo ví kde, a tak budu mít spíš já strach o ni než ona o mě. Nejvyšší dosažená meta je prozatím Pik Patkhor (6 083 m) v r. 2019. Šlo o technicky náročnější lezení do 6000 m a tentokrát bych chtěl ochutnat trochu jiný soudek a zjistit co se mnou dělá opravdová výška.

Poslechněte si Expe Talk s Víťou Dubcem.

Filip Vítek: Je mi 40 a posledních 16 let se živím jako živnostník. Přednáším o talentech, hodnotách a celkově firemní kultuře v malých firmách i velkých korporacích. S ženou a dvěma dětmi žijeme na malé vsi na hranici vysočiny. Nejvyšší podobná zkušenost je úspěšný výstup na Muztagh Atta - 7 546 m.

Filip Vítek a jeho syn Šimon při jednom ze svých výletů.

Pavel Láznička: Budu asi nejstarší týpek - už rok přesluhuju 50 let. Momentálně jsem se poslal do důchodu, ale je to dost aktivní důchod. Živí mne Hanibal - obchod s vybavením na hory, makám v patizon.com - výrobce těch nejlepších spacáků a založil jsem s bráchou (druhá polovina z Hanibalu) firmu na výrobu a distribuci věcí pro outdoor. Rodinu mám, děti jsou už starší. A tak je ten rodinný život volnější. Docela používám své tělo k pohybu. A nejvyšší zkušenost byl kopec Muztagh Atta (7 546 m) s Martinem, Filipem a Jožkou. Samotného by mne to nenapadlo, ale Filip “tlačil” na vysoký kopec a Martin mne pozval.

Adam a Pavel Lázničkovi na nejvyšší duně Maroka.

Dan Born: Je mi 24 a pracuju v Twistu, kde od svých 16 střídám pozice - teď jsem produktový manažer. Rodinu mám, ale zatím ne svojí - takže jsem v roli syna. Nicméně mám skvělou přítelkyni Aniu. Zkušenosti? Hodně lezu a chodím. Co se ale výšky týče, tak tam jsem byl nejvejš na Elbrusu, takže tohle je velkej skok. Uvidíme, jak to půjde! :-) V nejhorším budu dole v BC klukům vařit čínský polívky.

Dan je nejmladší člověk, který kdy přešel zamrzlé jezero Bajkal.

Jozef Zajac: Mám 39, živím sa ako teamleader v strojárskej fabrike a popri tom mám živnosť a vyrábam reklamné predmety. Mám 14 ročného syna Samuela a tolerantnú partnerku, ktorí veľmi fandia mojím koníčkom :-) Za posledných 10 rokov som liezol hlavne 5-tisícovky a v roku 2019 s Martinem Ksandrem Muztagh Atta (7 546 m).

Josef sdílí svá horská dobrodružství na FB stránce Z domu von.

Petr Glettnik: Je mi 37 let a jsem vyšetřovatel na 1. policejním oddělení. Žiju a pracuju v Praze, ale původem jsem od Opavy -  Oldřišov. Ale to nikdo nezná, teda asi krom Martina Ksandra :-) Rodinu nemám, tohle ještě stále posouvám. Nechám to až po čtyřicítce, žádnej stres. Můj top strop je zatím Elbrus (5 642 m) a to s Expedition clubem.

Petr s Expedition clubem absolvoval několik výprav - například na Elbrus nebo přecházel zamrzlé jezero Inari.

Michal Veselý: S věkem to je těžké, někdy víc a někdy míň. Hodně záleží na tom, jaký mám den (teď spíš noc), jinak v občance 42 let. Dlouhá léta pracuji na stěně v Hradci Králové a snažím se o osvětu tohoto sportu. Jsem rozpolcená osobnost a nevím jaký sport dřív, ale s rodinou (po dvou dětech) jsem se trochu uklidnil. Do hor jezdím rád a víc než vrchol je pro mě to dobrodružství při cestování, které je návykové a dost často opakuji.

Michal je akreditovaný školitel kurzu skalního lezení a českého horského průvodce (MŠMT).

Pavel Burda: Je mi 39 let. Sice to není asi úplně hodně, ale tělo už mi dává najevo, že to ve sportovním režimu jako jsem žil doposud, už dlouho nepůjde. Živí mě věda, jsem molekulární biolog v oblasti hematoonkologie. Jsem velmi šťastně ženatý a mám dvě krásné malé děti Šimona a Adélku. A zlatého retrívra jménem Manaslu, pojmenovaného na počest mé první slezené osmitisícovky v roce 2015 :-) Od roku 2009 jsem absolvoval řadu výstupu na skutečně vysoké hory. Ten největší úspěch bylo slezení legendárního Nanga Parbat. Gasherbrumy jsou v oblasti, kterou jsem si vždycky přál navštívit. Takže zde spojím cestovatelsko horolezecké sny.  

Pavel je nejzkušenějším členem výpravy.

Lukáš Beránek: Je mi 35 let, mám jedno dítě a jsem skromný sportovec, který miluje hory a jakýkoliv pohyb v nich. Vyjdu prakticky s jakýmkoliv člověkem a nemám rád gaučing. Horám se věnuji již 15 let velmi aktivně. V létě převážně lezení (písek, vápno, žula), běh, kolo v zimě měním za skialpy (zavodní i klasický skialpinismus) a cepíny (ledolezení). 2018 se nám povedlo sjet na lyžích Muztagh Attu, 2017 jsme vylezli v Peru, francouzskou direttisismou na Alpamayo (5 947 m) a o rok před tím jsme skončili na Khan Thengri (7 010 m) přes severní hřeben v C3. O výstupech v Alpách se nebudu rozepisovat (např. severní stěna Ortleru či Hochfeileru).

Lukáš při jedné ze svých expedic.

Velký dík patří partnerům, kteří expedici podpořili: