Expedice Broad Peak - předešlé zkušenosti týmu

Podnikáme další expedici na osmitisícovku! Broad Peak je se svými 8 051 metry dvanáctou nejvyšší horou světa a čtvrtou nejvyšší horu v Pákistánu. Za pár dní odlétá našich devět statečných hochů a děvčat směr Islámábád. Jaké jsou předešlé horské a vysokohorské zkušenosti týmu, který se v druhé půlce července pokusí zdolat vrchol Broad Peaku?

Martin Ksandr:  Mám za sebou dvě osmitisícovky, Gasherbrum II a Manáslu, a tři sedmitisícovky (Noshaq, Muztagh Atta + Pik Korženěvské, tam jsme ale zapytlili v 6660 m). Potom mám vylezené nějaké šestky, včetně jednoho prvovýstupu v Pákistánu na Sugulu Peak a spoustu pětitisícovek.

Pavel Burda: Tak leckde už jsem lezl. I když je to v mém podání spíše takové úmorné chození po čtyřech ve strašných podmínkách v extrémně vysokých horách. Ani nevím, zda se nazývat horolezcem, ale tři zdolané vrcholy osmitisícovek (Manaslu, Nanga Parbat a Gasherbrum 2) a několika sedmitisícovek mě k tomu možná už lehce opravňují. Ale jít se proběhnou u nás u Berounky do lesa je stejně trochu víc :-)

Petr Tobolák: V dětství již slovenskými horami ovlivněný. V dospělosti expedičním klubem zasažený. Proto mnoho středních hor navštívený. Nejvyšší však v Jižní Americe prolezeny. Na Ojosu své síly úspěšně poměřeny. Stejně tak i desítku dalších méně kopců vysokých v Andách pokořeny.

Pavlína Adam: Doposud nejvyšším sdolaným kopcem je vulkán Ojos del Salado 6893 m. V roce 2022 se nám s parťačkou Sarah podařilo za 101 dní projít celý nepálský Himaláj, který jsme vzaly nejvyšší možnou trasou přes 20+ pětitisícových a dvě šestitisícová sedla (Sherpani Col 6155 m a West Col 6135 m). Letos jsme si v Chile střihly 6 šestitisícových vrcholů během 6 dnů. V horách jsme nyní skoro pořád a za poslední rok tak máme v nohách víc než padesátku 5k+ vrcholů a z toho desítku šestitisícových.

Dušan Vrtal: Prvním krokem k vyšším horám byl Elbrus v roce 2003, pak nepálské Himaláje s trekem na Mera Peak, čtyři měsíce s báglem v milované Jižní Americe z Ohňové Země do Ekvádoru, kam se stále vracím a škrábu se na kopce jako Licancabur, Chachani, Ojos del Sallado a Aconcaqu. Ve volných chvílích Kilimanjaro, Mont Blanc, kopečky v Alpach a Vysokých Tatrách, atd…

Tomáš Turský: Jak se vyjádřil jeden český horolezec, v Evropě vysoké hory nejsou. Pak už mi zůstává jen trek v Nepálu a pohyb do 6000 tisíc metrů.

Jan Červenka: Já už mám za sebou dve osmičky – Manaslu a G2 a pak spoustu nižších vrcholů z celého světa. Rád se pravidelně vracím do Ekvádoru nebo Bolívie, kde se dá za víkend vyběhnout na 6000 m vysoký vrchol. Takze kromě těch standardních Cotopaxi, Chimborazo, jsem lezl i ty víc technické jako El Altar nebo Illiniza Sur. V Bolívii to pak byla třeba Huayna Potosi. Z asijských hor mám vylezené například i 7000 m Lenin Peak. V Alpách si většinou vybírám technické mixové cesty takže tam to není ani tak o vrcholu.

Lukáš Dubský: S horolezectvím jsem začal v roce 2002 v Alpách. Zdolal jsem víc jak 25 kopců nad 4 tisíce metrů. V roce 2016 jsem se poprvé podíval do Pamíru okusit, jak bude tělo reagovat na vyšší nadmořskou výšku a s rokem 2018 zamířil rovnou na expedici do pákistánského Karákorámu na obávanou horu zabiják, Nanga Parbat 8 126m, kde se České expedici podařil neuvěřitelný kousek. V jeden den a ještě k tomu z jedné expedice stálo na vrcholu této obávané hory 6 horolezců. To se nepovedlo žádné jiné expedici v celé historii hory. Doposud jsem posledním Čechem na vrcholu této obávané hory. Do Karákorámu jsem se vrátil v roce 2021 k pokusu o zdolání nejvyšší doposud nevylezené hory Muchu Chhish 7 453m.

Více informacích o jednotlivých členech expedice najdeš na FB stránce expedice.

Velký dík patří Rock Pointu, který expedici podporuje!