Dan Boblach - Sjezd řeky v nepropustném pralese v Amazonii

Aktuální situace kolem cestování není sice příliš veselá, ale my vzhlížíme ke světlým zítřkům a rádi bychom představili závěrečného vítěze Expe Grantu, Dana Boblacha. Při vymýšlení pravidel grantu jsme stanovili, že jeden z projektů musí vzejít z řad našich aktivních členů a ze všech přihlášek jsme vybrali právě Dana, kterému se Expedition club doslova vryl pod kůži. Jedná se o jednoho z našich pravidelných účastníků, který s námi projel kus Nepálu, Skandinávie, přežil náročný Survival a také se zúčastnil expedice na sedmitisícový Muztag Ata. Po všech těch výpravách není divu, že si nechal logo Expedition clubu vytetovat přímo na svou svalnatou paži. Když se přihlásil do grantu s myšlenkou sjezdu řeky v Amazonii, ani na vteřinu jsme o jeho plánu nepochybovali. Dobře totiž víme, že Danova býčí zarputilost a nadšení jsou zárukou kvalitně odvedené práce. Držíme pěsti!

Sjezd řeky v nepropustném pralese v Amazonii. Už podle názvu se jedná o netradiční projekt. Jak Tě to celé napadlo?

Tento projekt není z mojí hlavy, ale z dílny Horalky z Hané Markéty Hanákové a Zdeňka Hodináře, kteří mě na tuhle bláznivou expedici nalákali. Jedná se o dvojici dobrodruhů, kteří mají za sebou bohaté zkušenosti především ze všech světových velehor. Nutno zmínit, že Markéta tyto aktivity absolvuje s pomocí kardiovaskulárního stimulátoru který jí byl před deseti lety aplikován skrz srdeční vadu a tímto drží světové prvenství nejvýše dosažené výšky s tímto handicapem.

Jaké jsou Tvé vodácké zkušenosti?


Na vodě jsem jezdil pouze v české kotlině v rámci komerčních sjezdů Vltavy, Moravy apod., takže zkušenosti minimální. Je třeba však podotknout, že v dané lokalitě není moc peřejí a potenciální nebezpečí se bude nacházet spíše v okolí řeky resp. v řece samotné.

Kolik budete mít lodí a o jaký typ se jedná?

Lodě budeme mít 4 po dvou dvojicích. S největší pravděpodobností se bude jednat o gumotextilové čluny Baraka...

Když se řekne Amazonie, spoustu lidí napadne velké množství smrtelných zvířat. Jakým způsobem se před nimi chcete chránit a jak hodláte nocovat?

Se západem slunce se důkladně natřeme repelentem a oblečeme dlouhé rukávy a nohavice. Z hmyzu to nebudou pouze komáři, ale také mouchy, mušky, muchničky, vosy, klíšťata, blechy, vši a všemožná další havěť, proti které je se může zdát obrana marná. Prokousnou i košili a celtu stanu. Malárie v této oblasti naštěstí není protože zde nežijí lidé…

Piraně prý nevadí, ledaže bychom krváceli, a také kajmani jsou neškodní. Velký pozor si budeme dávat na velké dravé ryby Ayumary, které se bez váhání zakousnou i do člověka. Na písčitých mělčinách kde máme v plánu nocovat pak s oblibou odpočívají trnuchy (ryby podobné rejnokům), jejichž bodnutí se hojí několik měsíců. A ještě jsou tady paúhoři električtí, jejichž rána dokáže člověka zbavit vědomí a také spoustu druhů opic, netopýři, varani, tapíři, jaguáři, kapybary, nosály, obrovské vydry říční, pavouci, mnoho druhů žab atp.

Budeš sebou brát prut a pokusíš se něco ulovit? :-)

Určitě s sebou povezeme teleskopické pruty a budeme chtít nejen v rámci hmotnostní úspory chytit nějaké ryby. Grilovaná piraně či polévka z pyraních hlav prý patří mezi pochoutky.

Mohl bys představit další členy týmu?

Markétu se Zdeňkem, kteří budou nejspíš tahouny expedice jsem již zmiňoval a se mnou na člunu bude má přítelkyně Kateřina Míčková, která umí držet kurz v každé situaci. Dále potom Erik Michalčík s Terezou Kniezkovou. S Erikem jsem absolvoval Expedici Muztagh Atta 2019 a jeho Terka má taky velké zkušenosti ve světě outdooru. Poslední dvojici budou tvořit dva borci které zatím neznám, ale mají stejné ambice.

Jaké konkrétní vybavení by sis chtěl z grantu pořídit a na co finanční hotovost využiješ?

Tohle je ještě předmětem úvahy, ale určitě minimálně pořádný klobouk, moskytiéru a velkou mačetu :-)

Jseš aktivní člen Expedition clubu. Kolik výprav jsi s námi realizoval a na kterou vzpomínáš nejraději?

S Expedition clubem jsem absolvoval minimálně 8 výprav během posledních 4 let. Všechny měly své kouzlo a potkal jsem na nich spoustu skvělých lidí jak z řad průvodců, tak účastníků. Se spoustou z nich se aktivně kamarádíme i nadále. Vypíchnout musím výpravu do Nepálu, Skandinávii, Kyrgyzstán, Čínu a nedá se zapomenout také na Balkán a Survival na Ukrajině...

Jak jsi se o nás vůbec dozvěděl?

Bylo to tehdy prostřednictvím facebooku, kdy na mě vyskočil příspěvek ohledně “last minute” výpravy na Triglav. Slovo dalo slovo a já začal z minuty na minutu balit věci na cestu do Slovinska. Tehdy se sešla skvělá parta lidí a už jsem v tom byl až po uši...

Jaký dáreček bys nám z expedice mohl do Expe přivést? :-)

Minimálně Anakondu omotanou kolem krku a butylku vody z amazonského řeky :-)

Děkujeme za rozhovor a celou expedici můžete sledovat pomocí Danova FB profilu.