12. 1. - 2. 2. 2025
30 990
letenka cca 30000 Kč
více
12. 1. - 2. 2. 2025

Aconcagua (6 961 m)

Střecha jižní a západní polokoule a jeden ze 7 vrcholů koruny světa. Na zdolání tohohle "drobečka" ti bude stačit vůle, fyzička a dobrá aklimatizace.

Expedice #1180
22 dnů12. 1. - 2. 2. 2025
Jižní AmerikaArgentina
9Účastníků
Náročnost
4 z 5

V hledáčku máme nejvyšší trekkingový vrchol na světě! Nenavázaný na lano už se výš bezpečně nedostaneš. Výstup na Ojos del Salado, druhou nejvyšší horu jižní Ameriky a zároveň nejvyšší sopku na světě, jsme absolvovali již pětkrát. Kolem Aconcaguy jsme do roku 2024 jen opatrně našlapovali. Ne, že bychom si na ni netroufli, spíše jsme chtěli prozkoumávat méně navštěvované hory Jižní Ameriky. Všem bylo však jasné, že se na nejvyšší vrchol západní a jižní polokoule jednou podíváme. Po letech výprav do And jsme se konečně rozhodli, že jí dáme šanci a líbilo se nám tam, a proto se zde vydáváme znova. Věřím, že to spoustu našich členů ocení a nám to umožní připsat si další zářez na mapě světa velehor. Tahle expedice je otevřena pro všechny, kteří mají chuť a odvahu zkusit vylézt do bezmála sedmi tisíc jen s trekovými hůlkami.

Aconcagua

Společně s Ojos del Salado se pyšní titulem "nejvyšší trekingový vrchol světa". K jejímu zdolání budeš bezesporu potřebovat vůli, fyzičku a dobrou aklimatizaci. Hora není objektivně nebezpečná ani technicky náročná. Přesto budeš na výstup potřebovat mačky a cepín pro překonání zmrzlých sněhových úseků. Lano si s sebou pro všechny případy vezmeme taky. Díky extrémnímu klimatu v oblasti je hranice trvalého sněhu posunuta až do výšky 6 500 m n. m. a hora nemá žádný ledovec. Nenech se však ošálit, pořád budeš atakovat hranici bezmála sedmi kilometrů a nebude to žádná brnkačka. Může nás zaskočit prudký vítr, který je v této oblasti poměrně běžný. Rovněž nás mohou potkat silné mrazy a problémy spojené s nadmořskou výškou. S tím vším je třeba počítat. Pokud ovšem patříš k těm, kteří překonávání podobných překážek vyhledávají, a už teď se potutelně usmíváš "pod fousy", věřím, že Aconcagua je výzvou právě pro tebe. 


Teď ještě pár praktických věcí. Výstup rozhodně není radno podceňovat a je třeba se kvalitně aklimatizovat. S výstupy na vysoké hory máme bohaté zkušenosti a poskytneme ti plnou podporu i v rámci příprav. Aklimatizace proběhne nejen na Aconcague samotné, ale i v jiných částech Andského hřebene. Jelikož jsme Expedition Club, nechceme vystoupit na vrchol jako většina lidí normálkou, ale zvolili jsme výstup údolím Valle de Las Vacas.

4
+
5
Výsadkář
Náročnost
Výstupy, náročné přechody a nadmořská výška
Výstup na Aconcaguu je technicky velmi jednoduchý. Není třeba, abys měl/a zkušenosti s lezením. Denní dávky, které půjdeme, nejsou nikterak velké a pokud bychom nebyli ve výšce skoro 7 000 m n. m., mohlo by to znít, že se jedná o brnkačku. Nenech se ovšem ošálit! Nadmořská výška tě bude drtit, každý krok tě bude bolet. Každopádně není třeba být maratonec nebo vrcholový atlet. Je třeba se pouze poprat s vlastní vůlí, houževnatostí a diskomfortem.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Výstup na šestitisícovou horu nese vždy nějaká rizika. V našem případě jsme vybrali technicky nenáročnou horu s minimem objektivního nebezpečí, a proto bude největším rizikem nadmořská výška, počasí a výšková nemoc. Uděláme všechno pro to, abychom se dobře aklimatizovali. Vyčleníme si dostatek času pro postupnou aklimatizaci tak, aby měli všichni šanci na vrchol. Aby nebyla výprava nudná a nestrávili jsme většinu času na jednom místě, absolvujeme prvotní aklimatizaci v horské oblasti kolem Mendozy. Další aklimatizace proběhne již přímo na treku do základního tábora Plaza de Argentina. Finální třetí etapa je již samotný výstup na Aconcaguu (6 962 m n. m.). Při výstupech pravděpodobně ucítíme lehké příznaky výškové nemoci (nevolnost, bolest hlavy, atd.), které k tomu však patří. V případě, že bude někdo v akutním stavu, jsou všechny oblasti relativně velmi dobře dostupné a lze zařídit rychlý transport do nižších poloh. Expediční lékárnička bude vybavena léky na výškovou nemoc. Na hoře budeme používat vysílačky a satelitní zařízení Garmin InReach Explorer+. Pokud se chceš vzdělat v problematice vysoký hor, navštiv náš Kurz vysokohorských výstupů.

Výstup povedeme delší trasou údolím Valle de Las Vacas, čímž se vyhneme přelidněné normálce. Touto trasou vystupuje pouze 10 % horolezců. Vrcholový den se dle podmínek rozhodneme, zda výstup povedeme Polským ledovcem nebo se napojíme na standardní výstupovou trasu. Lano samozřejmě mít budeme (pouze ledovcové 7 mm), ale pravděpodobně ho průvodce ponese zbytečně :-). Během výstupu budeme potkávat a přecházet zmrzlá sněhová pole, a proto budeme určitě potřebovat mačky i cepín. Cílem výpravy je zvládnou výstup 360°, což znamená, že chceme sestupovat klasickou výstupovkou, tzn. výstup a sestup povedeme jinudy.

Víza a režim vstupu

Pro občany ČR i SR je pobyt na území Argentiny po dobu 90 dní bez nutnosti víza. Budeš potřebovat cestovní pas s platností aspoň šest měsíců po návratu z Argentiny.


Pro cestu do Argentiny není povinné žádné očkování a oblasti, kde se budeme pohybovat, nepředstavují ze zdravotního hlediska výraznější riziko. Přesto lze doporučit očkování proti hepatitidě (žloutence) typu A, případně i B, které se hodí pro cestování obecně. Doporučené je ostatně i pro Českou republiku. Zkontroluj si také platnost svého očkování proti tetanu.

Doprava

Doprava letecky. Letenky nejsou v ceně. Cena letenky z Prahy do Mendozy se pohybuje okolo 30 000 Kč. Preferujeme společný odlet i přílet, tudíž letenky koupíme po předchozí domluvě na stejný termín. Na místě se budeme pohybovat soukromým mikrobusem, taxíky a následně při dopravě do výchozího bodu treku i lokálním autobusem.

Ubytování

Spát budeme v hotelech, guesthousech a ve stanech. S sebou tedy bude nutný stan, ale domluvíme se tak, ať ho netaháme všichni. Samozřejmostí je dobrý spacák a karimatka. Ve městech budeme spát v apartmánech nebo hostelech (min. 4x). 

Stravování

V rámci výpravy není zajištěno stravování, které je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Jídlo na treky si buď dovezeme z ČR, nebo je možno nakoupit ho vždy na místě před výpadem do hor. Doporučuji vzít si dehydrované lehké jídlo z domu a čerstvé věci dokoupit na místě. Vařit si budeme na vlastních vařičích, ke kterým není problém na místě dokoupit plynové kartuše. Samozřejmě budeme taky ochutnávat místní kuchyni v restauracích, jak to jen půjde. 

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat především ve vysokohorském terénu. Nutností je tedy kvalitní oblečení na trek a výstup na skoro sedmitisícový vrchol. Podrobné informace k výbavě zdůrazní osobně průvodce, inspirovat se ale můžeš v tomto checklistu. Budeš potřebovat mačky, cepín, vysokohorské dvouvrstvé boty, kvalitní péřovku, osmitisícové rukavice, kvalitní spacák a mnoho dalšího. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás v expediční půjčovně. Účastníci expedice mají možnost zapůjčit si aklimatizační stan se slevou 20 %.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z ČR, Vídně nebo Německa podle ceny letenek a počtu přestupů.

2. den

Přílet do Argentiny, do města Mendoza. Doplníme zásoby a vše potřebné. Večer tě čeká seznamovací party a detailnější představení programu. Přespíme v Mendoze nebo v kopcích za městem. Spaní v hotelu.

3. den

Aklimatizaci provedeme nejen na Aconcague, ale i v horské oblasti Cordón del Plata. Ta je dobře dostupná vozidlem a určitě všichni ocení, že nebudeme muset na Aconcague pendlovat nahoru dolů, ale uvidíme i jiné pohoří. Díky tomu se Aconcaguu pokusíme vylézt "alpským stylem". Přesun na začátek aklimatizačního výstupu. Naložíme batohy a vyrážíme! Čeká nás krátká trasa do výšky 3 500 m n. m., kde přespíme. Večer probereme zkušenosti s výškou a zásady pohybu ve vysokohorském terénu. Spaní ve stanu.

4. den

Krátký trek, během kterého vystoupáme do výšky 3 800 m n. m. - Camp Shangrilá, kde postavíme stany. Následně tě čeká aklimatizační procházka do 4 000 m n. m. Spaní ve stanu.

5. den

Opět krátký trek do výšky 4 250 m n. m. Postavíme stany v Camp El Salto a vyrazíme na aklimatizační procházku na ledovec. Pokud budou příhodné podmínky, můžeme natrénovat některé postupy na ledovci, případně si slanit do trhliny a vyzkoušet záchranu z ledovcové trhliny. Spaní ve stanu.

6. den

Přesun do výšky 4 680 m n. m. Stany postavíme v Camp La Hoyada. Čeká tě příprava na první vrcholový den a aklimatizační procházka do 4 800 m n. m. Spaní ve stanu.

7. den

Brzy ráno vyrazíme nalehko na vrchol Cerro Vallecitos (5 470 m n. m.). Po zdolání vrcholu se vrátíme zpět do Camp La Hoyada, kde nás budou čekat naše stany. Nocleh opět v Camp La Hoyada kvůli aklimatizaci (4 800 m n. m.). Spaní ve stanu.

8. den

Ráno vyrazíme zpět do civilizace, čeká tě spousta klesání do výchozího bodu našeho aklimatizačního treku. Odpoledne pak přejedeme do Mendozy, kde se ubytujeme, dáme sprchu a zajdeme si na dobrý steak a skleničku místního červeného vína. Nocleh v Mendoze v hotelu.

9. den

Ráno v Mendoze vyzvedneme předem domluvené permity u místní agentury a doplníme zásoby na hlavní cíl našeho programu = výstup na Aconcaguu. Před obědem pak vyrazíme dodávkou na nástup na trek, který je cca 200 km od Mendozy. Na místě nás budou čekat muly, na které naložíme batohy. Tuto noc pravděpodobně přespíme ještě na začátku treku v hotelu.


Naše výstupová trasa vede přes údolí Valle de Las Vacas, které k výstupu na Aconcaguu volí asi jen 10 % horolezců. Výstup je touto trasou delší a méně zajištěný agenturním vybavením. To je pro nás naopak výhodou - chceš přece zažít výstup na nejvyšší horu Jižní Ameriky bez davů, užít si divokost místní přírody a hlavně dobrodružství. Pokud vše půjde dobře, můžeme již dnes vyjít na trek, který nám zabere dva dny, jelikož jsme skvěle aklimatizovaní.

První etapa = až do Camp Plaza de Argentina nám s těžkým vybavením pomůžou muly. Tento den tě čeká kratší trasa do Pampa de Lenas (2 870 m n. m.), → 12 km, ↑ 600 m.

10. den

V doprovodu mul se přesuneme do Camp Casa de Piedra (3 200 m n. m.), → 15 km, ↑ 400 m. Pokud nám to bude šlapat dobře, můžeme popojít ještě o kousek dále.

11. den

Opět pouze s lehkým batohem na zádech přesun do Camp Plaza de Argentina (4 200 m n. m.). Tady nás opustí muly a my si budeme od této chvíle veškeré vybavení nést na zádech. → 11 km, ↑ 1000 m.


Camp Plaza de Argentina je základním táborem pro výstup z údolí Valle de Las Vacas. Zde se po konzultaci s osazenstvem BC, aktuální síly skupiny a podmínek rozhodneme, jakým způsobem budeme výstup realizovat. První možnost je "Aconcagua 360 Route", což znamená, že se budeme vracet kratší cestou údolím Los Horcones (zároveň si musíme až do 6000 m n. m. vše tahat s sebou). Druhá možnost je vrátit se zpět do Camp Plaza de Argentina a vracet se stejnou cestou.

12. den

Využijeme toho, že jsme z předchozích dnů perfektně aklimatizovaní na BC (2x jsme spali v 4 800 m n. m.), a vydáme se rovnou pomalým tempem k vrcholu. S veškerým vybavením na zádech a rostoucí nadmořskou výškou se naše denní dávky kilometrů začnou zkracovat - čeká tě trasa 3,4 km - výstup do Camp 1 (5 000 m n. m.). Poté, co postavíme stany, půjdeme na aklimatizační procházku do výšky cca 5 200 m n. m.  

13. den

Krátký přesun do Camp 2 (5 400 m n. m.). Probereme detailní plán výstupových dní a uděláme si aklimatizační procházku do cca 5 600 m n. m.

14. den

Výstup do Camp Coléra (6 000 m n. m.). Příprava na vrcholový výstup + aklimatizační procházka do cca 6 200 m n. m.

15. den

V cca 3:00 ráno vyrazíme nalehko na vrchol - 2,7 km na vrchol nejvyšší hory And, Argentiny a celé Jižní Ameriky - Aconcagua 6 961 m n. m. Po zdolání vrcholu se vrátíme zpátky do Camp Coléra a podle sil se můžeme posunout ještě o něco níž do Camp Condores (5 600 m n. m.).

16. den

Pokud to bude možné, vrátíme se kratší cestou údolím Los Horcones. Tento den tě čeká sestup do Camp Plaza Mulas (4 370 m n. m.), který je zároveň Base Campem normální trasy. Tahle noc už bude na pohodu a hezky se vyspíš.

17. den

Sestup do Camp Confluencia, případně pokud budeme plni sil, tak až dolů k transportu.

18. den

Sestup do vesnice a transport do Mendozy, kde tě čeká pohodlná postel, skvělá večeře a oslava výstupu na vrchol! Zároveň tento den již slouží jako rezervní, protože by se dal hypoteticky spojit se dnem předešlým. Celkově budeme mít tedy až tři rezervní dny.

19. den

Tento den bereme jako rezervní - pro případ špatného počasí, zdržení, zranění při výstupu atd. Pokud vše půjde podle plánu, můžeme si vyrazit do termálů, kde naše znavená těla necháme odmočit v teplé vodě.

20. den

Tento den bereme jako rezervní - pro případ špatného počasí, zdržení, zranění při výstupu atd. Pokud vše půjde podle plánu, můžeme si vyrazit na výlet na vinice v okolí Mendozy. Určitě domluvíme prohlídku vinného sklípku a ochutnávku místních vín. Nocleh v pohodlí postele.

21. den

Všechno krásné jednou končí, takže zatlačíme slzu, rozloučíme se s Argentinou, koupíme poslední suvenýry a vyrazíme na letiště. Tento den nás čeká odlet do ČR.

22. den

Přílet do Evropy.

ukázat další dny

Tvůj průvodcePetr Tobolák

Parťák do nepohody
srdcař
hráč
bavič

Petr, to je hráč a velký srdcař, který miluje výzvy. S Expedition Clubem před časem naskočil na vlnu cestování a horských výzev, pro které se tak nadchl, že je teď zaslouženě v našem týmu. Společně jsme se vydali na osmitisícovku Broad Peak 8051 m n. n., Nejvyšší aktivní sopku na světě - Ojos del Salado 6 893 m .n.m., či další šestitisícovky jako Chimborazo, Huyana Potosí či Pisco. Petr je parťák do nepohody, bavič a mezi lidmi je jako doma. Patří mu Laser game aréna ve Zlíně, kterou sám postavil a kam tě určitě rád vezme. Kromě toho je licencovaný horský průvodce MŠMT.

Detail průvodce
Vít Dubec

Garant výpravy

Vít Dubec

Ještě nebyla oficiálně zveřejněna cena permitů pro sezonu 2024/2025. Agentura předpokládá stejnou cenu, pokud by se ale cena lehce změnila, je třeba s tím počítat. 

Co je v ceně

  • Veškeré ubytování
  • Veškerá doprava na místě
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práce má a mých kolegů
  • Možnost zapůjčení aklimatizačního stanu s 20% slevou
  • Pronájem satelitního zařízení Garmin Explorer+ a paušál
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, lana, vysílačky, oxymetr atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Permit na Aconcaguu - 1500 USD (1250 USD) - více níže
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Letecká doprava cca 30 000 Kč
  • Vstupy

Co je v ceně permitu na Aconcaguu 1500 USD (1250 USD)

  • permit na Aconcaguu na trasu (6 961 m n. m.)
  • muly do BC Camp Plaza de Argentina (vezmou všechny věci)
  • Platba za záchody po dobu treku a enviromentální poplatek
  • Odnes odpadů z BC

Kdo se přihlásí do července 2024, vztahuje se na něj snížená cena permitu a balíček poté stojí 1250 USD

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.