21. 10. - 28. 10. 2024
13 290
více
21. 10. - 28. 10. 2024
Výprava je plná. Přihlas se jako náhradník.
Plně obsazeno

Rumunsko - Apuseni a Maramureš

Divoké pohoří na hranici Ukrajiny a Rumunska je přesně tím místem, kde na podzim potkáš maximálně pastevce pomalu připravující dobytek na zimu a možná ospalého medvěda.

Expedice #1163
8 dnů21. 10. - 28. 10. 2024
EvropaRumunsko
8Účastníků
Náročnost
3 z 5

Taky je ti líto, že je podzim ochuzený o výpravy do divočiny Zakarpatské Ukrajiny? Zalesněné kopce a zlatá tráva ukrajinských kopců nám bohužel zůstává nadále uzavřena. Přesto existuje zapadlé místo Karpat, které s našimi oblíbenými destinacemi přímo sousedí a má stejný charakter - rumunská Maramureš. Divoké pohoří na hranici Ukrajiny a Rumunska je přesně tím místem, kde na podzim potkáš maximálně pastevce pomalu připravující dobytek na zimu, možná ospalého medvěda a hlavně se po výstupu zalesněnými svahy pokocháš výhledem na zlátnoucí hřebeny horských luk. Vzhledem k blížící se zimě se nebudeme pouštět do dlouhých přechodů. Zkombinujeme zážitky z hor s příjemným odpočinkem na chalupě v Borse u našeho kamaráda Ghity. Po chladné noci v horách zregenerujeme v horké bani. 

Apuseni

Po příjezdu do Rumunska zamíříme nejprve do Apusenskýh hor, které jsou malým bratříčkem známého pohoří Retezat. Díky své výšce však nabízí příznivější terén pro podzimní období, kdy už je pravděpodobné, že potkáme nějaký sněhový poprašek na hřebenech. Podnikneme tu celkem 3 jednodenní výlety, které uzpůsobíme aktuálnímu počasí. Na výběr jich je bezpočet a po každém z nich nás čeká místní pálenka a chutná vajíčka od domácích na krásné chatě. Prostě ta pravá rumunská idylka.

3
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s lehkým batohem na zádech. Velikou neznámou je podzimní počasí, ale právě z toho důvodu dáváme přednost pohodlnému zázemí, program si vždy upravíme podle aktuálních podmínek. 1000 výškových metrů denně nalehko by ale pro Tebe nemělo být překážkou.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Na výpravě nehrozí žádná větší bezpečnostní rizika. 

Víza a režim vstupu

Rumunsko je členem Evropské unie, pro vstup ti stačí občanka. Pokud máš, vezmi si s sebou taky řidičák.

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Dopravíme se po vlastní ose do cíle naší cesty pomocí devítimístné expediční dodávky. Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z vašich řad. Cesta povede přes Maďarsko až do Rumunska.


Ubytování

Podzimní počasí je nevyzpytatelné, a proto jsme zvolili kombinaci kratších výletů, které můžeme podle aktuálních podmínek případně upravit. Spát budeme 3 noci na chalupě v srdci Apusenských hor a následně se přesuneme na druhou půlku výpravy do Borsy, kde nás čeká roubená chata našeho starého známého Ghity.


Stravování

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování. Stravování je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Celou dobu budeme ochutnávat místní kuchyni, což je samozřejmě nedílnou součástí každého cestovatelského zážitku, o kterou se nechceme nechat ochudit :-) 

Vybavení a půjčovna

Detailní seznam výbavy bude poslán cca 2 měsíce před výpravou. Seznam doporučené výbavy najdeš v checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Expediční půjčovnu najdeš ZDE


Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

V pondělí večer nabalíme svačiny a placatky, naložíme krosny do auta a vydáme se směr Rumunsko. V autě nás neminou veselé historky, pár tradičních expedičních písní, slivovička, aby se dobře spalo, a pro řidiče máme připravený Redbull :-)

2. den

V ranních hodinách příjezd do pohoří Apuseni. Zastavíme se na dobrou snídani ve městě Oradea. Odpoledne dorazíme na chatu v srdci Apusenských hor, kde odložíme věcí a ještě se vydáme na krátký výlet po okolí, ať se po dlouhé cestě protáhneme.

3. den

Vyrazíme k ohromujícím ponorným hradům - Cetăţile Ponorului - jeskyně s největším vstupním domem v Evropě. Odtud se přes ledovou jámu Avenul Borțig vydáme k jezírku Izbucul Galbena a podle počasí se rozhodneme, jestli budeme postupovat přes lana a řetězy kolem vodopádu nebo jestli zvolíme alternativní trasu. Na závěr navštívíme vyhlídku Piatra Galbenei a pak už hurá domů! Trasa bude dlouhá přibližně 17 km. Trasa se dá zkrátit.

4. den

Pokud nám to počasí dovolí, pokusíme se zdolat nejvyšší horu Apusenského pohoří, Cucurbăta Mare. Ta se tyčí do výšky 1 849 metrů a výchozím bodem bude vesnice Vartop. Po horské stezce dojdeme na vrchol hory Piatra Grăitoare (1 658 m), odkud se tyčí holý hřeben a po něm budeme pokračovat přes kopec Vârful Biharia (1 597 m) až k našemu cíly - Cucurbăta Mare. Odtud sejdeme do vesnice Avrămești, kde si dáte něco dobrého na zub a průvodce mezi tím dostopuje pro auto. Trasa bude dlouhá přibližně 19 km. Trasa se dá zkrátit klidně i na polovinu. Spaní na chatě

5. den

Přejedeme do ohromujících solných dolů Turda. Tato podívaná jako ze scifi filmů nám nemůže uniknout. Jejich návštěvou si navíc rozpůlíme cestu k Maramureši. Spát budeme v útulné chatičce u našeho starého známého v podhůří Rodny a Maramureše. Užijeme si jeho domácí uzené, pálenku i suprovou vyhřívanou káď na zahradě.

6. - 7. den

Dva dny budeme podnikat výpady buď na jednu stranu údolí na Rodnu, ale vzhledem k postupujícímu podzimu možná vezmeme za vděk spíš neméně divokým, ale maličko méně strmým pohořím Maramureš. Celá oblast je plná drobných dřevařských vesniček, horských stezek a opuštěných salaší. Spaní na chalupě v Borse.

8. den

Ráno se zabalíme a vyrazíme na cestu domů. Po cestě se ještě můžeme zastavit v Borse na tržišti, nebo nakoukneme jak vypadají staré dřevařské úzkokolejky vedoucí do svahů Maramureše. Pak už se nenávratně vydáme na cestu do Brna. Příjezd ve večerních hodinách.
ukázat další dny

Tvůj průvodceStanda Dadák

Živel
patron Klubovny
otec Klubu cestovatelů
tulák

Standa, to je živel, bohém a zvláštní úkaz. Kromě toho, že se věnuje všemožným sportovním i nesportovním aktivitám, jde o člověka, který se rozhodl spojit své zaměstnání se svou cestovatelskou vášní. Proto se většina věcí v jeho životě kolem cestování točí.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • 3x ubytování v chalupě v Apusenských horách
  • 3x ubytování na chalupě v Borse (Maramureš)
  • Pronájem expediční dodávky, která nás bude doprovázet celou výpravu.
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Vstupy (cca 250,- solné doly Turda, dále dle programu)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.