3. 6. - 13. 6. 2024
13 990
letenka cca 2500 Kč
více
3. 6. - 13. 6. 2024

Přechod Staré Planiny - 2. část

O přechodu pořádného hřebene na Balkáně sním mnoho let. A čas konečně dozrál. Čeká nás 700 km po hřebeni Staré Planiny, rozdělených do čtyř etap. Ze Srbska, až k Černému moři.

Expedice #1095
11 dnů3. 6. - 13. 6. 2024
Evropa, BalkánBulharsko
9Účastníků
Náročnost
3 z 5
Stará Planina je na Balkáně můj nejoblíbenější hřeben. Působí na mě, jako by tu byl od počátků věků, dá se jít relativně nalehko, protože se občas dostaneš k místnímu jídlu. Taky proto jsem se jej rozhodnul přejít úplně celý až k Černému moři, a to během dvou let, ve čtyřech etapách. Cestovat budeme nalehko. Výbavu tentokrát nepojedeme "každý za sebe", ale budeme putovat maximálně týmově. Budeme společně vařit, budeme spát na chatách či pod širákem. Někdy možná chvíli potmě, někdy možná hladoví či bez vody. 

Velký Balkán

Hřeben táhnoucí se 700 kilometrů východní částí balkánského poloostrova je cestovateli opomíjený, a přitom právě on dal za vznik jménu, které každý známe. Říká se mu totiž "Velký Balkán". Rozmanité a divoké pohoří, které se táhne až k Černému moři ukrývá nádherná místa spojená s bulharskou historií a tradicemi. Právě v místních klášterech a vesničkách se totiž zachovala původní kultura během dlouhých let nadvlády Osmanské říše. Nám by hřeben Staré Planiny asi nejvíc připomínal Nízké Tatry, v některých místech možná i Roháče, je pouze delší a taky místním údolím dominují husté bučiny namísto kleče.

2. část přechodu

Druhou etapu dobře známe, přešli jsme ji už mnohokrát. Jedná se o centrální, nejvyšší část, na které lze navíc využívat celoročně otevřených chat. Abychom mohli odlehčit batohům a ochutnat místní jídlo a pivo, určitě je všechny využijeme, a proto půjdeme úplně na lehko bez stanů. Našimi společníky budou pravděpodobně pouze místní pastevci a chataři, se kterými snad prohodíme pár slov a panáků rakije, abychom se Balkánu nasytili docela. V rámci pochodu vylezeme na nejvyšší vrchol Staré Planina - Botev 2376 m n. m. a přejdeme i nejskalnatější část kolem vrcholu Kupena. To je rozdíl oproti 1. části přechodu, kde žádné zázemí není. Tato část je hornatější a můžeme využívat celoročně otevřené chaty se zázemím, kde si budeme kupovat i jídlo. Díky tomu, že půjdeme více nalehko, ujdeme každý den více km.
3
+
5
Průzkumník
Náročnost
Několikadenní túry se zátěží
Pokud se chceš zúčastnit této výpravy, nesmí ti dělat problém chůze po horách s batohem na zádech. Předpokládáme, že už s tím máš nějaké předešlé zkušenosti. Rámcově se jedná o 27 km s osmikilovým batohem pár dní po sobě. Abychom měli batoh co nejlehčí, budeme spát na chatách, takže stan, karimatku, jídlo i vaření můžeš nechat doma.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Na akci nám nehrozí žádná specifická rizika. V horách žijí medvědi a vlci, nicméně střetnutí s nimi je spíše raritou a pravděpodobněji budeme muset odhánět pastevecké psy. Budeme se ale pohybovat ve skupině a proto nám od nich veliké nebezpečí nehrozí. Můžeme čekat teplé počasí, které se může změnit v bouřku. Rovněž je hřeben Staré Planiny velmi větrný. Naše trasa nám ale umožňuje vždy ustoupit do údolí k civilizaci a navíc vede přes útulné chaty, kde budeme přespávat.

Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Jelikož je výprava stavěná jako dvojvýprava, tak směrem tam pojedeme autem, kterou poté odjede zpět do ČR první část výpravy. Tam se tedy dopravíme po vlastní ose pomocí devítimístné expediční dodávky. Průvodce na Vás bude čekat až v Bulharsku. Zpět poletíme za pár korun (aktuálně za 700 Kč + batoh) ze Sofie do Bratislavy.

Ubytování a stravování

Využijeme možnosti spát na místních chatách. Ulehčíme tak i našim batohům. Jídlo si můžeme každý večer koupit, i když výběr na chatách není zrovna veliký. Můžete si ovšem vařit i na plynových vařičích. V tom případě doporučujeme jídlo nakoupit doma, není ale problém něco dokoupit v místních obchodech. Na horských chatách si můžeme dát pivo nebo teplé jídlo a ještě víc tak ušetřit váhu, kterou poneseme na zádech. Po návratu z hor určitě neodmítneme možnost nacpat si břicha výtečným bulharským jídlem před cestou domů.

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat primárně na horách. Oblečení do města nech nyní doma. Jak jsme psali výše, chceme jít co nejvíce na lehko, a proto bychom se rádi se vším všudy vlezli do 10 kg (ideálně 8 kg). Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Jelikož budeme spát na chatách, můžeš stan, karimatku, jídlo i vaření nechat doma. Doporučujeme ovšem tenký spacák s komfortem aspoň + 8 stupňů, a to hlavně z hygienických důvodů, či kdybychom museli někde nouzově přespat. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si to u nás půjčit. Půjčovnu najdeš na Expedičním eshopu ZDE

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Potkáme se společně s Martinem v Expediční klubovně, dáme si kafe a pokecáme nad plánem naší výpravy. Pak už nám nezbyde než se nalodit do auta a vyrazit na dlouhou noční cestu do Bulharska. Průvodce Filip bude čekat až v Bulharsku, a proto přejezd absolvujete sami. Auto se všemi potřebnými věcmi Vám předá Martin a řídit budou po domluvě ověření členi Expedition Clubu. Celá trasa přejezdu vede po dálnici a je velmi orientačně jednoduchá. Ve vozidle je vestavěná navigace.

2. den

Ráno dojedete do Sofie, kde se potkáte s průvodcem Filipem i první skupinou. Dáme si snídani, krátká procházka města a pak se přepravíme osobáčkem na začátek treku do vesnice Lakatnik. Vyrážíme na trek, nastoupáme první výškové metry k hřebeni. Dnes budeme mít v plánu jen 10 km, ať si odpočineme po nočním přejezdu. Spaní na chatě Trastenaya Hut.

3. - 9. den

Je to tady, vyrážíme na 8mi denní 225 km dlouhý trek. Trasa - ZDE.

Během treku se můžeš těšit na rozmanité terény. Jednou půjdeš po převážně odkrytém hřebeni, někdy půjdeš porostem hustých bučin, jiný den budeš "sekat" jednu dvoutisícovku za druhou a dojde i na lehce skalnaté pasáže připomínající Roháče. Ale není se čeho bát, technicky trasa není náročná a terén je dobře značený a orientačně jednoduchý. Převážnou většinu se budeme pohybovat kolem 2 tisíc metrů a v rámci treku vylezeme i na úpatí nejvyšší hory - Botev 2376 m.n.m. Je třeba počítat i s tím, že Stará Planina je rozhodně největrnější pohoří celého Bulharska, tak nám tam může i fouknout. A proto jsem rádi, že budeme využívat systém celoročně otevřených chat. Díky tomu nebudeme tahat stan, jídlo, ani věci na vaření, půjdeme tedy co nejvíce na lehko. Každý den máme v plánu ujít v průměru cca 28km a 1000 výškových metrů, někdy méně, někdy více. A proto je náš trek docela náročný počin s obtížností 4! Kdykoliv během treku se dá únikovou trasou sejít do údolí. Vzhledem tomu, že budeme mít s sebou tenký letní spacák, je možné že jeden den ze začátku, kdy je pokrytí chaty menší, přespíme někde v salaši bez zázemí.

10. den

Náš trek zakončíme v sedle Shipka u stejnojmenného památníku, kde hřeben křižuje cesta. A jak už to na balkáně bývá, ten památník není nejmenší stavba a dobrou část dne ji uvidíme před sebou :) Pokud zbyde čas můžeme zajet i na brutalistický památník Buzludža, které je jen pár km od konce našeho treku. Plán na tento den je jinak jasný. Dojedeme ze sedla do města Kazanlak, kde sedneme na vláček, který nás doveze až do hlavního města Sofie. Zde se ubytujeme a oslavíme konec našeho přechodu.

11. den

Brzký ranní odlet domů ze Sofie do Bratislavy. 

ukázat další dny

Tvůj průvodceFilip Vítek

Otec
storyteller
kamarád
tahoun skupiny

Filip je nedílnou součástí Expedition Clubu už řadu let. Společně jsme zažili výstup na Gasherbrum II (8035m), vylezli na Muztagh Atta (7556m), přešli zamrzlé jezero Khovsgol v Mongolsku, absolvovali šílenou jízdu autem přes mauritánskou poušť nebo prošli krajinou ledních medvědů na Špicberkách. 

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, naftu, dálniční poplatky + všechny náklady s tím spojené. Cestou tam.
  • 7x ubytování na horské chatě + v Sofii před odletem.
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letenku zpět (nyní cca 2000 Kč i s batohem)
  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.