9. 9. - 19. 9. 2021
12 490
více
9. 9. - 19. 9. 2021
Již proběhlo

Moldavsko a Ukrajina

Chceme ochutnat místní víno a koňak, dát si čorbu a musaku a omrknout oficiálně neexistující stát s oficiálně neexistující měnou – Podněstří.

Expedice #284
11 dnů9. 9. - 19. 9. 2021
ČeskoUkrajina, Moldavsko
8Účastníků
Náročnost
2 z 5

Moldavsko – stát, který je v Evropě a skoro nikdo tam nejezdí, takže Bosna nebo Ukrajina jsou oproti Moldavsku narvané turisty. Už to zní jako pozvánka pro Expedition Club :-) Chceme ochutnat místní víno a koňak, dát si čorbu a musaku a omrknout oficiálně neexistující stát s oficiálně neexistující měnou – Podněstří. A taky – protože bude krásně teplo, projdeme sluncem zalité ulice ukrajinské Oděsy a užijeme si koupání v Černém moři. Super euro-východní road trip ozdobíme návštěvou raketové základy v Permovajsku, kde sovětský svaz skladoval své jaderné zbraně. A protože jsme Expediční klub, tak taky zdoláme nejvyšší horu Ukrajiny (Hoverla - 2061 m n. m.) v Rumunsku se projedeme po Transfagaraš highway, podle mnohých nejmalebnější silnici světa.  Prozkoumáme nejdelší katakomby na světě v Oděse, Okoupeme se v Černém moři, projedeme se na disko lodi na Dněstru a zajdeme do výrobny koňaku a kaviáru v Podněstří  :-) A to už stojí za to, ne?

2
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Víza a režim vstupu

K pobytu na území Ukrajiny, Moldavska i Podněstří je třeba platný cestovní pas o platnosti minimálně 6 měsíců po opuštění země.


Doprava

Cestovat budeme, jak už je pro nás typické, v menší skupince lidí. Dopravíme se po vlastní ose do cíle naší cesty pomocí automobilové přepravy, konkrétně pomocí našeho devítimístného expedičního vozu, který vyniká spolehlivostí a lze ho použít i mimo asfaltový povrch silnic. A to vězte, že tak hrozné cesty jako budou v Oděském rajonu na Ukrajině, jste v životě neviděli :-) Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z vašich řad. Více se o autu, kterým pojedeme dozvíš ZDE.

Ubytování

Spát budeme 6x vevnitř a 2 x venku ve stanu a 1x na pláži. Přespíme v hlavním městě Moldavska Kišiněvu, hlavním městě Podněstří Tiraspolu, v Oděse i na luxusní pláži u Černého moře :-)


Stravování

Pokud jste ještě neochutnali skvělou ukrajinskou/moldavskou kuchyni, neměli byste si tento zážitek nechat ujít. Cestou se budeme zastavovat na jídlo v místních restauracích. S radostí se také družíme s místními, kteří nám za zlomek ceny ochotně uvaří výborné domácí jídlo. Jídlo není v režii organizátorů a je na každém účastníkovi, jak si jej zajistí. Během cesty není problém zastavit na žádost v obchodech. Jinak si budeme vařit na plynových vařičích, které si vezmeme z domu, ale po zkušenosti z minulých výprav je to skoro hřích nejíst pořád v putykách. Je tam levně a vaří skvěle :-)


Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat jak ve městě, tak v horách. Vezměte si proto s sebou normální oblečení, ale i oblečení na hory. Seznam doporučené výbavy najdeš v tomto checklistu. Důležité části výbavy Ti případně zdůrazní průvodce. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš na Expedičním eshopu ZDE. Stejně tak, pokud se ti líbí naše filosofie, můžeš nás reprezentovat na horách i jinde :) Připravili jsme pro tebe v eshopu pár expedičních vychytávek, které by se ti mohly na výpravě hodit.


Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

1. den: Odjezd večer z Brna – SR – UA. Odjezd cca ve 22:00 z naší Klubovny v Brně. Možnost jet přes Ostravu nebo vyjíždět z Ostravy.

2. den: Příjezd do Užhorodu a Seredně, ochutnáme trošku místního vína a pak nás čeká cesta pod Hoverlu – po cestě koupačka v Solotvyně – Mrtvé moře východu. Nocleh pod vrcholkem Hoverly v horské chatě.

3. den: Brzy ráno výstup na Hoverlu (2061 m n. m.) – nejvyšší hora Ukrajiny. Přejezd do Černovic, sympatického města s krásným univerzitním kampusem (UNESCO). Pak přejezd do Moldavska. Příjezd pozdě v noci. Nocleh ve městě Soroca u kláštera v stanu.

4. den: Ráno projdeme pevnost v Soroce. Potom vstříc nejvyšší hoře Moldavska Dealul Balanesti (430 m). Je to alespoň dobrá záminka podívat se na moldavský venkov. Po úspěšném zdolání hory přejedeme ke starobylému klášteru Orhei Vechi vytesanému ve skále. Uděláme si krátkou procházku kolem meandrů řeky Raut a najíme se v pěkné vesničce Butuceni. Pak přejedeme do Orhei – procházka ke klášteru a prozkoumání jeskyň pod ním. Potom přesuneme se do Kišiněva – procházka centrem k jezeru a svítícím fontánám – návštěva putyky a nocleh. Spánek v apartmánu.

5. den: Moldavsko – Dopolední prohlídka Kišiněva – Stefan cel Mare park, katedrála, parlament, muzeum historie, vodárenská věž atd. Odpoledne přejezd do Podněstří a jeho hlavního města Tiraspol. Cestou se zastavím na pevnost v Benderu a v Kickani a zkusíme vylézt na 60m vysokou věž. Spaní v domečku na pláži u řeky Dněstr. Večer se projdeme městem po hlavní třídě. Projížďka na disko lodi 8-) Spánek v domě u řeky.

6. den: Ráno si uděláme společnou snídani a okoupeme se v Dněstru. Podíváme ještě do města a zajedeme do výrobny koňaku Kvint, prohlídka závodu. Nakoukneme do továrny na kaviár, do podniku Akvatir, kde chovají velké jesetery, a ochutnáme tu ten nejčerstvější kaviár. Večer přejezd na sever do Pervomajsku. Old school sovětského města. Spaní v lokálním bytě.

7. den: Návštěva raketové základy v Permovajsku, kde sovětský svaz skladoval své jaderné zbraně. Koukni na VIDEO. Na místě strávíme 3 hodinky. Opoledne přejedeme do Odessy. Projdeme si část centra - Potěmkinovy schody, přístav, dům opery atd. Večerní život v Odesse. Spaní v soukromém bytě.

8. den: Dopoledne ještě skočíme ke katedrále a pak pojedeme do Oděských katakomb. Prolezeme asi 4 km tunelé pod městem! Super zážitek. Pak skočíme na rynek a koupíme si jesetera. Přejezd 150km pod Oděsu na krásnou pláž u Černého moře. Koupání a grilování jesetera při západu slunce. Spaní na pláži ve stanu

9. den: Ranní koupačka v Černém moři a odjezd do Transylvánie kolem Delty Dunaje. Nocleh pod nástupem na transfagaraš ve stanu.

10. den: Brzy ráno vyjedeme po legendární cestě Transfagaraš do sedla Balea Lac. Odtud si vyšlápneme buď na horu Negoiu 2535m nebo Vânătoarea lui Buteanu 2507m . Nocleh v Sibiu v apartmánu a závěrečná družba :-)

11. den: Ráno snídaně v centru krásného města Sibiu. Pak se pojedeme podívat do areálu Alba Lulia nebo na hrad Korvín. Jak už to bývá, poslední den bývá věnován často na cestu domů - do ČR. Návrat před půlnocí :-) Návrat možný přes Ostravu

ukázat další dny

Tvůj průvodceExpe Tým

Skvělá parta
Odpovědnost
Profesionalita
Komunita

Zatím není jasné, kdo z našich průvodců tuhle akci pojede. Jedno však jisté je - budeš v dobrých rukou! Ať už to bude Martin, Tom, Ondra, Víťa nebo kdokoliv jiný, jsme zkušení průvodci, kteří mají za sebou celou řadu kurzů. Za každého z nás dáme ruku do ohně!

Detail průvodce
Martin Ksandr

Garant výpravy

Martin Ksandr

Co je v ceně

  • Pronájem devítimístného expedičního auta, naftu, dálniční poplatky + všechny náklady s tím spojené
  • Veškeré ubytování dle programu
  • Vstupní poplatky do Podněstří, zajištění vstupu.
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Mapové podklady jak v tištěné, tak elektronické formě
  • Úplatky :-)
  • Práci mou a mých kolegů
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, vařič atp.)
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Jídlo
  • Individuální pojištění
  • Jakékoli případné vstupy 

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Jak je to s řízením?

Řidičem bude po většinu času průvodce, ale kvůli bezpečnosti se po předchozí dohodě na dálnici vystřídá se zkušeným řidičem z Vašich řad. Ti kdo sedí na předních sedadlech nikdy nespí a mají za úkol konverzovat s řidičem a udržovat jej bdělého.

Ještě váháš?