7. 11. - 24. 11. 2024
29 290
letenka cca 20000 Kč
více
7. 11. - 24. 11. 2024

Dračí hory - JAR

Osmidenní trek dračími horami. Bez lidí, bez značek, bez vyšlapaných cest, zato s pořádným batohem.

Expedice #1142
18 dnů7. 11. - 24. 11. 2024
Česko, AfrikaJAR, Lesotho, Svazijsko
9Účastníků
Náročnost
4 z 5

Vždycky jsi chtěl do Afriky, ale nemohl ses rozhodnout kam? Tak už nehledej, JAR má totiž všechno! Nespoutané Dračí hory, safari s velkou pětkou v NP Kruger, nejvyšší vodopád na světě i nesmírně zajímavou historii. Krátce nahlédneme i do Lesotha a Svazijska, dvou malých vnitrozemských států. Naším hlavním cílem bude ovšem přejít většinu Dragensberg Grand Travers, jednoho z nejhezčích treků na světě.


Neuvidíme jenom hory. Půjčíme si dvě auta a po (snad) úspěšném přechodu Dračích hor zamíříme do Svazijska a Krugerova národního parku. Hory vyměníme za savanu a pokud budeme mít štěstí, uvidíme i tzv. velkou pětku - lva, levharta, slona, nosorožce a buvola. Prostě ty zvířata, na které se normálně chodíme koukat jen do ZOO.

Dragensberg Grand Traverse

Nespoutaná příroda, kilometrové kaňony, průměrná výška 3000 m n.m., žádné značení, občas ani žádná cesta, časté mlhy, ale i nádherné západy slunce. Do toho kromě pár nejprofláklejších míst, taky minimum lidí. A to vše zakončeno u nejvyššího vodopádu na světě, Tugela Falls. Nejen proto je DGT mezi dálkovými trekaři legendou. Trek vede skoro celý po hranicích Jihoafrické republiky a Lesotha. Zatímco na jihoafrickou stranu padají strmé svahy, do Lesotha většinou vedou mírná údolí. Trek vede přes nejvyšší hory obou států (Thabana Ntlenyana, 3482 m n.n. pro Lesotho a Mafadi, 3451 m n.m. pro JAR), začíná u nejvyšších vodopádů na světě Tugela Falls a nemá přesně vytyčenou trasu. Ačkoliv rekordní přeběh netrval ani dva dny, většinou se trek chodí osm až čtrnáct dní, a i tak to dělá okolo 20 km denně. My půjdeme jeho valnou většinu, na kterou si vyhradíme 9 dní. Ušetříme si poslední "nezáživný" den a trasu si o 30 km zkrátíme. I tak to bude náročný podnik, pro který bys už měl mít něco nachozeno. Jedna z možných tras vypadá třeba takhle

4
5
Výsadkář
Náročnost
Tahle akce je jen pro zkušené horaly
Myslíš, že na tom s fyzičkou nejsi špatně a dokážeš se kousnout? Tyto výpravy jsou pro lidi, kteří pravidelně sportují a jsou ve formě. Za osm dní ujdeme okolo 170 km a 7000 výškových metrů. Musíš zvládnout ujít denně 20 km s převýšením až 1 000m a patnáctikilovým batohem na zádech. Pro účast na této akci už potřebuješ prokázat své zkušenosti. Většinu trasy se budeme pohybovat výšce okolo 3000 m n.m.. Často nás sice zaskočí absence značení či chybějící stezka, ale obecně terén není náročný. Žádně technické pasáže nás nečekají kromě pár žebříků na konci.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

V JAR není bezpečnostní situace ideální. Chudoba, sociální nerovnosti a dědictví ve formě apartheidu nechala hluboké šrámy na místní společnosti. Bezpečnostní situace je horší především ve městech, kde se běžně objevuje pouliční kriminalita a výjimečně i přepadení. Ve městech se ale budeme zdržovat jen minimálně a budeme dodržovat základní bezpečnostní opatření. Nechodit po setmění sám ven, nenosit viditelně cennosti či necestovat v noci MHD je samozřejmost. Na horách je bezpečnost v pořádku. V minulosti se sice objevovaly izolované incidenty (vykradení stanů), ale s velikostí naší skupiny se nemusíme ničeho obávat. Průvodce s sebou bude mít pro jistotu krabičku cigaret, čímž bude uplácet místní bači. 

Víza a režim vstupu

JAR, Lesotho i Svazijsko umožňují občanům ČR bezvízový vstup (pozor, neplatí pro Slováky!). Je nutno mít pas s platností 6 měsíců po skončení výpravy. Pokud jsi před výpravou navštívili nějakou krajinu s výskytem žluté zimnice, je nutno být na ni očkovaný, v tom případě je toto očkování povinné. Také ti doporučujeme obstarat si očkování proti žloutence typu A a B a břišnímu tyfu. Zdraví máš jenom jedno! Bližší informace o očkování najdeš ZDE.

Doprava

Doprava letecky. Letenky nejsou v ceně. Preferujeme společný odlet i přílet, tudíž letenky koupíme po předchozí domluvě na stejný termín. Cena letenek do Johannesburgu se pohybuje kolem 20 000 Kč. Po celou dobu výpravy budeme mít zapůjčené dvě spolehlivá auta. Cesty v JAR i v Krugerově NP jsou vyasfaltované, takže nemusíme mít offroady. Mezi nástupním a koncovým místem treku v JAR se budeme pohybovat domluveným taxíkem. 

Ubytování

V Dračích horách budeme 7 nocí spát ve stanu ve volné přírodě. V NP Krugeru budeme spát dvě noci ve stanu v oficiálních kempech. Zbytek nocí strávíme v hotelech/hostelech. Očekávej spíše jednodušší typ ubytování, ale občas si dopřejeme třeba i bazén. Stany tedy s sebou. Předem se domluvíme, kdo je vezme, ať jich netaháme zbytečně moc. Samozřejmostí je dobrý spacák a karimatka.

Stravování

V rámci výpravy není zajištěno občerstvení a stravování, je ponecháno individuálně na každém účastníkovi. Jídlo na hory doporučuji převážně přivézt z Česka, na místě už jen koupit méně trvanlivé potraviny. Po konci treku si budeme určitě dopřávat místní kuchyni. Cena jídel je obvykle nebo mírně nižší než v ČR.

Vybavení a půjčovna

Na tuto výpravu potřebuješ standardní výbavu na hory a do města. Plynovou bombu a vařič seženeme na místě. Seznam doporučené výbavy najdeš v checklistu. Důležité části výbavy ti případně zdůrazní průvodce. Během treku si můžeš nechat nepotřebné věci v kufru auta, tzn nemusíš vše tahat s sebou. Pokud ti něco z výbavy chybí, můžeš si ji půjčit u nás. Půjčovnu najdeš na našem webu ZDE.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny.

1. den

Odlet z ČR do JAR z Prahy či Vídně. Kdo bude chtít a je fanoušek aviatiky, má možnost se do JAR proletět legendárním B747.

2. den

Přiletíme v dopoledních hodinách, zapůjčíme si auta a přesuneme se do centra Johannesburgu. Dokoupíme nutné zásoby, hlavně plynové bomby, a zbytek dne strávíme prohlídkou města a ochutnáváním místní kuchyně. Spaní v hotelu v centru.

3. den

Ráno vyrazíme k Sentinel Car Parku. Odsud se normálně vyráží na Dragensberg Grand Traverse, my tu ale jen necháme auta a pojedeme taxíkem na druhou stranu hor pod tzv. Sani Pass. Přespíme v ubytování, které bude na dlouhou dobu poslední pod střechou.

4. - 12. den

Přechod Dračích hor. Čeká nás cca 190 km, máme na to 9 dní, vychází to tedy zhruba průměrně na 21 km/den. Převýšení není nijak závratné, okolo 1000m na den. Vzhledem tomu, že tyto denní dávky půjdeme 9 dní po sobě, považujeme trek za opravdu náročný. Další věc, která zvyšuje náročnost, je nemožnost doplnění zásob. Vody je ale všude dost.


Začneme brzy ráno pod Sani passem a celý první den budeme stoupat na hřebeny Dragensbergu. Na závěr dne překročíme hranice Lesotha a utáboříme se kousek od Sani passu už ve výšce skoro 3000 m n. m. Hned druhý den nás čeká Thabana Ntlenyana (3482 m n.m.), nejvyšší hora celého pohoří. Z hřebenů sestoupíme do údolí a naším dalším cílem bude hora Giant's Castle (3315 m n. m.). Po hřebenech budeme pokračovat dál přes spoustu pojmenovaných i bezejmenných vrcholů. Za zmínku ale stojí třeba Mafadi (3450 m nm., nejvyšší hora JAR) nebo Champagne Castle (3377 m n.m.). Jakmile dojdeme ke Cathedral Peaku (3005 m n.m.), už to máme skoro v kapse, tady totiž začíná mnohem chozenější část treku na severu pohoří.  Pořád ještě neopustíme hranici JAR a Lesotho, ale v dálce už pomalu uvidíme Mont-aux-Sources (3282 m n.m.), náš poslední vrchol. Z něj už to bude jenom z kopce a nás trek zakončíme u nejvyššího vodopádu na světě - Tugela Falls. Poslední den večer se přesuneme na hotel, kde si všichni dáme, to po čem toužíme nejvíc. Někdo sprchu, někdo pivo, někdo pivo ve sprše. 

13. den

Ráno se půjdeme podívat znovu na Tugela Falls, tentokráte zespodu. Potom vyrazíme na dlouhou cestu do Svazijska, dalšího státu na naší cestě. Cestou se stavíme určitě stavíme někde na dobrý oběd. Večer se krátce podíváme, jak se žije v hlavním městě Svazijska - Mbabane. Spánek v hotelu.

14. den

Abychom ze Svazijska taky něco měli, skočíme se podívat na jednu z místních atrakcí - skálu Sibebe, často přirovnávanou k Uluru v Austrálii. Narozdíl od Austrálie tu ale nejsou skoro žádní turisté. Po obědě zamíříme zpět do JAR, do naší finální destinace - Krugerova národního parku. Spaní v kempu v NP.

15. den

Celý den budeme pomalu projíždět NP Kruger. Na většině cest je rychlost limitována na 50 km/h. Uvidíme nespočet zvířat, pokud budeme mít štěstí, tak i takzvanou Big5 - lev, slon, nosorožec, levhart a buvol. Z bezpečnostních důvodů je pochopitelně zakázáno opouštět auto mimo vyznačená místa. Spánek opět v kempu v NP.

16. den

Ráno si přivstaneme, abychom stihli pozorovat zvířata ještě za rozbřesku - to jsou nejvíc aktivní. Pak už opustíme NP a zamířeme ke kaňonu řeky Blyde. Dáme si krátký trek v kaňonu. Spánek na hotelu cestou do Johannesburgu.

17. den

Ráno se posbíráme a vyrazíme zpět do Johannesburgu. Poslední společný den, nakoupíme suvenýry, dáme poslední jídlo a podle času letů pojedeme buď rovnou večer na letiště nebo ještě přespíme na hotelu a na letiště dorazíme další den ráno.  Odlet domů do ČR.

18. den

Přílet do ČR/Vídně.
ukázat další dny

Tvůj průvodceHonza Bořil

Orienťák
stopař
lyžař
běžec

Honza je orienťák. To znamená, že se s ním určitě v horách neztratíš, i kdyby vypadly všechny internety a satelity světa. Práce s mapou a buzolou je jeho denním chlebem a kromě toho miluje stopování a divoký východ (zejména Balkán a postsovětské země).

Detail průvodce
Honza Bořil

Garant výpravy

Honza Bořil

Co je v ceně

  • Zapůjčení dvou aut po celou dobu výpravy. Pohonné hmoty a všechny další náklady s tím spojené (dálničních poplatků, vstupních poplatků do Svazijska atp.)
  • Zbylá doprava na místě. Transport na začátek treku Dračích horách.
  • Veškeré ubytování dle programu
  • Poplatek za vstup a případnou záchranu v Dračích horách
  • Zajištění průvodcovských služeb včetně příspěvků na kurzy průvodcům
  • Individuální konzultace ohledně výbavy
  • Společné vybavení (expediční lékárnička, vaření, mapy atp.)
  • Satelitní zařízení Garmin In Reach Explorer +
  • Pojištění proti úpadku
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Letecká doprava
  • Poplatek za vstup do Krugerova NP (cca 1800 Kč)
  • Jídlo a Individuální pojištění
  • Případné vstupy do památek

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?