30. 8. - 12. 9. 2024
39 990
letenka cca 22000 Kč
více
30. 8. - 12. 9. 2024

Turkmenistán

Nedostupná pouštní země plná kontrastů, bizarních výjevů a rekordů. Zkrátka pořádný zářez, pro pravého cestovatele

Expedice #1066
14 dnů30. 8. - 12. 9. 2024
AsieTurkmenistán
9Účastníků
Náročnost
2 z 5

Megalomanské stavby, zlaté sochy a luxus v kontrastu s nehostinnou pouští, hořící bránou do pekel a chudobou lidí žijících v horách. Zvu tě do Turkmenistánu! Do všech "stánů" světa se dá dostat jednodušeji, než sem. Turkmenistán si právem drží přední příčky na žebříčku nejuzavřenějších zemí světa. Pokud už sem někdo zavítá, nejčastěji zemi prosviští během pěti dní, které povoluje tranzitní vízum. My si díky turistickému vízu užijeme celých dvanáct dní v téhle jinak nedostupné zemi plné kontrastů a bizarních výjevů.  

Nej, nej, nej

Navštívíme hlavní město Ashgabat, které se pyšní hned několika nej (ať jsou jakkoliv absurdní). Je tu největší koncentrace budov obložených bílým mramorem, nejvíc fontánových bazénů a taky největší indoorové ruské kolo na světě. Přidej spoustu zlatých soch, jeden z největších ručně tkaných koberců světa a palác prezidenta, jehož koníčkem je (nečekaně) sbírání rekordů do Guinessovy knihy. Z města se vypravíme do horských vesnic, kde zakusíme, jak vypadá život místních lidí v drsném podnebí. Nočními vlaky a auty se podíváme do kaňonu Yangykala, měsíční krajiny, která připomíná Grand Canyon. V horách se projdeme po stopách dinosaurů v místě, kde je největší koncentrace dinosauřích stop na světě - jsou jich tu přes tři tisíce! Vykoupeme se v podzemním léčivém prameni, navštívíme Konye-Urgench, jedno z nejvýznamějších středověkých měst na Hedvábné stezce a seznámíme se s pokladem Turkmenů - achaltekinským koněm, který vyniká svou skromností, odolností a především neuvěřitelně zářivou srstí. Navštívíme Mary, další z proslulých měst Hedvábné stezky, ve kterém se nachází (to bys neuhodl) největší jurta na světě. V podobné, i když o dost menší jurtě, po cestě určitě přespíme. Nehostinnou pouští se vydáme i k největšímu lákadlu Turkmenistánu, hořící díře do pekel, u které si uděláme barbecue a možná nad ní opečeme i pár maršmelounů.

2
5
Turista
Náročnost
Jednodenní túry a lehké výlety
Tato akce je pro lidi, kteří mají rádi pohyb, ale nechtějí se tahat s těžkým batohem a touží si spíš vychutnat okolí. Pokud nemáš problém vyjít na lehko na kopec, srovnatelný s Lysou horou v Beskydech, máš vyhráno.
zobrazit více
Přehled náročností

Bezpečnost

Po celou dobu s námi bude místní guide a starat se o nás bude místní agentura, jejíž zajištění je tu povinné, bez agentury se sem na takto dlouhou dobu dostat nelze. Není tedy třeba mít obavy, cesta bude zcela bezpečná. Po cestu se doporučuje základní cestovatelské očkování proti žloutence a břišnímu tyfu. Turkmenistán má stále ještě zavedenou povinnost PCR testu. Opatření se pravděpodobně ještě změní, měj ale pro všechny případy platné očkování proti COVIDu. Na letišti budeme muset možná podstoupit test, řídit se budeme aktuálními podmínkami vstupu.

Víza a režim vstupu

Pro vstup je nutný zvací dopis. Vízum získáme na letišti, přijde tě na cca 100 dolarů. Pro cestu je nutný cestovní pas s platností alespoň 6 měsíců po návratu. Vše potřebné pro vstup pro nás zařídí místní agentura. 

Doprava

Dopravovat se budeme letecky s přestupem v Istanbulu. Z Vídně vychází přímá letenka do Ashgabatu na cca 21 000 Kč (k 16. 1. 2024). Na místě nás pak čekají přesuny terénními auty, maršrutkami a nočními vlaky, díky kterým ušetříme čas na dlouhých přejezdech. 

Ubytování

Spát budeš vždy v pohodlí pod střechou, či ve stanu. Podle programu budeme ubytovaní v hotelích, jurtách i turistických lodžích či u místních. 

Stravování

Stravování bude částečně zajištěno, několik snídaní budeme mít v hotelích, jednu večeři u kráteru Darvaza pojmeme piknikově. Ostatní jídla budeme řešit v místních restauracích a obchodech. Bylo by škoda nevyzkoušet všechny místní speciality, s sebou si tedy nic brát nemusíš, max nějaké tyčinky a svačinu na cestu. 

Vybavení a půjčovna

Budeme se pohybovat ve městech, v poušti i v přírodních rezervacích. Hodit se proto bude pohodlné oblečení a boty pro cestování, není však třeba nic do extrémních podmínek. Důležité části výbavy ti zdůrazní průvodce. Pokud ti něco chybí, můžeš si to půjčit u nás - půjčovnu najdeš ZDE.

Co cestou uvidíš?

Plán akce je pouze orientační, je ovlivňován počasím, osudem a přáním samotné skupiny. Program se podle aktuálních podmínek v zemi může lehce změnit, s místní agenturou ale budeme program upravovat tak, abychom z našich bodů zájmu viděli maximum :) 

1. den

Odlet z Vídně/Prahy přes Istanbul.

2. den

Přílet do Ashgabatu. Dopoledne si necháme na vstupní formality a snídani, zbytek dne věnujeme průzkumu hlavního města. Navštívíme třeba Monument nezávislosti, ruský bazaar, národní muzeum nebo velkou mešitu. Pak se přesuneme na nádraží, kde chytíme noční vlak. 

3. den

Po noci ve vlaku nám určitě vyhládne, zajdeme na snídani a pak přejedeme do Konye-Urgench nedaleko hranic s Uzbekistánem. Oblast je v UNESCO a nachází se zde množství památek. Po obědě přejdeme k asi nejikoničtějšímu místu Turkmenistánu, hořící jámě v zemi, které se přezdívá Brána do pekel. Večer strávíme touhle netradiční podívanou, na večeři si uděláme barbecue. Přespíme v okolí. 

4. den

Po snídani vyrazíme zpět do Ashgabatu, cestou zkusíme navštívit farmu, kde šlechtí slavné Achaltekinské koně, chloubu tohoto národa. V podvečer ještě navštívíme podzemní jezero Kow-Ata, v jehož léčivých termálních pramenech se můžeme krátce vykoupat. Přenocujeme ve vesnici Nokhur.

5.- 6. den

Ráno nás čeká dlouhý přejezd pouští, vydáme se ke kaňonu Yangykala, který připomíná americký Grand Canyon. V okolí si zkusíme dát lehký jednodenní trek, ať si taky trochu protáhneme nohy.

7. den

Vydáme se zpět do Ashgabatu,  cestou ještě navštívíme vykopávky v Nise, které jsou rovněž v UNESCO. 

8. den

Po snídani se vydáme do města Mary, kde se mimochodem nachází největší jurta na světě. Navštívíme staré město Merv (UNESCO). Přespíme v hotelu. 

9. den

Po snídani si rozšíříme informace o oblasti v místním muzeu historie, pak přejedeme do města Margush, kde se nachází nejstarší osídlené teritorium v Turkmenistánu a zavítáme do místní nekropole. Po večeři se přesuneme na nádraží a noc strávíme v nočním vlaku. 

10.-11. den

Dva dny strávíme v hornaté oblasti na jihovýchodě Turkmenistánu. Vydáme se na Dinosaur plateau, vápencovou plošinu se stopami dinosaurů, zajdeme se podívat na vodopád Umbar, do soutěsky Kirk Kiz a další. Prostě si užijeme dva dny trochou aktivnějšího pohybu v přírodě. 

12 den

Tenhle den bude přesunový, vydáme se na dlouhou cestu zpět do hlavního města, noc opět strávíme ve vlaku. 

13. den

Brzy ráno přijedeme do Ashgabatu, zajdeme na snídani a ještě budeme mít celý den na průzkum města. Můžeme třeba zajít na nějvětší indoorové ruské kolo světa, nebo do muzea koberců. Nezapomeneme ani nakoupit suvenýry pro naše milé. Pozdě večer se vydáme na letiště a vyrazíme domů.

14. den

Přílet do Vídně/Prahy v ranních hodinách.

ukázat další dny

Tvůj průvodceMartina Podhůrská

Novinářka
fotografka
hledačka pokladů
milovnice pizzy

Marťa má slabost pro pouště, hory a pizzu. Baví ji cizí jazyky a roadtripy, často kouká na svět skrz foťák, s radostí vstává na východy slunce a snad není země, kam by ji to nelákalo. Vždycky říkala, že až vyroste, bude jako dobrodruh Nathan Drake.

Detail průvodce
Tom Cimr

Garant výpravy

Tom Cimr

Co je v ceně

  • Služby místního anglicky mluvícího průvodce po celou dobu a služby místní agentury
  • Zvací dopis, registrační poplatek, permit 
  • ubytování v hotelích, jurtách a turistické lodži
  • Přesuny vlaky
  • Průvodce Expedition Clubu
  • Pronájem aut s řidičem
  • 4x snídaně v hotelích a turistické lodži, barbecue u kráteru Darvaza
  • Pojištění proti úpadku CK
  • DPH dle zvláštního režimu

Co není v ceně

  • Poplatek za vízum a migrační poplatek cca 110 USD
  • Spropitné pro místního průvodce/řidiče
  • Jídlo
  • Pojištění
  • Letenky (cca 21000 Kč na trase Vídeň - Istanbul - Ashgabat)

Nejčastější otázky / FAQ

Legislativa

Jedná se o společný zájezd členů spolku Expedition Club International z.s., která je zajištěna podle platné legislativy cestovní kanceláří Expediční klub s.r.o , jež má platnou koncesi i pojištění proti úpadku u pojišťovny UNIQA ZDE. Jedná se o zájezd dle zákona č. 89/2012 Sb., část 4., HLAVA II., Díl 6. Na tuto výpravu je aplikován zvláštní režim DPH.

Přihláška

Po podání přihlášky Ti přijde obratem email "potvrzení o přijetí přihlášky".  Následně Tě osobně kontaktuje průvodce, který s tebou probere detaily výpravy, až poté Ti finálně schválí přihlášku.

Platba

Po schválení přihlášky průvodcem Ti přijde email o schválení přihlášky a budeme po Tobě požadovat zálohu, která činí 50% ceny výpravy. Doplatek po Tobě budeme chtít 47 či 37 dní před začátkem výpravy, dle typu výpravy. K oběma platbám Tě vyzveme emailem. Více v Části 4. smluvních podmínek.


Určitě není problém vystavit fakturu na zájezd dříve, přímo na tvého zaměstnavatele (např. proplacení z FKSP či jiné zaměstnanecké benefity).

Letenky

Letenky kupujeme ideálně až ve chvíli, kdy je výprava plná. Standardně to bývá 3 měsíce před začátkem výpravy. Dle podmínek se to může lehce lišit. Aktivně se Ti ozveme emailem, že je čas koupit letenky a do té doby na letenky nemusíš myslet. V emailu bude detailní popis vhodné letenky pro výpravou a způsob jak si ji pořídit. Letenky zařizujeme ve spolupráci s našimi kamarády se Zaletsi.cz, takže pokud nechceš nic řešit, vše zařídí za Tebe. Pokud jsi ovšem zvyklý/á si letenky kupovat sám/a, můžeš si je koupit sám/a.

Ještě váháš?