Reference

Josef Vašata

Silvestr pod sněhem v Bosně - Sutjeska - PLNO, průvodce: Petr Uhmann

Průvodce Petra hodnotím celkově velmi pozitivně. Je to komunikativní sympaťák, který dokáže řešit jakékoliv situace a dokáže se o nich pobavit a dává prostor i ostatním. Byl to člověk, který měl naší důvěru a nebyl žádný problém po celou dobu naší expedice. Dále mám velké plus k tomu, jak dokáže rychle přijmout změny nebo vymyslet i náhradní plán v případě nečekané situace.

Líbila se mi celková uvolněnost a pohodovost, nic není přesně dané a nemusí se hnát za nějakým plánem. Samozřejmě i výběr místa Sutjeska a celkově Bosna je super nápad. Příroda x počasí x výběr lokality - tohle byla prostě bomba, nikdy jsem se nějak nestresoval. Průvodce nás vzal jak na zajímavá místa k vidění, tak i do restaurací, kde to bylo levné a jídlo perfektní. Hodně se mi líbil první apartmán.

Poprvé jsem jel někam s Expedičním klubem. Zážitek to byl opravdu intenzivní :-), i když jsem si říkal, že příště chci do tepla, tohle mě prostě bavilo. Není to opravdu pro každého, jelikož se tam o vás nikdo nepostará, a tak to prostě má být. Ano, pomáhali jsme si, ale nikdo tě nebude vodit za ručičku, přeci jen je to expedice. Díky tomuto člověk pozná nejenom jiné kraje, ale i další zóny uvnitř své hlavy, kam by se sám třeba ani nevydal. Celkově to hodnotím velmi pozitivně. Díky.

Alžběta Davidová

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Extrémně vydařená akce, která předčila očekávání. Oslava nového roku v rytmu balkánské hudby se senzačními lidmi - 2 výpravy (18 lidí), které si během 2 dní náramně pohodově sedly a vznikla nová přátelství. Hudba, karaoke, čaj 19, sněžnice, výhledy, azurové počasí, místní lahůdky, historie Sarajeva, deskovky, hluboké diskuze i odlehčené vtípky... nic nechybělo :)

Petra hodnotím na jedničku a zasloužil by si zlatého bludišťáka za výdrž a pozitivní náladu, kterou ve skupině rozhodně udržoval. Díky Petře a Evi za nejlepší Silvestrovskou akci. Petr měl vždy připravený plán, uměl si poradit s autem a postaral se o všechny členy, bez rozdílu. Díky moc!

 

Zuzana Kubalová

Nejvyšší balkánské vrcholy - PLNO, průvodce: Jan Žert

Akce měla výborně rozvržený plán. Průvodce (Honzík) je pohodář, bavič a hlavně na svém místě . Profesionální přístup, vzniklé mini zádrhely zvládl rychle, s úsměvem a klidnou hlavou vyřešit. Klobouk dolů za řízení auta během celé akce a ještě do toho vše organizovat. Velké plus za informovanost ohledně míst, které jsme navštívili (a nebylo jich málo za těch 12 dní), ať už historická tak i aktuální fakta. Byla jsem s vámi na 2 akcích a prozatím jsem nadšená, takže jen tak dál. :)

Tomáš Gábor

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Parádní mix turistiky v horách a prozkoumávání kultury a historie Bosny. A taky skvělá parta lidí.

Petr je skvělý průvodce, oceňuji jeho osobní přístup. Vždy se s námi domluvil na programu dne a když zrovna nebylo úplně pěkné počasí, měl v záloze náhradní program. Celou dobu se o nás vzorně staral. Dík!

Marie Daňková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Pochválila bych celou naši partičku. I když jsem byla ve skupině nejstarší, cítila jsem se s nimi moc dobře. Velká podpora a ochota pomoci a poradit. Moc se mi také líbil program, který byl pro nás připraven.

Martina byla skvělá. Uměla všechny podpořit, podržet a rozesmát ve správnou chvíli.Byla trpělivá ,společenská, stále v dobré náladě. Velice ochotná kdykoliv poradit a starostlivá. Uměla bezvadně propojit kolektiv. Měla neuvěřitelnou zásobu veselých historek. Velice ji děkuji za úžasnou podporu při výstupu na Maglič a pak samozřejmě i na cestě dolů. 

Pája Tefelnerová

Černá Hora - Sutjeska, Bioč a Durmitor - PLNO, průvodce: Martin Ksandr

Martin je profík každým coulem a je to znát od začátku do konce - komunikace s námi, příprava akce, její samotný průběh. Celkově je mi velmi sympatická filozofie výprav, za kterou stojí. Bylo prima poznat jejího nositele.

Díky za fajn seznámení s Černou Horou, a zase někdy na viděnou na Vašich výpravách! :)

Natália Gachallová

Nejvyšší balkánské vrcholy, průvodce: Eva Mariánková

Super parta a průvodce. Líbilo se mi střídání dnů v horách s odpočinkovějšími dny na přesuny a památky/kulturu. Program byl nabitý, ale v případě potřeby i dost flexibilní na to, aby se všichni cítili v pohodě.  Nemůžu vytknout zhola nic.

Evka byla naprosto skvělý průvodce, na kterého byl spoleh, vše klapalo skvěle, každý problém vyřešila s grácií a nepokazila žádnou srandu. Organizace na jedničku a i lidsky jsme si, myslím, dost sedli.

Díky moc, Evi! Bylo to super!

 

Tadeáš Západ Vala

Balkán, průvodce: Ondřej Švirák

Ondra byl super a nemám k němu ani k jeho průvodcování výhrady:-D Líbil se mi jeho přístup k plánu a organizaci akce. Opakovaně nám dával na výběr z možností, kam se podívat a kam jet, a adekvátně reagoval na naše názory co udělat jinak (např. ohledně místa spaní,...) Po pravdě nebyla žádná konkrétní věc, se kterou jsem byl nespokojen, za což kromě destinace a průvodce byla zodpovědná výborná parta lidí :-) 

S Expedition Clubem jsem vycestoval už podruhé a utvrdilo mě to v myšlence, že jakmile budu mít opět čas, peníze a možnosti, pojedu s vámi moc rád někam znovu :-)

Ondřej Peč

Zimní Bosna - na sněžnicích - na lehko, průvodce: Tom Cimr

Tom byl opravdu super!! Všechno věděl a znal, nebál se toho a všechno s chladnou hlavou vyřešil....

Určitě chválím míru náročnosti. Rozhodně se nejednalo o výpravu pro každého. Jezdit na lyžích sem a tam zvládne každý, zkuste ale ujít 16 km za den ve vysokém sněhu...to je už pořádná dávka...a to se mi právě líbilo. Kdybych chtěl vycházku po horách, jedu s cestovkou. Super bylo také vyvážení trekingu s poznáváním měst a místních specialit (zejména pálenek) :-D

Díky, díky,díky...jak jsme s oblibou říkali, při tomhle výletě jsme si konečně připadali jako chlapi :-)

Šárka M.

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

S Expe jsem byla poprvé, především jsem kvůli vlastní průvodcovské činnosti jsem chtěla pro srovnání vidět, jak to (nejen) organizačně chodí i jinde. Největší výhodou Expe je za mne určitě větší volnost v organizaci, která se díky malému počtu účastníků může přizpůsobit potřebám skupiny. Dále je super "netradiční" poznání dané země - nejezdí do turisticky profláknutých míst, ale spíše tam, kde moc turistů není a navíc se spí venku, což zážitky ještě prohloubí. :) Průvodci dávám 10 bodů z 10ti! Honza je super, lezeckou metodiku má v malíčku a navíc má hodně crazy historky. :D Za mě super akce a ráda někam s vámi pojedu znovu. 

Kateřina Škaldová

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Pochválit bych chtěla hned několik věcí. Logicky a smysluplně poskládaný program. Příjemné ubytovaní ve všech destinacích, zejména však u bratrů v horách, kde jsme strávili dvě noci. A moc si vážím taky odpočinkového odpoledne, které jsme strávili v Sarajevu v termálech.

Průvodce (pro nás interně označován jako trenér) znám již nějaký ten pátek, proto nebudu ve svém hodnocení zřejmě zcela objektivní. Nicméně Peťu hodnotím velice kladně. Věděl, co a jak, dokázal poradit, nasměrovat, vykomunikovat a když nevěděl, vše vygooglil. Krásně nás provedl celou expedicí, ale zároveň jsme měli volnost a možnost prozkoumávat Bosnu každý po svém. Vždy když bylo třeba rozhodnout o dalším průběhu akce, zeptal se na naše preference a přání, což považuju za opravdu dobrý tah. Nedá se zavděčit všem, ale většina v závěru stačí. Když už jsme mleli z posledního dokázal nás vyhecovat a odměnou nám byla malá překvapení typu vafle s nutellou a banánem na nejvyšší hoře Bosny a Hercegoviny. Sečteno a podtrženo byl Peťa nejlepší trenér, kterého jsme si mohli přát. Jela bych s ním hned někam znovu, cítila jsem z něj jistotu a cítila jsem se po celou dobu trvání akce v bezpečí.

Honza

Silvestr pod sněhem v Bosně - Prenj - PLNO, průvodce: Standa Dadák

Standa je super. Průvodcuje se zapálením, drží pohromadě celou skupinu, aktivně lidi na výpravě zapojuje a nějakým nepochopitelným způsobem dokáže vyhovět všem. Rychle dokáže přeplánovat výpravu podle aktuální situace, snaží se edukovat co se týče vybavení, bezpečnosti a má hodně trpělivosti. Sakra, už to vypadá, jako by to psal Standa sám co? No prostě jeho výpravy jsou super a dojezd v Klubu cestovatelů byl boží.

Veronika Clausová

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Michal byl fakt super, udržoval v partě dobrou náladu a vždy byl otevřenej našim nápadům. Do programu přidal přespání v bivaku v horách a to bylo skvělý. V horách dával na všechny pozor, pomáhal méně zkušeným. Akorát musí trochu potrénovat Krycí jména. :D Dávám pět hvězdiček z pěti!

Na výpravě se mi líbilo všechno - super parta lidí, program a nezapomenutelné zážitky. Výpravy s Expe prostě stojí za to! Chudáci lidi kolem mě pak musí ještě dlouho poslouchat, co všechno jsem zažila.

Díky za to, co děláte! Jste boží! :)

Martin Šafránek

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Akce byla ze strany průvodce, Petra Toboláka perfektně připravena. O cestě a programu nás v průběhu neustále informoval a podle nálady a tužeb svých svěřenců nabízel mnoho alternativ. Místní historické a přírodní atrakce vždy zpestřil krátkým výkladem z dějepisu. Petra hodnotím jako neuvěřitelně milého, obětavého a inspirativního člověka, se kterým bych se nebál kamkoli cestovat.

Akci mohu všem ostatním jen doporučit.

Petr Schreier

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Upřímně jsem vůbec nevěděl, co od takové dovolené čekat. Expedice pod vedením průvodce, země, ve které jsem nikdy nebyl, přechod na těžko (byť krátký), který jsem do té doby absolvoval pouze jednou a 9 lidí, které jsem nikdy v životě neviděl. To vše ve mně nejprve vyvolávalo poměrně velký pocit nejistoty a mohu říci, že i proto jsem se na dovolenou nijak zvlášť netěšil...to vše se ale změnilo hned od prvního dne, kdy průvodce navodil přátelskou atmosféru a během cesty na místo jsme se společně začali poznávat. Celá expedice byla skvělá, průvodce úžasný a po téhle zkušenosti s Expeditionem Clubem to určitě nebyla moje poslední akce! Peťo, ještě jednou díky za nádhernou dovolenou. :)