Reference

Katka Martínková

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Filip Vítek

Rozhodně chválím krásně vybraný trasy, byla jsem ohromená kolik krásnejch hor v Černé hoře vlastně je. Oceňuju i to, že jsme plán upravovali podle energie a přání ve skupině. Sedla mi skupina, užívala jsem si večerní ohně a společnej čas. Pro mě byl dobrej i balanc mezi časem v horách a civilizací.

S Filipem mě to hodně bavilo. Měla jsem z něj pocit, že je s náma rád a že je rád v horách a taky si to užívá, hodně jsem se nasmála nad jeho vtípkama a historkama a zároveň byla v klidu, že důležitý organizační věci hlídá, ale nehrotí. Přišlo mi, že hezky propojuje skupinu dohromady, pomáhá udržovat lehkost a dobrou náladu a taky ví jak a kdy někoho trochu hecnout, aby třeba vylezl na kopec, i když neví jestli na to má.

Tereza Šimková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Moc se mi líbila kombinace návštěvy města, urbexu a zároveň krásných treků na horách. A to vše za pár dní :) 

Zbyněk byl super průvodce - nejvíce cením rychlé rozhodování ať už šlo o výběr restaurace, trasu nebo třeba úplnou změnu plánu kvůli počasí. Zároveň je to pohodový kluk se zajímavými historkami a zkušenostmi. 

Díky moc, že jste nás vzali sebou jako extra posilu výpravy! :) Moc si toho vážím, byl to skvělý způsob strávení konce roku a určitě to nebyla moje poslední výprava. 

Ferdinand Jagelka

Bulharsko - Stará Planina, průvodce: Andrej Tkačuk

Naozaj skvelý sprievodca! Spolu s priateľom sme mali trochu pomalšie tempo, Andrej to vždy skvelo vymyslel a nakoniec sme to vždy v pohode zvládli. 

Ďakujem mockrát za skvelú expedíciu. Bola to moja prvá viacdňová turistika s prespávaním na horských chatách, verím však, že nie posledná. Je skvelé, že sa človek nemusí starať o ubytovanie a cestu, odpadá tak dosť starostí. Samotná turistika bola síce chvíľami náročná, ale príroda okolo a výhľady stáli za to! 

Ondřej Strnad

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Michal je člověk na svém místě, zábavný, pohodář co nezkazí srandu, perfektně naplánovaný program, super povídání z jeho cest. Navíc má rád The Offspring <3. Tímto bych se mu chtěl také omluvit za mou nechápavost při hraní Krycích jmen. 

Líbil se mi vyvážený mix kultury (historická část Sarajeva a pozůstatky olympijských staveb kolem něj) a turistiky po hřebenech ve Visočických horách s nádhernými výhledy. A taky super počasí! :)

 

Rob Líčeník

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Martina byla po celou dobu výpravy naprosto úžasná. Nejen jako průvodkyně, ale i jako kamarádka do deště (a do auta). Opravdu hodně musím ocenit její skvěle vyvážený přístup, kdy dokázala na jednu stranu obstarávat zábavu svými hádankami, fun facty a neskutečným množstvím historek z cest i z práce, ale zároveň byla vždy stoprocentně zodpovědná a připravená řešit případné složitější situace. Kdykoliv jsme se dostali do jakékoliv situace, který jen zaváněla potenciálním problémem, Martina nikdy neváhala a jala se ji řešit, čímž i nám ostatním dala jistotu, že je vše v pohodě. Musím ocenit její řidičské schopnosti, řízení na bosenských silnicích a s bosenskými řidiči vyžaduje jistou dávku umění a Martina nás vždy úplně v pohodě dovezla na další místo. To stejné platí i pro náročné cesty do Bosny a zpět, které v podstatě zvládla sama odřídit a dorazili jsme včas a v pořádku. Vždycky kladla naši bezpečnost a naše pohodlí při výpravě na první místo, všechno zařídila, udržovala celou skupinu pohromadě a to jak fyzicky tak duševně. Jakmile při výpravě někdo z členů nestíhal tempu skupiny nebo se necítil komfortně v některých úsecích, vždy nabídla pomoc, počkala, zkrotila divočejší členy výpravy a šlo se dál. Pokud měl kdokoliv jakýkoliv dotaz nebo problém, vždycky ochotně pomohla. Program na místě upravovala a přizpůsobovala přáním skupiny, zajímal ji náš názor. Nakonec jen zopakuju, že si nedovedu představit lepší práci průvodce na výpravě, Martina byla prostě perfektní.

Skvěle vyvážený program. Bylo v něm něco pro každého - kulturní a historické vložky, chození po horách, adrenalinová zábava...

Ještě jednou díky moc za super akci!

Sebastian Vrbík

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Petr byl jako průvodce perfektní, jde vidět ze už nějaké ty zkušenosti má a celou skupinu korigoval s prstem v nose a na prvním místě byla bezpečnost, lepšího průvodce sem si nemohl přát. A sedl mi i po té lidské stránce, neustále se zajímal jestli všichni mají vše a jsou ok, takže super, na další expedici bych chtěl jet zase s ním, tak snad to vyjde, ještě přemýšlím, co bych mu vytkl ať to nevypadá, jak kdybych byl zmanipulovaný a chválil ho do nebes, ale opravdu mě nic nenapadá. :)

Monika Hubková

Srbské hory, průvodce: Filip Vítek

Filip je top strop. Dává skupině pocit demokracie, avšak nenechte se zmást - má vše a všechny pevně pod kontrolou. Filip je zábavný, vždy dobře naladěný, jen tak se nenechá rozházet a oplývá velmi důležitým super skillem - je to stopařský a běžecký mistr. :) S Filipem prostě chceš jet kamkoliv. 

Kromě povedeného průvodce bych pochválila i pestrý a vyvážený program. Za týden jsme toho stihli jako za 14 dní a ani chvíli se nenudili. Dále bych vyzdvihla srbskou partu, kde se jednotní členové krásně doplňovali navzdory velkému věkovému rozpětí.

Marie Daňková

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Pochválila bych celou naši partičku. I když jsem byla ve skupině nejstarší, cítila jsem se s nimi moc dobře. Velká podpora a ochota pomoci a poradit. Moc se mi také líbil program, který byl pro nás připraven.

Martina byla skvělá. Uměla všechny podpořit, podržet a rozesmát ve správnou chvíli.Byla trpělivá ,společenská, stále v dobré náladě. Velice ochotná kdykoliv poradit a starostlivá. Uměla bezvadně propojit kolektiv. Měla neuvěřitelnou zásobu veselých historek. Velice ji děkuji za úžasnou podporu při výstupu na Maglič a pak samozřejmě i na cestě dolů. 

Tereza Grafnetterová

Černá Hora - Bioč a Komovi, průvodce: Vít Dubec

Fajn kombinace přírody a i nahlédnutí do města, ochutnávka místního jídla, rafty. Představovala jsem si, že pojedeme divočejší řeku, ale byla to nakonec velká sranda. Díky minivanu jsme byli dost flexibilní a mohli si v něm nechávat část vybavení. 

Vítek byl skvělý průvodce, uměl vyhodnotit situaci (bouřky :), najít hezká místa ke koupání, místa na spaní, podpořit při náročném výstupu/sestupu atd. Kytarový večírek byl báječnej. Snažil se, aby celá skupina byla spokojená a v pohodě a měl dost trpělivosti s naším specifickým humorem :)

 

Viktor Vyskocil

Chorvatsko na seakajaku - Šibenik PLNO, průvodce: Tereza Cupáková

Tereza byla výborná průvodkyně, dělala správné rozhodnuti ve správný čas. Vše bylo v pohodě!

Doprava byla lepší než jsem čekal - Honza naprosto bezproblémový řidič! Počasí - ať už ho objednával kdokoliv - na jedničku! Parta lidi - výborná! Správné dávkováni aktivit - pokaždé jsme byli příjemně unaveni a vybalancovaní v rámci skupiny. Terčina znalost prostředí a výběr míst na zastaveni. Sebezachrana a trénovaní eskymovani bylo výborné - šité každému na míru.

Bylo to lepší než jsem cekal a jsem rád, že jsem s Vámi jel!

Jakub Janík

Babí léto v Bosně, průvodce: Tom Cimr

Byla to má první výprava s Expe, užil jsem si ji maximálně, všichni zúčastnění byli super. Myslím, že jsme dokázali, že máme týmového ducha a byli jsme schopni si navzájem pomáhat a podporovat se. Hory byly krásné i drsné, některé výstupy bych asi hodnotil jako obtížnější což mi ale naopak vyhovovalo. Jídlo v Bosně bylo fantastické, vůbec nevím jak teď budu žít bez burku a baklavy :-D. Hodně zajímavé je to jak člověk začne vnímat historii Bosny potom co ji navštíví. Děkuji za tuto zkušenost. Určitě s Expe pojedu znovu někam za dobrodružstvím.

Lukáš ŠIDLO

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Nejsem příliš velký cestovatel. Pokud někam v minulosti cestoval, tak spíše s cestovní kanceláří, do hotelu atd... Takže pro mě byla celá tato akce jedno velké dobrodružství, na které budu dlouho vzpomínat. A k tomu přispěla i velice dobrá skladba lidí, se kterými jsem měl možnost expedici zrealizovat. Prostě si to všechno sedlo. Vážně to byla sranda.

Průvodce hodnotím jako velice spolehlivého, zábavného a všeobecně věcného . Líbily se mi všeobecné informace, které nám mohl poskytnou - ohledně cestování, jeho zkušeností s různými pobyty atd. Za sebe můžu říct, že jsem rád, že našim průvodcem byl právě Michal. Na tuto práci se určitě hodí.

Zdeněk Brabec

Chorvatsko na seakajaku - Šibenik PLNO, průvodce: Tereza Cupáková

Oba dva průvodci byli úplní profíci. Velmi si cením, že nás jeden den na lodích otočili po úsudku, že daný úsek nepřepádlujeme kvůli protivětru a vlnám. Stalo se mi na jiné expedici u konkurence, že průvodce neuměl dát stranou své ambice, což se tady nestalo. Bylo vidět, že Terka i Honza to místo dobře znají, takže jsme vždycky měli dobrá místa na spaní či zastávky. Moc se mi líbilo, že nás průvodci učili eskymáky, pilovat techniku pádlování či stabilitu.

Petr Honc

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

Za mě to byla zatím nejlepší dovolená, na kterou jsem jel, nepřeháním. Možná to bude i tím, že to byla první lezecká dovolená. :)

Honza byl super, nemám co vytknout. Ocenil jsem konverzace o metodice, podnikání i ešusech :)

Jaroslav Kubicek

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Kdybych měl průvodce hodnotit hvězdičkami, tak bych jich dal pět:

 -   první za schopnost improvizace v proměnlivém počasí a terénu (krom sněžení bylo asi vše)

 -    druhá za hike v okoli Lukomiru

 -    třetí za odhodlaní dojet fakt až do Lukomiru po té "cestě"

 -    čtvrtá za vytrvalý optimismus ve všech situacích (ať už s řidiči na balkánských silnicích nebo s naší 12-člennou skupinou, která buď přicházela s 15 různými nápady co dělat dál anebo na věc naopak neměla vůbec žádný názor

 -    pátá hvězda za obětovaní své zraněné nohy (a snad né i zad) plus vše ostatní

Díky!