Reference

Jarka Bindasová

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko - PLNO, průvodce: Martin Ksandr

Martin jako průvodce nemá chybu, je vynalézavý, pohotový, i když si to nemyslí, tak i hodně tolerantní :-) Chválím všechno (destinace, počasí, lidi, Borůvku). Jen tak dál (do míst, která nejsou pro každého).

 

Silva Slavíková

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Lukáš Mádr

No hrůza, Lukáš absolutně nezkušený a nevhodný pro roli průvodce, hlavně s ním nikam už nikoho nepouštějte! Haha, to je samozřejmě vtip. Lukáš byl nejlepší, pořád se ujišťoval, zda jsme ok a nepotřebujeme s čímkoli pomoct. Pomáhal nejslabším členům týmu. K průvodcovství fakt nemám co vytknout! Trasa se sice trošku zvrtla ale měl vymyšlenou trasu A, i únikovou variantu B. Ta se sice ukázala jako nereálná, za to ale dle mého názoru nemoh, z mapy logická úvaha.

Hanka Malá

Moldavsko, Ukrajina a Rumunsko, průvodce: Martin Dubec

Expedice byla super, hodně náročná na vzdálenost. Byla to taková ochutnávka krásných zemí, namíchaná v koktejlu z přírody, měst, památek a dobrých jídel. Sama se divím, že jsem to vůbec dala, ale jsem hrozně ráda, že jsem jela! Přesuny na velké vzdálenosti jsme zvládli bez bloudění, našli jsme vždy, co jsme potřebovali. Nejvíce se mi líbily hory (Ukrajina, Rumunsko), potom krásná starobylá města, nejvíc asi Kišiněv. Užili jsme si koupání v moři, řece Dněstr i rybnících v Rumunsku a Maďarsku, výborné jídlo a pití a atmosféru několika zemí.

Martin je zkušený průvodce do nepohody, myslím, že si umí poradit v každé situaci. Potíže a překážky řeší s klidem a nadhledem, maximálně si pak pěkně po ostravsku zanadává. Je zdatný řidič, celkem nechápu, jak zvládl tu strašnou dálku odřídit sám (asi 4 000 km), ale zvládl to bravurně. Pro kolektiv je pohodář, umí pochválit a povzbudit (hlavně do kopce :-) ), kochá se krajinou a to je mi sympatické.

Dasa Bacikova

Na sněžnicích přes Maramureš, průvodce: Pavlína Adam

Průvodkyně předvedla profesionální výkon s ohledem na zajištění leadershipu, bezpečnosti a informovanosti během této akce. Doufám, že se snad ještě potkáme na další expe akci. :)

Veronika

Rumunsko - Godeanu, průvodce: Martin Ksandr

Rozhodně bych pochválila lokalitu, ale to asi u výprav s expeditionem není nic neobvyklého, krásný hřeben, super výhledy téměř ode všud. Asi bych vyzdvihla spaní v Gugu bivaku první noc a výstup na vrchol Godeanu ) Osobně se mi líbil i netradiční sestup způsobený dřívějším zakončením akce kvůli situaci s koronavirem, ale to asi nebude součást běžné výpravy.

S průvodcem Martinem jsem už na výpravě byla a ráda pojedu znovu. Je to pro mě člověk, co se v horách vyzná a zcela věřím jeho úsudku. V klidu a za pochodu dokáže řešit všechny problémy, dbá na pohodu v kolektivu a vždycky se snaží podporovat a motivovat všechny členy výpravy.

Vojta T.

Podzim na chalupě v Rumunsku a Ukrajině - PLNO, průvodce: Matěj Štrunc

Průvodce hodnotím - epicky líbilo se mi jak držel tak nějak akorát míru organizovanosti , tj. nebylo to všechno nalajnovaný jak zájezd s Fisherem, ale zároveň to nějakou štábní kulturu mělo. mě osobně se tohle líbilo a klidně bych snesl ještě více nejistoty , např. kde budeme večer spát, ale zase chápu, že to by nemuselo být pro každého. Navíc bylo vidět, že se Matěj vyzná. Osobně obdivuju, jak prostě někde zazvoní a domluví, že tam můžeme přespat. Aniž by uměl rumunsky.

Pochválil bych výběr účastníků, byl par excellence - úžasně jsme si sedli a věřím, že to byl hlavní důvod, proč se mi tak líbilo. Osobně jsem z nějakého důvodu čekal, že toho chození bude víc, ale i kdyby to byl nakonec jen ten jeden celodenní sobotní výlet, tak by mi to stačilo.

Bylo to Expe! A musím zjistit, jak ještě víc Expe by to mohlo být! :)

 

Lada Vondrušková

Silvestr na Ukrajině a v Rumunsku - PLNO, průvodce: Jakub Frank

U této expedice bych pochválila týmového ducha party. Skvěle vydařená akce. Na konci jsem věděla, že se mi bude opět stýskat. Kuba je skvělý společník, zábavný a vtipný. Dokáže vyřešit každou situaci, umí si poradit. Je flexibilní, vždy najde náhradní variantu.

Adam Vojtíšek

Na sněžnicích přes Maramureš, průvodce: Pavlína Adam

Chválím zejména osobní i průvodcovské schopnosti průvodkyně. Pája má všechny osobní kvality, které se dají od takové pozice očekávat. Komunikativnějšího a příjemnějšího průvodce jistě těžko hledat. Dále nelze opomenout závěrečný večer, který skýtal společnou příjemnou večeři v krásném baru a poslední noc v zázemí útulné chatky s naprosto božím uvolněním - after party ve venkovní vířivce ve sněžném počasí.

Velmi oceňuji i expediční váček před odjezdem s praktickými věcmi jako je kartička důležitých čísel pro cílovou destinaci. Konkrétně tu extra oceňuji. Díky tomu se člověk necítí nikdy sám ani kdyby nastal největší myslitelný průšvih.

Hanka Mourková

Rumunské hory - Retezat - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Líbí se mi koncept malé skupiny, kde se všichni velmi rychle poznají (už v autě cestou) a když je krize, dá se v tomhle počtu celkem bezbolestně dohodnout na změně plánu (v reálu opakovaně ověřeno). Přesuny jsou snadnější, je menší šance, že se bude na někoho čekat, a taky nečekané přespání se líp domlouvá v menší skupině. Věkově jsme byli přibližně stejně, utvořila se fajn parta, bylo o čem mluvit a nečekané povětrnostní podmínky nás ještě dotmelily. Avizovaná náročnost treku odpovídala, info k cestě Peťa postupně doplňoval a komunikoval s námi přes Fb skupinu ještě před odjezdem.

Peťa je vždy pozitivně naladěn, ať už to je ráno v Devě na snídani u kafe, při stoupání do kopce tou zajímavější stezkou nebo ve vánici na hřebeni, kdy čeká na opozdilce. Neztrácí úsměv a dobrou náladu a umí to přenést na zbytek skupiny. V nečekané situaci zvládne hravě najít alternativní cestu a vymyslet operativně plán B. A taky vlastní super hru Představ si. :)

Kristián Slota

Rumunsko - Maramureš pod 24 let, průvodce: Lukáš Mádr

Celkovo dobre zorganizované. Páčila sa mi flexibilita čo sa týkalo trasy a plánu, prejdenej dĺžky každý deň, prispôsobenie sa skupine a podobne. Trekovanie veľmi pohodové, oddychové, veľmi fajn.

Lukáš bol veľmi príjemný, pohodový, nápomocný, veľmi super :).

Tom Tornádo Roubič

Rumunské hory - Retezat - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Ač šlo počasí proti nám, tak jsem si to užil na 100%. Výprava měla hodně dobrodružných prvků ) zejména pak poslední den v horách byl intenzivní. Ze zasněžených kopců, do zeleného údolí, skrz stezku Expedičního klubu skládající se z Xandrova pralesa, Švábenského louky a Švirákova výšvihu (tento úsek si později překřtil na 3,5 hodiny křoví v držce), to byl intenzivní zážitek! Osobně mě to bavilo! Když se z mlhy ozývalo himlhergot, krucinál, do prkýnka kdo tuhle zatracenou cestu vymyslel? nejednou to vykouzlilo úsměv na tváři, co jiného v tom bordelu taky zbývalo, že... než to brát pozitivně? ... zkrátka pěkný sportovní výkon na závěr výpravy. (dodatek ve Švirákově výšvihu byly vyslovovány a místy vykřikovány expresivnější výrazy ) ) Parádní! Dále děkuji, že jsme dostali možnost vrátit se do lepší země, než z které jsme odjížděli.... volby jste neposrali! Gratuluji!).

Petrovi dávám 10/10. Pěkně se o nás staral a celou výpravu měl pěkně připravenou. Naslouchal přáním skupiny, naštěstí v naší smečce nebylo žádné Déčko zájezdu , takže jsme se krásně domluvili. Nemám co vytknout. :)

Vojta

Rumunsko - Maramureš pod 24 let, průvodce: Lukáš Mádr

Jakožto účastník, který zažil 100 % vícedenních výprav s Lukášem musím oznámit, že jste s novým průvodcem trefili do černého. Prostě kamarád do nepohody, se kterým člověk dobře pokecá i když mu okolo stanu lítají blesky a na ultralight stan buší centimetrové kroupy (já už pomale začal věřit i v Poseidona). A když si pak ještě promáčí boty, aby vám zjistil, jaké bude počasí, tak toho je potřeba si vážit! Za mě prostě pecka a nemám absolutně co vytknout. Těším se na nějakou další akci!

Sonka Ranušová

Přechod rumunské Rodny - PLNO, průvodce: Dan Born

Náš sprievodca bol Dan Born, dobrodruh telom i dušou! Jeho prvá akcia v úlohe sprievodcu a predovšetkým nášho parťáka. Je rozhľadený, zodpovedný a organizačne zdatný, je mladučký, ale počínal si skutočne prvotriedne! :-) Vyzdvihujem jeho obetavosť, dobré srdce, skrátka kvalitný človek. Vážim si ho ako človeka, aj ako profíka. Expedičný klub, buďte radi, že ho máte! :-) Je to talent, podržal v každej situácii a snáď sa ocitnem v budúcnosti na nejakej ďalšej výbornej výprave... ktovie.

Chválim celkovo organizačnú štruktúru Expedičného klubu a kvalitných sprievodcov, ktorí výpravy vedú. Dan Born je výborným sprievodcom, spokojnosť po každej stránke. Páčila sa mi možnosť miernej variability programu. Mala som tú česť ísť expedičným vozidlom Borúvka a teraz Opelom Vivaro, obe autá mali niečo do seba, ale tentokrát každopádne veľký komfort a väčšia bezpečnosť. Vďaka! Aby som nezabudla, skvelá parta rôznych ľudí mojej krvnej skupiny, ktorých som si obľúbila.

Čoraz viac mi Expedičný klub prirastá k srdcu, jeho fungovanie, atmosféra Expedičnej klubovne, široké spektrum expedícii vo svete a hlavne stále sa mi potvrdzuje, že moja voľba zostať žiť a pracovať v Brne bola dobrá! :-) Mám vás na dosah!! Času menej, ale motivácia s vami cestovať čoraz väčšia... Veľké ĎAKUJEM! :-)

Michal Bernát

Rumunsko - Godeanu na sněžnicích, průvodce: Michal Just

S Michalem jsem byl na výpravě poprvé a byl jsem moc spokojený. Organizačně před/během cesty super a především zkušeně zvládnutá změna velké části programu skrz špatné počasí. Maximální spokojenost.

Barbora Čechová

Rumunské hory - Retezat - Poslední místo, průvodce: Honza Švábenský

Honza opět nezklamal. Líbí se mi, že nám opět posunul hranice. Umí člověka vyhecovat, umí ho podržet a hlavně mu i v nejhorších chvílích pomůže. Člověk se na něj může spolehnout.

V Rumunsku se mi nejvíc líbil okruh, který jsme podstoupili. Bylo nádherný se koukat z jedné skály na druhou a vzápětí na tutéž horu vylézt. Člověk musel nabrat sílu a jít. Určitě s vámi pojedu znovu. Od vás mám ty nejlepší zážitky! Ještě jednou velké díky!