Reference

Tadeáš Západ Vala

Balkán, průvodce: Ondřej Švirák

Ondra byl super a nemám k němu ani k jeho průvodcování výhrady:-D Líbil se mi jeho přístup k plánu a organizaci akce. Opakovaně nám dával na výběr z možností, kam se podívat a kam jet, a adekvátně reagoval na naše názory co udělat jinak (např. ohledně místa spaní,...) Po pravdě nebyla žádná konkrétní věc, se kterou jsem byl nespokojen, za což kromě destinace a průvodce byla zodpovědná výborná parta lidí :-) 

S Expedition Clubem jsem vycestoval už podruhé a utvrdilo mě to v myšlence, že jakmile budu mít opět čas, peníze a možnosti, pojedu s vámi moc rád někam znovu :-)

Jaroslav Kubicek

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Kdybych měl průvodce hodnotit hvězdičkami, tak bych jich dal pět:

 -   první za schopnost improvizace v proměnlivém počasí a terénu (krom sněžení bylo asi vše)

 -    druhá za hike v okoli Lukomiru

 -    třetí za odhodlaní dojet fakt až do Lukomiru po té "cestě"

 -    čtvrtá za vytrvalý optimismus ve všech situacích (ať už s řidiči na balkánských silnicích nebo s naší 12-člennou skupinou, která buď přicházela s 15 různými nápady co dělat dál anebo na věc naopak neměla vůbec žádný názor

 -    pátá hvězda za obětovaní své zraněné nohy (a snad né i zad) plus vše ostatní

Díky!

Tomáš Hrnčiar

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Chvalim jednoznačne prespanie v bivaku. Bola to pre mňa nová skúsenosť a ráno v sedle som si fakt užil. Následný zostup po hrebeni bol výborný tiež, ako som už spomenul vyššie. Páčila sa mi aj Michalova flexibilita v plánovaní programu. Vďaka tomu, že nenapadol sneh, mohli sme ísť na chatu zaujímavejšou trasou. Taktiež som si užil urbex po opustených budovách, či už olympijské skokanské mostíky, bobová dráha, ale hlavne ten hotel bol skvelý.

Michal bol skvelý. Veľmi nám pomohol ešte pred výpravou, keď sme vyberali vhodný spacák a poskytol nám obsiahle informácie. Oceňujem, že po ceste z bivaku nás zobral po hrebeni späť na chatu. Trasa bola veľmi zaujímavá a tie krásne výhľady som si fakt užil. Zároveň nám pomáhal v technicky náročnejších pasážach. Michal si zaslúži *****/***** )

Na expedíciu som šiel s cieľom spoznať nových ľudí a objaviť zaujímavé miesta. Myslím si, že oboje sa podarilo a určite plánujem ísť s Expe na ďalšie expedície v budúcnosti.

Barbora Koudelková

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Eva Mariánková

Evča je super, schopná, zodpovědná. Bezpečně odřídila obě cesty, zkušená na horách a poradila si skvěle i s každou situací mimo hory, obdiv!!  Hned bych s ní jela zase! :)

Už moje čtvrtá akce s Expe, vždycky si říkám, jaké to bude, jaký bude průvodce, kterého neznám, a vždycky jsem byla nadšená, těším se, až pojedu příště.

Tomáš Kubinčák

Silvestr pod sněhem v Bosně - Prenj - PLNO, průvodce: Jan Haráč

Sprievodca Honza bol veľmi pohodový chlapík, ktorý sa vždy snažil všetkým vyhovieť. Keď nastali nejaké problémy stále bol pozitívne naladený, čo situáciu zľahčovalo. A samozrejme vždy sa všetko vyriešilo.

Veľmi sa mi páčila chata Vysočica. Jedlo, pitie a obsluha bola fantastická. Celkovo to bola moja prvá akcia s Expedition club a určite pôjdem znovu.

Martina Smrčková

Podzim v Bosně a Hercegovině - PLNO, průvodce: Michal Just

Tradiční výprava, která ale ani po letech neztrácí své kouzlo. Nádherné hory, skvělé výhledy, super parta.

Michal nás bezpečně dopravil na všechna místa, která byla v plánu a výborně naplánoval cestu na Maglič. Myslím, že všichni jsme byli rádi, že jsme nakonec vyrazili napřímo a nemuseli jít cestu k jezeru dvakrát. Byl příjemným společníkem, takže bych neměla problém s ním jet na další výpravu.

 

Matúš Seman

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Eva Mariánková

Myslím, že Evku sme si všetci z výpravy zamilovali. Jej entuziasmus, nadšenie je hory, turistiku a prírodu je kľúčovým faktorom pre dokonalé zvládnutie role sprievodcu. Oceňujem jej ľudský prístup, ochotu deliť sa o bohaté skúsenosti a vážim si vysokú profesionalitu. Dúfam, že sa čoskoro stretneme na ďalšej výprave.

Program tejto expedície je dokonale vybalancovaný (historické Sarajevo, prespávanie v zasnežených salašoch a Silvester na chate v okolí hôr) a časovo dobre rozvrhnutý.

Rob Líčeník

Týdenní Bosna - PLNO, průvodce: Martina Podhůrská

Martina byla po celou dobu výpravy naprosto úžasná. Nejen jako průvodkyně, ale i jako kamarádka do deště (a do auta). Opravdu hodně musím ocenit její skvěle vyvážený přístup, kdy dokázala na jednu stranu obstarávat zábavu svými hádankami, fun facty a neskutečným množstvím historek z cest i z práce, ale zároveň byla vždy stoprocentně zodpovědná a připravená řešit případné složitější situace. Kdykoliv jsme se dostali do jakékoliv situace, který jen zaváněla potenciálním problémem, Martina nikdy neváhala a jala se ji řešit, čímž i nám ostatním dala jistotu, že je vše v pohodě. Musím ocenit její řidičské schopnosti, řízení na bosenských silnicích a s bosenskými řidiči vyžaduje jistou dávku umění a Martina nás vždy úplně v pohodě dovezla na další místo. To stejné platí i pro náročné cesty do Bosny a zpět, které v podstatě zvládla sama odřídit a dorazili jsme včas a v pořádku. Vždycky kladla naši bezpečnost a naše pohodlí při výpravě na první místo, všechno zařídila, udržovala celou skupinu pohromadě a to jak fyzicky tak duševně. Jakmile při výpravě někdo z členů nestíhal tempu skupiny nebo se necítil komfortně v některých úsecích, vždy nabídla pomoc, počkala, zkrotila divočejší členy výpravy a šlo se dál. Pokud měl kdokoliv jakýkoliv dotaz nebo problém, vždycky ochotně pomohla. Program na místě upravovala a přizpůsobovala přáním skupiny, zajímal ji náš názor. Nakonec jen zopakuju, že si nedovedu představit lepší práci průvodce na výpravě, Martina byla prostě perfektní.

Skvěle vyvážený program. Bylo v něm něco pro každého - kulturní a historické vložky, chození po horách, adrenalinová zábava...

Ještě jednou díky moc za super akci!

Ivana Syrovátková

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Zbyněk je proste KRÁL! Ďakujem za skvelú organizáciu, schopnosť jasne určiť hranice, aby sme nešli do zbytočných rizík, za príjemnú atmosféru počas celej akcie, obohacujúci historický výklad a veškeré spoločné rozhovory.  

Mám nesmiernú radosť z toho, aká skupina sme sa zišli. Vytvorili sme si naše skupinové "príjemno" a každý deň som sa tešila na nové zážitky a spoločne strávený čas. Na expedícií bolo zo všetkého kúsok, čo mi vyhovovalo. Potúlať sa po Sarajeve, ale potom si užiť aj prírodu mimo civilizácie. Nevyšiel nám síce program úplne podľa predstáv, ale vďaka za to, že sme sa dokázali dohodnúť na náhradných riešeniach. Bola to moja prvá výprava s Expe a mala som trochu obavy, aké to bude, ako to zvládnem, lebo rada prejdem čokoľvek a kdekoľvek, ale nie som až tak najrýchlejší typ. Veľmi som si to však užila a ďakujem za všetko krásno!

Petr Honc

Za lezením na Balkán - Bosna, Chorvatsko, průvodce: Jan Haráč

Za mě to byla zatím nejlepší dovolená, na kterou jsem jel, nepřeháním. Možná to bude i tím, že to byla první lezecká dovolená. :)

Honza byl super, nemám co vytknout. Ocenil jsem konverzace o metodice, podnikání i ešusech :)

Martin Šafránek

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Petr Tobolák

Akce byla ze strany průvodce, Petra Toboláka perfektně připravena. O cestě a programu nás v průběhu neustále informoval a podle nálady a tužeb svých svěřenců nabízel mnoho alternativ. Místní historické a přírodní atrakce vždy zpestřil krátkým výkladem z dějepisu. Petra hodnotím jako neuvěřitelně milého, obětavého a inspirativního člověka, se kterým bych se nebál kamkoli cestovat.

Akci mohu všem ostatním jen doporučit.

Lukáš ŠIDLO

Silvestr v srdci Balkánu - PLNO, průvodce: Michal Just

Nejsem příliš velký cestovatel. Pokud někam v minulosti cestoval, tak spíše s cestovní kanceláří, do hotelu atd... Takže pro mě byla celá tato akce jedno velké dobrodružství, na které budu dlouho vzpomínat. A k tomu přispěla i velice dobrá skladba lidí, se kterými jsem měl možnost expedici zrealizovat. Prostě si to všechno sedlo. Vážně to byla sranda.

Průvodce hodnotím jako velice spolehlivého, zábavného a všeobecně věcného . Líbily se mi všeobecné informace, které nám mohl poskytnou - ohledně cestování, jeho zkušeností s různými pobyty atd. Za sebe můžu říct, že jsem rád, že našim průvodcem byl právě Michal. Na tuto práci se určitě hodí.

Jana Králová

Silvestr v bosenských horách, průvodce: Martin Dubec

Tohle je vážně ten nejlepší způsob, jak ukončit starý rok a přivítat ten nový. Silvest v horách s bandou stejně laděných lidí je prostě přesně to, co chceš! Hlavně teda karaoke místních chlapců a pravou nefalšovanou bosenskou večeři, po který nemá kocovina šanci! :D Navíc jak se říká “Jak na Nový rok, tak po celý rok!” Takže doufám, že na cestách a s Expe! :) 

Klára Vyskočilová

Silvestr v srdci Balkánu, průvodce: Zbyněk Král

Na výpravě bych pochválila:

              - Zbyňka

 - jeho povídání o Bosně, historie nenásilnou a zajímavou formou. Sdílel střípky, co znal, ale nezahlcoval nás zase informacemi.
 - flexibilita programu = v průběhu se několikrát měnil plán a Zbyněk vždy přišel aktivně s nějakým nápadem či změnou = určitě bylo skvělý rozdělit dojezd domu na 2 etapy a podívat se i jinde či celodenní trip v Lukomiru
  - navnímání skupiny - Zbyněk velmi dobře uměl číst energii ve skupině a i dle toho organizovat další věci (např. po půlnoci nás pár chtělo jít spát, vykomunikoval jak s ostatními lidmi tak i s majitelem podmínky pro to, abychom mohly jít spát na hoře - Díky; dále třeba i odjezd o den dříve a přespání v Chorvatsku)
  - Zbyňkova komunikace - vždy včasná a jasná, transparentní, změny byly vždy komunikovány a rozhodnuty skupinou, když bylo potřeba udělat rozhodnutí ze strany průvodce, Zbyněk jej sebevědomě udělal 
  - horský průvodce Zbyněk - vyhodnocení rizik (nelezení někam, kam bychom to zřejmě nedali bez zbytečného risku), pravidelné pauzy pro shluknutí skupiny, kontrola skupiny při hiku atd.
  -  řízení 

-  hike v Lukomiru byl skvělý jednodenní trip
-  Sarajevo - procházka
-  Olympijské "monumenty"

Velké díky, těším se na další výpravu se Zbyňkem - doufám, že bude mít něco takto fajnového a na pohodu třeba turista či průzkumník. 

Lucka Slavíková

Silvestr v bosenských horách - PLNO, průvodce: Eva Mariánková

Evča je naprosto neuvěřitelná turbožena! Jediné, co mě mrzí, je, že jsem ji měla za průvodce hned na první akci, protože prostě laťku takhle vysoko jen tak někdo nemůže překonat. I když samozřejmě vím, že i ostatní průvodci jsou skvělí. Ale kombinace boží Bosny a nejbožštější Evči je naprostá topovka.

Tak někdy v půlce výpravy mi došlo, že to je dost v háji, protože expeditionclub teď asi začnu dost finančně dotovat. Pak jsem se cestou domů jukla na letošní vypsané akce a málem mě trefil šlak. :)