Reference

Karel Černý

Maroko, Sahara (+ Toubkal), průvodce: Ondřej Švirák

Ondru hodnotím kladně, byl dobře připravený ohledně tras, citlivě reagoval na potřeby a schopnosti všech členů výpravy. V krizových situacích (dají-li se tak nějaké označit) zachoval chladnou hlavu. Rád s ním někam pojedu zas.

Chválím velmi dobře zvolené řazení jednotlivých navštívených míst a ideální datum pro návštěvu Maroka.

 

Jakub

Expedice západním pobřežím Sahary, průvodce: Jan Žert

Tak celkově to byl moc super zážitek! Samozřejmě musím pochválit vlak, protože ačkoliv ta jízda chvilkama nebyla vůbec snadná tak konkrétně na ten vlak nikdy nezapomenu! Při odjezdu jsem si říkal jestli jsem někdy udělal větší kravinu než nastoupil na nákladní vlak plný železný rudy.. těžko říct;)

Romana Ondrůjová

Senegal a Gambie, průvodce: Silvestr Tkáč

Silvestr Tkáč je profík se vším, co k tomu patří. Obdivuji trpělivost, ochotu a schopnost zvládat skupinu velmi různorodých lidí.Jeho znalost místních poměrů nám umožnila nakouknout do života běžných lidí úplně jinak něž na jiných cestách.

Jan Štekr

Senegal a Gambie, průvodce: Martin Ksandr

Martin je super, všechno měl zmáknuté a s přihlédnutím k tomu, v jaké díře jsme byli, můžu jen smeknout :-) Líbila se mi pestrá náplň, program jednotlivých dnů nebyl jednotvárný. Nabídl od všeho trochu, viděli jsme města, národní parky, řeky, moře... Rozhodně nemůžu říct, že bych se někde nudil :-) Výborná a vydařená akce, určitě na ní budu ještě dlouho vzpomínat.

Martina Podhůrská

Maroko - Antiatlas a lezení - Poslední místo, průvodce: Adam Stejskal

Průvodce - Všechny krizovky řešeny s klidem, nejede podle natvrdo daného itineráře, ale je čas pro improvizaci, vždycky vysmátý a v pohodě, se zásobou hádanek a společenských her k ukrácení cesty. Dokázal namotivovat celou skupinu i k včasným příchodům i vstávání na prakticky každý východ slunce a člověk se opravdu ani na minutu nestihl nudit. :)

Od faktu že jsme během nastalé situace vůbec zvládli odjet, přes organizaci, bleskurychlé a skvěle zvládnuté řešení problémů s odletem, až po skvělý program jako perfektní kombo hor, pouště a surfů, kdy jsme skutečně i přes dvoudenní časovou sekeru zvládli vše plánované, přidali spoustu zážitků navíc, sešla se skvělá parta lidí, co víc si přát.

Obzvlášť díky za to, že mě tahle výprava, jako člověka, který fakt nemá rád hlavu pod vodou, dovedla k oblibě sportu jako je surf.

Kristína Jedličková

Expedice západním pobřežím Afriky - PLNO, průvodce: Filip Vítek

Bylo to dobrodružství, často adrenalin a zážitky, které bych jinak nezažila! Filip byl skvělej, byl součástí party a zároveň se o nás hezky staral a všechno zařídil. 

Lukáš Šmol

Maroko - Antiatlas a lezení, průvodce: Tom Cimr

Tomáš bol skvelý. Mal všetko pod kontrolou, ale nijak netlačil. Myslím, že si všetci zaliezli podľa chuti a schopností a každý sa trošku posunul alebo si skúsil niečo nové. Za mňa jednička.

Díky moc za skvelú výpravu!

Dalibor Kuchař

Expedice západním pobřežím Afriky - PLNO, průvodce: Filip Vítek

Rozhodně jedna z nejlepších dovolených. Většinou jsem zvyklý si organizovat dovolenou sám, a tak mi trochu chybělo napětí z nejistoty, co bude, jak se tam dostaneme, jak to stihneme, ale na druhou stranu to bylo o to příjemnější. Líbilo se mi, že jsme jako skupina pracovali velmi dobře, dokázali se domluvit, a díky tomu si to užít. Absolutním highlightem pro mne byla cesta vlakem, kterou jsem si užil na vagonu a díky za to.

Filip byl velmi dobrý průvodce. Je to pohodář, který nějak moc extrémně neplánuje, dává možnost týmu si odhlasovat, co by chtěl dělat, umí pobavit a rozesmát. Určitě doporučuji. Všechno, co jsme měli v plánu, jsme zvládli. Zároveň nebyl problém se domluvit např. na brzkém odjezdu, aby se vyšetřil čas, a díky tomu se povedla návštěva Cabo Blanco. Líbil se mi nápad se společným fondem, neboť to ušetřilo hromadu času. Vše bylo super a zažil jsem skvělou dovolenou.

 

Jan Lukačevič

Silvestr na surfu v Maroku - PLNO, průvodce: Vít Dubec

Zajímavá kombinace chození po horách a surfu mi fakt sedla. Člověk trochu vymrzl a pokochal se nedotčenou přírodou a pak se ohřál a naučil plno nových věcí na surfu na pobřeží oceánu. To všecko v partě super lidí, se kterými se bavíme dál i po naší expedici. Za mě ideál! Navíc Vítek je super, zkušený a zcestovalý průvodce. Ocitl se v nezáviděníhodné situaci s partou nervózních a nemocných lidí, i tak si s tím až na výjimky dovedl skvěle poradit. Jeho nadšení a styl mě nadchly do dalších výprav s Expedition Clubem.

Majkl Keyn

Senegal a Gambie, průvodce: Ondřej Šperka

Mám v sobě plno dojmů a i přes hektickou cestu zpět, zkomplikovanou začínajícími opatřeními okolo pandemie, mám z akce mnoho zážitků a trvalých vzpomínek.

Průvodce Ondra je pozitivní člověk, který je schopný a ochotný cokoliv zařídit v klidu a v pohodě. Oceňuji, že pomůže každému v jakékoliv situaci. O každého se zajímá, každého vyslechne. Rád komunikuje s lidmi a pomáhá, myslím, že jsme se od něho mohli mnoho naučit. Perfektní kluk.

Martin Vidlička

Maroko - Antiatlas a lezení, průvodce: Tom Cimr

Expedice byla skvělá. Jsem zvyklý cestovat sám a tohle byla pro mě úplně nová a jiná zkušenost, ale moc mě to nadchlo. Užíval jsem si jak lezení tak výlety. Náš vedoucí Tom byl úplně super, hrozně mi seděl jeho přístup k věcem. Bylo vidět jeho zápal pro lezení, naučil mě toho za pár dní strašně moc a sám na sobě pozoruju velký progres i po technické stránce. Kromě toho s ním byla sranda. Zbytek týmu byl také za 10/10. Celkově skvělá zkušenost a spousta nových informací a snad i přátelství, pokusím se až mi to čas dovolí se brzy zúčastnit znova!

Dada Slavkovská

Silvestr v Maroku - PLNO, průvodce: Daniel Bokiš

Silvester v Maroku považujem za jedno z mojich najlepších rozhodnutí.❤️

Po pravde som od toho nečakala viac, než že pôjdem na pár dní do tepla a dostala som oceán, hory, púšť a najkrajšie východy a západy slnka. Plus spoznala ľudí, s krorými som sa nasmiala tak, že ešte 2 dni po návrate nemám hlas a ktorí sú navždy v mojom srdci. Pečeň (čti “játra”) si ich pamätá tiež. :D

Dan bol ako průvodce bezchybný, program nám vymyslel skvelý, trpezlivo znášal naše spievanie v aute a aj vajíčka nám štedro uvaril o pár minút dlhšie než bolo treba. Za mňa 11/10, nezabudnuteľné. :)


Dominika Jančovičová

Senegal a Gambie, průvodce: Martin Ksandr

Marťas je úžasný sprievodca, človek, týpek a správny exot. Pri tom však dostatočne skúsený a zodpovedný, aby vedel, čo si môže dovoliť a čo nie. Nebyť jeho, polovicu vecí by sme asi nevideli a nezažili :-) (Aspoň ja určite nie.)

Počiatočné informácie hovorili o nočnom prejazde a preprave lokálnymi busmi. To som rada, že sa nekonalo v sľubovanej miere a nakoniec sme cestovali vlastným prenajatým mikrobusom. Inak ale musím chváliť všetko - od sprievodcu, cez program, ubytovanie až po členov výpravy! 200% :-) Všetko bolo super. Zopár zádrheľov, ktoré sme absolvovali, však patria k cestovaniu a nemajú nič spoločné s organizáciou výpravy :-) Je o čom rozprávať.

Bola to prvá expedícia s Expedičným klubom, rozhodne však nie posledná. Ak ma vezmete aj na ďalšiu :-D

Bára Kolaříková

Maroko - lezení v Todře, průvodce: Jan Polášek

Program byl parádní a nabitý zážitky - kromě lezení jsme se vydali do pouště i do trochu zapomenutých a o to kouzelnějších hor. Možnost okouknout zblízka prváč, bylo takovou třešničkou. :)

Rozmanitost průvodcova oslovování se pěkně odráží v jeho osobnosti :) Profesionální tulák a právník v jednom, neskutečný kliďas a srdcař vždycky ochotný s čímkoliv pomoc. 

Akce neměla chybu a neskutečně mě namotivovala k posouvání dalších lezeckých cílů ❤️

 

 

Markéta Stejskalová

Senegal a Gambie, průvodce: Martin Ksandr

Už jsem měla jednou tu čest a nemůžu jinak než Martina opět vynachválit. Člověk na správném místě, ochoten se vším a každému pomoci, dobrosrdečný, věřící v dobrotu ostatních, neskutečně charakterní. Ze svých dosavadních zkušeností těží a dokáže je využívat. Nikdy jsem neměla pocit, že bychom se museli něčeho bát, vždy prostě všechno zařídil. Myslím, že lepšího průvodce jsme ani nemohli dostat.

Výběr destinace byl super - okouzlila mě hlavně Gambie. Konečný nápad vzít busík s řidičem byl super, lepší než kdybychom museli sami řídit. Byl by to pro nás asi celkem stres. No hlavně bych ale pochválila Martina a naši bandu, díky těmto lidem byla tato expedice parádní.